Από τη Χούντα στη «Δημοκρατία» η ίδια ιστορία απαγορεύσεων

Όσο κι αν διατηρεί κανείς τις επιφυλάξεις του αναφορικά με τα περιστασιακά πολιτικά ατοπήματα και τις «εθνοκεντρικές» εμμονές των σημερινών πολιτικών απόψεων (μέσω «Σπίθας») του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει τους αγώνες του και τη συμβολή του στη διατήρηση της αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού και την τόνωση του αγωνιστικού φρονήματος της αριστεράς, στις πιο σκοτεινές εποχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάζεται για μια δημόσια ομιλία σήμερα Πέμπτη 9 Ιούνη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους παρά την αντίθετη άποψη της σημερινής δημοκρατίας τύπου Μπουτάρη. «Δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης αλλά διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης» υποστήριξε ο δήμος Θεσσαλονίκης…

Τα παρακάτω αποσπάσματα είναι εξαιρετικά αφιερωμένα στους ανθρώπους με κοντή μνήμη. Ανάμεσά τους η απόφαση της 1ης Ιούνη 1967 για απαγόρευση των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και το Διάταγμα 280 «περί κηρύξεως της χώρας εις κατάστασιν πολιορκίας και αναστολής άρθρων του Συντάγματος» (21η Απριλίου 1967 από τον –τότε- βασιλιά, Κων. Γλίξμπουργκ, και το υπουργικό συμβούλιο (πρόεδρος, Κ. Κόλλιας, αντιπρόεδρος, Γ. Σπαντιδάκης, μέλη Ν. Μακαρέζος, Σ. Πατακός, Γ. Παπαδόπουλος). Τα ντοκουμέντα βρίσκονται στην κατοχή της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ 1940-1974).

«Από της δημοσιεύσεως του παρόντος αναστέλλομεν καθ’ άπασαν την Επικράτειαν την ισχύ των άρθρων 5, 6, 8, 10, 11, 12, 14, 20, 95 και 97 του Συντάγματος».

Προκήρυξη αριθμ. 15, 1η Ιουνίου 1967: «απεφασίσαμεν και διατάσσομεν, απαγορεύομεν καθ’ άπασαν την Επικράτειαν: α) Την καθ’ οιονδήποτε τρόπον μετάδοσιν ή εκτέλεσιν μουσικής, ασμάτων του κομμουνιστού ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, τέως αρχηγού της διαλυθείσης κομμουνιστικής οργάνωσης «Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη», τα οποία συν τοις άλλοις, αποτελούν και μέσο συνδέσμου μεταξύ των κομμουνιστών (…).

 «Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν. Απαγορεύομεν: 1. Τας εν υπαίθρω συγκεντρώσεις πλέον των πέντε ατόμων. 2. Τας εν κλειστώ χώρω συγκεντρώσεις πλην των δημοσίων θεαμάτων. 3. Την καθ’ οιονδήποτε τρόπον άσκησιν αντεθνικής προπαγάνδας ώς και την ανακοίνωσιν ή δημοσίευσιν καθ’ οιονδήποτε τρόπον πληροφοριών δυνάμενων να φέρωσιν ανησυχίαν ή φόβον εις τους πολίτας και να διαταράξωσι την δημόσιαν τάξιν οπωσδήποτε. 4. Την οπλοφορίαν και την κατοχή υπό ιδιωτών όπλων παντός είδους, συμπεριλαμβανομένων και των κυνηγετικών, πυρομαχικών, εκρηκτικών κ.ά. 5. Την προσωρινήν περίθαλψην κατ’ οίκον προσώπων μη ενοικούντων μετά της οικογενείας, ήτις παρέχει την περίθαλψην εάν τούτο δεν δηλωθή εντός δύο ωρών εις την οικείαν Αστυνομικήν Αρχήν. 6. Την κατοχήν, εγκατάστασιν και λειτουργίαν ερασιτεχνικών ραδιοφωνικών σταθμών και παντός μέσου ανταποκρίσεων και διαβιβάσεων. 7. Την απόκρυψιν και ανατίμησιν τροφίμων και παντός αγαθού, εξυπηρετούντος βιοτικάς ανάγκας του κοινού ή την προς τον σκοπόν τούτον συγκέντρωσιν αυτών παρ’ οιουδήποτε. 8. Την θήραν. Αι εκδοθείσαι μέχρι τούδε άδειαι θήρας ακυρούνται. 9. Οι παραβάται της παρούσης θα παραπέμπωνται εις το Εκτακτον Στρατοδικείον και θα τιμωρούνται συμφώνα προς τας διατάξεις του «περί καταστάσεως πολιορκίας» νόμου.

Εν. Αθήναις, τη 22 Απριλίου 1967, Αγγελής Οδυσσεύς, Αντ/γος – Α/ΓΕΣ».

Τέλος, στις 5/5/1967 απαγορεύονται «αι πάσης φύσεως πολιτικαί εκδηλώσεις κατά τας ως άνω συναντήσεις, πας δε παρεκτρεπόμενος θα διώκεται κατά νόμον».

«ΔΩΣΤΕ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΟ ΛΑΟ» !

Παρακολουθείστε ένα απόσπασμα από τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη αμέσως μετά την πτώση της χούντας – Είναι συγκλονιστική και επίκαιρη στο τέλος του VIDEO η απαίτηση των  «οργισμένων» εκείνης της εποχής που φωνάζουν ρυθμικά το σύνθημα: «Δώστε τη χούντα στο λαό»!

Advertisements

6 Σχόλια to “Από τη Χούντα στη «Δημοκρατία» η ίδια ιστορία απαγορεύσεων”

 1. "Τολμήστε"... Says:

  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από: http://mallon-akindynos.blogspot.com/2011/06/blog-post_03.html#more

  Σε περιόδους κρίσης ακούμε συχνά τη στερεοτυπική ερώτηση «γιατί δεν ομιλούν οι διανοούμενοι;». Κι επειδή υπάρχει και εκείνο το ρητό που λέει «πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί και να το πάθεις», όταν σποραδικά η made in Greece «διανόηση» μιλά δημοσίως, αναλαμβάνει η διαφήμιση να πει την τελευταία λέξη: «καλύτερα να μασάς». Αρκετά όμως με τα ρητά…
  Χθες, 32 προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών υπέγραψαν μία επιστολή απευθυνόμενη προς τον πολιτικό κόσμο με τίτλο «Τολμήστε». Το κείμενο έκανε το γύρο των ΜΜΕ και συνοδεύτηκε από πολύ κολακευτικά σχόλια. Αναλυτικά…

  Τολμήστε!

  Θέλουμε να εκφράσουμε με τον πιο σαφή τρόπο την αγωνία μας για τη δραματική κατάσταση του τόπου. Η ισότιμη ένταξή μας στην Ευρώπη, αναγκαία για την επιβίωση της Ελλάδας ως σύγχρονης προηγμένης χώρας, αλλά και οι σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της, απειλούνται σήμερα σοβαρά. Ως υπεύθυνοι πολίτες νοιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε, καθώς οι φωνές του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο, κρύβοντας από τους περισσότερους Έλληνες τη σοβαρότητα της κατάστασης και προτείνοντας λύσεις καταστροφικές, ανεδαφικές ή εξωπραγματικές σε στιγμή κρίσης.

  Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σε όποια θέση και αν βρίσκονται: στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τον αρχηγό και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Τους καλούμε όλους να αλλάξουν νοοτροπία, να παραμερίσουν τις ιδιοτέλειες, τις προσχηματικές αντιμαχίες, εσωκομματικές και εξωκομματικές, τους υπολογισμούς, τους συμψηφισμούς, καθώς και τις αγκυλωμένες στο παρελθόν ιδεολογικές και πολιτικές περιχαρακώσεις και να αναλάβουν επιτέλους στο ακέραιο τις ευθύνες τους. Τους ζητούμε να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους έλληνες πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα, για τον αγώνα και τις θυσίες που απαιτεί η σωτηρία και η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς της, και να εργαστούν σκληρά και συστηματικά για τη νέα στροφή. Ο τόπος χρειάζεται μια ηγεσία ευθύνης και εθνικής ανασυγκρότησης που, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα κάνει τα απαραίτητα για τη σωτηρία. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και μόνο συντονισμένες ενέργειες, βασισμένες σε ένα νέο πνεύμα ομοψυχίας μπορούν να αποτρέψουν πλέον την καταστροφή. Όσοι αγνοούν προκλητικά τα σημεία των καιρών και, επιδεικνύοντας ασυγχώρητη ιδιοτέλεια, επιμένουν να επενδύουν στην κατάρρευση με οδηγό το δικό τους προσωπικό ή κομματικό συμφέρον, θα χρεωθούν στο ακέραιο την καταστροφή της χώρας. Υπάρχει ακόμη καιρός να σωθούμε, αν αυτοί που εκπροσωπούν τον λαό και παίρνουν τις αποφάσεις για λογαριασμό του, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, είτε σε άλλους συλλογικούς φορείς ή όργανα, τολμήσουν να κάνουν το καθήκον τους.

  Οι κατακτήσεις της σημερινής Ελλάδας στηρίχθηκαν σε κόπους και θυσίες γενεών. Δεν έχουμε δικαίωμα, πολιτικοί και πολίτες, να τις εγκαταλείψουμε ούτε να αφήσουμε κανέναν να τις καταστρέψει. Δεν έχουμε δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον και τα όνειρα των νέων και των επερχόμενων γενεών (*)

  Πρώτα από όλα ο τίτλος: «Τολμήστε!». Τόσο βαρύγδουπος τίτλος σε μία τόσο θεαματική κενολογία. Δεν ξέρω αν αυτή η σημειολογική φωτογράφιση της νεοελληνικής λογοτεχνίας είναι τυχαία, ή απλώς αναπόφευκτη. Αλλά ας μην προτρέχω.

  Διαβάζω πάνω-κάτω το κείμενο και αδυνατώ να βρω την ουσία και τη συγκεκριμένη πρόταση, ειδικά όταν οι υπογράφοντες απαιτούν «να τολμήσουμε». Τελειολογικός χαρακτήρας, αναμεμειγμένος με θρησκευτικές και ηθικοπλαστικές εκφράσεις που παραπέμπουν περισσότερο σε αρτηριοσκλήρωση, παρά πρωτοπορία. Κίνδυνος, καταστροφή, σωτηρία, επιβίωση. Σαν να ανέβηκε ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο κατευθείαν στον άμβωνα του Άνθιμου. Η πατρίς και το έθνος καταστρέφεται από τους ανεύθυνους. Οι εκπρόσωποι (και όχι αντιπρόσωποι) που αποφασίζουν για «λογαριασμό του λαού» πρέπει να «τολμήσουν να πραξουν το καθήκον τους» και να αποτρέψουν την καταστροφή.

  Οι διανοούμενοι μιλούν για νέα στροφή, αλλά αποφεύγουν συστηματικά να εξηγήσουν προς τα πού. Το γεγονός ότι θεωρούν τις ιδεολογίες ξεπερασμένες και οιονεί επικίνδυνες, θολώνει ακόμη περισσότερο τις πραγματικές τους προθέσεις. Ο λαός και οι πολίτες (που απλώς εκπροσωπούνται) αποτελούν φόντο στο σωτηριολογικό περιεχόμενο της επιστολής. Το πολίτευμα δεν ενδιεφέρει καν τους υπογράφοντες, οι οποίοι επιμένουν ότι οι ηγεσίες πρέπει να αναλάβουν μονομερώς τις πρωτοβουλίες.

  Το κείμενο υποννοεί συνεχώς και επαναλαμβανόμενα, ότι κάποιος/οι καταστρέφει/ουν τη χώρα (προσοχή σε αυτό: την Ελλάδα, τη χώρα, άντε και το έθνος, αλλά όχι την κοινωνία). Ωστόσο, αρνείται να μας τους υποδείξει, αφήνοντας μόνο την αίσθηση ότι απευθύνεται, από τη μία στην κίνηση του Θεοδωράκη με τους ακαδημαϊκούς και συνταγματολόγους και από την άλλη την Αριστερά (κόμματα και ψηφοφόρους). Παρόλο που ζητά τόλμη, το ίδιο το κείμενο δεν τολμά να τους κατονομάσει.

  Η μόνη καθαρή θέση της επιστολής είναι ο ευρωπαϊσμός. Αλλά ακόμη κι αυτός σε ρόλο μανιέρας. Ό,τι και να γίνει θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια της Ευρώπης, αλλά το τι θα γίνει και με ποια Ευρώπη, για μία ακόμη φορά οι «διανοούμενοι» αρνούνται να το δηλώσουν με τόλμη. Ούτως ή άλλως, από την πρώτη έως και την τελευταία λέξη, η επιστολή μυρίζει εκτροπή. Βρείτε τα. Ξεχάστε τις ιδεολογίες σας. Ξεχάστε τη λαϊκή εντολή. Ξεχάστε τις δημοκρατικές διαδικασίες. Και τολμήστε να δράσετε για τη σωτηρία της πατρίδας.

  Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τίποτε δεν είναι κρυφό. Όσο κι αν προσπαθούν οι προσωπικότητες που υπογράφουν την επιστολή να κουκουλώσουν τις πραγματικές τους προθέσεις, το παραμύθι που σερβίρεται το ξαναείδαμε σε επαναλήψεις και μάλιστα πολύ πρόσφατα. Διά στόματος Γιώργου Παπανδρέου και Όλι Ρεν, λίγο πριν την υπογραφή του μεσοπρόθεσμου: «σκάστε, βρείτε τα και πουλήστε ασημικά για να σώσετε την παρτίδα» (σ.σ. προσοχή στο ρ).

  Επειδή όμως δεν μου αρέσει να κάνω δίκη προθέσεων, άφησα μία ημέρα για να δω αν οι ίδιοι θα τολμήσουν να εκφράσουν τις πραγματικές τους προθέσεις. Και δεν άργησαν, αφού οι δημοσιογράφοι των καθεστωτικών media επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (συγκριτικά με τις δεκάδες επιστολές και εκκλήσεις που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει και παρόλο που ήταν άκρως πιο ενδιαφέρουσες και συγκεκριμένες, άφηναν παγερά αδιάφορα τα ΜΜΕ).

  Έτσι λοιπόν, ο Δοξιάδης, που εμφανίζεται και ως επικεφαλής της πρωτοβουλίας, τα έκανε φραγκοδίφραγκα στο Σκάι: «αν εγκατελείψουμε το Μνημόνιο θα γίνουμε τρίτος κόσμος». Η Κακούρη από την άλλη, στη δημόσια τηλεόραση δήλωσε ξεκάθαρα ότι «πρέπει να ξεφορτωθούμε τις ΔΕΚΟ», για να ξεφύγει εντελώς λίγο αργότερα και να αρχίσει τις δηλώσεις θαυμασμού για τη δικτατορία του Μεταξά (σ.σ. ευτυχώς για εκείνη, την έσωσε το «κουδούνι» της εκπομπής και η αξιοπρέπεια του κ. Αρβανίτη, λίγο πριν κατρακυλίσει σε μεταγεροντικό χουντοπαραλήρημα). Ο σιορ Διονύσιος, τέλος, είχε φροντίσει έγκαιρα να κάνει ξεκάθαρες τις απόψεις του, καλώντας προ ημερών την κυβέρνηση «που πληρώνουμε για να κάνει τη δουλειά της» να στείλει μετανάστες και τοξικομανείς στα ξερονήσια.

  Είπαμε. Η κρίση δίνει την ευκαιρία να αποκαλυφθούν τα πραγματικά πρόσωπα όλων μας. Και στο ταμείο της Ιστορίας το πρόσωπο αποτιμάται σκληρά.

  Υ.Γ. Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;
  Αν θέλατε αγαπητοί «ακαδημαϊκοί» να πείσετε για τις καλές σας προθέσεις, πόσο ανάγκη είχατε την υπογραφή του νυν διευθυντή του ΙΟΒΕ και πρώην επικεφαλής της Εμπορικής Τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα. Η αυτοϋπονόμευση δεν αποτελεί ένδειξη ούτε σοβαρότητας, ούτε καν στοιχειώδους ικανότητας.

  (*) Τα ονόματα (χωρίς κανένα άλλο σχόλιο) των 32

  Από τα γράμματα και τις τέχνες: Θανάσης Βαλτινός, Κική Δημουλά, Απόστολος Δοξιάδης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Αθηνά Κακούρη, Μένης Κουμανταρέας, Γιάννης Κουνέλης, Πέτρος Μάρκαρης, Τάσος Μπουλμέτης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αλέκος Φασιανός.

  Από την ακαδημαϊκή – επιστημονική κοινότητα: Νίκος Αλιβιζάτος, Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Αγγελος Δεληβοριάς, Γιώργος Δερτιλής, Αρίστος Δοξιάδης, Ορέστης Καλογήρου, Στάθης Καλύβας, Βάσω Κιντή, Ανδρέας Κούρκουλας, Νίκος Μουζέλης, Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, Γιώργος Παγουλάτος, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Παύλος Σούρλας, Γιάννης Στουρνάρας, Σταύρος Τσακυράκης, Χαρίδημος Τσούκας.

  • Πέρα απο τα παπαγαλάκια και τους υπεργολάβους του συστήματος υπάρχουν κι άλλοι, οι οποίοι βέβαια δεν είναι μουράτοι, γκλαμουράτοι και…. φραγκάτοι σαν τον σιορ Νιόνιο. Αναδημοσιεύουμε απο το «Alterthess»:
   «Για δεδομένη αποτυχία του μνημονίου να επιτύχει τους στόχους του κάνουν λόγο σε επιστολή τους 68 ακαδημαικοί και ζητούν καταγγελία του μνημονίου, στάση πληρωμών και να απαιτήσει η κυβέρνηση άμεσα την πληρωμή του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

   Ακολουθεί η επιστολή των ακαδημαϊκών:

   Προς την Α. Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριο Κάρολο Παπούλια

   Κοινοποίηση προς:

   – Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κύριο Γεώργιο Παπανδρέου

   – Τον Αρχηγό της Αξιωμ/ικής Αντιπολίτευσης και….

   Πρόεδρο της ΝΔ, Κύριο Αντώνιο Σαμαρά

   – Τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Κυρία Αλέκα Παππαρήγα

   – Τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Κύριο Γεώργιο Καρατζαφέρη,

   – Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Κύριο Αλέξη Τσίπρα,

   – Τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

   – Τα Μέλη της Βουλής των Ελλήνων

   Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

   Με περισσή αγωνία για την τύχη της πατρίδας μας, αλλά και με αίσθημα εθνικής ευθύνης, σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή, με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες, με τον κατάλληλο χειρισμό και εφαρμογή θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.

   Η αδυναμία του Μνημονίου να επιτύχει τους στόχους του είναι πλέον δεδομένη. Συνέχιση της ίδιας πολιτικής, με την οικονομική ύφεση και την περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους που προκαλεί, θα οδηγήσει στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ίδε Αποκρατικοποιήσεις και Αξιοποίηση Δημόσιας Περιουσίας στο προταθέν Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο), μεγαλύτερη εξαθλίωση του λαού λόγω περαιτέρω αύξησης του ποσοστού ανεργίας, ενώ οι Ελληνικές πόλεις θα καταστούν αβίωτες εξ αιτίας της αναπότρεπτης κοινωνικής έκρηξης. Αν καταλήξουμε σε αναδιαπραγμάτευση/αναδιάρθρωση του χρέους μας υπό παρόμοιες συνθήκες, θα πρόκειται για ελεγχόμενη πτώχευση υπό δυσμενέστατους όρους, υπαγορευμένους από άλλους. Για να προληφθούν αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις, η Κυβέρνηση πρέπει χωρίς καθυστέρηση να πάρει την πρωτοβουλία και με αποφασιστικότητα να χαράξει ένα νέο δρόμο για την Ελλάδα.

   Συγκεκριμένα, Κύριε Πρόεδρε, προτείνουμε:

   • Να καταγγελθεί πάραυτα το Μνημόνιο, προβάλλοντας νομικούς όρους και ατέλειες κατά την υπογραφή του, την αντισυνταγματικότητα όρων του, και την απουσία αλληλεγγύης των πλουσίων/ανεπτυγμένων χωρών της ΕΕ προς την Ελλάδα.

   • Επικαλούμενη το επαχθές-απεχθές βάρος του χρέους για τον Ελληνικό λαό, η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσδιορισμό των όρων της Ελλάδος γιά μία αναδιάρθρωσή του, η οποία απαραίτητα να περιλαμβάνει και ένα «κούρεμα» ύψους 30-40%, επιδιώκοντας τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας στην ΕΕ. Το εναπομένον ποσό του χρέους πρέπει να εξυπηρετείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων.

   • Να κηρυχθεί στάση εξωτερικών πληρωμών μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μας και την ΕΕ για τους ανωτέρω όρους της αναδιάρθρωσης.

   • Η Κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα την εσαεί λειτουργία του κράτους υπό καθεστώς μηδενικού ελλείμματος. Επί πλέον, εκφράζοντας τη γενικευμένη λαϊκή απαίτηση, να λάβει τα ακόλουθα μέτρα χρηστής και δίκαιης διακυβέρνησης: δίκαιη φορολόγηση εισοδημάτων και περιουσίας – συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων στο εξωτερικό, δήμευση της περιουσίας καταχραστών δημόσιας περιουσίας, δήμευση περιουσίας που δεν δικαιολογείται από δήλωση πόθεν έσχες του ιδιοκτήτη, και δραστική περιστολή των δαπανών, αρχίζοντας με περικοπή σε βαθμό τουλάχιστον 50% των δαπανών προς όφελος των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού, βουλευτών, δημάρχων, αντιδημάρχων, κλπ.

   • Η Κυβέρνηση να απαιτήσει άμεσα από την Γερμανική Κυβέρνηση την πληρωμή του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία πληρωμή θα κάλυπτε ένα πολύ υψηλό ποσοστό του Ελληνικού χρέους.

   Κύριε Πρόεδρε, δεν παραβλέπουμε τον κίνδυνο η αναδιάρθρωση-επαναδιαπραγμάτευση, με πρωτοβουλία της Ελλάδος, από κοινού με το «κούρεμα» και με την προσωρινή στάση πληρωμών, να μας θέσει εκτός της Ευρωζώνης. Η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης εκτιμάται πολύ μικρή, πρώτον διότι δεν πιστεύουμε ότι προβλέπεται αποβολή μέλους από την Ευρωζώνη, αλλά κυρίως γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε σημαντικά προβλήματα για το ευρώ και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της ΕΕ, ενώ θα αύξανε και το ρίσκο των δανειστών μας να απωλέσουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων τους. Ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια έξοδος, λοιπόν, από την Ευρωζώνη, αν και δεν έχει προηγούμενο, μπορεί να μας επιβληθεί και να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί πανικός στις τράπεζες και προσωρινή απομόνωσή μας από τις αγορές. Όμως, όλες οι αρνητικές συνέπειες μπορούν να ελεγχθούν σε ικανοποιητικό βαθμό και βαθμηδόν να εξουδετερωθούν, χάρη στις δυνατότητες αντίδρασης που εξασφαλίζει ένα εθνικό νόμισμα ελεγχόμενο 100% από την Ελληνική Κυβέρνηση.

   Τέλος, θα υπενθυμίσουμε την ανάγκη επαγρύπνησης στα εθνικά μας θέματα, των οποίων πολυάριθμες εξελίξεις μας ανησυχούν στο έπακρον, καθώς είναι αδύνατον να αντιμετωπισθούν μέσα στο καθεστώς οικονομικής εξαθλίωσης που οδηγείται η χώρα από το Μνημόνιο. Συνεπώς, κι αν ακόμη υπήρχαν κυρίαρχοι παράγοντες που θα μας επέβαλλαν παραμονή υπό το καθεστώς του Μνημονίου, αυτό θα έπρεπε να αποκλεισθεί με κάθε τρόπο και κάθε θυσία, από τη στιγμή που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική μας υπόσταση και κυριαρχία. Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή αισθάνονται ταπεινωμένοι και ανίσχυροι. Η έξοδος από την πολιτική των Μνημονίων θα ανυψώσει το ηθικό του λαού, απαραίτητη προϋπόθεση γιά την επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης και για την περιφρούρηση των εθνικών μας συμφερόντων.

   Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, μαζί με την αποδοχή και άμεση εφαρμογή των ανωτέρω προτάσεων, κορυφαίο ζητούμενο γιά τη σωτηρία της χώρας είναι η ένωση των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες παρά τις πανθομολογούμενες ευθύνες τους συνεχίζουν να τραβούν το σχοινί της αδιαλλαξίας και να δρούν σύμφωνα με τα ιδιαίτερα πολιτικά τους συμφέροντα. Με το προσωπικό σας κύρος και την ηθική δύναμη της θέσης σας, προχωρήσετε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες γιά την επιτυχία αυτών των στόχων, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει κυρίαρχος του οίκου της και ο λαός μας να αποκτήσει πάλι αυτοπεποίθηση για το μέλλον του.

   Οι Υπογράφοντες ειναι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, η πλειοψηφία των οποίων είναι μέλη του Hellenic Electronic Center/Professors’ and Ph.D.’s forum.

   1. Αθανασάκης Απόστολος, PhD, Professor of Classics, Argyropoulos Chair in Hellenic Studies, University of California, Santa Barbara, USA.

   2. Αναγνωστόπουλος Σταύρος Α., PhD, Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών, Διευθυντής Τομέα Κατασκευών, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

   3. Αναστασοπούλου Ιωάννα, PhD, Καθηγήτρια, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΕΛΛΑΣ.

   4. Ανδρεάτος Αντώνιος, PhD, Καθηγητής, Τομέας Πληροφορικής και Υπολογιστών, Σχολή Ικάρων, ΕΛΛΑΣ.

   5. Antikas Theodore, G., PhD, Visiting Prof., Department of History, State University of Washington, Skagit Valley College, Science Dept., ΕΛΛΑΣ.

   6. Αποστολόπουλος Χάρης, PhD, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

   7. Αρβανίτης Κώστας, Dr., PhD, Επ. Καθηγητής, Dep of Natural Resources Management and Agricultural Engineering, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

   8. Αρβανιτογιάννης Ιωάννης Σ., Dr, PhD, Associate Professor, School of Agricultural Sciences, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.

   9. Αρωνιάδου-Anderjaska Βασιλική, PhD, Διδάκτωρ Νευροεπιστημών, Dept. of Anatomy, Physiology, and Genetics, and Dept. of Psychiatry, USUHS, Bethesda, MD 20814, USA.

   10. Ασημακόπουλος Βύρων, PhD, Επ. Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

   11. Βαρδουλάκης Αντώνης Ι.Γ., PhD, Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ.

   12. Βελγάκης Μιχαήλ, PhD, Καθηγητής, Engineering Science Department, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

   13. Βερναδάκης Νικόλαος, PhD, Λέκτορας, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

   14. Burriel Angeliki R., PhD, Assistant Prof of Vet Microbiology, Department of Microbiology and Parasitology, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.

   15. Γερογιαννάκη–Χριστοπούλου Mαρία, PhD, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

   16. Δημητρακόπουλος Γεώργιος, PhD, Λέκτορας, Department of Informatics and Telematics, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

   17. Δασκαλοπούλου Στέλλα, MD, MSc, DIC, PhD, Assistant Professor in Medicine, Department of Medicine, McGill University, Montreal General Hospital, CANADA.

   18. Eleftheriades George Savva, PhD, OAM, GCSCG, CETr, JP. – ExarchOSETrAu, New South Wales, AUSTRALIA.

   19. Ευαγγελίου Χρήστος K., PhD, Καθηγητής Ελληνικής Φιλοσοφίας, Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΕΕΦ, ΕΛΛΑΣ.

   20. Ζαφειροπούλου Μαρία, BSc, PhD, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.

   21. Θραμπουλίδης Κλεάνθης, PhD, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

   22. Ioannidis Paul, PhD, Director, Analytical Services / International Programs, RJ Lee Group, Inc., USA.

   23. Καζαντζή Βάνια, PhD, Οικονομολόγος, Λόφου 16, 14671 Πολιτεία, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

   24. Κακούλη-Duarte Θωμαΐς, MSc, PhD, Καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής, Department of Science and Health, Carlow Institute of Technology, και π. Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Ιρλανδίας, IRELAND.

   25. Καλαματιανός Δημήτριος, PhD, Καθηγητής, Dept of Electronic Engineering, National University of Ireland Maynooth, IRELAND.

   26. Καραγιάννη Δέσποινα, Δρ., PhD, Επ. Καθηγήτρια Marketing, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

   27. Καραφωτιάς Παναγιώτης, PhD, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Ινδιανάπολης στην Αθήνα, π. Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου του ΟΗΕ για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, ΕΛΛΑΣ.

   28. Κατσιαδάκη Ιωάννα, PhD, MRCVS, MRSM, OVS, Science Leader Aquatic Health and Hygiene, Cefas Weymouth Laboratory, UK.

   29. Κατσιφαράκης Κωνσταντίνος, PhD, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ.

   30. Κατσίφης Σπύρος, PhD, FACFE, Καθηγητής και Διευθυντής Τμήματος, Department of Biology, University of Bridgeport, CT, USA.

   31. Κελεσίδης Βασίλειος Χ., PhD, Αν. Καθ. Τμ. Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.

   32. Kostas Demosthenes, Dr, PhD, MSc MBA, Greenwich CT USA.

   33. Κουρούμαλης Ηλίας, PhD, Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Ιατρικού Τμήματος, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, ΕΛΛΑΣ.

   34. Κουρτίδης Κωνσταντίνος, PhD, Αναπλ. Καθ. Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

   35. Κυριακού Γεώργιος A., PhD, Καθηγητής, Department of Electrical and Computer Engineering, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

   36. Lazaridis Anastas, Sc.D. Professor Emeritus, Widener University, Chester, PA, USA.

   37. Liritzis Ioannis PhD (Edin.), Professor of Archaeometry, Dept. of Mediterranean Studies, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.

   38. Μανώλης Σωτήρης Κ., Δρ., PhD, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

   39. Μέρμηγκας Λευτέρης, PhD, Καθηγητής, The State University of New York at Buffalo, USA.

   40. Metallinos-Katsaras Elizabeth, PhD RD, Associate Professor, Department of Nutrition, Simmons College, Boston, USA.

   41. Μοσχοβάκης Αντώνης, MD, PhD, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.

   42. Μπατρακούλης Θεόδωρος, PhD, Δικηγόρος, Αγαθίου 10-12, 11472, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

   43. Belbas Stavros A., PhD, Professor, Mathematics Dept., Tiscaloosa, AL. 35487-0350. USA.

   44. Μπέσκος Δημήτριος, PhD, Καθηγητης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

   45. Blytas George C., PhD, Physical Chemistry/ Chemical Engineering, Corporate R and D, Royal Dutch Shell (retired) and President, GCB Separations Consulting, (retired), Houston, TX, 77079-6622, USA.

   46. Μπότσας Ελευθέριος, PhD, Professor Emeritus, Economics Department, Oakland University, Rochester, Michigan, USA.

   47. Μπουγάς Ιωάννης , PhD, Statistics Lecturer, Dept. of Math & Statistics, Concordia Univ. Montreal, QC, Dir. of Statistical Consulting, Bell Canada (Ret.), CANADA.

   48. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Μαρία, PhD, πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΕΛΛΑΣ.

   49. Ντόκος Σωκράτης, PhD, Graduate School of Biomedical Engineering University of New South Wales, AUSTRALIA.

   50. Πανοσκάλτσης Βασίλειος, MS, MA, PhD, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

   51. Πανταζοπούλου Σ. Ι., PhD, Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

   52. Παπακωνσταντίνου Βασίλειος, PhD, Ἐπ. Καθηγητής Μαθηματικῶν, Πανεπιστημίου Πατρῶν, ΕΛΛΑΣ.

   53. Παπαμαρινόπουλος Σταύρος, Π., PhD, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

   54. Παρίσης Ιωάννης, PhD, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, Υποστράτηγος ε.α., Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

   55. Πολυχρονιάδης Ε. Κ., PhD, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ.

   56. Ρήγα Εκατερίνη, PhD, Director, Nematology Laboratory, Senior Research Scientist, 821 S. Chestnut, PO Box 3453, Pasco, WA 99301, USA.

   57. Ρήγας Αλέξανδρος, PhD, Αν.Καθηγητής, Διευθυντής Τομέα Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

   58. Ρούσσος Πέτρος, PhD, Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

   59. Σαμοθράκης Περίανδρος, PhD, PE, Senior Hydraulic Engineer, Frederick, Maryland, USA.

   60. Σανδαλτζόπουλος Ραφαήλ, PhD, MBA, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

   61. Σταμπολιάδης Ηλίας, PhD, Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.

   62. Τζωρτζακάκης E., Δρ., PhD, Ερευνητής Β’, Εργαστήριο Νηματωδολογίας, Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών, ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ηράκλειο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.

   63. Τσαουσίδης Βασίλης, PhD, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

   64. Τσουτσουλοπούλου Αναστασία Μαρία, Δρ., PhD, English Language and Literature, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.

   65. Χαμζάς Χριστόδουλος, PhD, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

   66. Χατζόπουλος Ιωάννης N., PhD, Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.

   67. Ψαράς, Γεώργιος Κ., PhD, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

   68. Ψυχουντάκη Μαρία, PhD, Επικ. Καθηγήτρια Ψυχολογίας – Αθλητικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

 2. Δημοσιογράφοι Μη-Συνεργάτες της Κυβέρνησης και του Μνημονίου Says:

  Μην εκπλαγείτε αν, πολύ σύντομα, δείτε κάποιους από τους «32» να αναλαμβάνουν θέσεις «συμβούλων», «διευθυντών», κλπ. σε κρατικούς «πολιτιστικούς-πνευματικούς» οργανισμούς, σε «επιστημονικές» υπηρεσίες, σε χρηματοδοτούμενες από το κράτος «υπηρεσίες» κλπ.

  Η «εκδούλευση» και η υπηρέτηση της κυβερνητικής προπαγάνδας, ανταμοίβεται πλουσιοπάροχα. Ζούμε στην εποχή της «ανταλλαγματικής, Μνημονιακής, κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας»… που διαχειρίζεται μία κατοχική κυβέρνηση. Όταν, πολύ σύν τομα, θα καταρρεύσει, θα συμπαρασύρει και τις ¨μάσκες» των συνεργατών της κυβέρνησης από τον ¨πνευματικό-επιστημονικό» κόσμο…

  Η «τόλμη» ή θα αφορά την συμπαράταξη με την κοινωνία που βάλλεται από παντού, ή αλλιώς είναι ατόφια δειλία.

  Δημοσιογράφοι Μη-Συνεργάτες της Κυβέρνησης και του Μνημονίου

 3. Γιατί δεν παίρνουν θέση οι... "Οικολόγοι"; Says:

  ΟΙ φίλτατοι «Οικολόγοι-Πράσινοι» του Μιχάλη Τρεμόπουλου και του Χρήστου Μάτη που στήριξαν τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, τι λένε για όλα αυτά; Συμφωνούν ή διαφωνούν με την απόφαση Μπουτάρη να απαγορεύσει στον Μίκη Θεοδωράκη να μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους;

  Η σιωπή δεν είναι συνενοχή και αποδοχή των απαγορεύσεων;

 4. Θανάσης Νικολάου Says:

  Αυτοί ασχολούνται με την «Αντιγόνη».

 5. Για Θεοδωράκη-"Σπίθα" Says:

  Δείτε και μία ενδιαφέρουσα κριτική για τον Μίκη Θεοδωράκη και την «Σπίθα» στο:
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1304041

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: