Το «μπαλάκι» στους εργαζόμενους για το μέλλον στο συγκρότημα Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης – Σπορ του Βορρά.

Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Σουλοπούλου – εκπροσώπων εργαζομένων

Με «εκπλήξεις» ολοκληρώθηκε το ραντεβού της Β.Σουλοπούλου με τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στα γραφεία της εφημερίδας. «Εκπλήξεις» καθώς η εκπρόσωπος της εταιρείας, χωρίς να καταθέσει η ίδια δική της πρόταση για το μέλλον του συγκροτήματος, πέταξε το μπαλάκι στους εργαζόμενους, ζητώντας από τα σωματεία τους συγκεκριμένες, αναλυτικές προτάσεις, το αργότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη. Δεν απέκλεισε μάλιστα κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και αυτό της «ενίσχυσης» του ανθρώπινου δυναμικού, σε περίπτωση που κατατεθεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση η οποία μετά από ενδελεχή αξιολόγηση από την εταιρεία, κριθεί ότι μπορεί να είναι επικερδής . Φυσικά και στο άκουσμα της συγκεκριμένης τοποθέτησης οι παρεβρισκόμενοι γέλασαν, αλλά αμέσως μετά με σοβαρό ύφος είπαν ότι επιθυμούν την αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού. Τώρα, το τι προτάσεις περιμένει η Σουλοπούλου; Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια, δεδομένης όμως της τοποθέτησης της, ότι αναμένει στον διάλογο να μπει  «το μεγάλο κομμάτι που λέγεται εργασιακό» μπορούμε να εικάσουμε τι θα ήθελε.

Η συνάντηση άρχισε με το «μάλωμα» της κ.Σουλοπούλου προς τους συνδικαλιστές οι οποίοι τόλμησαν κατά το πρόσφατο παρελθόν να κάνουν λόγο «για τη βλάβη που προκαλεί στους εργαζόμενους, στο κύρος και την αξιοπιστία των φύλλων» η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν υπήρχε από την πλευρά των ενώσεων «διάθεση ειλικρινούς προσέγγισης» και ότι κακώς διαδιδόταν ότι οι ισολογισμοί της εταιρείας ήταν «φτιαγμένοι» . Η εκπρόσωπος της εργοδοσίας, ανέφερε ότι το λογιστήριο του συγκροτήματος είναι «ανοιχτό από αυτήν την στιγμή προς τα σωματεία» και προκάλεσε τις ενώσεις να ορίσουν έναν άνθρωπο με σχετικές γνώσεις για να επαληθεύσουν την δραματική οικονομική κατάσταση του ομίλου. Σε αυτό το σημείο διευκρίνισε ότι το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας επιβλήθηκε γιατί «δεν τα βρίσκαμε», ενώ από την στιγμή που οι ενώσεις των εργαζομένων δικαιώθηκαν δικαστικά, ανέστειλε το μέτρο, υποτίθεται γιατί τα σωματεία είχαν πρόταση για έξοδο από την κρίση και ανάπτυξη της εταιρείας. Αυτήν λοιπόν την πρόταση είπε ότι περιμένει πλέον, προειδοποιώντας ότι ο κ.Ρήγας έχει «εξαντλήσει τα όρια του οικονομικά και επιχειρηματικά». Η κ.Σουλοπούλου έκανε λόγο μάλιστα για «ανορεξία των επιχειρηματιών του εξωτερικού» η οποία επιβαρύνθηκε από την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ είπε ότι ο κ.Ρήγας είναι πολύ στεναχωρημένος και απογοητευμένος για ότι γίνεται στην πατρίδα του και πως αυτό θα είναι κριτήριο για το τι θα κάνει από εδώ και πέρα. Διέψευσε επίσης τα σενάρια που ήθελαν τον Ρήγα να έχει αγοράσει τον Αγγελιοφόρο.

Μεταξύ άλλων, ένας εκ των διευθυντών του συγκροτήματος, ο Γ.Μάτσικας, εξέφρασε το «παράπονο» του, για το ότι οι εργαζόμενοι θέλουν την μισθοδοσία τους έγκαιρα(!!!) , λέγοντας για τα σχετικά εξώδικα που αποστέλλονται, «δεν βοηθάμε με αυτά τα πράγματα» και διευκρινίζοντας ότι οι μισθοδοσίες δεν μπορούν να βγαίνουν νωρίτερα από τις 10 του μήνα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ απάντησε από την πλευρά του στο «μάλωμα» της Σουλοπούλου, λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις δεν γίνονταν από χόμπι και πως το κλίμα μεταξύ διοίκησης εργαζομένων, χάλασε από την εκ περιτροπής εργασία, η οποία επιβλήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τον Αγγελιοφόρο.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι για το περιεχόμενο της και από την πλευρά της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφασίστηκε να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας οι οποίες και θα αναλάβουν το έργο της καταγραφής και συγκέντρωσης των προτάσεων, που δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά αναπτυξιακές, στοχεύοντας ενδεχομένως στην αξιοποίηση στο έπακρον του ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και του ιστορικού ονόματος της εφημερίδας «Μακεδονίας». Το ερώτημα βέβαια είναι το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που οι προτάσεις αυτές απορριφθούν από την εταιρεία, η οποία είναι πιθανό στην συνέχεια να επιστρέψει στον…… «διάλογο» με δική της πρόταση, αγγίζοντας «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι στις εργασιακές συνελεύσεις των τελευταίων μηνών.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Το «μπαλάκι» στους εργαζόμενους για το μέλλον στο συγκρότημα Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης – Σπορ του Βορρά.”

 1. Θανάσης Νικολάου Says:

  Οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα της «Μακεδονίας» έχουμε την τύχη (όσοι από εμάς άντεξαν) να είμαστε παρόντες στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της.
  Πολλάκις έχουμε ασκήσει κριτική και έχουμε αντιταχθεί σε διάφορες κινήσεις της διοίκησης τις οποίες θεωρούσαμε λανθασμένες (εκ του αποτελέσματος θεωρώ πως δικαιωθήκαμε).
  Χθες το μπαλάκι των προτάσεων πέρασε, όπως παραδοσιακά συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στα χέρια των εργαζόμενων.
  Προτείνω λοιπόν, αυτή τη φορά να καταθέσουμε προτάσεις για την ανάπτυξη της εφημερίδας που τόσο πονάμε όλοι μας και όχι για την προσωπική μας ανέλιξη στην επιχείρηση. Έχουμε μια ευκαιρία που εμφανίζεται κυριολεκτικά μια φορά κάθε 100 χρόνια. Τουλάχιστον εμείς ας την εκμεταλλευτούμε για το καλό της εφημερίδας και όχι απλά για δημόσιες σχέσεις και φτηνοπανηγυράκια.
  Από την επανέκδοση των εφημερίδων μέχρι σήμερα, εφαρμόζονται σχέδια διευθυντών (και αυλικών) τα οποία αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει.
  Στην πλειοψηφία μας γνωρίζουμε πολύ καλά τί πρέπει να γίνει για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αναγνωστών τόσο η «Μακεδονία» όσο και η «Θεσσαλονίκη». Ας μεταφέρουμε γραπτώς όλα όσα κατά καιρούς συζητάμε μεταξύ μας και ας μην εφαρμοστούν ποτέ. Εμείς το καθήκον μας θα το έχουμε κάνει και δε θα προσφέρουμε άλλοθι σε κανέναν.
  ΥΓ1. Να μην ξεχνάμε πως εφημερίδα είναι οι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. Δεν είναι τα ντουβάρια, το ΑΦΜ και οι υπογραφές στα εμβάσματα. Για να κλείσει μια εφημερίδα, θα πρέπει να «κλείσουν» οι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.
  ΥΓ2. Ουδείς πιο αναλώσιμος από έναν πρόθυμο μεν, ανίκανο δε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: