Οι εξελίξεις σε Μακεδονία και Αγγελιοφόρο – Τι γίνεται στον «Τύπο της Θεσσαλονίκης»; – Απολύσεις προ των πυλών στην ΔΕΠΘΕ;

 Ενημέρωση από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ της Τρίτης 1-6-2011

Συγκρότημα εφημερίδας «Μακεδονία»

Η συνεδρίαση άρχισε με μια αποτίμηση της συνάντησης που είχαν χθες οι εκπρόσωποι των σωματείων με την εκπρόσωπο της εταιρείας Β.Σουλοπούλου. Στην ουσία, όπως είπαν τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις μελλοντικές προθέσεις της εργοδοσίας. Ως πληροφορία, αναφέρθηκε ένα ενδεχόμενο, οι όποιες προτάσεις κατατεθούν από την ΕΣΗΕΜ-Θ και τις άλλες ενώσεις εργαζομένων, να αποτελέσουν αντικείμενο πιθανής ένταξης του συγκροτήματος σε κάποιο μέτρο αναπτυξιακού νόμου, χωρίς ωστόσο να είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες. Άσχετα με το αν ισχύει ή όχι αυτό το ενδεχόμενο, ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα όσα είπε η εργοδοσία για την μισθοδοσία, ότι δηλαδή δεν θα είναι σε θέση η επιχείρηση να πληρώνει πριν τις 10 κάθε μήνα. Το θέμα έθεσαν και οι εργασιακοί εκπρόσωποι και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ δεσμεύτηκε να θέσει σχετικό ερώτημα στον κ.Μάτσικα. Επίσης, στον νομικό σύμβουλο της ΕΣΗΕΜ-Θ τέθηκαν μια σειρά ερωτήματα όσον αφορά στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας που εφαρμοζόταν μέχρι πρόσφατα και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις στους εργασιακούς εκπροσώπους. Η ΕΣΗΕΜ-Θ, θα συγκεντρώσει μέχρι την Δευτέρα τις προτάσεις των εργαζομένων, οι οποίες θα κατατεθούν στην επιχείρηση και το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρχει μια στάση αναμονής.

Αγγελιοφόρος.

Το διοικητικό συμβούλιο ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ για το περιεχόμενο της συνάντησης του με τον εκδότη του Αγγελιοφόρου Α.Μπακατσέλο, την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, ο κ.Μπακατσέλος αποφάσισε να αλλάξει την στάση του όσον αφορά τις σχέσεις του με την ένωση και να κρατά πλέον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ ο κ.Μπακατσέλος ανέφερε την οικονομική κατάσταση του συγκροτήματος, λέγοντας του μεταξύ άλλων, ότι αν και οι ζημίες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, ο ίδιος σκοπεύει να κρατήσει το φύλλο ανοιχτό και μάλιστα εγκαταλείπει τα σχέδια για τις (υπόλοιπες) απολύσεις, ενώ υποστήριξε ότι θα προσπαθήσει να μειώσει το λειτουργικό κόστος με διάφορους άλλους τρόπους. Για τους ήδη απολυμένους, ο κ.Μπακατσέλος ήταν κάθετος, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα επιστροφής τους. Η συνάντηση διήρκησε περίπου 2 ώρες.

Τύπος της Θεσσαλονίκης

Το διοικητικό συμβούλιο απασχόλησε η κατάσταση στην εφημερίδα Τύπος της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι κλήθηκαν από το Δ.Σ να παραστούν, δεν μπορούσαν παρά να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες που είχαν κατατεθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση και αυτές αφορούν : 1) την μισθοδοσία, καθώς μερικοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 4-5 μήνες, λαμβάνοντας κάποια έναντι. 2) την μη καταβολή της μισθοδοσίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς οι εργαζόμενοι περνούν ένας ένας από το αφεντικό ο οποίος δίνει από την τσέπη του παντελονιού του τον οβολό του 3) τη μη έκδοση αναλυτικού λογαριασμού μισθοδοσίας που έπρεπε να εκδίδεται κάθε μήνα και να δίνεται στους εργαζόμενους. Το διοικητικό συμβούλιο αφού άκουσε τους εργαζόμενους, αποφάσισε την αποστολή επιστολής προς τον εκδότη, στον οποίο θα τεθεί ένα χρονικό περιθώριο να απαντήσει για το τι θα πράξει με την μισθοδοσία, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΔΕΠΘΕ

Στο διοικητικό συμβούλιο κλήθηκαν να παραστούν οι εργασιακοί εκπρόσωποι, οι οποίοι επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο των πληροφοριών που έφτασαν τις προηγούμενες μέρες στην ένωση, σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση του δήμου ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις, και δημοσιογράφων. Από την διοίκηση ειπώθηκε ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων που θα απολυθούν, θα είναι μονοψήφιος . Οι απολύσεις όπως εικάζουν οι εργαζόμενοι, θα  προκύπτουν και από τα συμπεράσματα του master plan για την ΔΕΠΘΕ, το οποίο ήδη είναι έτοιμο. Το διοικητικό συμβούλιο ενημερώθηκε επίσης για ένα φαινόμενο που έκανε ειδικά τελευταία την εμφάνιση του στην TV 100, με δημοσιογράφους που απασχολούνται 1 και 2 ώρες υπερωριακά «εθελοντικά» . Επισημάνθηκε ότι η προηγούμενη διοίκηση του δήμου πλήρωνε τις καταγεγραμμένες υπερωρίες, ωστόσο το τι θα γίνει με την σημερινή διοίκηση θα αποσαφηνιστεί σε λίγες ημέρες, καθώς οι εργαζόμενοι έστειλαν σχετικό ερώτημα σε μορφή επιστολής προς το δ.σ της ΔΕΠΘΕ. Από πολλά μέλη του Δ.Σ , διατυπώθηκε η θέση ότι οποιαδήποτε υπερωριακή απασχόληση θα πρέπει να αμείβεται οπωσδήποτε και όχι να γίνεται σε «εθελοντική» βάση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση σαφώς και προκύπτουν ζητήματα.

Εφημερίδα Μέτροσπορ – Ραδιόφωνο Αθλητικό Μετρόπολις

Μετά την επιστολή της ΕΣΗΕΜ-Θ προς τον ιδιοκτήτη των μέσων για το πρόβλημα στις καθυστερήσεις με την μισθοδοσία, κλείστηκε ραντεβού με τον εκδότη το μεσημέρι της Παρασκευής.

Advertisements

6 Σχόλια to “Οι εξελίξεις σε Μακεδονία και Αγγελιοφόρο – Τι γίνεται στον «Τύπο της Θεσσαλονίκης»; – Απολύσεις προ των πυλών στην ΔΕΠΘΕ;”

 1. Αγανακτισμένος δημοσιογράφος Says:

  Άλλη μία φορά υποσχέσεις, αερολογίες και παράταση ζωής στον Αγγελιοφόρο. Στο μοναδικό «ζουμί» της ιστορίας σε αυτή την φάση που ήταν το ζήτημα των απολύσεων για ακόμη μία φορά η διοίκηση ήταν κάθετη. Ξυπνάτε πια εκεί μέσα και βγάλτε τα κεφάλια σας από τις τρύπες πριν σας τα κόψουν…

 2. Αλέξανδρος Σαλαμές Says:

  «Για τους ήδη απολυμένους, ο κ.Μπακατσέλος ήταν κάθετος, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα επιστροφής τους».

  Αυτό είναι το μοναδικό σας σχόλιο για τις απολύσεις μας; Καμία περαιτέρω αναφορά; Κανένα σχόλιο; Καμία υπόσχεση για δράσεις; Άλλαξε κάτι και δεν το καταλάβαμε; Μήπως πήραν πίσω κάποιους από εμάς; Ας μας ενημερώσει και εμάς επιτέλους κάποιος για το τι γίνεται πριν θαφτεί και αυτή η ιστορία κάτω από την συναίνεση και την καλή θέληση, όπως γίνεται τόσα χρόνια. Το τηλέφωνο μου είναι 6936 277995. Περιμένω από εσάς ασύνταχτους κάτι παραπάνω από αυτές τις 12 λέξεις. Και όχι μόνο από εσάς. Αλλά από κάθε μέλος της ΕΣΗΕΜΘ. Με συγκεκριμένες θέσεις, κινήσεις και χρονοδιάγραμμα.

 3. Αλέξης Αλεξιάδης Says:

  Φίλε μου Αλέξανδρε, δεν έχουμε σταματήσει να μιλάμε για τους απολυμένους. Και στο χθεσινό Δ.Σ , η παρέμβαση μου στο συγκεκριμένο θέμα αυτό ακριβώς αφορούσε… Τι γίνεται με τους απολυμένους. Στην ενημέρωση του προέδρου για το τι ειπώθηκε στην συνάντηση του με τον Μπακατσέλο δεν ειπώθηκε τίποτα για τους απολυμένους, αλλά ΚΑΤΟΠΙΝ ερώτησης μου διευκρινίστηκε ότι οι απολυμένοι ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ. Σε παραπέμπω και σε παλαιότερα άρθρα του blog, τα οποία σίγουρα αναφέρουν περισσότερες απο 12 λέξεις. Προτάθηκε απο εμάς στο Δ.Σ τρόπος για συνέχιση των κινητοποιήσεων, αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Οι εργαζόμενοι στον Αγγελιοφόρο υπέστησαν κάποια δεινά…..Μεταξύ άλλων Ατομικές συμβάσεις, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις και φόβο για κλείσιμο της εφημερίδας. Τώρα που είπε ο κ.Αλέκος ότι δεν κλείνει η εφημερίδα θα πρέπει να χαμογελάμε και να λέμε ότι νικήσαμε κιόλας, ξεχνώντας βέβαια τις απολύσεις. Καταλαβαίνεις τον ειρωνικό τρόπο που το λέω φαντάζομαι .

 4. Ησυχαστής Λεονάρδος Says:

  Δεν… «διοικούμε» στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΜΕΙΣ στον ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΤΥΠΟ, αγαπητέ συνάδελφε. Οι ευθύνες μπορούν να αναζητηθούν ευκολότατα σε εκείνα τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ που προέτρεπαν σε «καλόπιστους διαλόγους» και πριμοδοτούσαν την υπογραφή των ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ. «Συμπτωματικά’, αυτά τα μέλη του ΔΣ, είναι ΚΑΙ εργαζόμενοι στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ. Δυστυχώς, για τις απολύσεις δεν έχει κουνηθεί φύλλο, πέρα από τα «εθιμοτυπικά».
  Ενώ ζούμε το κίνημα των αγανακτισμένων, στην ΕΣΗΕΜ-Θ, τα γνωστά πρόσωπα, κάνουν ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης και εργασιακής πειθαρχίας και τάξης.

  Ησυχία! Μπορεί να ξυπνήσουμε ορισμένους συνδικαλιστές της Ένωσης…

 5. Αλέξανδρος Σαλαμές Says:

  Γνωρίζω και εκτιμώ την κινητοποίηση των πρώτων ημερών αλλά δεν μπορώ και να μην είμαι προβληματισμένος για την έκβαση και στήριξη των θέσεων και κινητοποιήσεων όσο περνάει ο καιρός. Η ιστορία έχει δείξει, ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ο χρόνος που περνάει ευνοεί στο να θεωρούνται πάγιες και δεδομένες ακόμη και τέτοιες δυσάρεστες κατάστασεις. Όπως και να έχει ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.

 6. Αλληλεγγύη υφίσταται; Says:

  Δυστυχώς, έχεις δίκιο, Αλ. Σαλαμέ, για τον «χρόνο που περνάει». Εμάς χρέος μας είναι να τους το υπενθυμίζουμε συνεχώς, για να μην ξεχαστεί. Από την άλλη, απαραίτητη είναι και η βούληση και η διάθεση για αλληλεγγύη προς τους απολυμένους, από τους συναδέλφους σου που έμειναν πίσω στη δουλειά. Αρκεί να το θέλουν και οι ίδιοι οι απολυμένοι…

  Φιλικά, μία ασύνταχτη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: