Λεοπόλδος φον Μαζόχ

«Στις 8 Δεκεμβρίου 1869, ο Μαζόχ και η αφέντρα του βαρόνη Φανή Pistor υπέγραψαν συμβόλαιο καθιστώντας τον σκλάβο της για μια περίοδο έξι μηνών…»

Γεννήθηκε στο Λβιβ απο Ισπανο(γαλικιανής καταγωγής) πατέρα και απο Ουκρανή μητέρα. Γερμανικά έμαθε μόλις στα 12 του χρόνια, και αργότερα σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Γκρατς. Τα πρώτα του συγγραφικά έργα ήταν εθνικές μικρές ιστορίες με τίτλους παρμένους από το θέμα όπως «Γαλικιανές Μικρές Ιστορίες», «Εβραϊκές Μικρές Ιστορίες», «Πολωνικές Μικρές Ιστορίες» αλλα και μια σειρά απο εθνικές «Δικαστικές Ιστορίες». Αργότερα άρχισε να συντάσσει την λεγόμενη «Κληρονομιά του Κάιν» ένα έργο ημιτελές αφού τελικά γράφτηκαν μόνο οι 2 από τις 6 ιστορίες. Εκεί μέσα αναπτυσσόταν η άποψη του Μαζόχ-Ζάχερ για τον κόσμο. Εκέι μέσα βρίσκεται και το «Η Αφροδίτη με τις γούνες» και σε αυτό το σύνολο εντασσόταν και οι φετιχιστικές και μαζοχιστικές του φαντασιώσεις. Προσπάθησε στην πραγματική του ζωή να πετύχει τις φαντασιώσεις του με την γυναίκα του και την αφέντρα του, τη βαρόνη Φάννι Πίστορ.
Στις 8 Δεκεμβρίου 1869, ο Μαζόχ και η αφέντρα του βαρόνη Φανή Pistor υπέγραψαν συμβόλαιο καθιστώντας τον σκλάβο της για μια περίοδο έξι μηνών, με τον όρο ότι η βαρόνη θα φορά γούνες όσο το δυνατόν συχνότερα, ειδικά όταν ήταν σε σκληρή διάθεση. Ο Λεοπόλδος πήρε το ψευδώνυμο «Γκρέγκορ» το όνομα ενός στερεότυπου αρσενικό υπηρέτη, και υποδύοταν τον υπηρέτη της βαρόνης. Οι δύο ταξίδεψαν με τρένο για την Ιταλία. Όπως και στην Αφροδίτη με τις Γούνες, ταξίδεψε στην τρίτη τάξη , ενώ η Βαρόνη είχε ένα κάθισμα πρώτης κατηγορίας.Ο Μαζόχ πιέζε την πρώτη σύζυγό του, Αυρόρα φον Ρούμελιν, την οποία παντρεύτηκε το 1873, να ζήσουν την εμπειρία του βιβλίου, ενάντια στις προτιμήσεις της. Ο ίδιος τελικά βρήκε την οικογενειακή ζωής του για να είναι βαρετή, και τελικά πήρε διαζύγιο και παντρεύτηκε τον βοηθό του. Στο τέλος της ζωής του έπασχε από ψυχικά προβλήματα, κλείστηκε σε άσυλο όπου κάποιοι ισχυρίζοντα οτι εκεί και πέθανε.Ο Μαζόχ είναι μακρινός θείος και της τραγουδίστριας Μαριάν Φέιθφουλ.

Ο ΟΡΟΣ ΜΑΖΟΧΙΣΜΟΣ

Ο όρος μαζοχισμός εφευρέθηκε το 1886 από τον αυστριακό ψυχίατρο Ρίτσαρντ Φρέιρ φον Κραφτ-Εμπινγκ (1840-1902) στο βιβλίο του Psychopathia Sexualis: «Αισθάνομαι ότι δικαιολογημένα καλώ αυτήν τη σεξουαλική ανωμαλία «μαζοχισμό», γιατί ο συγγραφέας Ζάζερ-Μαζόχ κάνει συχνά αναφορά αυτής της διαστροφής, που μέχρι την εποχή του ήταν τελείως άγνωστη για τον επιστημονικό κόσμο ως τέτοια, στο υπόστρωμα των γραπτών του. Ο Μαζόχ δυσαρεστήθηκε με αυτήν την ανάλυση του Κραφτ-Έμπινγκ, και οι λεπτομέρειες πάραυτα της προσωπικής του ζωής ήταν άγνωστες μέχρι που η πρώην γυναίκα του, η Φον Ρούμελις, έγραψε τα απομνημονεύματα της το 1906, μετά τον θάνατο του, με τον τίτλο «Η ομολογία μου».

Βικιπαίδεια

 

4 Σχόλια προς “Λεοπόλδος φον Μαζόχ”

  1. Θανάσης Νικολάου Says:

    Το εκλογικό σώμα

  2. Yponoeite kati mipos??????????????????????

  3. Θανάσης Νικολάου Says:

    Λέω ξεκάθαρα πως μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος αποτελείται από προβατοειδή. Το υπόλοιπο από υστερόβουλους, φιλόδοξους παρτάκηδες, ξεπουλημένους συνδικαληστές, φιλήσυχα ανθρωπάκια που δεν ορθώνουν ανάστημα ούτε στον καθρέφτη του σπιτιού τους και αρκετούς (εννοείται πως όχι μόνο ασύνταχτους) πραγματικούς συναδέλφους.

  4. O Λεοπόλδος Φον Μαζόχ έχει καμιά συγγένεια με τον Λεοπόλδο τον Β’, τον Βέλγο βασιλιά του Κονγκό που κατέσφαξε εκατομύρια Κονγκολέζους και με το παράσημο του οποίου τίμησαν πρόσφατα τον Μπακατσέλο του Αγγελιοφόρου;
    Πολλοί Λεοπόλδοι μαζεύτηκαν τελευταία…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: