Στις εκλογές για την ΠΟΕΣΥ να κάνουμε τη διαφορά: μπορεί «να πάει αλλιώς»!

Συνάδελφοι / συναδέλφισες

Το τελευταίο διάστημα ζούμε μία κατάσταση «αντίστροφης μέτρησης» και πάντως ΟΧΙ με ευθύνη των απλών συντακτών. Η κατάσταση στο χώρο μας θυμίζει κακογυρισμένη ταινία καταστροφής, όπου το «κακό» πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται με γεωμετρική «πρόοδο». Υπάρχει διέξοδος; Εμείς λέμε, ναι, αρκεί να το θελήσουμε και να αποτινάξουμε από πάνω μας τον ρόλο του παθητικού θεατή.

Στις 26 Μαΐου 2011 καλούμαστε να εκλέξουμε τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΜ-Θ για το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Εμείς λέμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και τα δεδομένα και να σπάσουμε το φόβο που καλλιεργούν οι Κασσάνδρες της «λελογισμένης καταστροφής» και της «ρεαλιστικής διαχείρισης» της τροϊκανικής κρίσης. Να πούμε ΌΧΙ σε όλους αυτούς που αποδείχθηκαν κατώτεροι των σημερινών περιστάσεων και των προσδοκιών της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογράφων.

Πρέπει να ενεργοποιήσουμε την ΠΟΕΣΥ

Οι εκλογές για την Ομοσπονδία, για μας, δεν είναι μία ακόμη εκλογική μάχη όπου θα καταγραφούν σταυροί και κάποιοι θα επιβεβαιώσουν τη συνδικαλιστική τους παρουσία και καριέρα. Η ΠΟΕΣΥ είναι μία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που έχει τεράστιες δυνατότητες παρέμβασης, οι οποίες μέχρι σήμερα, με ευθύνη των παρατάξεων που τη διοικούν, παραμένουν στην αδράνεια και στο περιθώριο των εξελίξεων. Μόλις πρόσφατα η ακύρωση στην πράξη της 36ωρης απεργίας που είχε κηρύξει η ΠΟΕΣΥ στον «Αγγελιοφόρο», κατέγραψε με τον πιο έκδηλο τρόπο πώς οι διοικήσεις, τόσο της ΕΣΗΕΜΘ όσο και της ΠΟΕΣΥ, αντιλαμβάνονται το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ευθύνες για την απραξία και την περιθωριοποίηση της ΠΟΕΣΥ φέρουν όλοι όσοι μέχρι σήμερα έχουν διατελέσει μέλη της διοίκησης και του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Η ΕΣΗΕΜ-Θ εκπροσωπείται στα απερχόμενα όργανα της ΠΟΕΣΥ με 7 εκλεγμένα μέλη της: 2 στο διοικητικό συμβούλιο και 5 στο γενικό συμβούλιο. Πολλοί από αυτούς σήμερα είναι και πάλι υποψήφιοι και δηλώνουν, πως θα… αντισταθούν, θα… παλέψουν, και άλλα τέτοια ηχηρά και αγωνιστικά. Μάλλον αστειεύονται ή παίζουν με τα νεύρα μας…   

Τα τελευταία γεγονότα στη Θεσσαλονίκη τους έχουν ξεγυμνώσει από κάθε επιχείρημα. Η κατάσταση που βιώνουμε στους εργασιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης των περικοπών, των απολύσεων, των ατομικών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας, της καθημερινής τρομοκρατίας στους εργασιακούς χώρους, είναι η πιο ηχηρή απόδειξη της αναποτελεσματικότητας και της αδιαφορίας τους. Πού ήταν τα δύο μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ στη διοίκηση της ΠΟΕΣΥ όταν στην Θεσσαλονίκη περνούσαν οι ατομικές συμβάσεις; Πού ήταν τα μέλη της ΕΣΗΕΜΘ στο γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ να υπερασπιστούν την τελευταία 36ωρη απεργία και όλοι μαζί, μέλη διοίκησης και γενικού συμβουλίου να περιφρουρήσουν το κύρος της Ομοσπονδίας;

Με «καλοπροαίρετες» συμφωνίες και ορκωτούς λογιστές δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Με ανακοινώσεις ανέξοδης κριτικής και κινητοποιήσεις – τουφεκιές δεν αντιμετωπίζεις την ταξική επίθεση που έχουν εξαπολύσει κράτος και κεφάλαιο, διευθυντές και εξουσιαστές και όλοι οι μηχανισμοί καταστολής και προπαγάνδας. Απαιτείται η μέγιστη κινητοποίηση όλων μέσα από συμμετοχικές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Απαιτείται η αγωνιστική ενεργοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και οργάνων.  

Σήμερα αν πραγματικά θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την ΠΟΕΣΥ και να την καταστήσουμε πραγματικό συνδικαλιστικό όργανο, που θα ενοποιεί και θα συντονίζει σε δεύτερο βαθμό το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση, θεωρούμε πως τώρα πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα: Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να ανατρέψουμε την αδράνεια και τον συμβιβασμό.

Η ΠΟΕΣΥ δεν είναι ο χώρος «στάθμευσης» συνδικαλιστικών στελεχών που έχουν αποτύχει να εκλεγούν στις Ενώσεις. Η ΠΟΕΣΥ δεν είναι για το μοίρασμα συνδικαλιστικών τίτλων σε «συνταξιούχους» συνδικαλιστές. Οι εκλογές για την ΠΟΕΣΥ δεν είναι ένα ακόμα εκλογικό «πανηγύρι» όπου ψηφίζουμε τους «αρεστούς» και τους «φίλους» μας. Οι εκλογές για το συνέδριο και τα όργανα της ΠΟΕΣΥ είναι μία ευκαιρία να τονώσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα στα ΜΜΕ με νέες ιδέες και πράξεις, με συμμετοχή, με αλληλεγγύη και πάθος αντίστασης απέναντι στο αντεργατικό τσουνάμι που αφαιρεί εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, καταρρακώνει ζωές και συνολικά διαλύει τον κοινωνικό ιστό. 

Όλοι μαζί μπορούμε και οφείλουμε να το τολμήσουμε

Εμείς σας καλούμε, όλοι μαζί, συντεταγμένα και αποφασιστικά, να υπερασπισθούμε τις κόκκινες γραμμές: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, θέσεις εργασίας, ελευθεροτυπία – δεοντολογία. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε η ΠΟΕΣΥ άμεσα μετά το συνέδριο της, να κινητοποιηθεί για :

 • Την ΑΜΕΣΗ προώθηση απεργίας διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ πανελλαδικά, με κεντρικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ, την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας και του κοινωνικού αγαθού – δικαιώματος της ενημέρωσης.
 • Να προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες, συνδικαλιστικές και νομικές, για την ανάκληση όλων των τελευταίων απολύσεων και των περικοπών, την ακύρωση της εκ περιτροπής εργασίας και των ατομικών συμβάσεων και γενικά την κατάργηση των ελαστικών μορφών και της μαύρης εργασίας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης σε όλη τη χώρα.
 • Να επιδιώξει άμεσα να διευθετηθεί οριστικά το θολό τοπίο στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά, επιδιώκοντας την σύνδεση των αδειών λειτουργίας με τον αριθμό των θέσεων εργασίας και να κατοχυρωθεί εργασιακά η απασχόληση στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.
 • Να διασφαλίσει με κάθε τρόπο το δημόσιο χαρακτήρα συνολικά της ΕΡΤ και του ΑΠΕ/ΜΠΕ (βάζοντας φραγμό στα σχέδια λουκέτων αλλά και να πάρει πίσω τις περικοπές σε μισθούς και βασικά επιδόματα) και να υπερασπισθεί αποτελεσματικά την ύπαρξη και λειτουργία όλων των δημοτικών ΜΜΕ με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων απασχόλησης και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας με υπογραφή ΣΣΕ.
 • Να πάρει πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων με άμεση ενίσχυση των ανέργων και των υποαπασχολούμενων.
 • Να προχωρήσει σε καταστατικό συνέδριο και να συντονίσει όλα τα σωματεία του Τύπου στην κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μαχητικού και μαζικού Συνδικάτου Τύπου στην Ελλάδα.

Ο Ασύνταχτος Τύπος προτείνει τη μετεξέλιξη της ΠΟΕΣΥ από έναν άνευρο και αδρανή σχηματισμό χωρίς ουσιαστική αγωνιστική παρεμβατικότητα και αρμοδιότητες, σε μία οργάνωση που θα υπογράφει τις Συλλογικές Συμβάσεις του κλάδου,  θα εκπροσωπεί όλους τους δημοσιογράφους της χώρας αναλογικά αλλά χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς και θα παρεμβαίνει κεντρικά για όλα τα ζητήματα. Με αμφίδρομες λειτουργίες μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, με διαφανείς  διαδικασίες συνεχούς ενημέρωσης, με ουσιαστικό ρόλο και λόγο.

Να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη

Για την ΠΟΕΣΥ ψηφίζουμε Ασύνταχτο Τύπο: Α. Αλεξιάδης,  Σ. Αλχατζίδης,  Ε. Ανδρικοπούλου,  Γ. Γκίρμπας,  Φ. Δεργιαδές, Δ. Μακρής, Μ.  Μαργαρίτη,  Μ. Μεϊντάνη,  Μ. Μπέλλου,  Χ. Μπίκας,  Α. Νικολάου,  Σ. Πανούσης, Ε. Παπαδράγκα,  Π. Σαϊτη,  Α. Τριανταφύλλου,  Π. Χαραλαμπίδης.

Advertisements

4 Σχόλια to “Στις εκλογές για την ΠΟΕΣΥ να κάνουμε τη διαφορά: μπορεί «να πάει αλλιώς»!”

 1. ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΙ INDIGNADOS! Says:

  Είμαστε αγανακτισμένοι με τις γνωστές υποτακτικές διαχρονικές πλειοψηφίες των ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ!

  Νιώθουμε όπως οι «Αγανακτισμένοι» “Indignados“ της Ισπανίας που βγήκαν στους δρόμους!

  http://parallhlografos.wordpress.com/2011/05/23/%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%AF%CF%81-%CF%84%CE%B7%CF%82/

  HASTA LA VICTORIA SIEMPRE !

  ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΙ INDIGNADOS!

  Η εξέγερση εξαπλώνεται παντού, σε όλες τις χώρες, σε όλους τους κλάδους. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και στον χώρο των ΜΜΕ.

  ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

 2. Προς ορισμένους "νέους" υποψήφιους Says:

  Έχει πολύ πλάκα που κάποιοι υποψήφιοι φιλόδοξοι νέοι Μάκηδες και Τάκηδες, επιχειρουν να ψελλίσουν δυο τρια λογάκια σε προεκλογικά e-mail που στέλνουν σε ΄λους μας. Και σε αυτά τα λογάκια χώνουν μέσα και φράσεις από το λεξιλόγιο που έχουμε συνηθίσει αλλά είναι πια ξεπερασμένο: «Υπερεπαναστάτες», «μη ρεαλιστές», «πού είναι οι προτάσεις»; Επειδή κάποιοι έχουν παραδεχτεί ότι είναι «μόνιμοι θαμώνες» του blog ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, γνωρίζουν πολύ καλά τις προτάσεις μας, γνωρίζουν ότι ο «ρεαλισμός» τους οδήγησε στο σημερινό χαλι τον κλάδο κλπ. κλπ. Ας προσέχουν περισσότερο στην ξύλινη παπαγαλική κριτική τους. Το ξέρουν ότι ψεύδονται.
  Την ίδια ώρα που αυτοί οι νέοι υποψήφιοι προμοτάρονται από τη μήτρα του ΠΑΣΟΚ που την ώρα που μιλάμε ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, καλά θα ήταν να είναι πιο… συγκρατημένοι και σεμνοί… Αν όχι, δικαίωμά τους, αλλά εκτίθενται.

 3. Το φάντασμα της Όπερας Says:

  Εγώ έχω μία απορία: Γιατί όλοι αυτοί που καταγγέλλουν τις εξωφρενικές, προδοτικές χοντράδες της σημερινής διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν το έκαναν ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της θητείας της (όπως έκανε με συνέπεια ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ) περιμένοντας λίγες ημέρες πριν τις εκλογές να… «ξεσπαθώσουν» με σαφέστατους ψηφοθηρικούς σκοπούς;

  Δεν μας παρατάτε δήθεν «διασπασμένοι» υποκριτές των «ενοτήτων»!

  Τι περιμένατε και δεν μιλούσατε; Να επιστρέψει το… «φάντασμα της όπερας» για να σας στηρίξει; Μα, τόσο αδύναμοι είστε;

 4. ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ Says:

  Καλό «ασύνταχτο» βόλι, συνάδελφοι και συναδέλφισσες!

  Να μην τους κάνουμε τη χάρη και ξαναψηφίσουμε αυτούς που μας χαντάκωσαν!

  Να ψηφίσουμε μαχητικούς συναδέλφους, να ψηφίσουμε τις δικές μας φωνές, τη φωνή των συντακτών, τον ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΤΥΠΟ!

  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: