Όλη η αλήθεια για την απεργία στον Αγγελιοφόρο

«Προδήλως παράνομη απεργία δεν υπάρχει» . Είναι καταγεγραμμένο δια στόματος του νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου. Ουδείς εργοδότης μπορεί να απολύσει επικαλούμενος τον παράνομο χαρακτήρα μιας απεργίας, πριν η απόφαση κοινοποιηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση οποιαδήποτε απόλυση είναι παράνομη, καταχρηστική και …..προδήλως εκδικητική.

Επανερχόμαστε στο μείζον θέμα της απεργοσπασίας του Αγγελιοφόρου, καθώς με την ανακοίνωση του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ, μάλλον θέλει να θολώσει τα νερά, παρά να αποκαταστήσει την αλήθεια. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου για την απεργία της ΠΟΕΣΥ, κοινοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 16-5-2011 στις 11.20πμ στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, οπότε, ας μας απαντήσει η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου, πως γνώριζε την απόφαση από το βράδυ της Παρασκευής. Όσον αφορά την υποτιθέμενη «αναστολή» της απεργίας της ΠΟΕΣΥ, η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ αναφέρει ότι έγινε έπειτα από εισήγηση της ένωσης συντακτών στο δευτεροβάθμιο όργανο. Έγινε «ΕΙΣΗΓΗΣΗ» ή ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ κ.πρόεδρε της ΕΣΗΕΜ-Θ; Και αν έγινε κατόπιν συνεννόησης, γιατί δεν γνώριζαν τίποτα τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ, γιατί από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ουδείς γνώριζε κάτι για αναστολή, το βράδυ της Παρασκευής, ή το πρωί του Σαββάτου. Και αν τέλος πάντων κάτι τέτοιο ίσχυε, γιατί δεν ανακοινώθηκε η αναστολή της απεργίας από την ΠΟΕΣΥ;

Το άλλο μεγάλο ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει ο πρόεδρος και ο γ.γ της ΕΣΗΕΜ-Θ, είναι το γιατί διέδιδαν τις απειλές της επιχείρησης η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση «σαφώς προειδοποίησε ότι θα εκμεταλλευθεί την κήρυξή της (απεργίας) ως παράνομης για να απολύσει εργαζομένους χωρίς αποζημίωση» . Ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ, σήμερα, διαβεβαίωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι κανένας εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση για συμμετοχή σε παράνομη απεργία, ΕΑΝ προηγουμένως δεν έχει επιδοθεί η απόφαση σε αυτόν που την κήρυξε. Πράγμα που σημαίνει ότι εάν γίνει απόλυση πριν γνωστοποιηθεί η απόφαση στο σωματείο, θα μπορεί να προσβληθεί νομικά. Η παραπάνω διαβεβαίωση επαναλαμβάνουμε, ανήκει στον νομικό σύμβουλο της ΠΟΕΣΥ και από ότι μας έχουν μεταφέρει συνάδελφοι από την Αθήνα, είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ του δευτεροβάθμιου οργάνου.

Ας απαντήσουν λοιπόν οι διοικούντες της ΕΣΗΕΜ-Θ, στα παραπάνω ερωτήματα και ας αφήσουν τους τακτικισμούς και την παραπληροφόρηση. Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ κλείνει αναφέροντας : «οι εργαζόμενοι στον Αγγελιοφόρο έδειξαν εμπράκτως ότι είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν, υπερασπιζόμενοι όχι απλώς τα δικαιώματά τους αλλά και την ιστορία του φύλλου.» Και εμείς προσθέτουμε: Ναι οι εργαζόμενοι στον Αγγελιοφόρο το έδειξαν εμπράκτως, εσείς κύριοι της διοίκησης τι δείξατε με την στάση σας;

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ για τις κινητοποιήσεις στον Αγγελιοφόρο.

Θεσσαλονίκη, 16 Μαΐου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, σεβόμενο την δικαστική απόφαση βάσει της οποίας η 48ωρη απεργία στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος κρίθηκε πως είναι παράνομη, ανέστειλε την κινητοποίηση το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Για τον ίδιο λόγο ανεστάλη η αντίστοιχη κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) την ίδια ημέρα. Η 36ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ με έναρξη το βράδυ της Παρασκευής 13/5 ανεστάλη έπειτα από εισήγηση της ΕΣΗΕΜ-Θ στο δευτεροβάθμιο όργανο, καθώς η επιχείρηση σαφώς προειδοποίησε ότι θα εκμεταλλευθεί την κήρυξή της ως παράνομης για να απολύσει εργαζομένους χωρίς αποζημίωση.

Η επαναπρόσληψη όλων των δημοσιογράφων που απολύθηκαν από τη διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ αποτελεί σταθερό αίτημα, το οποίο η ΕΣΗΕΜ-Θ θα επιδιώξει να ικανοποιηθεί με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της. Εξίσου σταθερά θα προσπαθήσει να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπιστία της εφημερίδας, στόχος στον οποίο είναι σταθερά προσηλωμένοι οι εργαζόμενοι σε αυτή, όχι όμως η εργοδοσία και όσοι συντάσσονται με αυτήν.

Η συμπεριφορά και οι ενέργειες της εργοδοσίας κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και η αδιαφορία της για τις προδιαγραφές ποιότητας του δημοσιογραφικού έργου είναι επιλογές που δεν ανταποκρίνονται στο παρελθόν της εφημερίδας, κάτι που προκλητικά αγνοούν όσοι αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον της.

Στις επιλογές αυτές και την αντίληψη που κομίζουν για την Ενημέρωση, οι εργαζόμενοι στον Αγγελιοφόρο έδειξαν εμπράκτως ότι είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν, υπερασπιζόμενοι όχι απλώς τα δικαιώματά τους αλλά και την ιστορία του φύλλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Όλη η αλήθεια για την απεργία στον Αγγελιοφόρο”

 1. Μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ Says:

  H ΕΣΗΕΜ-Θ, επιτέλους, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι παίζει τον ρόλο του ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ των αγώνων των εργαζομένων, λειτουργώντας ως «βαποράκι» των απειλών της εργοδοσίας.

  Για του λόγου το αληθές, το παρακάτω ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ απόσπασμα από την ανακοίνωση της γνωστής πλειοψηφίας (ή μήπως μειοψηφίας;…) του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ αποτελεί ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΧΗΣ, ανεξαρτήτως από τα κίνητρα τα οποία υποτίθεται υπαγορεύονταν από τη διάθεση… «προστασίας» των εργαζομένων!

  Το απόσπασμα της ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ:

  «…Η 36ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ με έναρξη το βράδυ της Παρασκευής 13/5 ανεστάλη έπειτα από εισήγηση της ΕΣΗΕΜ-Θ στο δευτεροβάθμιο όργανο, καθώς η επιχείρηση σαφώς προειδοποίησε ότι θα εκμεταλλευθεί την κήρυξή της ως παράνομης για να απολύσει εργαζομένους χωρίς αποζημίωση…».

  Συνάδελφοι! Αυτό αποτελεί κατάντια του συνδικαλιστικού μας οργάνου. Λέγεται ωμά: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!

  Όλα τα άλλα είναι περιττά. Τώρα, το βάρος πέφτει στο δημοκρατικό δικαίωμα των μελών-συντακτών της ΕΣΗΕΜ-Θ, να τους αποκαθηλώσει από το βάθρο τους!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: