Τίμησαν τον Μπακατσέλο με το ματωμένο μετάλιο ενός σφαγέα εκατομυρίων Κονγκολέζων!

Επειδή παρακάτω δημοσιεύτηκε μία από τις πρόσφατες τελετές στις οποίες συμμετείχε ο ένας εκ των τριών εκδοτών του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ και για την ακρίβεια σε αυτή κατά την οποία ο κ. Αλέξανδρος Μπακατσέλος «τιμήθηκε» με το μετάλιο του «Λεοπόλδου του Β΄», αναζητήσαμε να βρούμε ποια μεγάλη, προφανώς, προσωπικότητα ήταν αυτή, το όνομα της οποίας δόθηκε σε ένα μετάλιο.

Τον Οκτώβρη του  2010 στη στήλη… “lifestyle” (!!!) του http://www.agelioforos.gr δημοσιεύτηκε το εξής: Το παράσημο «Λεοπόλδος ΙΙ» απένειμε στον επίτιμο πρόξενο Βελγίου στην Θεσσαλονίκη, Αλέξανδρο Μπακατσέλο, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Pieter De Crem, για την αξιέπαινη 25ετή του προσφορά προς το κράτος του Βελγίου, σε επίσημο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Hyatt» παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από τον επιχειρηματικό και πολιτικό χώρο. (Στη φωτο) Τη στιγμή της απονομής του μεταλλίου «Λεοπόλδος ΙΙ» του Βελγίου στον επίτιμο πρόξενο Βελγίου στην Θεσσαλονίκη, Αλέξανδρο Μπακατσέλο, από τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Pieter De Crem.

Επειδή τα εργασιακά δικαιώματα (με τις ατομικές συμβάσεις και την εκ περιτροπής εργασία) σφαγιάζονται καθημερινά στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ και αλλού και επειδή οι κατ-αναγκαστικές “εθελούσιες” έξοδοι είναι σε εξέλιξη, και επειδή οι απολύσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και επειδή η απειλή για λουκέτο στο καθημερινό ή ακόμα και στο κυριακάτικο φύλλο εξαπολύεται εκφοβιστικά προς πάσα κατεύθυνση, είναι η στιγμή να αναζητήσουμε τους συμβολισμούς που περιέχει η βράβευση ενός εκ των εκδοτών του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ με το συγκεκριμένο μετάλιο “Λεοπόλδος ο Β΄”. Μόλις διαβάσει ο κ. Μπακατσέλος το παρακάτω ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ του Βέλγου βασιλιά (που στοιχεία του αλιεύτηκαν από τη “Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια”), φανταζόμαστε ότι θα αισθανθεί αρκετά… περήφανος που τον τίμησαν με το συγκεκριμένο μετάλιο!

Λεοπόλδος Λουδοβίκος Φίλιππος Μαρία Βίκτωρ (9 Απριλίου/1835 – 17 Δεκεμβρίου/1909) βασιλιάς των Βέλγων (17 Δεκεμβρίου 1865 – 17 Δεκεμβρίου/1909) δεύτερος γιός και διάδοχος του βασιλιά των Βέλγων Λεοπόλδου Α’ και της Λουίζας Μαρίας της Ορλεάνης. Αναφέρεται σαν ο ιδρυτής και προσωπικός ιδιοκτήτης του κρατιδίου του Αφρικανικού Κονγκό. Έβαλε από νωρίς στο μάτι τα φυσικά πλούτη της περιοχής, εκμεταλλεύτηκε την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.

Παρέλαβε το Αφρικανικό Κονγκό σάν ιδιοκτησία του

Στην διάσκεψη του Βερολίνου (1885) πέτυχε να παραχωρηθεί το Κονγκό στον ίδιο όχι σαν αποικία του βασιλείου του Βελγίου αλλά σαν… ατομική ιδιοκτησία του ιδίου του Λεοπόλδου, η έκταση του εκτιμάται 76 φορές μεγαλύτερη από το ίδιο το βασίλειο του στο Βέλγιο. Ο ίδιος είχε σκοπό να κατασκευάσει στην περιοχή ένα εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, το Κονγκό ήταν εκείνη την εποχή πλούσιο σε κοιτάγματα καουτσούκ το οποίο ήταν περιζήτητο εκείνη την εποχή λόγω της εφεύρεσης του τροχού με συμπιεσμένο αέρα. Ανέθεσε την εκμετάλλευση του καουτσούκ σε ιδιωτικές εταιρείες με αντάλλαγμα να του χρηματοδοτήσουν τα σιδηροδρομικά έργα ενώ δημιούργησε και την δική του ιδιωτική εταιρεία που χρειάζονταν επειγόντως πολλά εργατικά χέρια σκλάβων για την εξαγωγή του καουτσούκ. Τα κέρδη στην αρχή ήταν τεράστια που χρησιμοποιήθηκαν εκτός από την κατασκευή του σιδηροδρόμου και για μεγάλα έργα στο ίδιο το Βέλγιο.

Απίστευτα εγκλήματα του Λεοπόλδου σε βάρος των ιθαγενών στο Κονγκό

Η ατομική κυριαρχία του Λεοπόλδου στο Κονγκό διατηρήθηκε ως το 1908 οι μέθοδοι εκμετάλλευσης που χρησιμοποίησε απέναντι στους ιθαγενείς εργάτες ξεπέρασε κάθε όριο βαναυσότητας. Χιλιάδες ιθαγενείς εργάτες καθημερινά εκτελούνταν ή ακρωτηριάζονταν με διαταγή του ίδιου του Λεοπόλδου με την αστεία δικαιολογία ότι δεν ήταν αρκετά παραγωγικοί στην δουλειά τους. Ο συνολικός αριθμός των εκτελέσεων του Λεοπόλδου απέναντι στους ιθαγενείς του Κονγκό κατά τη διάρκεια της ατομικής του κυριαρχίας εκτιμάται σε 10 εκατομμύρια οι περισσότεροι με τα χειρότερα βασανιστήρια. Ο αριθμός των κομμένων άκρων των ιθαγενών σκλάβων ήταν τόσο μεγάλος που έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιείται ως μετρικό σύστημα. Ο Λεοπόλδος προσπάθησε να κρύψει τις φρικαλεότητες του στους ιθαγενείς του Κονγκό απο την παγκόσμια κοινή γνώμη. Σταδιακά τα εγκλήματα των ανθρώπων του Λεοπόλδου έγιναν γνωστά στη Δύση, ο ιεραποστολέας Τζών Χάρρις του Μπαρίγκα σοκαρίστηκε απο τις εικόνες που είδε. Ο Ιρλανδός διπλωμάτης Ρότζερ Κέισμεντ κατέγραψε αναλυτικότερα τους θανάτους των ιθαγενών που οφείλονταν εκτός απο τις φρικαλεότητες του Λεοπόλδου και στις αρρώστιες όπως η ευλογιά και η ασθένεια του ύπνου. Οι εκθέσεις του Κέισμεντ για τις απίστευτες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων οδήγησε σε παγκόσμια κατακραυγή κατά του Λεοπόλδου στις αρχές του 20ου αιώνα. Κατάφεραν με φωτογραφίες ακρωτηριασμένων ιθαγενών να στρέψουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στις αρχές του 20ου αιώνα εναντίον του Λεοπόλδου.

Απόσπαση του Κονγκό από ιδιοκτησία του Λεοπόλδου στην Βελγική κυβέρνηση

Τα κινήματα εναντίον του Λεοπόλδου και υπέρ των Κονγκολέζων βρήκαν πολλούς υποστηρικτές όπως ο διάσημος συγγραφέας Μάρκ Τουέιν. Στις 15 Νοεμβρίου/1902 έγινε εναντίον του απόπειρα δολοφονίας απο τον Ιταλό αναρχικό Ρουμπινό. Όταν ολόκληρη η κοινή γνώμη στην δύση εξεγέρθηκε μαζικά εναντίον του ο ίδιος σε μεγάλη ηλικία αναγκάστηκε να παραδώσει το Κονγκό στο Βελγικό κράτος (1908). Πέθανε στα τέλη του επόμενου χρόνου , στην κηδεία του εκδηλώθηκε το μίσος του κόσμου εναντίον του. Τον διαδέχθηκε στο βασίλειο του Βελγίου ο ανιψιός του Αλβέρτος δεύτερος γιός του αδελφού του Φιλίππου αφού ο ίδιος δεν είχε νόμιμους γιούς παρά μόνο νόθους, ήταν αδελφός της αυτοκράτειρας του Μεξικού Καρλόττας και πρώτος ξάδελφος της βασίλισσας της Αγγλίας Βικτορίας. Παρά την βιαιότητα του πολλοί τον χαρακτήρισαν σαν… «βασιλιά οικοδομητή» λόγω των μεγάλων δημοσίων έργων που έκανε στο Βέλγιο από τα χρήματα που κέρδιζε στις επιχειρήσεις του στο Κονγκό…

Πηγή: Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Advertisements

2 Σχόλια to “Τίμησαν τον Μπακατσέλο με το ματωμένο μετάλιο ενός σφαγέα εκατομυρίων Κονγκολέζων!”

  1. Γειά σου βρε Λεο-Τσέλο!

    Από το Λεο-πόλδος και το Μπακα-τσέλο

    Και εις ανώτερα!

  2. Αρμακεδών Says:

    Κι ο Μπακατσέλος έχει τα δικά του νομιστεράκια. Τους εργαζόμενους στον Αγγελιοφόρο. Αλλά μάλλον θα… τρόμαξε από την επιθετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ. Αλλά μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, Μάκη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: