Στην ΠΟΕΣΥ μεθοδεύουν συνέδριο με πλαστογράφηση συσχετισμών…

Αναδημοσιεύουμε από τον «Ριζοσπάστη» ένα ενδιαφέρον και διαφωτιστικό ρεπορτάζ για τις μεθοδεύσεις σχετικά με το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ που θα γίνει το τριήμερο 17-19 Ιούνη:

Πιστή στο ρόλο του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε τη διεξαγωγή του 6ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας με το ίδιο αναχρονιστικό καταστατικό, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου για τροποποίησή του. Στόχος τους κυρίως να διατηρηθεί το καλπονοθευτικό αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα (ποσοστώσεις στην εκπροσώπηση όλων των Ενωσεων στο ΔΣ), το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα για εκφυλιστικές καταστάσεις συμφωνιών «κάτω από το τραπέζι» με στόχο τον έλεγχο της διοίκησης, με τη διαμόρφωση πλαστών συσχετισμών.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας, η πλειοψηφία του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού με μόλις 5 ψήφους, έναντι δύο κατά, μιας αποχής και τριών απόντων, αποφάσισε την οργάνωση του 6ου Τακτικού Συνεδρίου στο τριήμερο 17-19 Ιούνη, αρνούμενη να αποδεχθεί πρόταση για τροποποίηση, πρώτα, του καταστατικού.

Την πρόταση για την υλοποίηση έστω και την τελευταία στιγμή της ρητής δέσμευσης του προηγούμενου 5ου Συνεδρίου υπέβαλαν οι σύμβουλοι Γ. Ζαγγανάς, σύμβουλος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και η Ν. Μποζίνη. Πρότειναν συγκεκριμένα να οργανωθεί την πρώτη μέρα καταστατικό συνέδριο και τις επόμενες, στη συνέχεια, το 6ο Τακτικό Συνέδριο. Ομως, η πλειοψηφία στο ΔΣ αρνήθηκε απροκάλυπτα την πρόταση. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Στ. Νικολόπουλος επικαλέστηκε, εντελώς προσχηματικά βεβαίως, τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος με τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και εργοδοσίας! Κι αυτό είναι προσχηματικό, γιατί η μέχρι τώρα στάση της κυβερνητικής – εργοδοτικής πλειοψηφίας και στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ δεν ήταν παρά στάση «διαβούλευσης και συνδιαλλαγής» με κυβερνητικούς αρμόδιους και την εργοδοσία και, ουσιαστικά, τακτική υπονόμευσης των αγώνων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι, εντελώς αποσπασματικά και κάτω από την πίεση των εξελίξεων, αποφασίζονταν κάποιες κινητοποιήσεις για την «τιμή των όπλων», αντί της οργάνωσης και κλιμάκωσης με βάση συνολικό πλαίσιο διεκδίκησης των αιτημάτων απέναντι στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στα ΜΜΕ.

Ο Γ. Ζαγγανάς κατάγγειλε την στάση της πλειοψηφίας, πολύ περισσότερο που σχετικές προτάσεις για την τροποποίηση του καταστατικού της ΠΟΕΣΥ έχουν από πολύ καιρό κατατεθεί, αλλά αυτή η ίδια πλειοψηφία αρνήθηκε να τις φέρει για συζήτηση στο ΔΣ. Οσον αφορά την προκλητική στάση της εργοδοσίας (Ενώσεις Ιδιοκτητών ΜΜΕ) και τις μειώσεις μισθών, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ., πρότεινε να καταγγελθεί και να προβληθεί η απαίτηση του κλάδου – σε συνδυασμό με την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ – για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: