Παράνομη για το τυπικό η απεργία στον Αγγελιοφόρο. «Επίσημη» η απόφαση της εργοδοσίας να περικόψει 50 θέσεις εργασίας…

Παράνομη σχετικά με το διαδικαστικό, δηλαδή με το χρόνο προειδοποίησης της απεργιακής κινητοποίησης, έκρινε το δικαστήριο την 24ωρη απεργία στον Αγγελιοφόρο. Αυτό αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες. Το εξώδικο για την απεργία είχε αποσταλεί την Παρασκευή αλλά το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι ήταν αργία λόγω μεταφοράς της Πρωτομαγιάτικης «απεργίας».  Σε ότι αφορά την ουσία, δηλαδή το αίτημα για ανάκληση των απολύσεων, το δικαστήριο έκρινε ότι οι απολύσεις είναι άκυρες καθώς οι δύο συντάκτες μέλη της ΕΣΗΕΜΘ, δεν εργάζονταν αποκλειστικά στο περιοδικό «Διαδρομές» που έκλεισε, και πως η εταιρία δεν απέδειξε με επαρκή στοιχεία πως η επιχείρηση έχει υποστεί ζημιές που να επιτρέπουν περικοπές θέσεων εργασίας.

Εμμέσως πλην σαφώς πρότεινε να υπάρξει έλεγχος από ορκωτούς λογιστές ώστε να διαπιστωθεί αν η εταιρία έχει υποστεί τις ζημιές που επικαλείται για  να εφαρμόσει το πρόγραμμα περικοπών, το οποίο προβλέπει χαράτσι 50 θέσεων εργασίας.  «Και βλέπουμε» είπε πάντως χθες ο οικονομικός διευθυντής του συγκροτήματος του Αγγελιοφόρου «μεσιές Κυριακίδης» κατά την εκδίκαση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης της προσφυγής των εκδοτών κατά της απεργίας.  Ο λογιστής των Μπακατσελομπομπολοψυχαραίων υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις των αφεντικών του αφού επικαλέσθηκε την κρίση και πτώση τζίρου κατά 28%, τόνισε ότι υπάρχει οριστική απόφαση για 45 – 50 απολύσεις και πως μετά το οικονομικό αποτέλεσμα του επόμενου τριμήνου, η επιχείρηση αν χρειαστεί θα πάρει και άλλα μέτρα.  Είπε ότι οι ατομικές συμβάσεις προβλέπουν πως αν οι ζημιές, σε ετήσια βάση, υπερβούν το όριο των 2,5 εκατομμυρίων, η εταιρία έχει δικαίωμα να προβεί σε περικοπή θέσεων εργασίας και απολύσεις. Υποστήριξε ότι ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο η ζημιά ξεπέρασε τα 900 χιλιάρικα και με αναγωγή στο έτος, παρέχεται το δικαίωμα των απολύσεων.

Επικαλέσθηκε δε τα όσα προβλέπονται από τις ατομικές συμβάσεις, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία συλλογική συμφωνία και δέσμευση για προστασία των θέσεων εργασίας και πως από την αρχή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η εταιρία δεν απέκλεισε το χειρότερο σενάριο.

Αρνήθηκε ότι την προηγούμενη της υπογραφής των ατομικών συμβάσεων είχε παροτρύνει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις ατομικές συμβάσεις διότι θα ήταν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για να μπορέσει να πάρει δάνειο η επιχείρηση και πως την παραμονή των πρόσφατων απολύσεων, ήρθε σε επικοινωνία με συνδικαλιστές προκειμένου να τους πληροφορήσει για τις απολύσεις. Το τελευταίο προκάλεσε αντιδράσεις και διαψεύσθηκε από την ΕΣΗΕΜΘ και την ΕΠΗΕΘ ενώ για το πρώτο πολλοί συντάκτες του «Α» αναφέρουν ότι ο οικονομικός διευθυντής σε άτυπη «σύσκεψη» είχε υποστηρίξει ότι οι ατομικές συμβάσεις θα λειτουργήσουν θετικά υπέρ της δανειοδότησης.

Με μία πρώτη «ανάγνωση» των στοιχείων που αυτή τη στιγμή έχουμε, είναι ότι η ΕΣΗΕΜΘ μπορεί άμεσα να προκηρύξει νέα απεργιακή κινητοποίηση ζητώντας να ανακληθούν οι απολύσεις και να σταματήσουν οι περικοπές. Προτείνουμε άμεσα, σήμερα,  το δ.σ να πάρει απόφαση για νέα απεργιακή κινητοποίηση στον «Α» και να διοργανώσει νέα απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο του συγκροτήματος.

H ΕΣΗΕΜ-Θ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση


Παράνομες οι απολύσεις στον Αγγελιοφόρο (3/5/2011)

Θεσσαλονίκη, 3 Μαΐου 2011

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κατέπεσε στο δικαστήριο το σύνολο των επιχειρημάτων που επικαλέστηκε η εργοδοσία της εφημερίδας Αγγελιοφόρος για να δικαιολογήσει τις παράνομες, όπως αποδεικνύεται πλέον, απολύσεις εργαζομένων.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ότι η απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΜ-Θ και πραγματοποιήθηκε χθες ήταν παράνομη αποκλειστικώς για τυπικούς λόγους: κατά την δικαστική απόφαση, επειδή η Παρασκευή 29/4 θεωρείται εκ μεταφοράς αργία για τις ημερήσιες εφημερίδες, δεν τηρήθηκε η προθεσμία που ο νόμος επιβάλει για να ειδοποιηθεί ο εργοδότης σχετικά με την προκήρυξη της κινητοποίησης.

Επί της ουσίας όμως, στην ίδια απόφαση κρίνεται ότι:

·         Παρανόμως απολύθηκαν οι συντάκτες που απασχολούνταν στην εφημερίδα.

·         Ο ισχυρισμός της επιχείρησης για το ύψος της προβλεπόμενης κατά το 2011 οικονομικής ζημίας είναι ατεκμηρίωτος.

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης παραμένει πιστή στις αρχές του διαλόγου, τον οποίο θεωρεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να επιλύονται προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό καλεί την ΕΒΕ ΑΕ:

·         Να ανακαλέσει άμεσα τις απολύσεις και να απόσχει από οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, η οποία θα διαταράξει περαιτέρω το εργασιακό κλίμα.

·         Να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας που υπέγραψε και να εγκαταλείψει κάθε τακτική που εξαντλεί οριστικά το όποιο απόθεμα αξιοπιστίας της επιχείρησης είχε επί χρόνια συσσωρευτεί στο παρελθόν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ:

·        Προειδοποιεί την εργοδοσία ότι με την τακτική που επιλέγει επιδιώκει –χωρίς αποτέλεσμα όπως αποδεικνύεται– ένα ελάχιστο όφελος και απεμπολεί ένα πολύ μεγάλο περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης: τη δυνατότητα ειλικρινούς και καλοπροαίρετου διαλόγου με την Ένωση Συντακτών, την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και την εργασιακή ειρήνη.

·        Απευθύνεται στον πρόεδρο της διοίκησης Αλέξανδρο Μπακατσέλο και τον προτρέπει να αναλάβει προσωπικά την πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του καλού κλίματος που ο ίδιος παραδοσιακά επιδίωκε να διατηρείται στην επιχείρηση.

·        Δηλώνει ότι θα είναι εξαιρετικά επιφυλακτική για τα πρόσωπα με τα οποία θα θεωρεί εφικτό να συνομιλεί για θέματα της επιχείρησης στο μέλλον.

·         Επιφυλάσσεται να ορίσει, όπως επιτρέπει η συμφωνία που υπογράφτηκε με την επιχείρηση αλλά και η δικαστική απόφαση, ορκωτούς ελεγκτές για να ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, αλλά και τα στοιχεία που δόθηκαν από την ΕΒΕ ΑΕ στους εργαζομένους για να καταρτιστεί η μεταξύ τους συμφωνία.

·        Σε περίπτωση που η διοίκηση της ΕΒΕ επιλέξει τη σύγκρουση ή επιχειρήσει να κάνει πράξη τις απειλές της για νέες απολύσεις, η ΕΣΗΕΜ-Θ διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά της να απαντήσει με κάθε δυνατό μέσο και δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο

Advertisements

2 Σχόλια to “Παράνομη για το τυπικό η απεργία στον Αγγελιοφόρο. «Επίσημη» η απόφαση της εργοδοσίας να περικόψει 50 θέσεις εργασίας…”

  1. Asyntaxtos Typos Says:

    Μου άρεσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου όταν ρωτούσε τον Βοϊτσίδη για το πόσες απολύσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια…» Νομίζω 4,,, τουλάχιστον 4 πρέπει να έγιναν είπε ο Β » .. Και ο πρόεδρος τον ρώτησε » κάνατε απεργίες για αυτές τις απολύσεις;;; » Εκεί ο Β. τα ψιλοέχασε λέγοντας, τι άλλο, ότι δεν έγινε ποτέ απεργία και ότι εβγαιναν μόνο ανακοινώσεις και μια φορά μόνο ήταν να γίνει αλλά…….. Τώρα φαίνεται πόσο κακή ήταν η αντιμετώπιση του κύρ Αλέκου όλα αυτά τα χρόνια και όχι μόνο αυτού αλλά και των άλλων αφεντικών όπως του Διαμαντόπουλου στο Ρ/Θ… Έτσι με το γάντι να τους φερόμαστε για να μας πηδάνε μετά …Αλλά το πάθημα ακόμη δεν έχει γίνει μάθημα..

  2. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ ΒΛΕΠΕ «ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ» ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥς ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΤΟΥς ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΕΤΑΝΕ ΕΝΑ ΞΕΡΟΚΟΜΑΤΟ ΚΑΙ ΣΑΝ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙς ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Η ΟΧΙ. ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΔΟΛΟ Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΕΚΠΡΩΣΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΕΙ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ ΠΟΛΥ ΥΠΟΠΤΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΕ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΕΝΕΡΓΑ Η ΕΝΩΣΗ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: