9 οι απολύσεις στον Αγγελιοφόρο – «Έφυγαν» οι πρώτοι 6 με αναγκαστική εθελούσια. Η εργοδοτική τρόικα προσέφυγε κατά της απεργίας…

Τέσσερις δημοσιογράφοι (δύο από την εφημερίδα και δύο από το περιοδικό Close Up) και 5 υπάλληλοι (διοικητικοί, τεχνικοί και ωρομίσθιοι από το πιεστήριο) είναι το «πρώτο αίμα» των απολύσεων που σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα η εργοδοτική τρόικα των Μπακατσέλου, Μπόμπολα και Ψυχάρη στο συγκρότημα του Αγγελιοφόρου (Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ).

Οι απολύσεις ξεκίνησαν από το πρωί της Πέμπτης. Απόντος του διευθυντή Ν. Χατζηδημητρίου στις Βρυξέλλες (;), οι εργαζόμενοι κλήθηκαν ένας – ένας στο λογιστήριο όπου μία άγνωστη υπάλληλος τους ανακοίνωσε τα… καθέκαστα. «Λυπόμαστε αλλά… η κρίση» ήταν το μότο της διαδικασίας. Αργότερα μάθαμε ότι η οικονομική διεύθυνση (ο γνωστός μεσιές Kyriakides) δήλωνε ικανοποίηση διότι το πλάνο των περικοπών προχωράει καθώς και 6 συντάκτες (δύο εξ Αθηνών) ενέδωσαν και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Σύνολο 15 άτομα. Ακούγεται ότι υπάρχουν κι άλλοι (εκτός δημοσιογράφων) που αποχωρούν οικειοθελώς αλλά αυτό ελέγχεται. Η αναλγησία της εργοδοσίας αναδύθηκε μεγαλοπρεπώς την Τετάρτη, όταν ένας εκ των απολυμένων ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» την τελευταία ημέρα. Αρνήθηκαν να τον εντάξουν. Του είπαν ότι έληξε η προθεσμία και τον απέλυσαν την επομένη. Προφανώς για να μη του δώσουν τον παραπάνω μισθό, το «κερασάκι της τούρτας» της οικειοθελούς αποχώρησης.

Η εργοδοσία σε ανακοίνωση της επικαλείται την κρίση και τονίζει την ανάγκη των περικοπών, ανακοινώνει το κλείσιμο του περιοδικού «Διαδρομές» και δηλώνει ότι θα εφαρμόσει κανονικά το πρόγραμμα περιστολής των δαπανών.   Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος των 40-50 απολύσεων παραμένει εντός πλάνου και πως είναι αποφασισμένη να «χτυπηθεί» μετωπικά με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι βρικόλακες του μνημονίου

Το απόγευμα της Πέμπτη το έκτακτο δ.σ της ΕΣΗΕΜΘ αποφάσισε να προχωρήσει σε πρώτη φάση σε 24ωρη απεργία με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων (υπάρχουν οι σχετικές ανακοινώσεις). Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν άμεση δείχνοντας… τα δόντια της. Προσέφυγε δικαστικά κατά της απεργίας επιδιώκοντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. Το κλειδί της ιστορίας είναι βέβαια οι ατομικές συμβάσεις και αυτά που προβλέπουν.Εμείς προτείναμε το απόγευμα της Πέμπτης να γίνει 4ωρη στάση εργασίας και έκτακτη εργασιακή συνέλευση στο χώρο αλλά η πλειοψηφία δεν το δέχθηκε. Δέχθηκε όμως να γίνει απεργιακή συγκέντρωση την Δευτέρα στις 11.30πμ μπροστά στο κτίριο του Αγγελιοφόρου.Εκ των πραγμάτων πλέον η συγκέντρωση πρέπει να εξελιχθεί σε πορεία διαμαρτυρίας προς τα δικαστήρια και μαζική παρουσία των εργαζομένων στην εκδίκαση της προσφυγής.

 Το κλίμα, τι έρχεται…

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η εργοδοτική τρόικα εκμεταλλευόμενη το νομικό περιβάλλον (νέοι σοσια…ληστρικοί νόμοι, ατομικές συμβάσεις) θα επιδιώξει να νομιμοποιήσει τις περικοπές και τις απολύσεις με στόχο να μειώσει όσο γίνεται τις ανελαστικές δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα.  Τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά.Το πρώτο αναφέρεται στην διατήρηση όλων των εκδόσεων και στην έκδοση τους με το μικρότερο δυνατό αριθμό συντακτών και υπαλλήλων.  Το δεύτερο μιλά για αναστολή έκδοσης περιοδικών και  στην ακραία του μορφή για κλείσιμο του καθημερινού φύλλου ή και πώληση του πιεστηρίου και το τρίτο για συμφωνία πώλησης που ήδη έχει επιτευχθεί και η οποία θέτει ως προϋπόθεση την «ελάφρυνση» του μισθολογικού κόστους.Υπάρχουν και κάποιοι που κινδυνολογούν και μιλούν για κλείσιμο και συνολικό φούντο. Δηλαδή τα ίδια που λίγο πολύ ακούγονται για όλα σχεδόν τα συγκροτήματα Τύπου.

Τα δεδομένα είναι ότι υπάρχουν οι επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν μείωση μισθών 12,5%, ότι η εργοδοσία δεν έχει τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ και πως δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις και εκκαθαρίσεις.  Το κλίμα που επικρατεί εντός του συγκροτήματος είναι κατήφεια και ανησυχία και με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜΘ υποχωρητικότητα και αναποφασιστικότητα. Υπάρχει η κινητοποίηση της Δευτέρας, η προσφυγή κατά της απεργίας και η συγκέντρωση των εργαζομένων. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε, ούτε μάντεις κακών, ούτε προφήτες εξελίξεων αλλά εδώ όλα δείχνουν ότι εξ αρχής υπήρξε μεθόδευση και σχέδιο. Τα δεδομένα μας υπαγορεύουν τα αυτονόητα. Ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα είναι μονόδρομος.

 Τι κάνουμε

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι ο μόνος τρόπος για να αποκρουσθεί η επίθεση. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να υποχρεώσουν την διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Την Δευτέρα μετά την απόφαση για την απεργία (όποια και να είναι αυτή) πρέπει να γίνει ανοιχτή εργασιακή συνέλευση με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στο συγκρότημα (συντακτών, υπαλλήλων και τεχνικών) στην οποία να κληθούν να παραστούν εκπρόσωποι από όλα τα σωματεία που υπάρχουν στο χώρο του Τύπου (και το ΕΚΘ), ώστε συντονισμένα να δοθεί αγωνιστική απάντηση στις ορέξεις της εργοδοτικής τρόικας (η οποία κύριοι του προεδρείου της Ένωσης δεν είναι κοινωνικός εταίρος αλλά κυβερνητικός – τροικανός συνεταίρος). Τα αιτήματα είναι γνωστά και διατυπωμένα πολλές φορές: όχι στις απολύσεις και στις περικοπές, εφαρμογή των ΣΣΕ και απόλυτος σεβασμός στην ελευθεροτυπία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν οι ατομικές συμβάσεις και η εκ περιτροπής εργασία και να εφαρμοσθεί η ΣΣΕ.

Πρέπει να σπάσει το κλίμα σιωπής γύρω από το θέμα. Οι Μπακατσέλοι οι Μπομπολες και οι Ψυχάρηδες κάνουν χοντρές μπίζνες στην πόλη και στη χώρα, έχουν βγάλει χοντρά κέρδη και έχουν ευθύνες. Η κυβέρνηση και τα κόμματα επίσης έχουν τεράστιες ευθύνες. Για την πρώτη να μη μιλήσουμε γιατί θα βρίσουμε χυδαία. Λερώνει κανείς το στόμα του όταν αναφέρεται σ’ αυτούς. Τα κομματικά επιτελεία της πόλης, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, οι δημοτικοί άρχοντες δεν μπορούν να σιωπούν. Να βρεθούν όλοι στο στόχαστρο της κριτικής, σκληρής και επώδυνης. Η υπόθεση πλέον δεν αφορά μόνο τον «Αγγελιοφόρο» και την «Μακεδονία» αλλά όλα τα μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στα οποία συνολικά εργάζονται μερικές χιλιάδες άνθρωποι (μόνο η ΕΣΗΕΜΘ πλέον έχει 900 μέλη). Όλοι αυτοί οφείλουν να πάρουν θέση και να μη ποιούν τη νήσσα. Να δούμε ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι απέναντι.

Να ακυρωθούν οι απολύσεις και οι ατομικές συμβάσεις

Να απολύσουμε εμείς τους εργοδότες

Να καταργήσουμε στην πράξη όλα τα αντεργατικά μέτρα της σοσιαληστρικής νεοφιλελεύθερης τροικανής κυβέρνησης  

Ενώσεις των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και όχι των διευθυντών και των αφεντικών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: