Λουκέτο και απολύσεις στις «Διαδρομές» του Αγγελιοφόρου – Έφτασαν οι ατομικές συμβάσεις στο «Star»

Ξεκίνησαν να μοιράζονται από το μεσημέρι οι ατομικές συμβάσεις στο «Star». Οι μειώσεις φτάνουν το 19% και φυσικά αφαιρούν επιδόματα και αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2012. 

Κουφό: Οι μειώσεις είναι ίδιες για μισθους από 1500 e μέχρι τα 7500 e λες και έχει σχέση ο ένας μισθός με τον άλλο… Κουφό 2 Επιδόματα αδειών και δώρων ισχύουν, όμως όλα τα υπόλοιπα τσουβαλιάζονται στο μισθό.Κουφό 3: Μέχρι το 2012 ισχύουν τα περί μη μη αυξήσεων. Η νέα σύμβαση είναι αορίστου.

 Το ακόμη πιο ωραίο είναι όμως πως δεν διασφαλίζουν τους εργαζόμενους από απόλυση, έργο που είδαμε πρόσφατα και στον Αγγελιοφόρο. Υπενθυμίζουμε πως μόλις υπογράφηκαν οι ατομικές συμβάσεις στην εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε σχέδιο εθελούσιας εξόδου που αν δεν πιάσει τα 50 άτομα τότε πάμε σε απολύσεις. Να το σκεφτούν ορισμένοι εκεί στο star πριν βάλουν την υπογραφή τους… Σε ότι αφορά το κλίμα, αρκετοί εργαζόμενοι στο star υπέγραψαν ή σκέφτονται να το κάνουν μέχρι αύριο. Σε αυτή τους την απόφαση φαίνεται να παίζει ρόλο και η προτροπή ορισμένων διευθυντάδων, ντεμέκ δασκάλων/ καθηγητών της δημοσιογραφίας, που βιάζονται να κλείσουν το θέμα. Αλήθεια γιατί τέτοια πρεμούρα «συνάδελφοι»; Εσείς με ποιους είστε τελικά;

Ακόμη οι εργάζομενοι, πέρα από την τηλεόραση,θα εργάζονται και για το πόρταλ,χωρίς φυσικά πρόσθετη αμοιβή.

Επίσης σήμερα ανακοινώθηκε το τέλος των «Διαδρομών», του περιοδικού δηλαδή, που εξέδιδε ο «Αγγελιοφόρος» και μοιραζόταν στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν. (Λεπτομέρειες για το θέμα αργότερα, καθώς υπάρχουν εξελίξεις).

H ΕΣΗΕΜ-Θ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις δυσάρεστες εξελίξεις στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ για τις οποίες φέρει ευθύνες και μέρος της γνωστής πλειοψηφίας του ΔΣ του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων, καθώς αφέθηκε να «παραπλανηθεί» από την εργοδοσία. Όπως είναι γνωστό, εργαζόμενοι του Αγγελιοφόρου και ταυτοχρόνως μέλη του προεδρείου του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, υπέγραψαν πρόσφατα τις ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, δίνοντας το παράδειγμα της υπογραφής τους και στους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Όπως παραδέχεται στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, υπήρξε «συμφωνία που πρόσφατα καταρτίστηκε μεταξύ της επιχείρησης και των εργαζομένων, με σκοπό την εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και την προστασία των θέσεων εργασίας». Οι… «ειρηνιστές»-λεγκαλιστές της Ένωσης, εν μέσω ενός αδυσώπητου πολέμου των εργοδοτών-εκδοτών ενάντια στους εργαζόμενους, μιλάνε για «συμφωνία» με τα αφεντικά και ότι «Η ενέργεια αυτή (σ.σ. των απολύσεων) συνιστά παραβίαση του πνεύματος και του γράμματος» (αυτής της συμφωνίας). Με γλώσσα που υπεκφεύγει, ζητά να… «αποκατασταθεί το περιβάλλον εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση» και «να μην επιμείνει» η επιχείρηση «στη συντέλεση των αναγγελθεισών απολύσεων». Αυτή η… «συντέλεση» δε, τσακίζει κόκκαλα! Τα αφεντικά χέστηκαν από το φόβο τους με τη στρογγυλεμένη γλώσσα που, αυτή τη φορά, «ξεχνάει» να αναφέρει το όνομα του «αξιότιμου» κυρίου Μπακατσέλου… Άραγε γιατί; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν και ότι πυκνώνουν οι πιθανότητες για λουκέτο στο καθημερινό φύλλο του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ των Μπακατσέλου-Μπόμπολα-Ψυχάρη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργασιακή τύχη των δεκάδων εργαζομένων της επιχείρησης.

Η κήρυξη απεργίας διαρκείας πρέπει να είναι μονόδρομος, μέχρι να ανασταλλούν οι απολύσεις και να ακυρωθούν οι κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις.

Καμία συμφωνία από εδώ και στο εξής με τα αφεντικά. 

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλες αυταπάτες: Ή με το κεφάλαιο ή με τους συντάκτες!

Ιδού και η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΣΗΕΜ-Θ για τις απολύσεις στον Αγγελιοφόρο (28/4/2011)

Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης με απογοήτευση και αγανάκτηση πληροφορήθηκε την πρόθεση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ να απολύσει δύο συναδέλφους, οι οποίοι εργάζονται στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος. Η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας που πρόσφατα καταρτίστηκε μεταξύ της επιχείρησης και των εργαζομένων, με σκοπό την εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και την προστασία των θέσεων εργασίας. Περαιτέρω είναι ανακόλουθη και με τη διαβεβαίωση που δόθηκε στην μόλις προ λίγων ημερών συνάντηση των δύο πλευρών ότι θα ακολουθούσε νέα επαφή για τη συζήτηση επί των οικονομικών αποτελεσμάτων και του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, καθώς επίσης και επί των μελλοντικών προθέσεων της διοίκησης της επιχείρησης.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τη διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ να μεριμνήσει ώστε να αποκατασταθεί το περιβάλλον εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση. Αυτονοήτως δε, αξιώνει από αυτήν να μην επιμείνει στη συντέλεση των αναγγελθεισών απολύσεων.

Η Ένωση αντιμετώπισε με απολύτως καλή πίστη την Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ. Ωστόσο, εφόσον δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση, δηλώνει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τα οποία μάλιστα δεσμεύτηκε και η διοίκηση της εταιρίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

4 Σχόλια προς “Λουκέτο και απολύσεις στις «Διαδρομές» του Αγγελιοφόρου – Έφτασαν οι ατομικές συμβάσεις στο «Star»”

  1. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΤΟΥς ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΙ ΜΗΝΙΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΝΟΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΑΛΗΘΙΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΟΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  2. Αφού οι εργατοπατέρες της ΕΣΗΕΜ-Θ άνοιξαν τον δρόμο για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ, ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν οι συνέπειες στις πλάτες των απροστάτευτων εργαζομένων συναδέλφων τους. Μπράβο για το κατόρθωμά σας, μεγάλοι και τρανοί συνδικαλιστές!

  3. ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΜΑΔΟΥΛΕΣ (ΕΝΩΣΕΙΣ) ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

  4. Μία ΑΣΥΝΤΑΧΤΗ γενικώς Says:

    Το Συνδικάτο Τύπου είναι χρόνιο αίτημα αλλά καποιοι συνδικαλισταράδες γραφειοκράτες δεν θέλουν την ενότητα των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Μπορούμε όμως να το κάνουμε από μόνοι μας… Μια καλή αρχή είναι να βρεθούμε από κοινού στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση την Κυριακή. Στο δρόμο γεννιούνται οι συνειδήσεις.

    Μία ΑΣΥΝΤΑΧΤΗ γενικώς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: