Έρχονται ατομικές συμβάσεις στο STAR

Ατομικές συμβάσεις φέρεται να «προτείνει» η διοίκηση του STAR και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Πάνος Κυριακόπουλος. Συνοδεύονται από «γενναιόδωρες» μειώσεις σε όσους εργαζόμενους «τολμούν» να αμείβονται πάνω από 1250 ευρώ μικτά . Το γεγονός αναδεικνύει περίτρανα την ανάγκη για υπογραφή νέων Σ.Σ.Ε, το συντομότερο δυνατόν. Τα ψέματα τελείωσαν. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, εν μέσω αλλεπάλληλων εργοδοτικών επιθέσεων εναντίον των κεκτημένων δεκαετιών και με δεδομένη την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του μνημονίου για ισοπεδωτική απαξίωση κάθε συνδικαλιστικού αγώνα, με την συνδρομή και των δικαστικών που υπηρετούν αβασάνιστα αυτούς από τους οποίους παίρνουν τις αυξήσεις τους, οι εργαζόμενοι πρέπει επιτέλους να αφυπνιστούν.

Παρακάτω παραθέτουμε το δεύτερο email που φέρεται να έστειλε μέσα σε διάστημα λίγων ημερών στους εργαζόμενους, ο Π.Κυριακόπουλος, με το οποίο τους καλεί από την Τρίτη 26 Απριλίου, να περνούν από το λογιστήριο και να υπογράφουν τις νέες ατομικές συμβάσεις.

Από μια γρήγορη ανάγνωση μπορεί κανείς να δει τους κωμικοτραγικούς όρους που επιβάλλονται.

–         Μειώσεις κοντά στο 10,5% για μισθούς που αγγίζουν τα 2000€ μικτά και 12% για 2500€ μικτά .

–         Η σύμβαση θα έχει διάρκεια μέχρι τις 31/12/2012 αναφέρεται ότι οι αμοιβές θα είναι σταθερές και δεν θα υπάρχει καμία αύξηση για οποιαδήποτε αιτία, άρα ούτε και για ωριμάνσεις ή άλλα επιδόματα.

–         Μετά το τέλος της σύμβασης, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι θα επανέλθουν οι Σ.Σ.Ε , αλλά επισημαίνεται ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και της αγοράς. (ίσως νέες μειώσεις δηλαδή…)

–         Ειδικά οι δημοσιογράφοι, θα είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται χωρίς πρόσθετη αμοιβή, σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας και θα είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν καθημερινά τουλάχιστον ένα άρθρο ή είδηση στο site του STAR. (και αν τυχόν έχει και καμία εκδοτική ο όμιλος, γράψτε και κανένα κειμενάκι και αν έχουμε και κανένα ραδιόφωνο, δώστε και καμία ανταπόκριση να μην κάθεστε) .

–         Παράλληλα «τρέχει πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην εταιρεία για να τους γίνει μια προσφορά …. Εθελοντικά πάντα…

–         Φυσικά και δεν υπάρχει ουδεμία δέσμευση για μη απολύσεις…

Είναι ακόμη τραγικότερη η επισήμανση του κ.Κυριακόπουλου που κανείς δεν ξέρει πόσα πληρώνεται από το κανάλι του, ότι «δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων λαμβάνουν μισθούς πάνω από € 1,500.» Τα κάτω από τα 1500 να τα πάρει αυτός και ο Μαλέλης για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.

Ακολουθεί το email προς τους εργαζόμενους του καναλιού, έτσι όπως δημοσιεύτηκε στο www.enimerosi24.gr .

«From: Kyriakopoulos Panos
Sent: Wednesday, April 20, 2011 2:23 PM
To: All Star
Subject: Πρόγραμμα αντιμετώπισης κρίσης
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Παρά το αίτημα παράτασης για να συζητηθεί η πρόταση της Διοίκησης και να υποβληθούν βελτιώσεις ,μέχρι σήμερα δεν έλαβα κάτι.
Παραθέτω παρακάτω την τελική πρόταση με ορισμένες αλλαγές και διευκρινήσεις, όπως ότι το ποσοστό μείωσης για το ποσοστό πάνω από € 1,500 μειώνεται από 20% στο 18%, δεν τροποποιείται το καθεστώς των αδειών και οι προσαυξήσεις της Κυριακής θα είναι σύμφωνες με την εργατική νομοθεσία, χωρίς να αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς των ρεπό
Για τα πρώτα € 1,500 μηνιαίου μικτού μισθού η μείωση θα είναι 8%.
Για το ποσό πάνω από τα € 1,500 η μείωση θα είναι 18%.
Οι μειώσεις θα γίνουν στον μισθό όπως έχει διαμορφωθεί στις 31/3/2011. Δηλαδή θα ισχύσουν όλες οι ωριμάνσεις και αυξήσεις που έχουν δοθεί όλη την περίοδο που δεν ισχύει η ΣΣΕ.
Δηλαδή εάν κάποιος λαμβάνει μηνιαίο μικτό μισθό € 2,000 τότε η μείωση θα είναι € 1,500*8% + (€2,000 – € €1,500)*18% = € 120 + €90 = € 210, δηλ 10.5%. Εάν λάβουμε υπόψη ότι οι κρατήσει είναι της τάξης του 25 %, η καθαρή μείωση είναι περί τα € 157 μηνιαίως. Για μηνιαίο μισθό € 2,500 η μείωση θα είναι € 300 ή 12%.
Η πλειοψηφία των εργαζομένων λαμβάνουν μικτούς μηνιαίους μισθούς μεταξύ € 1,700 – € 2,200 και συνεπώς η μείωση θα είναι κατά μέσο κάτω από 10%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το μισθό που ελάμβαναν το 2008 η το 2009. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων λαμβάνουν μισθούς πάνω από € 1,500.
Δεν θα υπάρξει καμία μείωση μισθού για προσωπικό που λαμβάνει κάτω από € 1,250 και σε περίπτωση που εφαρμόζοντας την παραπάνω μείωση ο μισθός μειώνεται κάτω από € 1,250, τότε η μείωση θα περιορισθεί ώστε ο μισθός να είναι € 1,250.
Για το προσωπικό που ο μισθός του είναι πάνω από  7,500 η μείωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που προκύπτει από τον ανωτέρω μαθηματικό τύπο. Θα γίνει συγκεκριμένη πρόταση σε κάθε εργαζόμενο αυτής της κατηγορίας. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που έχει υπογραφεί σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει ήδη μείωση μισθού αυτό θα ληφθεί υπόψη και ως προς το ποσοστό της νέας μείωσης και ως προς την ημερομηνία εφαρμογής. Η εταιρία θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, είτε προφορικές είτε γραπτές.
Μέχρι την 31/12/2012 οι αμοιβές θα είναι σταθερές και δεν θα υπάρχει αύξηση για οποιαδήποτε αιτία. Μετά την ημερομηνία αυτή, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και της αγοράς θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.
Σε περίπτωση που λυθεί η συνεργασία, με ευθύνη της εταιρίας, με κάποιον εργαζόμενο που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα, η νόμιμη αποζημίωση που θα καταβληθεί θα είναι με βάση τον μισθό πριν την μείωση.
Οι όροι για εργασία Σαββάτου και Κυριακής θα παραμείνουν ως προβλέπουν σήμερα οι ΣΣΕ. Η προσαύξηση της Κυριακής θα είναι όσο ορίζει η εργατική νομοθεσία.
Οι αμοιβές για εκτός έδρας θα ακολουθούν τις ισχύουσες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Θα ισχύσουν οι υπόλοιποι όροι των ΣΣΕ όλων των προηγουμένων ετών, πλην αυτών που μεταβάλλονται. Οι όροι αυτοί θα είναι καταγεγραμμένοι στην σύμβαση.
Ειδικά οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς πρόσθετη αμοιβή σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρίας, δηλ ιστοσελίδα κλπ και θα πρέπει να αναρτούν καθημερινά τουλάχιστον ένα άρθρο ή είδηση στην ιστοσελίδα του σταθμού.
Σε περίπτωση υπογραφής ΣΣΕ μεταξύ ΕΙΤΗΣΕΕ και ΕΣΗΕΑ ή ΕΠΗΕΑ, η κλαδική σύμβαση αυτή σύμφωνα με τον νόμο υπερισχύει των ατομικών συμβάσεων και συνεπώς ο εργαζόμενος θα λαμβάνει αυτά που προβλέπει η νέα ΣΣΕ. Η σύμβαση αυτή θα δεσμεύει το ΣΤΑΡ σε κάθε περίπτωση. Θα περιληφθεί σχετικός όρος στην Ατομική σύμβαση.
Εάν κάποιος εργαζόμενος επιθυμεί να αποχωρήσει οικειοθελώς από την εταιρία μπορεί να το δηλώσει μέχρι τέλος της εβδομάδος (μέχρι 15/4/2011) στην Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων και η εταιρία μπορεί να του προτείνει συγκεκριμένο πακέτο αποζημίωσης. Κάθε περίπτωση θα εξετασθεί ξεχωριστά.
Οι ατομικές συμβάσεις θα ισχύσουν από 1/7/2011.

Η ένταξη στο ανωτέρω πρόγραμμα είναι εθελοντική.

Η Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων θα είναι διαθέσιμη για υπογραφή των νέων συμβάσεων από την Τρίτη 26/4/2011. Θα παρακαλούσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν για να μπορέσει να λειτουργήσει ο σταθμός χωρίς εκκρεμότητες.
Ευχαριστώ
Π.Κ»

2 Σχόλια προς “Έρχονται ατομικές συμβάσεις στο STAR”

 1. Εδώ διαβάστε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε, με αφορμή τις καταδίκες στελεχών του STAR CHANNEL, για χρήση τηλεοπτικών συνεργείων χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να ξέρουμε (για τους παλαιούς να θυμόμαστε) με ποιους έχουμε να κάνουμε….

  Θεσσαλονίκη 28 Μαρτίου 2011 Αριθ. Πρωτ. 1475
  Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
  Ακόμα πληρώνει το STAR CHANNEL την αψυχολόγητη απόφαση κάποιων από την Διοίκησή του να βάλουν λουκέτο, βαθιά χαράματα, στο παράρτημα Θεσσαλονίκης του σταθμού πετώντας στον δρόμο δέκα πέντε εργαζόμενους.
  Μετά το πρόστιμο των σαράντα χιλιάδων ευρώ (40.000€) που του επέβαλε το ΣΕΠΕ επειδη το έκλεισε χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, ήρθαν χτες άλλες δύο καταδίκες, για τους διευθύνοντές του, από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης.
  Συγκεκριμένα οι κύριοι, Μαλέλης Σταμάτης, Ανδρεούλης Ανδρέας και Φλωριώτης Μιχάλης καταδικάστηκαν σε πρόστιμο 550+550=1100€ έκαστος γιατί έδωσαν εντολή σε εικονολήπτη που δεν διέθετε την ανάλογη άδεια άσκησης επαγγέλματος, να πραγματοποιήσει ρεπορτάζ για λογαριασμό του STAR CHANEL.
  Ο κ. Πάνος Κυριακόπουλος που αντιμετώπιζε την ίδια κατηγορία, αθωώθηκε αφού οι δικηγόροι του ισχυρίστηκαν ότι δεν έχει καμιά σχέση με το STAR CHANNEL. Εμείς τον παρακαλούμε να μας εξηγήσει γιατί συνεχίζει να το εκπροσωπεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΤΗΣΕΕ και μάλιστα από την θέση του Γενικού Γραμματέα της.
  Είναι ξεκάθαρο πλέον τι είχαν στο μυαλό τους αυτοί που έκλεισαν το παράρτημά του σταθμού στην Θεσσαλονίκη και έστειλαν, πριν τους κοινοποιηθούν οι απολύσεις τους, δεκαπέντε εργαζόμενους στην ανεργία. Πίστευαν ότι θα βρουν φτηνά εργατικά χέρια εκμεταλλευόμενοι ενοικιαζόμενα τηλεοπτικά συνεργεία, που ο σκληρός ανταγωνισμός, η μη κατοχή της ανάλογης άδειας άσκησης επαγγέλματος από τα μέλη τους και, το σπουδαιότερο, η μη ασφάλισή τους στο ΙΚΑ, θα τα καθιστούσαν φτηνά.
  Φυσικά διαπίστωσαν το λάθος τους και το διαπιστώνουν καθημερινά, γιατί προς τιμήν των τεχνικών τηλεόρασης της Β. Ελλάδος, κανένας δεν δέχεται να συνεργαστεί με ανθρώπους που επέδειξαν σε συναδέλφους μας αυτή την συμπεριφορά προκειμένου να διατηρήσουν τους παχυλούς μισθούς τους ( που παραμένουν ακόμα παχυλοί παρά τις όποιες μειώσεις έκαναν στους …..εαυτούς τους).
  Τους το ξεκαθαρίζουμε δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουμε να ζητάμε εισαγγελική παρέμβαση σε κάθε ρεπορτάζ χωριστά, που, για την πραγματοποίησή του, δεν θα τηρείτε ο νόμος, και ότι θα καταγγέλλουμε στο τμήμα εσόδων του ΙΚΑ, κάθε περίπτωση ανασφάλιστης εργασίας.
  Τώρα πλέον οι αρμόδιοι του STAR CHANNEL, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο θα τους κοστίζει το κάθε ρεπορτάζ από την Β. Ελλάδα, αν δεν ξαναοργανώσουν και επανδρώσουν το παράρτημα Θεσσαλονίκης του σταθμού.
  Τέλος, απευθυνόμενοι προς τον κ Χυτήρη του ζητάμε , για μια ακόμη φορά, να μην χορηγούνται άδειες Εθνικής Εμβέλειας σε τηλεοπτικούς σταθμούς που δε διατηρούν πλήρως επανδρωμένα παραρτήματα, τουλάχιστον, στην Θεσσαλονίκη.
  ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: