Κρίσιμες ώρες για το ALTER

Ένα βήμα πριν τον γκρεμό βρίσκεται το ALTER μετά την διαφαινόμενη άρνηση των πιστωτριών τραπεζών να συμφωνήσουν στο πλάνο σωτηρίας που κατέθεσε το Argo Fund που ήταν και το υποψήφιο «κυρίαρχο» επενδυτικό σχήμα που θα έβγαζε το κανάλι από την δύσκολη θέση . Το ραντεβού που είχαν σήμερα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν κατέληξε σε συμφωνία και αυτό, εκτός απροόπτου, σημαίνει ότι το κανάλι έχει πλέον ημερομηνία λήξης. Εκτός αν οι μέτοχοι του καναλιού δείξουν άλλο δρόμο σωτηρίας, πράγμα που φαντάζει τώρα απίθανο. Τα χρέη του ALTER που κατά πολλούς αγγίζουν ή και υπερβαίνουν τα 600 εκ ευρώ (ο ισολογισμός θα ανακοινωθεί τελικά στα μέσα Μαΐου), καθιστούν απαγορευτικά τα αισιόδοξα σενάρια . Παρόλα αυτά ο μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος του σταθμού Κ.Γιαννίκος, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, επικοινώνησε με τον εργασιακό εκπρόσωπο των δημοσιογράφων και δεσμεύτηκε ότι αύριο θα καταβληθεί στους εργαζόμενους το δώρο Πάσχα και μέρος των δεδουλευμένων, χωρίς να διευκρινίσει το ποσό . Υποσχέθηκε επίσης τα υπόλοιπα δεδουλευμένα να καταβληθούν μέχρι τις 2 Μαΐου. Το θετικό είναι ότι η κυβέρνηση ήρε το μέτρο του «παγώματος» του 50% των λογαριασμών του καναλιού, προκειμένου να μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι , «για ανθρωπιστικούς λόγους ενόψει Πάσχα» όπως τονίστηκε.  Την ίδια στιγμή στο πρόγραμμα του Alter περνούσε ένα κρόουλ που ανέφερε «Παρακαλούνται οι διαφημιστικές εταιρείες να επιστρέψουν αμέσως τα δεκάδες εκατομμύρια που παράνομα έχουν αρπάξει από το Alter για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι φόροι και να συνεχίσει το κανάλι τη λειτουργία του. Το πάρτι τελείωσε. Θα τα βγάλουμε όλα στη φόρα» . Όπως όλα δείχνουν ίσως ο Γ.Κουρής από μόνος του, είτε σε συμφωνία με τον έτερο μεγαλομέτοχο Κ.Γιαννίκο, αποφάσισαν να κηρύξουν τον πόλεμο στις διαφημιστικές εταιρείες, καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την τακτική τους, να κερδίζουν τεράστια ποσά με την μορφή «επιστροφών», εκμεταλλευόμενες την δύσκολη οικονομική θέση του καναλιού. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, ούτε ο Κ.Γιαννίκος είναι «αθώος», καθώς μέχρι και σήμερα είναι ο διευθύνων σύμβουλος, ούτε όμως και ο Γ.Κουρής μπορεί να αποποιείται των ευθυνών του, αφού έχει την πλειοψηφία των μετοχών στο κανάλι.

Πέρα από τις εξελίξεις στα διοικητικά-οικονομικά, ορισμένα blog και μεγαλοδημοσιογράφοι που γράφουν σε αυτά, βάλθηκαν να στείλουν «στην πυρά» τον έναν από τους δύο μεγαλομετόχους, παίζοντας προφανώς παιχνίδια υπέρ της μιας πλευράς και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα, την αγωνία των εκατοντάδων εργαζόμενων στο κανάλι, για την τύχη τους.

2 Σχόλια προς “Κρίσιμες ώρες για το ALTER”

 1. ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Says:

  Δεν ξέρει τι άλλο να κάνει κανείς για συμπαράσταση στον κλάδο. Το ALTER πάει για κλείσιμο και τα αφεντικά με πρόσχημα την κρίση, ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους με τους εργαζόμενους, ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟ.
  Συνάδελφοί μας παραμένουν απλήρωτοι για μήνες αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.
  Το Δόγμα του Σοκ, καθηλώνει ανθρώπους και συνειδήσεις.
  Μέσα σε αυτό το σκηνικό, στην τελευταία Γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ, δεν επετράπη σε συνάδελφό μας, εργασιακό εκπρόσωπο στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά που έχει να πληρωθεί για μήνες από το ALTER, να ψηφίσει, γιατί λέει δεν ήταν σε θέση να πληρώσει την ετήσια συνδρομή στο συνδικαλιστικό του όργανο. Δεν το επέτρεπε λέει, το… κατασατικό!
  Μόνο να οργίζεσαι και να λυπάσαι μπορείς για τέτοια θλιβερά φαινόμενα.
  Αυτός λοιπόν ο εκλεκτός ασύνταχτος συνάδελφός μας, ο Αλέξης ο Αλεξιάδης, σε λίγες ημέρες θα αναλάβει με τη σειρά του τη θέση του στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ για λογαριασμό του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. Το πρώτο εξάμηνο της θητείας στο ΔΣ ήταν ο συνάδελφος Μπάμπης Μπίκας, το δεύτερο εξάμηνο που διανύουμε, ο συνάδελφος Φίλιππος Δεργιαδές και τρίτος στη σειρά είναι ο Αλέξης. Αφορά βεβαίως αυτή η εναλλαγή, την υλοποίηση της θέσης του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ για κυκλική εκπροσώπηση στο πλαίσιο της αμεσοδημοκρατικής αντιγραφειοκρατικής και αντιϊεραρχικής λειτουργίας της συνδικαλιστικής μας παράταξης.
  Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης, το ΔΣ θα έχει ουσιαστικά ένα άνεργο μέλος.
  Κάτι πρέπει να «λέει» αυτό σε κάποιους διευθυντές και διπλο-τριπλο θεσίτες που το παίζουν και υπερασπιστές των εργαζομένων ως μέλη του ΔΣ…

 2. H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ALTER
  (ΠΗΓΗ: http://www.newpost.gr)
  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Μ. Πέμπτη η Ενωση Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος απαντά στα όσα της καταλογίζει το Alter με το χθεσινό κρόουλ που προβλήθηκε από τον σταθμό και σύμφωνα με το οποίο ζητούσε από τις διαφημιστικές εταιρείες «να επιστρέψουν αμέσως τα δεκάδες εκατομμύρια που παράνομα έχουν αρπάξει από το Alter για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι φόροι και να συνεχίσει το κανάλι τη λειτουργία του. Το πάρτι τέλειωσε. Θα τα βγάλουμε όλα στη φόρα».

  Η ανακοίνωση της ΕΔΕΕ έχει ως εξής:

  «Η Ένωση Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος, παρακολούθησε με κατάπληξη να προβάλλεται, τις βραδινές ώρες της 20ης Απριλίου, μήνυμα από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter το οποίο, εν ολίγοις, κατηγορούσε ολόκληρο το διαφημιστικό κλάδο ότι ευθύνεται για την οικονομική κατάσταση του σταθμού και απειλούσε με «αποκαλύψεις». Η ΕΔΕΕ, ο αντιπροσωπευτικός θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί τον κλάδο της Διαφήμισης και Επικοινωνίας στη χώρα, με πάνω από 100 εταιρίες – Μέλη, καθώς και 3.500 εργαζόμενους, κατανοεί ότι, υπό το κράτος της κρίσης και του πανικού της κατάρρευσης, μια επιχείρηση μπορεί να χάσει έως ένα βαθμό το μέτρο των αντιδράσεών της.

  Η συγκεκριμένη δήλωση, όμως, με συνοδεία απειλών, συνιστά συκοφαντική δυσφήμιση για έναν ολόκληρο κλάδο, συλλήβδην, και αποτελεί ακραία κατάχρηση της δεδομένης δύναμης που έχουν τα ΜΜΕ να επηρεάζουν την κοινή γνώμη.

  Στη γνώση της ΕΔΕΕ, η κατάσταση την οποία έχει δημιουργήσει το Alter στη διαφημιστική αγορά είναι ακριβώς η αντίστροφη: Ο σταθμός αδυνατεί να ανταποκριθεί, από το Μάιο 2010, σε οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς συναλλασσόμενες διαφημιστικές εταιρίες και έχει φέρει πολλές από αυτές σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση. Είναι θλιβερό να προσπαθούν η διοίκηση και οι μέτοχοι του Alter να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους του σταθμού, προσπαθώντας να μεταφέρουν τις δικές τους ευθύνες στις εταιρίες του κλάδου μας. Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές διαφορές – αν υπάρχουν αυτές εν προκειμένω- λύνονται από τα αρμόδια δικαστήρια και τις αρχές του κράτους και όχι μέσω «λαϊκών δικαστηρίων», συκοφαντικών μηνυμάτων και απειλών».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: