Τι πρότεινε η εργοδοσία του Αγγελιοφόρου – Αύριο Τετάρτη στις 10.30 το πρωί στην ΕΣΗΕΜΘ η εργασιακή συνέλευση…

Εθελούσια αποχώρηση 40-50 εργαζομένων, με ένα επιπλέον μισθό αντίδωρο για τις ατομικές συμβάσεις και εφόσον συμφωνεί η εταιρία για τα πρόσωπα που δηλώνουν αποχώρηση, κλείσιμο ή «περιορισμό» ζημιογόνων φύλλων, απολύσεις και επιπλέον περικοπές δαπανών…

Αυτά, όπως μάθαμε περιλαμβάνει το «πακέτο σωτηρίας» που παρουσίασε στους συνδικαλιστές του «Α», ο οικονομικός διευθυντής του συγκροτήματος μουσιούς Kyriakidis. Ο συγκεκριμένος μουσι…ούς εξήγησε ότι οι ζημιές τριμήνου ξεφεύγουν πολύ και η ζημία επιβάλει περικοπές. Έκανε μία ετήσια αναγωγή και διέγνωσε, ο μουσι…ους μάνατζερ, πως το αδηφάγο τέρας που λέγεται προϋπολογισμός της εταιρίας δεν «βγαίνει», καθώς υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Ούτε δηλαδή την τρόικα του μηχανισμού «διάλυσης» της χώρας, τον Παπακωνσταντίνου, τον μέγα κωπηλατοποδηλάτη και κάτι «ψύχραιμα και ρεαλιστικά καλόπαιδα» ν’ ακούγαμε. Έχει προτάσεις σωτηρίας ο μουσι…ούς . Κάτι για πωλήσεις ηλεκτρονικών συνδρομών, αύξηση πωλήσεων σε φοιτητές και ανάπτυξη του διαφημιστικού τμήματος κ.α ανέφερε. Ποιος τον εμποδίζει να τα υλοποιήσει;      

Δηλαδή η τρόικα της εργοδοσίας των Μπομπολα – Ψυχάρη – Μπακατσέλου,  δεν αντέχει να στηρίξει την εταιρία και ξεκάθαρα ζητά περικοπές πάση θυσία. Αν δεν πετύχει το πρόγραμμα της εθελούσιας, θα πάει σε απολύσεις. Κάτι ειπώθηκε ότι οι εξ Αθηνών… εκδόται επιθυμούν και κλείσιμο του καθημερινού φύλλου. Δηλαδή η τρομοκρατία στην ημερήσια διάταξη…

Είναι πολλά τα ερωτήματα…

 Ερωτήσεις: ποιος ζητούσε επίμονα πριν από την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων αυτές να υπογραφούν ώστε να πειστούν τα πιστωτικά ιδρύματα; Πως ξαφνικά μετά τις ατομικές συμβάσεις τα πιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα; Why τέτοια αναλγησία; Γίνονται αυτά τα πράγματα και μάλιστα εν μέσω της κρίσης; Μπαααα…

Να υποθέσουμε ότι τώρα κάποιοι συνδικαλισταράδες, οικονομικοί συντάκτες και λογισταράδες που στις εργασιακές συνελεύσεις παρουσίαζαν θετικές εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομικών σχίζουν τα ιμάτια τους; Ήταν κόλπο τελικά ή λάθος εκτίμηση; Και αν περάσουν οι 40-50 περικοπές στις θέσεις εργασίας, αυτοί που θα μείνουν μήπως θα πληρώνονται με μείον 12,5%;

Το αίτημα να ακυρωθούν οι επονείδιστες ατομικές συμβάσεις πόσο υπαρκτό είναι; Νομικά τι μπορεί να γίνει; Συνδικαλιστικά μέχρι που είναι αποφασισμένη να φτάσει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ, που συναίνεσε στις ατομικές συμβάσεις; Υπάρχουν ευθύνες για την όλη κατάσταση και οι υπεύθυνοι, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους; Χθες πάντως στο δ.σ. αρχικά η πλειοψηφία δεν ήθελε ούτε εργασιακή συνέλευση να κάνει.

Οι εργασιακοί

Η παρουσία των εργασιακών εκπροσώπων ήταν καταλυτική. Περιέγραψαν ένα κλίμα αποσύνθεσης και εσωστρέφειας που κινδυνεύει να εκτραπεί σε ανθρωποφαγία καθώς διάφοροι «παπαγάλοι» σπέρνουν μηνύματα διάλυσης. «Θα κλείσει, θα πλαντάξει, μη μιλάτε» λένε οι καλοθελητές- φερέφωνα.

Για αντίσταση και αγώνα ούτε λέξη. Η απεργιακή κινητοποίηση όπως στη «Μ» ούτε τους περνάει από το μυαλό. Το ζητούμενο γι αυτούς είναι όσοι περισσεύουν να φύγουν και να μείνουν οι υπόλοιποι. Οι κακοί και οι καλοί; Ποιος περισσεύει; Ποιος είναι αναλώσιμος; Ποιος θα το πει;

Η ίδια λογική δηλαδή που οδήγησε στον συνδικαλιστικό κατήφορο και διέλυσε το μέτωπο των εργαζομένων στις εφημερίδες και τώρα και πάλι εμφανίζεται απειλητική.

Δεν θα τους περάσει. Τους προειδοποιούμε. Η αυριανή εργασιακή συνέλευση των εργαζομένων πρέπει να αποφασίσει αγωνιστική απάντηση. Να εκδώσει ψήφισμα καταδίκης του προγράμματος περικοπών, να καλέσει την εργοδοσία να το αποσύρει, να αποφασίσει την με κάθε τρόπο ακύρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και να δρομολογήσει εξελίξεις ενημέρωσης και συγκρότησης ενός ενιαίου μετώπου εργαζομένων που θα αποκρούσει δυναμικά την επίθεση της εργοδοσίας.

Η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ, όσα από τα μέλη του δ.σ συναίνεσαν και συνυπέγραψαν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, έχουν μέγιστες συνδικαλιστικές ευθύνες. Τους καλούμε να κάνουν δημόσια την αυτοκριτική τους και να εξηγήσουν τώρα με σαφήνεια τις προθέσεις τους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, τώρα κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, θα έχουν την τόλμη να παραδεχθούν ότι έπραξαν λάθη.

Εμείς επιμένουμε: λειτούργησαν υποχωρητικά και διαλυτικά σε ό,τι αφορά το μέτωπο των εργαζομένων. Το να επικαλεστούμε για μία ακόμη φορά τις ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ δεν θα ήταν κοινοτυπία. Είναι μία «αναπόδραστη πραγματικότητα» που είπε και ο πρόεδρος τους ο Τζέφρυ…

Και χθες ο πρόεδρος επέμεινε ότι πρόκειται για μία ιδιότυπη επιχειρησιακή σύμβαση. Σαφώς και δεν είναι έτσι: είναι ατομικές συμβάσεις που υπεγράφησαν μετά από συλλογική διαπραγμάτευση. Είπε ότι πλέον έχει ανατραπεί το κλίμα εμπιστοσύνης που υπήρχε και δέχθηκε όπως και οι υπόλοιποι ότι το «πακέτο του μουσι…ού Κυριακίδη» είναι απαράδεκτο.

Προτείναμε ότι πλέον η ΕΣΗΕΜΘ πρέπει να βγει μπροστά με κάθε τρόπο και να οξύνει την αντιπαράθεση με τους εργοδότες σε όλα τα επίπεδα. Να προετοιμασθεί αγωνιστικά για την Πρωτομαγιά, να ζητήσει ως Συνδικαλιστική Ένωση  από όλους τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κόμματα της πόλης να πάρουν θέση για τα προβλήματα του κλάδου στην Θεσσαλονίκη και να πάρει πρωτοβουλίες καταγραφής και αντιμετώπισης των προβλημάτων σε όλα τα ΜΜΕ της Β. Ελλάδας. Εδικά για το τελευταίο προτείναμε να δημιουργηθεί συγκεκριμένη επιτροπή που θα ασχοληθεί με την καταγραφή των προβλημάτων και θα εισηγηθεί προτάσεις.

Ο αγώνας πρέπει να στοχεύει στην πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ, στην απόκρουση των απολύσεων και των περικοπών και στην κατοχύρωση της ελευθεροτυπίας.  

 • Κανείς αναλώσιμος κανείς μόνος.
 • Αυτοί μιλούν για κέρδη και ζημιές εμείς μιλάμε για ιδέες, δικαιώματα και προπάντων για ανθρώπινες ζωές.

Ενώσεις των Συντακτών και όχι των διευθυντών, των καναλαρχών – εργολάβων και εκδοτών    

6 Σχόλια προς “Τι πρότεινε η εργοδοσία του Αγγελιοφόρου – Αύριο Τετάρτη στις 10.30 το πρωί στην ΕΣΗΕΜΘ η εργασιακή συνέλευση…”

 1. Ορισμένα μέλη του δ.σ της Ένωσής μας έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Η μόνη λύση είναι να αποδράσουν από την ταράτσα του κτιρίου της εσηεμθ με ελικόπτερο και να ζητήσουν πολιτικό-συνδικαλιστικό άσυλο στις βρυξέλλες.

 2. Συντάκτης ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ Says:

  Μήπως ήρθε ο καιρός για μια αυτοδιαχειριζόμενη, ακηδεμόνευτη, ανεξάρτητη εφημερίδα των συντακτών στη Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία μιας αντίστοιχης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας; Το θέμα συζητείται εδώ και καιρό, αλλά οι συνθήκες ωρίμασαν. Τα αδύνατα σημεία είναι το ΧΑΡΤΙ και οι ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ. Τα οικονομικά, δηλαδή. Ο ΧΩΡΟΣ, βρίσκεται. Όποιος/όποια έχει ιδέες πάνω στο θέμα ας τις καταθέσει.

  Για το θέμα του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ, η ΕΣΗΕΜ-Θ έκανε τραγικά λάθη στον συνδικαλιστικό χειρισμό. Δεν είναι όμως μόνο θέμα λαθους τακτικής.
  Είναι θέμα συνολικής φιλοσοφίας:

  Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΏΝ,
  ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΟΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΑΘΕΤΟΥΝΤΑΙ.

  Τελεία και παύλα.

  • Μια εφημερίδα, πάνω από όλα παραμένει μια επιχείρηση. Έχεις την βιώσιμη λύση και δεν την δίνεις στους εργοδότες σου;
   Έχεις την βιώσιμη λύση και δεν την εφαρμόζεις;
   Εγώ λέω ότι την μόνη λύση που έχεις είναι στο πως να δουλέψεις την εφημερίδα, όχι στο πως να βγάλεις λεφτά από αυτή.
   Το πρόβλημα είναι ότι ούτε η διοίκηση του Αγγελιοφόρου έχει την λύση, μια και δεν έχουν ιδέα πως μπορούν να βγάλουν λεφτά από τέτοια επιχείρηση. Γι’ αυτούς μόνο νούμερα υπάρχουν, αυτό σημαίνει ότι ο μόνος δρόμος που βλέπουν είναι της συρρίκνωσης. Αυτό μαθηματικά θα οδηγήσει στο κλείσιμο της επιχείρησης.

 3. Σερίφ Μεχμέτ Says:

  Όταν σκύβεις το κεφάλι…. σε πατάνε .

  Ατομικές συμβάσεις και «εργασιακή ειρήνη»
  ΠΑΡΕ τώρα πενήντα απολύσεις – ΕΙΡΗΝΗ με τα αφεντικά δεν θέλαμε !

  Όταν αναθέτεις να διαχειριστούν τη ζωή σου, τη δουλειά σου η κάποιες φορές ακόμα και την αξιοπρέπεια σου οι «επαγγελματίες συνδικαλιστές και τα τσιράκια της εξουσίας» αυτά παθαίνεις.

  Μήπως είμαστε άξιοι της μοίρας μας ;… λέω εγώ !

  Με μεγάλη αγωνία περιμένω να έρθει και η ώρα της ΕΡΤ και ειδικά της ΕΡΤ 3 !

 4. Η σημερινή εργασιακή συνέλευση έμοιαζε όντως να είναι της Μεγάλης Εβδομάδας. Πένθος, πένθος, πένθος. Ψήγματα αυτοκριτικής από το ΔΣ με μέτρο και τάγμα μελλοθανάτων με την απειλή Μπακατσέλου να αιωρείται στην ατμόσφαιρα για λουκέτο στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ, ξεκινώντας από το καθημερινό φύλλο. Που πα’ ρε Καραμήτρο με τέτοια ψυχολογία να αγωνιστείς για τα δίκια σου;

 5. Να τα κλείσουν τα ρημάδια και να σταματήσουν να μας εξευτελίζουν με αυτόν τον τρόπο. Με μια διαρκή απειλή πάνω από τα κεφάλια μας, υποτίθεται ότι θα πρέπει να εργαζόμαστε για πάντα; Η υποτέλεια έχει τα όρια της για κάποιους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: