ΕΡΤ-3 – Αλλαγή πάνω «στη ρωγμή του χρόνου»

Σε βαρύ κλίμα λόγω του αδόκητου χαμού τού (αγαπημένου φίλου για αρκετούς συνεργάτες της δημόσιας ραδιοφωνίας) Θεσσαλονικιού τραγουδοποιού Νίκου Παπάζογλου (κηδεύεται στις 4 μ.μ.), έγινε σήμερα το μεσημέρι (M. Δευτέρα 18.4.2011) η παρουσίαση του νέου διευθυντή ραδιοφωνίας της ΕΡΤ-3, δημοσιογράφου Παύλου Νεράντζη από τον γενικό διευθυντή της ΕΡΤ-3, δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα.  Η παρουσίαση έγινε ενώπιον των συνεργατών του Ρ.Σ.Μ. της ΕΡΤ-3 στο ισόγειο του κτιρίου της ραδιοφωνίας στην οδό Αγγελάκη 14.

Ο γενικός της ΕΡΤ-3, Κώστας Μπλιάτκας έκανε μια αναδρομή σε διάφορες «στιγμές» στη ζωή της Δημόσιας Ραδιοφωνίας Τρία με χαρακτηριστικότερη εκείνη (πριν πολλά χρόνια) που είχε σηματοδοτηθεί με ποσοστό 7,5% ακροαματικότητας για τον 102FM. Έπλεξε το εγκώμιο του νέου διευθυντή ραδιοφωνίας ο οποίος όπως είπε, διαθέτει περγαμηνές για τη σημαντική δημοσιογραφική δουλειά και τις έρευνές του σε Ελλάδα και εξωτερικό τονίζοντας ότι το βιογραφικό του υπερκαλύπτει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για αυτή τη θέση. Ευχαρίστησε τυπικά για τη θητεία του στη θέση αυτή τον απερχόμενο διευθυντή ραδιοφωνίας Ξάνθο Χύτα και είπε ότι παραμένουν «άλλες δύο θέσεις» για τις οποίες «γίνεται διαγωνισμός».

Από την πλευρά του, ο νέος διευθυντής ραδιοφωνίας, Παύλος Νεράντζης είπε ότι πρέπει όλο το δυναμικό της ραδιοφωνίας να λειτουργήσει «ως ομάδα», ότι κίνητρο πρέπει να είναι η «ικανοποίηση από το αποτέλεσμα» της δουλειάς του καθενός μετά το πέρας της καθημερινής εργασίας, ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η λογική «προσφέρω για μια εκπομπή» ή «κάνω μόνο το κομμάτι μου» και ότι αυτή η λογική θα πρέπει να αντικατασταθεί από… «non stop» εργασία. Θύμισε ειρήσθω εν παρόδω το κόψιμο της εκπομπής του («Mixer») από την προηγούμενη διοίκηση και ζήτησε από τους συνεργάτες της ραδιοφωνίας, «κατάθεση ψυχής».

Τόσο ο Παύλος Νεράντζης όσο και ο Κώστας Μπλιάτκας αναφέρθηκαν στην τραγική απώλεια του Νίκου Παπάζη (όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του) και στη βαριά συγκυρία μέσα στην οποία έγινε η σημερινή λιτή αλλαγή σκυτάλης στη ραδιοφωνία της ΕΡΤ-3.

8 Σχόλια προς “ΕΡΤ-3 – Αλλαγή πάνω «στη ρωγμή του χρόνου»”

 1. Εργαζόμενος της ΕΡΤ Says:

  Κάνουν «οικονομία» στις πλάτες μας στην ΕΡΤ. Αυτό αποδεικνύουν τα οικονομικά στοιχεία που προέκυψαν από τις συνεχείς μειώσεις μισθών των μας και των πενιχρών επιδομάτων. Στην εκδήλωση αυτή που έγινε εκεί στη Ραδιοφωνία της Θεσσαλονίκης, ειπώθηκε τίποτα για αυτά; Ή σας «υποσχέθηκαν» απλώς, «non stop» εργασία; Τους είπατε ότι «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει;»

  Παραθέτω παρακάτω τα στοιχεία για ΕΡΤ.

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  Εργαζόμενος στην ΕΡΤ.

  ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το “Παρόν” 17.04.2011

  Πλεόνασμα και με το μηχανισμό του ΔΝΤ για την ΕΡΤ. Η σκληρή οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην κρατική ραδιοτηλεόραση με 3 διαδοχικές μειώσεις μισθών, (στους ανθρώπους που δεν ευθύνονται για τη σημερινή της κατάσταση) , αλλά και η στενή παρακολούθηση του κόστους από τη νέα διοίκηση έφερε οικονομικά αποτελέσματα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έστειλε η ΕΡΤ στο υπουργείο Οικονομικών και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του, το οικονομικό πλεόνασμα που προκύπτει για το πρώτο δίμηνο του 2011 ανέρχεται σε 7,244 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 16,935 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διμήνου 2010. Το σύνολο των εσόδων της ΕΡΤ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2011 ανέρχεται σε 26.965 εκατ. ευρώ και προέρχεται καρά κύριο λόγο από το ανταποδοτικό τέλος, έναντι 28,129 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2010, με μηδενική επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό και τα δύο έτη. Το σύνολο των εξόδων της εταιρείας το πρώτο δίμηνο του 2011 μειώθηκε εντυπωσιακά κατά 56% , στα 19,721 εκατ. ευρώ, έναντι 44,518 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. Παράλληλα ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2011 , όπως αναμενόταν κατά 10% (-339 θέσεις!) στα 3.190 εργαζόμενους, έναντι 3.529 την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Το ερώτημα είναι πάντως γιατί το υπουργείο οικονομικών , μόλις πριν από 2 βδομάδες ενέταξε την ΕΡΤ στις επιχειρήσεις που δεν έχουν στείλει στοιχεία, αφού αυτά όπως φαίνεται υπάρχουν.

  Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

 2. Για ποιες «άλλες 2 θέσεις» γίνεται διαγωνισμός ρε παιδιά στην ΕΡΤ3; Εγώ ξέρω για μία θέση, αυτή του διευθυντή ειδήσεων στη ραδιοφωνία.

 3. Ένας εργαζόμενος στην ΕΡΤ3 Says:

  Προς τον αγαπητό συνάδελφο Παύλο Νεράντζη:

  Καλά και ωραία όλα αυτά περί «κατάθεσης ψυχής». Συμφωνώ και επαυξάνω.

  Όμως:

  Με 400 ευρώ ενοίκιο, 140 ευρώ κοινόχρηστα + θέρμανση, 130 ευρώ ΔΕΗ, 20 ευρώ ΝΕΡΟ, 90 ευρώ ΟΤΕ, 30 ευρώ ΚΙΝΗΤΟ και 120 ευρώ βενζίνη για το όχημα, έχουμε ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ ΧΩΡΙΣ ΦΑΓΗΤΟ για έναν μήνα:

  400
  140
  130
  20
  90
  30
  + 120
  ——–
  ΣΥΝΟΛΟ: 930 ΕΥΡΩ τον μήνα

  Από τον (κομμένο τρεις φορές) μισθό των 1.100 ευρώ, περισσεύουν 170 ευρώ τον μήνα για ΦΑΓΗΤΟ. (Ας αφήσουμε τη… ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ή τις εξόδους για ένα ποτό ή έναν καφέ).

  Ερώτηση:

  Ποιος ζει με αξιοπρέπεια και «τρελή χαρά» με πενταροδεκάρες στην τσέπη; Τι «κατάθεση ψυχής» να κάνει στη δουλειά του όταν μας έχουν ρημάξει την καθημερινότητα τα μέτρα της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της τρόικας;

  Για ποιον να παράξει φοβερό «δημοσιογραφικό έργο»; Για μια δημόσια ραδιοφωνία που μας έχει ξεζουμίσει πατόκορφα με τις περικοπές; Και η «απάντηση» στην τρισάθλια οικονομική μας κατάσταση είναι η εργασιοθεραπεία τύπου «non stop»;

  Ο.k., να κάνουμε οικονομία. Μπορεί να κάνει δημοσιογράφος τη δουλειά του ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ και μεταφορικό Μέσο; Μπορεί να εγκαταλείψει το ενοίκιο και το σπίτι και να στήσει σκηνή σε κάποιο πάρκο;! Μπορεί να αρχίσει να ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό;

  Με λίγα λόγια, η «κατάθεση ψυχής» (γιατί μόνο αυτή μας απέμεινε) προαπαιτεί τις μίνιμουμ ανεκτές συνθήκες διαβίωσης και αξιοπρέπειας.

  Επειδή διακρίνεσαι για τις ευαισθησίες σου, πιστεύω ότι αντιλαμβάνεσαι τον προβληματισμό μου. Άλλωστε, παρόμοια θέματα έχεις θίξει κατ’ επανάληψη μέσα από τις παλαιότερες εξαιρετικές εκπομπές σου.

  Καλές οι πολεμικές ανταποκρίσεις αλλά τώρα πια ο πόλεμος μπήκε μέσα στα σπίτια μας κι εμείς είμαστε ο άμαχος πληθυσμός.

  Όταν θα σταματήσουν οι «τυφλοί βομβαρδισμοί» τότε θα σκεφτούμε να καταθέσουμε κατιτίς κι από την ψυχή μας.

  Καλό κουράγιο στην ανάληψη των νέων δύσκολων καθηκόντων σου, ειδικά σε συνθήκες κρίσης.

  Ένας εργαζόμενος στην ΕΡΤ3.

  (Δεν έχει σημασία το όνομα. Νομίζω ότι οι παραπάνω σκέψεις μου εκφράζουν τους περισσότερους εργαζόμενους στην ΕΡΤ3).

 4. Καλή αρχή στον καλό συνάδελφο Παύλο Νεράντζη. Οι «προβληματισμοί» του συναδέλφου παραπάνω ισχύουν στο ακέραιο. Είμαστε όλοι σε κακό οικονομικό χάλι με πεσμένο ηθικό. Αλλά η απουσία κάποιων διευθυντικών προσώπων που μας το έριχναν (το ηθικό και το κέφι) είναι και αυτό ένα κέρδος… Για να δούμε από εδώ και στο εξής.
  Για την απορία του υπογράφοντος ως Τ.Ρ. πιο πάνω, έχω την εντύπωση ότι η δεύτερη θέση που αναμένεται να καλυφθεί, είναι αυτή του υπευθύνου του ρεπορτάζ στο τμήμα ειδήσεων που κατείχε ο συνάδελφος Β. Σπυριδωνίδης και ο οποίος έγινε διευθυντής του 102FM. Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

 5. Koυίζ: Έχουμε μαζί σε ένα τραπέζι τον Άνθιμο, τον Βούγια και τον Καλφαγιάννη (ΠΟΣΠΕΡΤ). Για τι πράγμα πιέζουν;

  Όποιος το βρεί κερδίζει μία διευθυντική θέση!

 6. Ξέρω την απάντηση αλλά φοβάμαι ότι αν την πω, μπορεί να με κάνουν διευθυντή! Άστο καλύτερα.

  Υ.Γ. Τι να τα κάνετε τα φράγκα ρε άτιμα εκεί στην ΕΡΤ; Καλή καρδιά θέλει και πολύ χρόνο. Καλού κακού πάρτε και το τσαντήρι σας μαζί να την βγάζετε εκεί την νύχτα. Δεν θα πληρώνετε και ρεύμα, θέρμανση, νερό.

 7. Πϊσω έχει η αχλάδα την ουρά…

 8. Τη σύνδεση του νέου μισθολογίου με το νέο σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο προανήγγειλε με δήλωση του στο «Βήμα» ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος επισημαίνει ότι η αντικειμενική αξιολόγηση θα γίνει η βάση του νέου μισθολογίου.

  Ο κ. Ραγκούσης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προτίθεται «να κάνει πράξη την σύνδεση της εξέλιξης και της αμοιβής με την παραγωγικότητα, που είναι εφικτή και αποδεκτή μόνο στη βάση μιας αδιάβλητης αξιολόγησης».
  Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε Ανεξάρτητη Αρχή, το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΕΙΣΕΠ), η οποία θα ξεκινήσει από μηδενική βάση τις κρίσεις των ανωτάτων στελεχών του Δημοσίου. Το ΕΙΣΕΠ απαρτίζεται από τέσσερα μέλη του ΑΣΕΠ και έναν εκπρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη.

  Επιπλέον, αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα η διενέργεια της γραπτής εξέτασης, που αποτελεί κριτήριο για την επιλογή των νέων προϊσταμένων. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν πάνω από 60.000 στελέχη του Δημοσίου.

  Ουσιαστικά αλλάζει όλο το σύστημα επιλογής στελεχών στο Δημόσιο που θα επιλέγονται μέσω εξετάσεων στο ΑΣΕΠ. Οι κρίσεις των ανωτάτων στελεχών του Δημοσίου θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.
  Η νέα αρχή, με την ονομασία Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΕΙΣΕΠ), απαρτίζεται από τέσσερα μέλη του ΑΣΕΠ και έναν εκπρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη. Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέη αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα η διενέργεια της γραπτής εξέτασης, που αποτελεί κριτήριο για την επιλογή των νέων προϊσταμένων και στην οποία συνολικά θα κληθούν να καθήσουν εκ νέου στα θρανία πάνω από 60.000 στελέχη του Δημοσίου. Τα μέλη αυτά θα διαγωνιστούν για τις περίπου 25.000 θέσεις των γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων.

  Αποφασίστηκε μάλιστα οι υποψήφιοι να μπορούν να διατηρούν τη βαθμολογία τους για πέντε χρόνια έτσι ώστε να μη διενεργείται γραπτή εξέταση κάθε χρόνο, γεγονός που, σύμφωνα με τον επίσημο ισχυρισμό, θα είχε ως συνέπεια το υψηλό κόστος της διαδικασίας.

  Για τα ανώτατα στελέχη της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας καθιερώνεται και η κινητικότητα καθώς έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν τις θέσεις των προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων σε όλο το εύρος του Δημοσίου, ανεξάρτητα από το σε ποια υπηρεσία υπηρετούν.

  Στόχος της κυβέρνησης μετά την ανάδειξη της νέας ιεραρχίας μέσω του Ειδικού Συμβουλιου Επιλογής Προσωπικού, είναι να συνδεθούν οι αμοιβές όχι μόνο με τη θέση ευθύνης αλλά και με την παραγωγικότητα. Ετσι τα στελέχη του Δημοσίου θα επιφορτίζονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων η οποία θα υπολογίζεται στην αμοιβή τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα χάνουν τη θέση τους.

  Με πληροφορίες από «ΒΗΜΑ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: