Οι δύο 48ωρες ΑΠΕΡΓΙΕΣ στα ΜΜΕ και ο προσχηματικός «εμφύλιος» της ΕΣΗΕΜ-Θ με την ΠΟΕΣΥ

«Αγαπητοί συνάδελφοι, Η ΕΣΗΕΜ-Θ έχει από καιρό διατυπώσει τη θέση ότι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όχι μόνο στις εφημερίδες αλλά και σε όλα τα ΜΜΕ στα οποία αυτό το ζήτημα εκκρεμεί,  και πρωτίστως στην ΕΡΤ (είναι χωρίς Σύμβαση από το 2009) αποτελεί το κορυφαίο αίτημα σειράς κινήσεων και κινητοποιήσεων που οφείλει να αναπτύξει ο κλάδος. Στο πλαίσιο αυτό, σας επισημαίνουμε ότι η προκήρυξη των δύο επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών που σχεδιάζετε για το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα έχει τη συναίνεσή μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα μας ενημερώσετε για τα ακόλουθα: (…).

Έτσι αρχίζει η επιστολή του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ προς το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2011 στην οποία η γνωστή πλειοψηφία:

1. Παραδέχεται ανοικτά ότι πάει σχεδόν με το… ζόρι σε μια απεργιακή κινητοποίηση η οποία θα έχει απλώς «τη συναίνεσή» της παρότι στην απεργιακή της ανακοίνωση (1.4.2011) φροντίζει να «προφυλαχθεί» επισημαίνοντας ότι «η ΕΣΗΕΜ-Θ συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις ως μέλος της ΠΟΕΣΥ και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχία τους». Αν πιστέψουμε τον τελευταίο ισχυρισμό της, τότε γιατί θέτει ως όρο για τη συμμετοχή και την επιτυχία της απεργίας, το να απαντήσει η ΠΟΕΣΥ σε μια σειρά από ερωτήματα; Δηλαδή, αν δεν απαντήσει η ΠΟΕΣΥ, τι θα κάνει η ΕΣΗΕΜ-Θ; Θα αναστείλει τις δύο 48ωρες;

2. Πριν θέσει η ΕΣΗΕΜ-Θ παρόμοια (εύλογα) ερωτήματα προς την ΠΟΕΣΥ για τη διασφάλιση της επιτυχίας της κινητοποίησης, μήπως θα έπρεπε να κάνει μια αναδρομή και στη δική της «σιωπή», κάθε φορά που συνάδελφοι μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ (και από τον ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΤΥΠΟ) έθεταν παρόμοια ερωτήματα στη γνωστή πλειοψηφία του ΔΣ όταν προκηρύσσονταν απεργίες; Και αντί η ΕΣΗΕΜ-Θ να θέτει απλώς ερωτήματα, μήπως η ίδια θα έπρεπε να δίνει ως θεσμικό όργανο τις απαντήσεις για τη συσπείρωση του κλάδου και να διασφαλίζει τους όρους επιτυχίας των απεργιών; Από τα γραφεία, δεν συντονίζεται ο αγώνας. Γιατί απορρίπτει συστηματικά τις προτάσεις του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, σε κάθε απεργία, να υπάρχουν επιτροπές, μέρες πριν, που θα προετοιμάζουν επί τόπου σε κάθε «μαγαζί» τους όρους της μαζικής συμμετοχής στις απεργίες; Γιατί, κάθε φορά, την τελευταία στιγμή, λίγες ώρες μόλις πριν την έναρξη μιας απεργίας, βγάζει (όταν το κάνει κι αυτό) συμπληρωματική ανακοίνωση για ώρα και τόπο απεργιακής συγκέντρωσης των δημοσιογράφων; Τι φοβάται; Μήπως το μάθουν… πολλοί;!

3. Με ποιον τρόπο διασφαλίζει η ΕΣΗΕΜ-Θ την αξιοπιστία και τη συνέπεια των λόγων και των έργων της, όταν από τη μια, στην ανακοίνωσή της συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι «η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όχι μόνο στις εφημερίδες αλλά και σε όλα τα ΜΜΕ (…) αποτελεί το κορυφαίο αίτημα σειράς κινήσεων και κινητοποιήσεων που οφείλει να αναπτύξει ο κλάδος», και από την άλλη, μόλις προσφάτως, έχει βάλει τις υπογραφές της (τρία μέλη του Δ.Σ.) σε ατομικές συμβάσεις εργασίας στην εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ;

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΣΗΕΜ-Θ οφείλει να απαντήσει (και όχι απλώς να μεταθέτει αλλού με προσχηματικά ερωτήματα τις βαριές ευθύνες της)

–          Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει η ΙΔΙΑ την επιτυχία των δύο 48ωρων απεργιών του κλάδου στον χώρο «ευθύνης» της στα ΜΜΕ Μακεδονίας-Θράκης;

–          Πώς θα διασφαλίσει η ΙΔΙΑ να μην εκδοθούν τα κυριακάτικα φύλλα;

–          Πού και πότε θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση προκειμένου να μην εγκλωβιστεί και πάλι η φωνή μας σε τέσσερις τοίχους;

–          Ποιο είναι το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα;

–          Γιατί εμφανίζει προς τα έξω δύο πρόσωπα, υπογράφοντας (δίνοντας το κακό παράδειγμα μέλη του Δ.Σ. της) ατομικές συμβάσεις την ίδια ώρα που υποτίθεται πως υπερασπίζεται τις ΣΣΕ;

Όταν δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, τότε μόνο θα «δικαιούται» και η γνωστή πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ να θέτει και η ΙΔΙΑ ερωτήματα.

Όσο για τις θέσεις του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, αυτές είναι γνωστές και σταθερές και διατυπώθηκαν τόσο στην τελευταία Γενική Συνέλευση όσο και στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, μέσω του εκπροσώπου μας σε αυτό. Θυμηθείτε τις κάνοντας «κλικ» στα: Ναι μεν αλλά στην 4ήμερη απεργιακή κινητοποίηση… Αυξάνεται συνεχώς η δυσαρέσκεια για την ακολουθούμενη πολιτική της γνωστής πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ   Οι χαμένες ευκαιρίες της γενικής συνελευσης της ΕΣΗΕΜ-Θ Και η ΠΟΕΣΥ κατά των ατομικών συμβάσεων εργασίας στον Αγγελιοφόρο. Μιλάει για υπονόμευση… Απέρριψαν το ψήφισμα διότι δεν ήθελαν να απορρίψουν και να καταψηφίσουν την κυβερνητική πολιτική… Η “αλληλεγγύη” πήγε….περίπατο στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ Ιδού οι ατομικές συμβάσεις του “Αγγελιοφόρου” Προειδοποίηση προς την συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων… Έπεα πτερόεντα

Στο μεταξύ η ΕΣΗΕΑ απευθύνει έκκληση να μην παραδίδουν οι συντάκτες «ύλη» για τα κυριακάτικα φύλλα. Δείτε το: “Mην παραδίδετε ύλη για τα κυριακάτικα φύλλα”!

Για την επίμαχη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ και για την ΕΠΙΣΤΟΛΗ της ΕΣΗΕΜ-Θ προς την ΠΟΕΣΥ, προχωρήστε στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΣΗΕΜ-Θ

Απεργιακές κινητοποιήσεις 7-10 Απριλίου 2011 (1/4/2011)

Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις δύο σαρανταοκτάωρες διαδοχικές απεργίες που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) σε όλα τα ΜΜΕ.

Η πρώτη κινητοποίηση θα αρχίσει στις 6 π.μ. της Πέμπτης 7 Απριλίου και θα λήξει στις 6 π.μ. του Σαββάτου 9 Απριλίου 2011, οπότε θα αρχίσει η δεύτερη κινητοποίηση, που θα λήξει στις 6 π.μ. της Δευτέρας 11 Απριλίου.

Διεκδικούμε:

1. Να υπογραφούν άμεσα Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

2. Να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία εις βάρος των εργαζομένων στην ΕΡΤ, με την υπογραφή ΣΣΕ για το 2009.

3. Να προστατευθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά όλων των δημοσιογράφων σε όλα τα Μέσα. Να εγκαταλειφθεί κάθε μεθόδευση για απολύσεις και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

4. Να προστατευθούν τα εισοδήματα των συντακτών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, του ΑΠΕ-ΜΠΕ και της ΔΕΠΘΕ.

5. Να διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης.

6. Να ρυθμιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσιογράφων που εργάζονται σε διαδικτυακά Μέσα.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις ως μέλος της ΠΟΕΣΥ και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχία τους.

Ενημερώνει ωστόσο τα μέλη της ότι έστειλε εγκαίρως στο δευτεροβάθμιο όργανο του κλάδου την ακόλουθη επιστολή:

Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2011

Προς

το Διοικητικό Συμβούλιο

της ΠΟΕΣΥ

Ακαδημίας 20

106 71 Αθήνα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ΕΣΗΕΜ-Θ έχει από καιρό διατυπώσει τη θέση ότι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όχι μόνο στις εφημερίδες αλλά και σε όλα τα ΜΜΕ στα οποία αυτό το ζήτημα εκκρεμεί,  και πρωτίστως στην ΕΡΤ (είναι χωρίς Σύμβαση από το 2009) αποτελεί το κορυφαίο αίτημα σειράς κινήσεων και κινητοποιήσεων που οφείλει να αναπτύξει ο κλάδος.

Στο πλαίσιο αυτό, σας επισημαίνουμε ότι η προκήρυξη των δύο επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών που σχεδιάζετε για το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα έχει τη συναίνεσή μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα μας ενημερώσετε για τα ακόλουθα:

1. Πότε έγινε η τελευταία απόπειρα από την πλευρά του δημοσιογραφικού κλάδου να επαναληφθεί η διαπραγμάτευση με την ΕΙΗΕΑ και γιατί δεν τελεσφόρησε.

2. Ποιο είναι το ακριβές διαπραγματευτικό πλαίσιο για την υπογραφή ΣΣΕ.  Συγκεκριμένα:

α. Ποιο είναι το ποσοστό διαφοροποίησης των αμοιβών το οποίο θα αποδεχόταν ο κλάδος ως ικανοποιητικό για να υπογραφεί η Σύμβαση.

β. Ποια είναι τα θεσμικά αιτήματα που θεωρεί αδιαπραγμάτευτα ο κλάδος, ποια θα δεχόταν να συμπεριληφθούν και ποια θα απαιτούσε να προστεθούν στη ΣΣΕ.

3. Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα μαζικής απεργοσπασίας, όπως αυτά που έμειναν δίχως την παραμικρή απάντηση στο πρόσφατο παρελθόν.

4. Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι θα σιγήσουν όντως οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, στη διάρκεια της απεργίας, αντίθετα με ό,τι παγίως συμβαίνει ως τώρα.

5. Με ποιον τρόπο θα αποτραπεί η κυκλοφορία κυριακάτικων φύλλων την Πέμπτη 8/4, εφόσον, όπως έχουμε ενημερωθεί, οι απεργίες θα αρχίσουν το πρωί εκείνης της ημέρας. Ως πρώτο μέτρο, προτείνεται να αρχίσει η κινητοποίηση την Τετάρτη 7/4.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Οι δύο 48ωρες ΑΠΕΡΓΙΕΣ στα ΜΜΕ και ο προσχηματικός «εμφύλιος» της ΕΣΗΕΜ-Θ με την ΠΟΕΣΥ”

  1. H συναδέλφισσα Χριστίνα Χαλεπλίδου που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να κρατάει αποστάσεις από τις λογικές του περιβάλλοντος του προέδρου του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μάκη Βοϊτσίδη, συνεχίζει να χτίζει και να καλλιεργεί το προφίλ της διαφοροποίησής της… Το Σάββατο, στο ΕΚΘ, συντονίζει κουβέντα για τα εργασιακά με καλεσμένους τους Άρι Καζάκο, Σωπασή κλπ.

    One woman show!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: