Τιμωρούν τις «ασύνταχτες» φωνές στα ΜΜΕ – 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στον ΣΚΑΪ

Σε μια εποχή πρωτοφανούς «έκπτωσης» των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της διάχυσης του φόβου και της ανασφάλειας, της καταστολής και της Τιμωρητικής πρακτικής της Εξουσίας έναντι των «αντιφρονούντων», της όξυνσης της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της απόπειρας άμεσης ή έμμεσης φίμωσης των ανεξάρτητων-ασύνταχτων φωνών της δημοσιογραφίας, ένα ακόμα περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας ήρθε να προστεθεί στην επιχείρηση εξουδετέρωσης των μαχητών συναδέλφων μας στον χώρο του Τύπου. Ο εκλεκτός συνάδελφος Άρης Χατζηστεφάνου απολύθηκε από τον «ΣΚΑΪ» στον οποίο πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 5 Απριλίου 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ σε Ραδιόφωνο και Τηλεόραση. (Δείτε τις ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΕΡ στο τέλος της παρούσας δημοσίευσης).

Νέο! Τελικά, με τις υπ’ αριθμ. 652 & 653/2011 αποφάσεις του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κήρυξε «παράνομη» την απεργία και η ΕΣΗΕΑ την ανέστειλε!

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Άρη και στους άλλους απολυμένους και ζητούμε την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ της ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ τους.

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μία άποψη για τους πραγματικούς λόγους της απόλυσης δημοσιεύτηκε ΕΔΩ: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1278861

Ο συνάδελφός μας Άρης Χατζηστεφάνου εξηγεί σε επιστολή του «γιατί απολύθηκε από τον ΣΚΑΪ». (Πηγή: http://www.zoomnews.gr/).

Αρης Χατζηστεφάνου: Γιατί απολύθηκα από τον ΣΚΑΙ

To πρωί της 31ης Μαρτίου η διεύθυνση του Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100.3 μου ανακοίνωσε την απόλυσή μου. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια προσπάθεια πολιτικής φίμωσης καθώς οι πληροφορίες που παρουσίαζα στην εκπομπή δεν ταίριαζαν με τη φιλοκυβερνητική και φιλομνημονιακή γραμμή που επιχειρούσε να επιβάλλει η διεύθυνση.

Η προσπάθεια περιθωριοποίησης της εκπομπής μου ξεκίνησε πριν από χρόνια με τη διακοπή του τηλεοπτικού Infowar. Συνεχίστηκε με τη διακοπή των δεύτερων μεταδόσεων της ραδιοφωνικής εκπομπής αλλά και τις συνεχείς ακυρώσεις της μετάδοσης τις Κυριακές – θυμίζω ότι στα πρώτα χρόνια σε περίπτωση εκδηλώσεων και δράσεων του σταθμού η εκπομπή απλώς άλλαζε ώρα.

Αρκετά ακόμη περιστατικά έδειχναν ποιο ήταν το πραγματικό «ενδιαφέρον» του σταθμού για τη δημοσιογραφική μου δουλειά: Το βράδυ της επιδρομής στον Στόλο της Ελευθερίας, όταν επιχείρησα να επικοινωνήσω με το σταθμό για να μεταδώσω την έναρξη της επίθεσης από τον ισραηλινό στόλο, ο σταθμός αρνήθηκε να με βγάλει στον αέρα για περίπου μία ώρα ώστε να μη διακοπεί η αναμετάδοση… ενός αγώνα μπάσκετ.

Πολιτικά χαρακτηριστικά όμως είχε και η στοχοποίησή μου για το γεγονός ότι αρνήθηκα να υπογράψω την παράνομη ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση αποδοχών κατά 10%. Οι εργαζόμενοι που αρνηθήκαμε να υπογράψουμε, ακολουθώντας και την προτροπή της ΕΣΗΕΑ, γνωρίζαμε ότι αργά ή γρήγορα θα ερχόταν η ώρα των εκδικητικών απολύσεων. Η απόφασή μας δεν αφορούσε τις οικονομικές μας αποδοχές αλλά την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο απολύσεις στο ραδιόφωνο αφορούν εργαζόμενους που δεν είχαν υπογράψει την παράνομη σύμβαση. Παρά το γεγονός βέβαια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση δέχθηκαν τότε τις ατομικές συμβάσεις, ο ιδιοκτήτης του σταθμού αθέτησε την προσωπική του υπόσχεση και συνεχίζει τις μαζικές απολύσεις.

Τις τελευταίες ώρες ο σταθμός επιχειρεί να με παρουσιάσει ως «οικονομικό βάρος» παρά το γεγονός ότι οι αποδοχές μου για το ραδιόφωνο παραμένουν στάσιμες από το 2006 και κυμαίνονταν στο επίπεδο της συλλογικής σύμβασης. Θυμίζω επίσης ότι σχεδόν το σύνολο των αποστολών που πραγματοποιούσα στο εξωτερικό για τις ανάγκες της εκπομπής γίνονταν με δικά μου έξοδα και εξοπλισμό και πως στο παρελθόν μού ανατέθηκε για ένα χρόνο η επιμέλεια όλων των εκπομπών για τα 20 χρόνια του ΣΚΑΪ χωρίς αμοιβή.

Για όλους αυτούς τους λόγους αρνούμαι να αποδεχτώ την παράνομη, εκδικητική και πολιτικά υποκινούμενη απόλυσή μου.

Η προσπάθεια πολιτικής φίμωσης της εκπομπής μου δεν θα περάσει. Οι συνάδελφοι με τη στήριξη και της ΕΣΗΕΑ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις απέναντι στις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις αλλά και το κλίμα φόβου που επιχειρεί να επιβάλλει η διεύθυνση του σταθμού.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ακροατές του σταθμού και στους συναδέλφους που βρέθηκαν με συγκινητικό τρόπο στο πλευρό μου από την πρώτη στιγμή. Σε αυτούς οφείλω και την πορεία μου στο χώρο της δημοσιογραφίας από την πρώτη ημέρα που συνεργάστηκα με το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ το 1996.

Με αξιοπρέπεια

Άρης Χατζηστεφάνου

Για τις απεργιακές ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η νεότερη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΣΗΕΑ για την κήρυξη ΝΕΑΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ μετά την κήρυξη της προηγούμενης ως «παράνομης»

ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ρ/Σ & Τ/Σ «ΣΚΑΪ»

4 Απριλίου 2011

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ και ΕΤΕΡ, μετά τις υπ’ αριθμ. 637 και 638/2011 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με τις οποίες αναγνωρίζεται ως παράνομη η εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία, για τους δημοσιογράφους, το διοικητικό προσωπικό και τους τεχνικούς, που εργάζονται στον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», αναστέλλουν την προκηρυχθείσα απεργία και κηρύσσουν νέα 24ωρη απεργία για αύριο Τρίτη, 5 Απριλίου από τις 6.00 το πρωί έως τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης, 6 Απριλίου 2011, ζητώντας:

* Την επαναπρόσληψη όλων των παρανόμως απολυθέντων συναδέλφων μας, δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων.

* Την τήρηση της δέσμευσής σας να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος μέχρι 31.12.2011.

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων δηλώνουν ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία δεν μπορεί να καταργηθεί με δικαστικές αποφάσεις.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η προηγούμενη ανακοίνωση

ΚΗΡΥΞΗ 24ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ Τ/Σ & ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΣΚΑΪ»

1η Απριλίου 2011

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ και ΕΤΕΡ κατ’ εντολή και εξουσιοδότηση των Γενικών Συνελεύσεών τους, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, το διοικητικό προσωπικό και τους τεχνικούς, που εργάζονται στον ραδιοφωνικό και τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» του κ. Αλαφούζου, από τις 6.00 π.μ. της Τρίτης, 5 Απριλίου έως τις 6.00 π.μ. της T ετάρτης, 6 Απριλίου 2011 ζητώντας:

* Την άμεση ανάκληση των παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων των συναδέλφων.

* Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.

Η ιδιοκτησία του σταθμού, με αφορμή δήθεν την οικονομική κρίση που πλήττει πρώτα από όλα τους εργαζόμενους, προχωρά σε δραστικές περικοπές των μισθών των εργαζομένων, στη μη εφαρμογή των ΣΣΕ και στις απολύσεις δημοσιογράφων, τεχνικών, και διοικητικών υπάλληλων που αρνήθηκαν να «συναινέσουν» στη μείωση των αποδοχών τους.

Οι αναιτιολόγητες και καταχρηστικές αυτές απολύσεις, δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου που στοχεύει στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσα από την εντατικοποίηση της εργασίας τους, στη δημιουργία κλίματος φόβου και ανασφάλειας ώστε να καμφθεί η αντίστασή τους στην επιβολή των αντεργατικών μέτρων που σχεδιάζει. Για τον «ΣΚΑΪ» , φαίνεται, δεν υπάρχει εργατική νομοθεσία, δεν υπάρχει εργατικό δίκαιο υπάρχει μόνο η δύναμη του αφεντικού.

Το Δ.Σ. της Ένωσης δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι αποφασισμένο να προστατεύσει το δικαίωμα στην εργασία, υπενθυμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι ο σεβασμός στην ενημέρωση απαιτεί πρωτίστως τον σεβασμό των ανθρώπων που την υπηρετούν.

Καλεί δε τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου, τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Α. Σαμαρά, και τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων να πάρουν θέση και να καταδικάσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και αναλγησία.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΤΕΡ http://www.eter.gr

Το Διοικητικό Συμβούλιο αντιδρώντας στις αναίτιες απολύσεις συναδέλφων μας που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, και σε συνέχεια των παρανόμων μειώσεων μισθών κάτω από κλίμα τρομοκρατίας από την διοίκηση του ΣΚΑΪ και σε συμπαράταξη με τους συναδέλφους μας δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τηλεόρασης, αποφασίσαμε την κήρυξη 24ωρης Απεργίας στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ από τις 6.00 πμ της Τρίτης, 5 Απριλίου, έως 6.00 πμ της Τετάρτης 6 Απριλίου.

Ζητώντας:

Να σταματήσουν οι απολύσεις.

Να σταματήσουν οι περικοπές των αποδοχών.

Να σταματήσει η απορρύθμιση των ΣΣΕ μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην νομιμοποιούν με την όποια συναίνεσή τους (υπογράφοντας) τις απολύσεις.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ σε συνεχή αγώνα, συμπαράταξη και αλληλεγγύη απέναντι στο δίπολο κυβέρνησης και εργοδοσίας.


Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ σε αντίσταση και καθημερινή αντίδραση


ΑΝΑΣΤΟΛΗ 24ωρης ΑΠΕΡΓΙΑΣ!

5 Απριλίου 2011

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ μετά τις υπ’ αριθμ. 652 & 653/2011 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με τις οποίες αναγνωρίζεται ως παράνομη η απεργία που είχε προκηρυχθεί για τους δημοσιογράφους και τους διοικητικούς υπαλλήλους, που εργάζονται στον ραδιοφωνικό και στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», αποφάσισε την αναστολή της απεργίας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Advertisements

3 Σχόλια to “Τιμωρούν τις «ασύνταχτες» φωνές στα ΜΜΕ – 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στον ΣΚΑΪ”

 1. Συνάδελφε Άρη, μη μασάς!

  Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

  Δεν είμαστε λίγοι. Είμαστε πολλοί!

  Αλήθεια, η ΕΣΗΕΑ γιατί δεν έχει βγάλει ανακοίνωση καταδίκης της απόλυσης;

 2. Σταδιοδρόμος Says:

  Ο Άρης Χατζηστεφάνου αρνήθηκε να υπογράψει ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ.

  Τώρα κατάλαβα γιατί τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ που υπέγραψαν ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ, σταδιοδρομούν χωρίς εργοδοτικά «εμπόδια»…

 3. Προς «Striker΅: Ήδη πραγματοποιείται 24ωρη απεργία σήμερα Τρίτη στον ΣΚΑΪ. Δες τις ανακοινώσεις.

  Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ανακοίνωση των ΕΝΩΣΕΩΝ τονίζεται ότι:

  «Τα Δ.Σ. των Ενώσεων δηλώνουν ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία δεν μπορεί να καταργηθεί με δικαστικές αποφάσεις».

  Απεναντίας, άλλη «δικηγορίστικη» άποψη φαίνεται να έχουν μονίμως οι νομολάγνοι λεγκαλιστές του προεδρείου της ΕΣΗΕΜ-Θ.

  Μια παρατήρηση, έτσι για τη σημειολογία…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: