Νέκρωσαν όλα τα κινητά στην ΕΡΤ3! Ανάστατοι εκατοντάδες εργαζόμενοι που αναρωτιούνται «πού πήγαν τα λεφτά»;

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ-3 η απόφαση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας VODAFONE να νεκρώσει ξαφνικά όλες τις εταιρικές συνδέσεις τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2011, μετά τη μη καταβολή των ανεξόφλητων λογαριασμών με ευθύνη των διοικητικών υπηρεσιών του Τρίτου Καναλιού. Όπως είναι γνωστό, οι χρεώσεις στα κινητά τηλέφωνα της ΕΡΤ3  παρακρατούνται από τη μισθοδοσία των εργαζομένων και, τίποτα δεν δικαιολογεί την παρακράτηση αυτών των ποσών από τη διαχειρίστρια διοικητική αρχή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η απόφαση για την αιφνιδιαστική διακοπή των συνδέσεων προκάλεσε χάος στις εσωτερικές επαγγελματικές επικοινωνίες κυρίως των δημοσιογράφων, παρακωλύοντας το έργο τους. Το χρέος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται περίπου στο ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000) και είναι απορίας άξιον, «πού πήγαν τα λεφτά» όπως αναρωτιόταν προεκλογικά και ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας.

Η υπόθεση με τα κινητά της ΕΡΤ-3 δεν είναι καινούργια. Υπενθυμίζεται ότι πριν έναν ακριβώς χρόνο, το 2010, το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) «έκοψε» ως μη νόμιμη την υπογραφή συμφωνίας για παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για μία τριετία. Η ΕΡΤ3 επιδίωκε την υπογραφή σύμβασης με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας από τις αρχές του 2009 και αφορούσε την προμήθεια 892 συνδέσεων με τις αντίστοιχες συσκευές τους, από τις οποίες οι 568 αφορούσαν την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών της ΕΡΤ3 και οι 324 αφορούσαν συνδέσεις για προσωπική χρήση των υπαλλήλων της. Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη ανερχόταν σε 340.000 ευρώ ετησίως χωρίς ΦΠΑ. Όμως, το ΕΣ είχε μπλοκάρει» την υπογραφή της σύμβασης κρίνοντας ότι δεν είναι νόμιμη η παροχή 324 συνδέσεων προς τους εργαζόμενους για προσωπική τους χρήση. Στην προσφυγή της (για ανάκληση της απόφασης) η ΕΡΤ3 άσκησε παρέμβαση υπέρ της COSMOTE που είχε κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό. Το ΕΣ απέρριψε στο σύνολό της τη σύμβαση τονίζοντας ότι η ΕΡΤ ΑΕ αποτελεί δημόσια επιχείρηση που ανήκει στον δημόσιο τομέα και ότι για να εγκριθεί μια δαπάνη πρέπει να προβλέπεται από τον νόμο.

Η ΕΡΤ-3, την τελευταία δεκαετία, έχει συνάψει συμφωνία με δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (COSMOTE και VODAFONE) για συγκεκριμένο αριθμό συνδέσεων. Μετά τις απαραίτητες εκπτώσεις που προσφέρουν οι εταιρείες για ενδοεταιρικές επικοινωνίες, οι χρεώσεις για άλλα κινητά και σταθερά παρακρατούνται από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Ωστόσο, η VODAFONE, ενώ θα έπρεπε ανά έτος να αντικαθιστά τις παλαιές συσκευές των κινητών τηλεφώνων των εκατοντάδων συμβεβλημένων της, δεν το έχει κάνει τα τελευταία δύο (2) έτη ενώ οργιάζουν οι φήμες για την τύχη των εκατοντάδων νέων συσκευών-«φαντασμάτων»…

Υποτίθεται πως με τη συμφωνία με τις δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα στηριζόταν η λογική της ανταποδοτικής συνεργασίας της ΕΡΤ3 με τις εταιρείες (που καθιερώθηκε το 2004 επί προεδρίας στη Δ.Ε. της ΕΡΤ-3 Δημήτρη Τσάμη) μέσω του οφέλους των εταιρειών από τη μαζική ετήσια κατανάλωση και την προνομιακή διαφήμιση των εταιρειών.

Οι εργαζόμενοι και κυρίως οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ-3 (που τους κόβουν ένα άκρως απαραίτητο «εργαλείο δουλειάς») αντιμετωπίζονται πλέον από την κυβέρνηση, από τις πολυεθνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και από τις διοικητικές τους υπηρεσίες σαν απόβλητοι. Αφού τους έχουν περικόψει πάνω από το 30% των μισθών τους και των επιδομάτων τους, τώρα τους κόβουν και τα κινητά τηλέφωνα! Απέμεινε να τους κόψουν και την ανάσα!

Η VODAFONE οφείλει άμεσα να αναστείλει τις διακοπές των τηλεφωνικών συνδέσεων εκατοντάδων εργαζομένων στην ΕΡΤ-3, να χορηγήσει άμεσα νέες συσκευές (και αν τις έχει «χορηγήσει» να μας το πει καθώς και το πού κατέληξαν αυτές) και η αρμόδια διαχειρίστρια διοικητική αρχή της ΕΡΤ-3 που διαχειρίζεται την υπόθεση να αναλάβει τις ευθύνες της απαντώντας στο ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά» των τελευταίων δύο-τριών μηνών που «παρακρατήθηκαν» από τους εργαζόμενους μέσω της μισθοδοσίας τους.

Νέο! Τελικά, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, γύρω στις 11 το πρωί της Τρίτης 5 Απριλίου, οι συνδέσεις επανενεργοποιήθηκαν. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν και κάποιοι στη διοίκηση της ΕΡΤ3 οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις τόσο για την 24ωρη νέκρωση των κινητών όσο και για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των «συμφωνιών» (και των χρημάτων των εργαζομένων), πολύ περισσότερο όταν αυτές οι συμφωνίες αφορούν χιλιάδες ευρώ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν… τσουβάλια με πατάτες.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Νέκρωσαν όλα τα κινητά στην ΕΡΤ3! Ανάστατοι εκατοντάδες εργαζόμενοι που αναρωτιούνται «πού πήγαν τα λεφτά»;”

  1. ΜΑΖΙ ΤΑ «ΜΙΛΗΣΑΜΕ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: