Πραξικοπηματικές κινήσεις στην Μακεδονία

Απτόητος και αμετανόητος από την παράδοσή του άνευ όρων στα αφεντικά του Αγγελιοφόρου και την υπογραφή των επαίσχυντων ατομικών συμβάσεων-υποθήκευσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων (πλην επτά), ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΣΗΜΕΘ Μ. Βοϊτσίδης προωθεί τώρα παρόμοια λύση υποχώρησης-συμβιβασμού και σε Μακεδονία-Θεσσαλονίκη-Σπορ του Βορρά. Μόνο που αυτός ο εργασιακός χώρος εξέπεμψε τελείως διαφορετικό μήνυμα σε όλες τις εργασιακές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν την δικαστική επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας και δεν καταλαβαίνουμε γιατί το παραβλέπουν οι διοικούντες την ΕΣΗΕΜΘ, μιάς και οι ίδιοι το έχουν παραδεχθεί.

Αφού οι επικεφαλής του σωματείου μας “καθάρισαν” για τον Μπακατσέλο, άρχισαν να προωθούν το μοντέλο Αγγελιοφόρου (τι πετυχημένο άραγε!) και στο συγκρότημα της Μακεδονίας, επιχειρηματολογώντας υπέρ του ως καλύτερου της εκ περιτροπής εργασίας και των μεγαλύτερων μειώσεων αποδοχών. Λες κι εμείς το επιλέξαμε, όπως θολά και σκόπιμα πρόβαλαν στην γενική συνέλευση, παραβλέποντας συνδικαλιστική ηθική και επαγγελματική αξιοπρέπεια.

Σήμερα το πρωί -τελείως ξαφνικά!- πραγματοποιήθηκε συνάντηση της εκδότριας των εφημερίδων Σουλοπούλου με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ Μ. Βοϊτσίδη, καθώς και την αντιπρόεδρο Χ. Χαλεπλίδου. Χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί τίνος πρωτοβουλία ήταν η συνάντηση (της Ένωσης ή της Σουλοπούλου), πληροφορηθήκαμε ότι νωρίτερα είχε μεταφερθεί (από ποιόν… αλεξανδρινό βάρβαρο άραγε;) στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ η ύπαρξη διάθεσης (;!) της εκδότριας να συζητήσει λύση πέραν του εκ περιτροπής συστήματος.  

Σύμφωνα με κάποια ενημέρωση που έγινε, κι αυτή κολοβή και αποσπασματική, οι δύο της ΕΣΗΕΜΘ συζήτησαν με την Σουλοπούλου την περίπτωση του δανεισμού στην επιχείρηση, με δέσμευσή της να επιστρέψει τα χρήματα και να εγγυηθεί τις μη απολύσεις. Πως όμως προχώρησαν σε τέτοια συζήτηση-διαπραγμάτευση, αφού δεν είχαν καμία απολύτως εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο; Στην τελευταία εργασιακή συνέλευσή μας (17 Φεβρουαρίου) είχαμε (ως σύνολο) αποδεχθεί μεν τον διάλογο, ο οποίος όμως για μας δεν αφορά την εξεύρεση τρόπων αφαίμαξης των αποδοχών μας αλλά αναπτυξιακών διεξόδων.

Και γιατί στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου δεν αναφέρθηκε κάτι σχετικό με την επικείμενη αυτή συνάντηση; Όπως επίσης, γιατί τελικά προχώρησαν σ’ αυτήν χωρίς καν να ενημερώσουν τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ και μάλιστα τον εκπρόσωπο του Ασύνταχτου, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΜΘ στις συζητήσεις με την διοίκηση της Μακεδονίας την προηγούμενη περίοδο; 

Αν νομίζουν κάποιοι πως με τέτοια τερτίπια και μεθοδεύσεις θα αλλάξουν τη διάθεση, το φρόνημα και το κλίμα στους εργαζόμενους υπέρ της οικιοθελούς παράδοσης ποσοστού των μισθών τους, είναι οικτρά γελασμένοι. Ας κοιτάξουν τη συνέχιση του αγώνα μας για να ακυρωθεί η εκ περιτροπής εργασία και να μην σπεύδουν να προσφέρουν λύσεις στη Σουλοπούλου. Τώρα μάλιστα, που με το σύστημα αυτό αντιμετωπίζει πλέον πιεστικά προβλήματα στη λειτουργία των εφημερίδων, ενώ της γίνεται γνωστό ότι τα ταμεία μας δεν θα δεχθούν να ασφαλίσουν τέτοιους εργαζόμενους, κάτι που θα την υποχρεώσει να καταβάλει πολύ μεγαλύτερα ποσά για ασφάλισή μας στο ΙΚΑ.

Η επόμενη συνάντηση ΕΣΗΕΜΘ-Σουλοπούλου έχει καθοριστεί για την Δευτέρα. Αναμένουμε και τις εξηγήσεις, αλλά όπως και να ‘χει την επόμενη εργασιακή συνέλευση. Οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο!

Ένα Σχόλιο προς “Πραξικοπηματικές κινήσεις στην Μακεδονία”

  1. Αν δεν κάνω λάθος, το Διοικητικο Συμβούλιο της Ένωσης έχει εξουσιοδότηση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κι αν δεν κάνω λάθος, συλλογική σύμβαση εργασίας δεν έχει υπογραφεί. Όλα τα άλλα , αφορούν εμάς και τις αποφάσεις που ο καθένας παίρνει για τον εαυτό του. Δεν θυμάμαι ποτέ να συζητήσαμε για κάτι άλλο. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω εξουσιοδοτήσει κανέναν να δεσμευτεί για το άτομό μου. Συζητήσεις όμως μπορεί να κάνει όσες θέλει…Όσο για την Εργασιακή Συνέλευση, καλύτερα να μη θυμάμαι τι ακριβώς συνέβη στην τελευταία γιατί ανεβάζω πίεση. Ο καθένας από μας έχει μάθει να τιμά την υπογαφή του, όπου και όταν τη βάζει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: