Η «αλληλεγγύη» πήγε….περίπατο στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ

αλληλεγγύη θηλυκό:  το ηθικό καθήκον, η υποχρέωση που έχουν τα μέλη μιας ομάδας να αλληλοϋποστηρίζονται και να αλληλοβοηθούνται

αλληλεγγύη η [alilengíi] Ο30 : το ηθικό καθήκον της αλληλοβοήθειας, της υποχρέωσης που έχουν τα μέλη μιας ομάδας να υποστηρίζονται και να ενισχύονται αμοιβαία: Ο συνδικαλισμός στηρίζεται στην επαγγελματική ~. Aπεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους τους που διώκονται.

αλληλέγγυος -α -ο [aliléngios] Ε6 : 1.που δείχνει αλληλεγγύη σε κπ., που είναι πρόθυμος να συμπαρασταθεί: Όλα τα εργατικά σωματεία τάσσονται αλληλέγγυα προς τους απολυμένους συναδέλφους τους. Είμαστε αλληλέγγυοι προς τους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας. 2. (νομ.) που συνδέεται με κπ. ή με κάποιους με αμοιβαία ευθύνη ή υποχρέωση: ~ χρεώστης.

Σε όποιο λεξικό και αν κοιτάξεις, η λέξη αλληλεγγύη έχει ξεκάθαρο νόημα. Το ηθικό καθήκον των μελών μιας ομάδας να συμπαραστέκονται και να υποστηρίζουν. Στην διάρκεια της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΗΕΜ-Θ, νομίζω ότι η «ηθική» πήγε περίπατο, βγήκε από την αίθουσα και περπάτησε κάπου στα σκοτεινά μονοπάτια του λεγκαλισμού, υπακούοντας το «πρόσταγμα» της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου.

Και ας λέει το καταστατικό της ένωσης, αυτή η περίφημη «βίβλος» που έχει γίνει λάστιχο από τους διοικούντες, ότι σκοπός της είναι μεταξύ άλλων :

ζ) Η ενίσχυση και η καλλιέργεια πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης καθώς και η συμπαράσταση και διασφάλιση των ηθικών, οικονομικών, επαγγελματικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Και σας ερωτώ συνάδελφοι δημοσιογράφοι… Το γεγονός ότι είμαι επί σειρά μηνών απλήρωτος στην επιχείρηση στην οποία εργάζομαι, δεν συνεπάγεται ότι θα ανέμενα όχι ελεημοσύνη, αλλά συμπαράσταση και αλληλεγγύη;

Προσπάθησα να το πω διακριτικά ότι είμαι εδώ και μήνες απλήρωτος στην εταιρεία στην οποία εργάζομαι και ζήτησα να διατηρήσω το δικαίωμα να μιλήσω και να ψηφίσω στην συνέλευση, χωρίς να είμαι σε θέση να πληρώσω εδώ και τώρα τα 105 ευρώ και κάτι της ετήσιας συνδρομής. Τι να κάνω; Τόσα χρόνια ήμουν πάντοτε συνεπής, όταν είχα. Αντί αυτού, από τον πρόεδρο και τους ομοϊδεάτες του αναπτύχθηκε μια ολόκληρη επιχειρηματολογία ότι εάν συμμετείχαν στην συνέλευση άτομα που δεν ήταν ταμειακώς εντάξει θα μπορούσε κάποιος να προσφύγει δικαστικά εναντίον της απόφασης της γενικής συνέλευσης προσβάλλοντάς την επειδή δεν τηρήθηκε το καταστατικό . Ειπώθηκαν και αισχρά πράγματα. Έκατσαν και υπολόγισαν ότι η συνδρομή είναι περίπου 8,8 ευρώ τον μήνα και αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατόν κάποιος να μην έχει τόσα χρήματα. Έκριναν σαν αόρατοι ταμίες που βλέπουν τα οικονομικά της κάθε οικογένειας. Έκριναν βέβαια αυτοί που έχουν την δουλειά τους, αυτοί που ξέρουν ότι θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό στο τέλος του μήνα, έναν δύο ή και παραπάνω μισθούς. Αυτοί έκριναν…. και στην ψηφοφορία που ακολούθησε για το θέμα, οι περισσότεροι από τους συναδέλφους σαν υπνωτισμένοι, καταψήφισαν την πρόταση να συμμετέχουν στην συγκεκριμένη συνέλευση όσοι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να είναι ταμειακώς εντάξει για συγκεκριμένους λόγους.

Ειπώθηκε βέβαια ότι ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε δικαίωμα λόγου, αλλά όχι ψήφου. Η θέση μου ήταν ξεκάθαρη: Είμαι μέλος της ΕΣΗΕΜΘ και δεν αποδέχομαι μισά δικαιώματα. Και όλα αυτά για να μην (υποτίθεται) στραφεί κάποιος δικαστικά κατά της απόφασης. Κύριοι της ΕΣΗΕΜΘ, σταματήστε να βλέπετε εχθρούς ανάμεσα μας. Οι εχθροί ξέρετε ποιοι είναι .Όσοι θεωρούν τον εργαζόμενο έναν απλό αριθμό, όσοι μας τρομοκρατούν και μας αφαιρούν τα κεκτημένα, απειλώντας μας με απολύσεις, όσοι «κανιβαλίζουν» πάνω στον εκάστοτε αδύναμο κρίκο και όσοι από εμάς υπηρετούν με πρόθεση ή μη τέτοιες στάσεις. Με την υπόσχεση ότι μόλις μπορέσω θα πληρώσω την συνδρομή μου που προορίζεται για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και την ΠΟΕΣΥ,  εκφράζω την θλίψη μου για τον διωγμό της «αλληλεγγύης» αλλά κυρίως της «ηθικής» που σήμερα βιάζεται επανειλημμένα.

Με τιμή και αξιοπρέπεια

Αλέξανδρος Αλεξιάδης

μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Η «αλληλεγγύη» πήγε….περίπατο στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ”

  1. Θανάσης Νικολάου Says:

    Συνάδελφε Αλέξανδρε, να χαίρεσαι που παραμένεις δημοσιογράφος και δεν έχεις μεταλλαχθεί σε δημοσιογραφοειδές. Δεν έγινες πρόθυμος οσφυοκάμπτης της εργοδοσίας. Δεν πάτησες πάνω στην άνεση που σου παρέχουν οι 2-3 μισθοί για να ξεφτιλίσεις αγώνες ετών που κατοχύρωσαν θεμελιώδη και συνταγματικά δικαιώματα.
    Ένας χρόνος έμεινε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: