Απέρριψαν το ψήφισμα διότι δεν ήθελαν να απορρίψουν και να καταψηφίσουν την κυβερνητική πολιτική…

Το ψήφισμα (που δημοσιεύεται παρακάτω) προτάθηκε από τον Ασύνταχτο Τύπο και τέθηκε σε ψηφοφορία στην έκτακτη – τακτική γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε περίπτερο της ΔΕΘ.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ το καταψήφισε διότι δεν δεχθήκαμε να αφαιρεθεί το εισαγωγικό κομμάτι που περιγράφει την πολιτική συγκυρία και αναφέρεται στα προβλήματα του κλάδου. Προφανώς η πλειοψηφία ήθελε να αποφύγει τις αναφορές στους αντεργατικούς νόμους της «κατοχικής» κυβέρνησης και στην κατάργηση των ΣΣΕ. Το θεώρησε σκληρό, επιθετικό και αιχμηρό και ζήτησε να «λειανθεί». Σε ποιο σημείο του;

Τελικά 25 ψήφισαν ΥΠΕΡ , 38 ΚΑΤΑ και 18 επέλεξαν την μεσοβέζικη λύση του ΛΕΥΚΟΥ.

Κάποιοι, και σεβαστή η άποψη τους, πρότειναν να αποδεχόμασταν την διαπραγμάτευση σε ότι αφορά το πολιτικό κομμάτι προκειμένου, κυρίως, να περάσει η πρόταση για απεργία διαρκείας. Ενδεχομένως να είχαμε πετύχει ένα καλό «λίφτινγκ». Ωστόσο δεχθήκαμε να αφαιρεθεί η θέση για το μεικτό συμβούλιο αλλά όχι να λειάνουμε τις απόψεις μας. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι αιχμηρή και άκρως δολοφονική σε ότι αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας και στις αποδοχές μας. Ο χώρος των ΜΜΕ σήμερα έχει μετατραπεί στον δοκιμαστικό σωλήνα όπου δοκιμάζονται όλα τα δηλητηριώδη σενάρια για την εφαρμογή του απόλυτου εργασιακού μεσαίωνα. Ο ρόλος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργολάβων και των αφεντικών του Τύπου, τα προπαγανδιστικά φερέφωνα τους και η καθεστωτική ενημέρωση που εμπορεύονται, είναι ο Δούρειος Ίππος για να σπάσει η αντίσταση του ελληνικού λαού στην λαίλαπα που έχει ξεσπάσει. Η πολιτική μας στάση είναι συγκεκριμένη και απορρέει από τις αποφάσεις της ανοιχτής συλλογικότητας που λειτουργεί τακτικά με τους κάθε φορά συμμετέχοντες. Δεν αρνούμαστε τον διάλογο, δεν απορρίπτουμε εκ των προτέρων ιδέες και προτάσεις. Είμαστε εμείς και όχι ο καθένας, με σεβασμό πάντα στις προσωπικές επιλογές.

Κατά συνέπεια σε μία ανοιχτή συλλογική διαδικασία όπως η γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ, το να αποδεχθούμε παράκαμψη των πολιτικών θέσεων μας, θα σήμαινε αναίρεση και ανασκευή όσων μας συνθέτουν ως ζωντανή συλλογικότητα που όσο μπορεί λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και με βάση την αρχή της σύγκλισης των απόψεων και της ομοφωνίας.

Ακολουθεί αυτούσιο το επίμαχο κείμενο-πρόταση ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ που κατέθεσε προς έγκριση ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ της ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ της ΕΣΗΕΜΘ 19/3/2011

Εμείς οι δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, βιώνουμε τη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου, του ΔΝΤ και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που εξαπολύθηκε σε βάρος των κατακτήσεών μας και των δικαιωμάτων, με την πρόθυμη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης υπό το πρόσχημα της κρίσης που, άλλοι, δημιούργησαν. Όπως και σε ολόκληρη την κοινωνία, οι εξελίξεις στον εργασιακό χώρο των ΜΜΕ είναι ραγδαίες και σε βάρος των εργαζόμενων. Πολλά μέλη μας, ήδη, αντιμετωπίζουν τις απολύσεις, τις περικοπές στις αποδοχές, την εργασιακή περιθωριοποίηση, και όλοι μαζί την καταστρατήγηση των ΣΣΕ και του πλαισίου συλλογικής ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Με την ενίσχυση του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου (ν.3849 για εκ περιτροπής εργασία, ν. 3899 για επιχειρησιακές συμβάσεις, ασφα-ληστρικά νομοσχέδια) και με τρομοκράτηση, εκφοβισμούς και εκβιασμούς, επιχειρείται και στο χώρο των ΜΜΕ η εγκαθίδρυση της δικτατορίας του «δίκιου» και των κερδών των αφεντικών.

Το έντονο κλίμα αναβρασμού που επικρατεί στις τάξεις των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ μπροστά στα σύγχρονα εργασιακά κρεματόρια που στήνονται πλέον καθημερινά, απαιτεί από τα συνδικαλιστικά μας σωματεία την άμεση δράση, την αντίσταση και τον συντονισμό του κοινού αγώνα. Τόσο για την ανατροπή όσων έχουν ήδη επιβληθεί, όσο και αυτών των χειρότερων που ετοιμάζονται.

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ,  διαθέτουμε φωνή  και αξιοπρέπεια και  θέτουμε τις «κόκκινες γραμμές» και δεν κάνουμε πίσω ούτε σπιθαμή.

Υπερασπιζόμαστε:

 • τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
 • τις θέσεις εργασίας
 • την ελευθεροτυπία-δεοντολογία.

Όλοι μαζί συντεταγμένα και αποφασιστικά, θα πρέπει να επιδιώξουμε με όλα τα μέσα:

–Την προώθηση άμεσα απεργίας διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ πανελλαδικά, με κεντρικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ, ανάκληση των απολύσεων και των περικοπών, υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης, αποκρούοντας τις παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο, την χειραγώγηση των ΜΜΕ και την ποδηγέτηση των δημοσιογράφων.

–Την
πλήρη στήριξη και συνέχιση του αγώνα των δημοσιογράφων στις
εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά για την ακύρωση της επιβληθείσας εκ περιτροπής εργασία, καθώς και στους επτά συναδέλφους της εφημερίδας Αγγελιοφόρος που αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, αλλά και σε όλους όσους πράττουν το ίδιο σε άλλα ΜΜΕ, όπως το Ράδιο Θεσσαλονίκης και τον ΑΝΤ1.

–Την απόκρουση των απολύσεων στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά, με ουσιαστική επιδίωξη σύνδεσης των αδειών τους με τον αριθμό των θέσεων εργασίας, καθώς και των συνθηκών εργασιακής γαλέρας σε πολλά άλλα ΜΜΕ και στον περιφερειακό τύπο.

–Την
αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων κεντρικών και τοπικών ΜΜΕ
(στα καθ΄ ημάς στην ΕΡΤ3, τα δημοτικά ΜΜΕ, το ΑΠΕ/ΜΠΕ), με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων στις προσλήψεις.

–Την
άμεση ενίσχυση των ανέργων και των υποαπασχολούμενων, καθώς και
των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, με ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας.

–Την ανάληψη από την διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ της δέσμευσης για συνεχή ενημέρωση των εργαζομένων, δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ., για κινητοποίηση όλου του δυναμικού της συνδικαλιστικής μας ένωσης και την προώθηση δράσεων και παρεμβάσεων στο πλαίσιο του κοινού αγώνα. Μηνιαία σύγκλιση του Μικτού Συμβουλίου, με δεσμευτικές για το Δ.Σ. Αποφάσεις.

–Συνεργασία
και συντονισμός με την ΠΟΕΣΥ και τις άλλες Ενώσεις, τόσο
των δημοσιογράφων όσων και των άλλων ειδικοτήτων του κλάδου.

3 Σχόλια προς “Απέρριψαν το ψήφισμα διότι δεν ήθελαν να απορρίψουν και να καταψηφίσουν την κυβερνητική πολιτική…”

 1. Αναγνώστης Says:

  Αυτοί που ήθελαν να «λειάνουν» το κείμενό σας, ήθελαν στην πραγματικότητα να «λειάνουν» τις αντιστάσεις σας. Ευτυχώς που υπάρχουν και τέτοιες φωνές στον χώρο σας. Αλλά φοβάμαι ότι η πλειοψηφία περί των άλλων τυρβάζει…

 2. Και η ΓΣΕΕ... απολύει !!! Says:

  Το φαινόμενο της προδοτικής άσκησης των καθηκόντων από τις πλειοψηφίες των κυβερνητικών συνδικαλιστικών οργάνων δεν αφορά μόνο την ΕΣΗΕΜ-Θ.

  Η ΓΣΕΕ ήδη (ναι η ΓΣΕΕ) απέλυσε ήδη τον δεύτερο επιστημονικό της συνεργάτη (μετά τον Ρωμανιά)!

  ¨Ηδη έχει ξεσηκωθεί κύμα αντιδράσεων. Ακολουθεί ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από http://xairetismata-stin-exousia.blogspot.com/

  20 Μαρτίου 2011

  Ψήφισμα-Καταγγελία για την απόλυση του Αποστόλη Καψάλη

  Κυριακή, 20 Μάρτιος 2011

  ΨΗΦΙΣΜΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

  Σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης των οικονομικών και πολιτικών ελίτ στα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, μια μόλις εβδομάδα πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας , η ηγεσία της ΓΣΕΕ ευθυγραμμίζεται πλήρως με την μνημονιακή πολιτική. Αντί να οργανώνει την εργατική αντίσταση απέναντι στην επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας προβαίνει σε στοχευμένες απολύσεις με στόχο την ολοκλήρωση της υποβάθμισης και της απαξίωσης του ερευνητικού της φορέα (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ).

  Στον καταθλιπτικό ορίζοντα που διαμορφώνεται για την εργατική τάξη της χώρας μας, αντιλήψεις και λογικές που μπορούν να σταθούν στον αντίποδα αυτής της εξέλιξης πρέπει να σιγήσουν. Δυστυχώς το έργο αυτό ανέλαβε στο μέτρο που της αναλογεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αμέσως μετά την απομάκρυνση του επιστημονικού συμβούλου Γιώργου Ρωμανιά ανακοινώθηκε η εκδικητική και αντι-συνδικαλιστική απόλυση του Απόστολου Καψάλη.
  Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, ερευνητής εργασιακών σχέσεων και μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στο ΙΝΕ, προφανώς προκαλεί επειδή προσπαθεί να κάνει καλά την δουλειά για την οποία πληρώνεται με χρήματα των εργαζομένων αυτής της χώρας.
  Μαζί με άλλους συναδέλφους του στο ΙΝΕ συνδράμουν επί σειρά ετών στην τεκμηρίωση και στην επεξεργασία των θέσεων και των διεκδικήσεων του εργατικού και του συνδικαλιστικού κινήματος με γνώμονα την υπεράσπιση και την αναβάθμιση της μισθωτής εργασίας. Φαίνεται ότι οι αναλύσεις και οι εισηγήσεις του συναδέλφου Καψάλη σχετικά με τις πρόσφατες αντεργατικές ανατροπές και τις προτάσεις αντιμετώπισής τους ενόχλησαν την ηγεσία της ΓΣΕΕ η οποία μετατρέπεται για άλλη μια φορά σε στυγνό εργοδότη. Δεν φτάνει που μέσα στους χώρους της ανέχεται την ελαστική εργασία και τις εργολαβίες προβαίνει τώρα και στην απροκάλυπτη απόλυση του συναδέλφου Καψάλης και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του ΙΝΕ σε συνέχεια των εντεινόμενων σε βάρος του πιέσεων και αποκλεισμών.
  Θεωρούμε ότι σε συνθήκες ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών απασχόλησης και διαβίωσης του κόσμου της εργασίας εργαλεία όπως το ΙΝΕ πρέπει όχι μόνον να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν. Το όχι και τόσο πρωτότυπο πρόσχημα των δεινών οικονομικών της ΓΣΕΕ αφενός, δεν μπορεί να καλύψει τις πολιτικές μεθοδεύσεις και αφετέρου, γεννά ένα τεράστιο ζήτημα σχετικά με την αξιοποίηση εργατικού και δημόσιου χρήματος την διοίκηση της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.
  Απαιτούμε:

  * Την άμεση ανάκληση της απόφασης για την απόλυση του συναδέλφου Απόστολου Καψάλη και την παύση κάθε σε βάρος του δίωξης
  * Την συνέχιση της απρόσκοπτης και ανεξάρτητης λειτουργίας του ερευνητικού έργου του ΙΝΕ
  * Την άμεση κατάργησης κάθε ευέλικτης μορφής εργασίας σε όλες τις δομές της ΓΣΕΕ
  * Πλήρη διαφάνεια και έλεγχο των οικονομικών της ΓΣΕΕ

  Αθήνα, 19 Μαρτίου 2011

  Πρωτοβουλία αλληλεγγύης
  ενάντια στην απόλυση του συναδέλφου Καψάλη

  Πηγή: http://xairetismata-stin-exousia.blogspot.com/

 3. Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η ΓΣΕΕ !!!

  Διαγραφές απείθαρχων μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να μπορούν να κάνουν τη συνδικαλιστική τους «δουλίτσα» οι άνθρωποι απρόσκοπτα!

  Τι θλιβερή κατάντια του συνδικαλισμού είναι αυτή…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: