Ετοιμάζονται οι ατομικές συμβάσεις στον Αγγελιοφόρο

Την περασμένη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜΘ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ανάψει το πράσινο φως για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Αυτές θα προβλέπουν μειώσεις μισθών, κατά 12,5% για ένα χρόνο, ενώ μέχρι ένα ποσοστό «χασούρας» της εταιρίας (περίπου στο 30%), η εργοδοσία θα δεσμευτεί για τις θέσεις εργασίας. Όσοι υπερψήφισαν την πρόταση, υποστήριξαν ότι οι μειώσεις μισθών και γενικά οι απώλειες, στην συγκεκριμένη περίοδο του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης, είναι αναπόφευκτες και πως η συναίνεση για τις όσο δυνατό μικρότερες παραχωρήσεις, είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας. Επικαλέσθηκαν δε την στάση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στην εργασιακή συνέλευση του περασμένου Σαββάτου.

Εκεί πράγματι οι περισσότεροι των παρισταμένων συντακτών του «Α» συμφώνησαν στην συγκεκριμένη πρόταση της εργοδοσίας για μείωση μισθών. Αρκετοί βέβαια αντιπρότειναν τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης, ώστε η διαχείριση και η ευθύνη να είναι συνδικαλιστική και συλλογική ενώ λίγοι αντιτάχθηκαν συνολικά και στις δύο προτάσεις. Καθοριστικές για την έκβαση της εργασιακής συνέλευσης  ήταν οι θέσεις που εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ένωσης, Μ. Βοιτσίδης, ο γραμματέας Τ. Φωκιανίδης και το μέλος του δ.σ. Ν. Καρράς. Με διαφοροποιήσεις τάχθηκαν υπέρ της εύρεσης λύσης στην κατεύθυνση των ατομικών συμβάσεων ή της επιχειρησιακής σύμβασης. Υποστήριξαν κυρίως τις ατομικές συμβάσεις με το επιχείρημα ότι αυτές θα έχουν διάρκεια ενός έτους, θα υπάρξει εγγύηση των θέσεων εργασίας και πως με τη λήξη τους, και εφόσον θα έχει υπογραφεί ΣΣΕ, θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα της Συλλογικής Σύμβασης. Καμία σοβαρή αναφορά εκ μέρους τους στον διεκδικητικό χαρακτήρα του συνδικαλιστικού κινήματος, στην ανάγκη αντίστασης και απόκρουσης της μνημονιακής ταξικής πολιτικής.

Τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δ.σ. η επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας ήταν λίγο πολύ η ίδια. Η απόφαση πέρασε με τις ψήφος των Βοιτσίδη, Φωκιανίδη, Ρεπανά, Καρρά, Κοντογουλίδη και Ντόζη. Καταψήφισαν οι Χαλεπλίδου και Δεργιαδές (Ασύνταχτος Τύπος) ενώ απουσίαζε ο Αδάμ (θα ψήφιζε κατά).

Η θέση η δική μας όλο αυτό το διάστημα ήταν ξεκάθαρη:

  • καμία παρέκκλιση από την τελευταία Συλλογική Σύμβαση εργασίας
  • διεκδίκηση νέας που θα διασφαλίζει αποδοχές και θεσμικά δικαιώματα,
  • καμία ανοχή σε απολύσεις και περικοπές
  • υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης αποκρούοντας τις παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο.

Αυτή τη θέση την έχουμε αναλύσει και εκφράσει ποικιλοτρόπως όλο το προηγούμενο διάστημα, σε όλες τις περιπτώσεις, επισημαίνοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα υποστεί στρατηγικής σημασίας ήττα αν συναινέσει σε απώλειες μισθών, θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων. Δηλώσαμε ότι βάσει των αμεσοδημοκρατικών μας αντιλήψεων, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την γνώμη και τη θέση της βάσης. Όμως επισημάναμε ότι η παρέκκλιση από το πλαίσιο, που έχει τεθεί τουλάχιστον από την ΠΟΕΣΥ, το οποίο υπερασπισθήκαμε με την συμμετοχή μας στην γενική απεργία της Τετάρτης, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες απώλειες και φυσικά θα ανοίξει την όρεξη των αφεντικών που θα ζητούν όλο και περισσότερα σε βάρος των εργαζομένων. Τα ίδια βέβαια υποστηρίξαμε και στην εργασιακή συνέλευση του Αγγελιοφόρου.

Χθες Τετάρτη μάθαμε ότι στον «Α» το σχέδιο προχωρά κανονικά. Το κείμενο των ατομικών συμβάσεων συντάσσεται και σύντομα θα δοθεί στους συντάκτες. Εναλλακτικά όσοι δεν επιθυμούν να υπογράψουν προσωπικά τις ατομικές συμβάσεις θα μπορούν να εξουσιοδοτήσουν τον πρόεδρο και τον γραμματέα της Ένωσης να τις υπογράψουν αυτοί. Πρόκειται για ένα εύρημα της πλειοψηφίας ώστε να δοθεί η εικόνα της συλλογικής ευθύνης στις ατομικές συμβάσεις. Να μην επαναλάβουμε κάποιες παροιμίες για ρούχα, ψάρια κ.α.

Το θέμα μάθαμε απασχόλησε και το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ. Εκεί λέει εκφράσθηκε ή ανησυχία πως αν περάσουν οι ατομικές συμβάσεις στη Θεσσαλονίκη, δεν θα αργήσουν να κατηφορίσουν και στην Αθήνα. Μα δεν πέρασαν στον «Σκάι»; Θα το ξανασυζητήσουν λέει και σήμερα και θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο απεργίας για τη ΣΣΕ. Μπράβο τα παλικάρια. Όμως γιατί ποιούν την πάπια όλο αυτό το διάστημα για τη ΣΣΕ; Γιατί έχουν καταστήσει την ΠΟΕΣΥ ένα συνδικαλιστικό παραμάγαζο το οποίο περιορίζεται, που και που, σε κάποιες γενικόλογες ανακοινώσεις;

Η τελευταία την Δευτέρα εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και «καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν μαζί με τα σωματεία τους απέναντι σε αυτή την αντεργατική πολιτική και να απαιτήσουν αποφασιστικά την υπογραφή ΣΣΕ». Τις διοικήσεις άραγε γιατί δεν τις καλεί ή δεν τις εγκαλεί και τα φορτώνει στους εργαζόμενους; Που είναι τα στελέχη της ΠΟΕΣΥ από τη Θεσσαλονίκη που έχουν εξαφανισθεί; Γιατί η διοίκηση της ΠΟΕΣΥ δεν ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη να συζητήσει με τους εργαζόμενους προβλήματα και απόψεις; Θα έρθει στην γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ στις 19 Μαρτίου να τ’ ακούσει;

Να και η ανακοίνωση:
«Το 1ο «μνημόνιο» για το μέλλον των ΜΜΕ στη χώρα μας ξεκίνησε το 2010 με ομαδικές απολύσεις, «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, μειώσεις μισθών και εντατικοποίηση της εργασίας. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια μέσα και οι συνταξιούχοι υπέστησαν μειώσεις μεγαλύτερες από 20%.

Το 2ο «μνημόνιο» εφαρμόσθηκε με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στον ΣΚΑΪ, που λειτούργησε ως «λαγός» για να ακολουθήσουν οι προτάσεις των εργοδοτών για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ανατροπές θεσμικών δικαιωμάτων όπως η περικοπή 25% της αποζημίωσης κατά τη συνταξιοδότηση.
Το 3ο «μνημόνιο» εφαρμόζεται τώρα στη Θεσσαλονίκη, με την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και την προσπάθεια να οδηγηθούν οι εργαζόμενοι του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ σε ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθών κατά 12,5%.
Την ίδια στιγμή η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί νέες μεγάλες απειλές στο ασφαλιστικό, με αιχμή στις επικουρικές συντάξεις, τον κλάδο υγείας και περίθαλψης.
Στη διάρκεια αυτών των δραματικών εξελίξεων για τον κλάδο των ΜΜΕ, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα θεσμοθέτησε τη μείωση των αποζημιώσεων και την εκ περιτροπής εργασία, υπονομεύοντας ήδη «τραυματισμένα» ασφαλιστικά ταμεία από την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή.
Σε ό,τι αφορά, δε, τα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ) η κυβέρνηση ως «εργοδότης» έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής: στην ΕΡΤ η ΣΣΕ έχει λήξει στις 31-12-2008 και αντί για νέα σύμβαση οι μισθοί των δημοσιογράφων μειώθηκαν για τρίτη φορά από 1ης 1ου 2011, ενώ στο ΑΠΕ είναι γνωστά τα προβλήματα καταβολής μισθών των συναδέλφων. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στα δημοτικά ΜΜΕ, όπου ο κίνδυνος ομαδικών απολύσεων έχει ήδη δρομολογηθεί.
Πριν φθάσουμε στην εφαρμογή του 4ου «μνημονίου» για τον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν μαζί με τα σωματεία τους απέναντι σε αυτή την αντεργατική πολιτική και να απαιτήσουν αποφασιστικά την υπογραφή ΣΣΕ.

Ο διάλογος στον οποίο έχουν αναλωθεί μέχρι τώρα οι Ενώσεις, χωρίς να παίρνουν ξεκάθαρες απαντήσεις, δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως αδυναμία. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μπορούν και πρέπει να απαντήσουν με αγώνα διαρκείας, ώστε να σταματήσουν εδώ την προσπάθεια υπονόμευσης των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αύξηση του αριθμού των ανέργων συναδέλφων τους. Σε αυτές τις συνθήκες ο συνδικαλισμός δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος. Οι Ενώσεις έχουν ειδικά καθήκοντα και πρέπει να δράσουν συντονισμένα και όχι αποσπασματικά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εγγραφή όλων ανεξαιρέτως των πραγματικά εργαζομένων, και η ενίσχυση της παρουσίας μας στους χώρους εργασίας.
Η υπογραφή ΣΣΕ είναι ο μόνος δρόμος».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: