Πορεία εργαζόμενων «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»-«ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ» στη Θεσσαλονίκη


Διαδήλωση με παλμό και δυνατά συνθήματα των εργαζομένων στις εφημερίδες ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, πραγματοποιείται αυτή την ώρα (ώρα 12.30) στην οδό Εγνατία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η πορεία κατευθύνεται προς τα γραφεία της εφημερίδας ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ (σε κάθετο στην οδό Δωδεκανήσου) όπου θα ενωθεί με τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης εφημερίδας. Θα ακολουθήσει γενική συνέλευση των εργαζομένων στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ. Υπενθυμίζεται ότι και στα δύο εκδοτικά συγκροτήματα έχει κηρυχθεί 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ως άμεση απάντηση των εργαζομένων στον σφαγιασμό των εργασιακών κεκτημένων.

Νέο! ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ

«Αγγελιοφόρος και Μακεδονία, δέχονται επίθεση απ’ την εργοδοσία» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη σημερινή πορεία. Η πορεία ξεκίνησε από την εφημερίδα Μακεδονία στην οδό Μοναστηρίου, ενώθηκε με τους εργαζόμενους στα γραφεία της εφημερίδας ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ στον οδό Δαναϊδων και κατέληξε στον οδό Στρατηγού Καλλάρη, στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ, όπου πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εργαζομένων του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο επιχειρηματίας Μπακατσέλος του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ, ανέστειλε προσωρινά έως την Τετάρτη την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας. Έτσι η ΕΣΗΕΜ-Θ ανέστειλε την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ και στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη αντίστοιχη συνέλευση των εργαζομένων  σε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, και ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ. Νεότερα, αργότερα.

Τελευταίο! ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ

Οι σημερινές συγκεντρώσεις των εργαζομένων έξω από την «Μακεδονία» (έναντι Ν.Σ. Σταθμού) και τον «Αγγελιοφόρο» (Βαρδάρη), καθώς και η κοινή πορεία που ακολούθησε μέσω Εγνατίας-Άγ. Σοφίας-Μητροπόλεως έως τα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ, έδειξαν περίτρανα την αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων και τη θέληση να αντισταθούν αποφασιστικά στη ληστρική επιδρομή των εκδοτών των δύο συγκροτημάτων Τύπου στην Θεσσαλονίκη. Μαζί με πάνω από 300 συντάκτες, τεχνικούς και διοικητικούς, πραγματοποιήσαμε μία κινητοποίηση που ικανοποίησε τους πάντες, έχοντας συμμετοχή, παλμό και συνθήματα που άρεσαν και έδωσαν το στίγμα της οργής και την υπόσχεση για τη συνέχεια για αγώνα διαρκείας:

-«Αγγελιοφόρος και Μακεδονία, δέχονται επίθεση από την εργοδοσία»,

-«Κάνουνε μειώσεις με το έτσι θέλω, δεν θα σας περάσει Ρήγα-Μπακατσέλο»,

-«Οι εργαζόμενοι της επικοινωνίας, δεν είναι σκλάβοι της εργοδοσίας»,

-«Έχουμε μια πρόταση για περικοπές, κόψτε γκόλντεν μπόϊς και διευθυντές»,

-«Σ’ όλη την Ευρώπη ν’ ακουστεί καλά, δεν κάνουμε θυσίες για τα’ αφεντικά»,

-«Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε γι’ ανθρώπινες ζωές», κ.α.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ»

Με την κατάληξη της πορείας στην ΕΣΗΕΜΘ, πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εργαζομένων στον «Αγγελιοφόρο», όπου η ενημέρωση του προέδρου για τη συνάντησή του με τον εκδότη της εφημερίδας Α. Μπακατσέλο διαμόρφωσε και το ανάλογο κλίμα. Η αναστολή εκτέλεσης της εκ περιτροπής εργασία έως τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με τον ίδιο πλέον και τις συνδικαλιστικές ενώσεις την Τετάρτη, οδήγησε και στην αναστολή της 48ωρης απεργίας. Οι συνάδελφοι τοποθετήθηκαν καταθέτοντας τις σκέψεις τους για το τι θα γίνει μετά τη συνάντηση αυτή και τη νέα πρόταση της εργοδοσίας για «δανεισμό της επιχείρησης με ένα ποσοστό γύρω στο 14% μείωση μισθών».

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η πρόταση του διευθυντή του «Αγγελιοφόρου» Νούλη Χατζηδημητρίου για αποδοχή αυτής της νέας πρότασης του Μπακατσέλου -δηλ. πριν καν προχωρήσει η διαβούλευση να επιδειχθεί συμβιβαστική διάθεση-. Αυτό που υποστήριξαν οι περισσότεροι και βγήκε από τη συνέλευση είναι ότι η αντιπροσωπεία μας θα ακούσει από τον εκδότη ολοκληρωμένη την πρόταση και στη συνέχεια η εργασιακή συνέλευση και το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσουν σχετικά. Οπότε γύρω στις 14:30 οι συνάδελφοι του «Αγγελιοφόρου» αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν στα γραφεία της εφημερίδας για να εργαστούν για την έκδοση των φύλλων.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ»

Αμέσως μετά ακολούθησαν για άλλες δύο ώρες οι συνάδελφοι της «Μακεδονίας», της «Θεσσαλονίκης» και των «Σπορ του Βορρά», όπου εδώ το κλίμα ήταν τεταμένο, ιδιαίτερα φορτισμένο και σε πολλές περιπτώσεις ξεχείλιζε η οργή. Από την αρχή ακόμη η ατμόσφαιρα θύμιζε… Αίγυπτο, με το αμφιθέατρο της Ένωσης να παραπέμπει στην πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) και τα βέλη να στοχεύουν τον… Μουμπάρακ της «Μακεδονίας», αλλά και την διευθύντρια σύνταξης, για το επαίσχυντο και κατάπτυστο πρωτοσέλιδο κείμενο στο σημερινό φύλλο. Αυτό που αποφάσισε η εκδότρια, εκτέλεσε η διευθύντρια σύνταξης, αλλά άγνωστος είναι ο συντάκτης του. (Κάντε «κλικ» δεξιά στο πρωτοσέλιδο της Παρασκευής 11/2/2011 και διαβάστε την επαίσχυντη αριστερή στήλη με την οποία επιχειρείται να «δικαιολογηθεί» προς τους αναγνώστες, η βάρβαρη καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων).

Η Φανή Χαρίση απολογήθηκε στη συνέλευση ότι ήταν υποχρεωμένη να εκτελέσει την εντολή της διοίκησης, χωρίς να διευκρινίζει ούτε το ποιός συγκεκριμένα έδωσε αυτήν την εντολή αλλά ούτε το ποιος πήρε την απόφαση. Στη συνέχεια δε, αποχώρησε από τη συνέλευση και χωρίς να απαντήσει στην προτροπή συναδέλφου να υπέβαλε την παραίτησή της. Πολύ περισσότερο εφόσον εξαναγκάστηκε να μην βάλει ούτε την ανακοίνωση του δσ της ΕΣΗΕΜΘ. Που είναι η δεοντολογία και ελευθεροτυπία, βρέ διάβολε; Με τίποτε πάντως, αυτό το πρωτοσέλιδο δεν τιμάει την ίδια της 100χρονη εφημερίδα μας και από μόνη της αυτή η πρωτοβουλία της Ευρυδίκης Σουλοπούλου την θέτει εκτός πλαισίου αξιόπιστου συνομιλητή. Γι αυτό και θα πρέπει να αναζητηθεί ο ιδιοκτήτης Γιάννης Ρήγας και να δώσει λύση όπως στο παρελθόν. Με τέτοια κατάσταση θα τιμήσει την επέτειο των εκατοντάχρονων σε τέσσερις μήνες;

Άσχημη εντύπωση προκάλεσε η στάση του διευθυντή σύνταξης της «Θεσσαλονίκης» Μιχάλη Αλεξανδρίδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε μυστικές συμφωνίες και υπόγειες ενέργειες με εμπλοκή των μελών του προεδρείου της Ένωσης που εργάζονται στον «Αγγελιοφόρο» σχετικά με τη σημερινή εξέλιξη: να αποσύρει ο Μπακατσέλος την εκ περιτροπής εργασία, αφήνοντας ακόμη περισσότερο έκθετη την Σουλοπούλου. Αυτό που υπονοήθηκε ήταν ότι οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές έδωσαν υπόσχεση στον Μπακατσέλο να συζητήσουν τα περί «δανεισμού», ενώ αντίστοιχη πρόταση της Σουλοπούλου πριν πέντε μήνες είχε απορριφθεί –σημειωτέον, ομόφωνα από διοικητικό συμβούλιο και εργαζόμενους σε «Μ»-«Θ».

Άραγε πως αντέδρασε η Σουλοπούλου στη σημερινή εξέλιξη, που δείχνει ένα διαλλακτικότερο εκδότη από τη μία και από την άλλη μία εκδότρια που δεν θα δεί το σαββατιάτικο και κυριακάτικο φύλλο να βγαίνει στα περίπτερα; Ας πρόσεχε τις πρόσκαιρες ή μη συμμαχίες της. Να δούμε πως θα απολογηθεί στον Ρήγα μόλις αυτός πληροφορηθεί τα καμώματά της με τους εργαζομένους, που τους βάζει να πληρώσουν αυτοί τα δικά της αποτυχημένα επιχειρηματικά εγχειρήματα.

Όσο για μας, δεν τσιμπάμε με τις προσπάθειες τόνωσης ενός πατριωτικού αισθήματος που επιχειρήθηκε, αλλά και αλληλοφαγώματος. Μα ήταν δυνατόν να αποφασίσουμε αναστολή και εμείς, ενώ η Σουλοπούλου όχι μόνο δεν ανέστειλε την εκ περιτροπής εργασία αλλά γνωστοποίησε στην Ένωση ότι βρίσκεται εκτός Θεσσαλονίκης και θα επιστρέψει στην εφημερίδα το πρωί της Δευτέρας. Ε, το ίδιο είπαμε κι εμείς. Μόνο που το ραντεβού των εργαζομένων είναι έξω από την εφημερίδα στην απεργιακή συγκέντρωση, αφού την Δευτέρα και την Τρίτη έχει προκηρυχθεί από τις τρεις Ενώσεις ήδη δεύτερη 48ωρη απεργία σε «Μ»-«Θ»-«ΣτΒ». Στις τάξεις των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών, δεν υπάρχει καμία διάθεση επιστροφής στην εργασία, αν η Σουλοπούλου δεν κατεβάσει τις εκ περιτροπής λίστες. Τελεία και παύλα κι όποιος θέλει ας ακούσει.

Αύριο το μεσημέρι στις 12:00 οι συνάδελφοι της «Μακεδονία», της «Θεσσαλονίκης» και των «Σπορ του Βορρά» θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς Τσιμισκή με σκοπό να διανείμουν την προκήρυξη των Ενώσεων στα περίπτερα, τους πάγκους πώλησης των εφημερίδων και στους αγοράζοντες αυτές. Θα είναι η κινητοποίηση της δεύτερης μέρας της 48ωρης απεργίας. Να σημειώσουμε ότι την Κυριακή πραγματοποιείται 24ωρη απεργία στην «Θεσσαλονίκη» ώστε να μην εκδοθεί την Δευτέρα. Εμείς είπαμε, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να συνεχιστεί ο αγώνας μας, εμείς καθημερινά θα προβαίνουμε σε διάφορες ενέργειες προπαγάνδισής του, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ!

ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΜΕ, ΒΑΡΩΝΟΙ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΑΣ!

Νέο! 12/2/2011 Σάββατο μεσημέρι μεταξύ 12:30 και 14:00

Κάποιοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι της «Μακεδονίας» και της «Θεσσαλονίκης» συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ και στη συνέχεια μοίρασαν προκήρυξη των τριών Ενώσεων στο κέντρο της πόλης -Λεωφόρος Νίκης, Αριστοτέλους, Τσιμισκή, Διαγώνιος. Ιδιαίτερες στάσεις έκαναν στα περίπτερα και τους πάγκους, όπου ανάρτησαν την προκήρυξη, ενώ την τοιχοκόλλησαν και σε πολλά κεντρικά σημεία.

Να αναφέρουμε πως στο ύψος της Αριστοτέλους με την Μητροπόλεως συναντηθήκαμε με τους «Επιβάτες της Θεσσαλονίκης» και μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνουμε» που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία για τον ΟΑΣΘ αλλά και την κυβερνητική ρύθμιση ποινικοποίησης της μη πληρωμής διοδίων ή εισιτηρίων.

Η γνωστοποίηση της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων στο συγκρότημα της «Μακεδονικής» έγινε δυνατή χάρη στη συμμετοχή όλων των συναδέλφων σε όλες τις μορφές των κινητοποιήσεων, τόσο στα γραφεία των εφημερίδων όσο και στις διαδικασίες της Ένωσης αλλά και τους δρόμους. Οι διαθέσεις που δείχνουμε περνάνε το μήνυμα της αποφασιστικότητας να μην αφήσουμε με κανένα τρόπο να περάσουν αυτές οι επαίσχυντες περικοπές που φθάνουν και περνάμε το 55%.

Αύριο Κυριακή απεργούν οι συνάδελφοι της έκδοσης της δευτεριάτικης «Θεσσαλονίκη», η οποία φυσικά και δεν θα κυκλοφορήσει την επομένη. Ενώ για το διήμερο Δευτέρας-Τρίτης έχει ήδη προκηρυχθεί νέα 48ωρη απεργία. Όλοι οι συνάδελφοι είναι σε εγρήγορση και φυσικά το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθούν, ενώ σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα της συνέχισης του αγώνα μας να αντισταθούμε στις περικοπές  των αποδοχών μας, στο χτύπημα της αξιοπρέπειάς μας και στην υποβάθμιση της ενημέρωσης.

Όλα τα μέσα θα τεθούν σε λειτουργία για να γνωρίσει όλη η πόλη ποια είναι και τι θέλει να επιβάλει στους εργαζόμενους η εκδότρια Ευρυδίκη Σουλοπούλου, δικηγόρος και εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη Γιάννη Ρήγα.

Advertisements

4 Σχόλια to “Πορεία εργαζόμενων «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»-«ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ» στη Θεσσαλονίκη”

 1. ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Says:

  Αυτή η προσωρινή υπαναχώρηση του Μπακατσέλου δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Μετά την Τετάρτη και αφού ο Μπακατσέλος θα έχει εξασφαλίσει κείμενα για το κυριακάτικο φύλλο, είναι πολύ πιθανόν, να επιβάλλει και πάλι την εκ περιτροπής εργασία από την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση.
  Πάντως, η ΑΠΕΡΓΙΑ πετυχε -προς το παρόν- μια μικρή νίκη. Μια νίκη των εργαζόμενων που δείχνουν πως όταν διώχνουν τον φόβο, μπορούν να πετύχουν πολλά.
  Η απεργιοφοβία του συνδικαλιστικού γραφειοκρατικού κατεστημένου της γνωστής πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, έπρεπε τελικά να σπάσει, αφού πρώτα «άγγιξε» τις εργασιακές θέσεις και τα συμφέροντα ορισμένων μελών του ΔΣ, εργαζομενων στα δύο συγκροτήματα Τύπου…

 2. Μπουχτισμένος Says:

  Έστω και την ύστατη στιγμή μπορούσε δια του δρόμου της παραίτησης να σώσει λίγη από την εδώ και καιρό χαμένη της ακεραιότητα και αξιοπρέπεια. Επέλεξε τον ρόλο του γκεμπελικού γραναζιού σε έναν κατάπτυστο μηχανισμό. Αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους μας, προτίμησε τα θέλγητρα της διαπλοκής και του παχυλού της μισθού. Ποινή διαγραφής επιπλέον έξι μηνών ή ενός χρόνου αποτελεί δεύτερη προσβολή εις βάρος όλων μας. Μονάχα η άμεση οριστική διαγραφή είναι μια αποδεκτή λύση. Στην συνέλευση δεν ήρθε ούτε για να ενημερωθεί ούτε για να απολογηθεί για ότι έκανε. Ήρθε ως «κοριός» της εργοδοσίας. Μόλις είδε ότι το κλίμα δεν την σηκώνει και ότι δεν μπορούσε να δώσει καμία απάντηση στα ερωτήματα των ¨συναδέλφων¨ της αποχώρησε.
  Εμείς δεν πρέπει να ξεχνούμε τόσα χρόνια αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς από όλα τα ¨παπαγαλάκια¨. Όχι για λόγους εκδικητικούς, απλά για να θυμόμαστε σε ποιους αξίζει να λέμε καλημέρα κάθε πρωί την ώρα που προσερχόμαστε στο γραφείο για να δουλέψουμε.

 3. Χάχανα από τους "αναγνώστες" για την κατάντια της εργοδοσίας Says:

  Συγγνώμη, αλλά με πιο δικαίωμα η εργοδοσία χρησιμοποιεί την εφημερίδα και το πρωτοσέλιδό της για να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές;;;!!! Δεν ντρέπονται λίγο; Ξεχνάει η διεύθυνση της εφημερίδας ότι οι αναγνώστες στους οποίους «απευθύνεται», δέχονται την ίδια επίθεση στα εργασιακά-ασφαλιστικά τους δικαιώματα μαζί με τους εργαζόμενους στον Τύπο; Και περιμένει την «κατανόηση» των… «αναγνωστών»;;;!!! Καλά, σε ποιον κόσμο ζούνε οι εργοδότες; Ζουν σε άλλον πλανήτη; Μόνο χάχανα για την κατάντια της εργοδοσίας της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, προκαλούν στους αναγνώστες συμπολίτες μας, οι επιθέσεις των αφεντικών.

 4. ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Says:

  Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις σε κοινή κάθοδο στο δρόμο τους εργαζόμενους δύο φαινομενικά αντίπαλων εκδοτικών συγκροτημάτων, του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ και της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

  Τελικά αυτή η κινητοποίηση απέδειξε και κάτι άλλο: Αντίπαλα είναι τα συμφέροντα των μεγαλοεκδοτών. Όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων.
  Η κοινή κάθοδος σε κοινούς αγώνες είναι η μόνη λύση, όπως εξ’ αρχής έχει ξεκαθαρίσει ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

  Η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν είναι «μαγαζί» κανενός και καμιάς. Είναι στέγη για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ και ως τέτοια πρέπει να προσφέρει συνδικαλιστική κάλυψη σε ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ, να μάχεται για τα δίκαιά μας, να μην υποχωρεί στους εκβιασμούς των εργοδοτών, να μην παρακαλάει σαν «γριά με το τσεμπέρι» για λίγα ψίχουλα ελεημοσύνης.

  Αυτή την Ένωση θέλουμε. Των Συντακτών. Όχι των προσκυνημένων και των διευθυντών.

  Venceremos!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: