Αγώνες διαρκείας και άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις στη “Μακεδονία”

Ξεκάθαρη απάντηση από τους εργαζόμενους του συγκροτήματος της “Μακεδονίας” και “Θεσσαλονίκης” παίρνει η εκδότρια-εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη Βίκυ Σουλοπούλου, η οποία τελείως χυδαία και προκλητικά ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την πρόθεσή της να επιβάλει μειώσεις μισθών κατά 50% και παράλληλη μείωση κατά 50% των ημερών εργασίας με εκ περιτροπής εργασία (από μισές μέρες η κάθε ομάδα δημοσιογράφων που επιχειρεί να συγκροτήσει)!

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δσ της ΕΣΗΕΜΘ, όπου παραβρέθηκαν σχεδόν οι μισοί δημοσιογράφοι της “Μακεδονίας”, κατέληξε ομόθυμα και ομόφωνα στη μόνη ενδεδειγμένη στάση των δημοσιογράφων-εργαζομένων στις εφημερίδες: να μην δεχθεί τίποτε απολύτως από τα σχεδιαζόμενα από την εκδότρια. Η οποία, όχι μόνο συμπορεύτηκε με τους αθηναίους εκδότες-καναλάρχες (Ψυχάρης, Μπόμπολας, Αλαφούζος) ή αυτούς του “Αγγελιοφόρου” (Μπακατσέλος, Ψυχάρης, Μπόμπολας) που επιδιώκουν μειώσεις μισθών κατά 15%, αλλά υπερθεμάτισε κιόλας επιχειρώντας την “σφαγή” και τον εξευτελισμό των εργαζομένων. Όπως είπε και ένας συνάδελφος: αυτό δεν είναι εκ περιτροπής εργασία αλλά εκ παραδρομής εργασία!

Η διοίκηση των εφημερίδων με εξώδικό της έχει ζητήσει την απάντηση της ΕΣΗΕΜΘ (όπως και των τεχνικών της ΕΤΤΗΠ, αλλά και της ΕΠΗΕΘ παρότι το μεγαλύτερο μέρος του διοικητικού προσωπικού εξαιρείται από τις μειώσεις) έως την προσεχή Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, επιδιώκοντας την εφαρμογή των ληστρικών σχεδίων της από την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου. Το δσ της ΕΣΗΕΜΘ, λαμβάνοντας υπόψη φυσικά και την ενιαία στάση των δημοσιογράφων-μελών της, αποφάσισε ομόφωνα και σε πλήρη συμπόρευση όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται σ΄ αυτό, να απαντήσει στην κυρία αυτήν με μία σκληρή επιστολή καταγγελίας των προθέσεών της, δηλώνοντας πως αν επιχειρηθεί η εκ περιτροπής εργασία από την Τρίτη  θα βρεί όλους τους δημοσιογράφους απέναντι της.

Αν δε, παρά την πρόθεση της ΕΣΗΕΜΘ να συμμετάσχει στην σχετική διαβούλευση με την εργοδοσία, δούμε την Δευτέρα αναρτημένες στις εφημερίδες λίστες με τα ονόματα των δημοσιογράφων που θα εργάζονται την μισή ή την άλλη μισή βδομάδα, τότε η ΕΣΗΕΜΘ θα προχωρήσει σε κήρυξη 24ωρης απεργίας την Τρίτη, με άμεση προοπτική τη συνέχισή των απεργιακών κινητοποιήσεων σε καθημερινή βάση μέχρις ότου ανακληθούν οι περικοπές. Οι συνάδελφοι δηλώνουν αποφασισμένοι σε ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, όπως και σε κάθε άλλη ενέργεια που θα ξεμπροστιάζει και θα δυσφημεί για τις ενέργειές τους τους εκδότες αυτούς που προβαίνουν σε ληστρική αφαίμαξη των αποδοχών τους. Οι οποίες σημειωτέον έχουν ήδη μειωθεί σε πραγματική βάση, αφού δεν έχει υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα καλύπτει τις απώλειες από τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών στις οποίες προβαίνει η κατοχική κυβέρνηση των ΔΝΤ-ΕΕ.

Το δσ απέστειλε και μία άλλη επιστολή, η οποία απευθύνεται στους διευθυντές σύνταξης της “Μακεδονίας” Φανή Χαρίση και της “Θεσσαλονίκης” Μιχάλη Αλεξανδρίδη και τους ζητάει να μην δώσουν καμία λίστα με ονόματα συναδέλφων που θα συγκροτούν την ομάδα Α και την ομάδα Β που θα… εργάζονται εναλλάξ!

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

[ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΑΠΟ “ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥΣ” “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”-“ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”]

Ένα Σχόλιο προς “Αγώνες διαρκείας και άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις στη “Μακεδονία””

  1. Ήρθε η ώρα επιτέλους, ο δημοσιογραφικός κόσμος και δη οι συνδικαλιστές να βγουν από την εθελούσια αφασία, να εγκαταλείψουν τους βερμπαλιστικούς λεονταρισμούς απένατι σε στυγνές εργοδοσίες και να πιάσουν δουλειά. Ειλικρινής σε βάθος ενημέρωση όλων των συναδέλφων με καθημερινή παρουσία μελών του Δ.Σ. σε όλα τα Μέσα, πραγματοποίηση των απεργιών που προκυρήσσονται, κλιμάκωση και γενίκευση των κινητοποιήσεων ώσπου να πετύχουμε υπογραφή και τήρηση νέων συλλογικών συμβάσεων σε όλα τα Μ.Μ.Ε. Η απραξία κι η αναβλητικότητα αποθρασύνουν τους εργοδότες και καταρρακώνουν το ηθικό των συντακτών. Η εθελόδουλη κυβέρνηση; μέσα από τη σαλαμοποίηση των εργαζόμενων (ΕΡΤ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ) έστρωσε το δρόμο με νεοφιλελεύθερους νόμους για τη σφαγή των πολιτών ως εργαζόμενων, καταναλωτών, μικρο επιτηδευματιών. Ο αιφνιδιασμός της κοινωνίας πέτυχε σε πρώτο χρόνο, στα χαρτιά έχουμε χάσει τα πάντα σε βάθος γενεών μα στην πράξη ο κόσμος της εργασίας τώρα αφυπνίζεται.
    Ως δημοσιογράφοι έχουμε χρέος να κοιτάμε τις αλήθειες κατάματα και να τις ξεστομίζουμε όσο πικρές κι αν είναι. Ας μην χάσουμε κι αυτό το τρένο.
    Άσε που το επόμενο μπορεί να μην περνάει καν από΄δω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: