Μείωση μισθών κατά 50% επιδιώκει η εκδότρια της “Μακεδονίας”!

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Να και η εκδότρια των εφημερίδων «Μακεδονίας»-«Θεσσαλονίκης» Βίκυ Σουλοπούλου, που μπήκε στο «χορό» της οργιώδους ληστρικής επιδρομής εκδοτών και καναλαρχών κατά των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Μετά την καλοκαιρινή επιχείρηση περικοπής των αποδοχών των εργαζομένων (12.5% για έξι μήνες), αποφάσισε να ξαναχτυπήσει, λαμβάνοντας υπόψη της την προσπάθεια των αθηναίων ιδιοκτητών των ΜΜΕ να θέλουν να επιβάλουν στους δημοσιογράφους μειώσεις μισθών 15% (Μπόμπολας), όπως και τους Μπακατσέλο, Ψυχάρη, Μπόμπολα στον “Αγγελιοφόρο” που επιδιώκουν υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με μειώσεις μισθών κατά 15% -η οποία όμως πρόταση βρήκε την συνολική αντίθεση των δημοσιογράφων-μελών της ΕΣΗΜΕΘ.

Δεν κρατήθηκε όμως η εκδότρια και χτύπησε, σε χρονική στιγμή που όχι μόνο την εκθέτει αλλά την καθιστά και υπόλογη εκδικητικής συμπεριφοράς προς τους εργαζόμενους των εφημερίδων -οι οποίοι σημειωτέον πληρώνονται τους μισθούς τους καθυστερημένα κατά 20 με 27 μέρες. Δηλαδή της δανείζουν εδώ και δύο χρόνια (που σημειώνονται αυτές οι καθυστερήσεις), ενώ αυτή δεν χάνει την ευκαιρία να λειτουργεί “κοπτοραπτικά” και απαξιωτικά προς τους εργαζόμενους.

Λόγω δε αυτής της καθυστέρησης και αυτόν τον μήνα, η ΕΣΗΕΜΘ προκήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα –πέντε μέρες πέραν της καθυστέρησης των 20 ημερών που είχε δεσμευτεί η ίδια η Σουλοπούλου. Γι αυτό και η ΕΣΗΕΜΘ (δσ και εργαζόμενοι) είχαν λάβει την απόφαση να αποστέλλεται στην ιδιοκτησία των “Μ”-“Θ” εξώδικο, με το οποίο δηλώνεται ότι αν δεν πληρωθούμε έως τις 20 του μήνα, τότε την επομένη θα πραγματοποιούμε απεργία. Όπερ και εγένετο αυτόν τον μήνα, αφού την Παρασκευή η διοίκηση της “Μ” ανακοίνωσε ότι προβλεπόμενη ημερομηνία καταβολής της μισθοδοσίας μας είναι η ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιανουαρίου!

Ενώ δε, σήμερα βρισκόταν σε εξέλιξη αυτή η 24ωρη απεργία σε “Μακεδονία”-“Θεσσαλονίκη” και “Σπορ του Βορρά”, το μεσημέρι η ΕΣΗΕΜΘ έλαβε ένα εξώδικο από την εκδότρια, με το οποίο δηλώνεται η πρόθεσή της να επιβάλει ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΤΑ 50% !!!  Η “κοπτοραπτική”, που λέγαμε, στην αντίληψη περί ενημέρωσης και την απαξιωτική συμπεριφορά προς τους δημοσιογράφους, της εκδότριας μιάς ιστορικής εφημερίδας που σημειωτέον τον προσεχή Ιούνιο συμπληρώνει ένα αιώνα ζωής.

Όπως ήταν φυσικό, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν έντονα, προγραμματίζοντας τη διεξαγωγή άμεσα εργασιακής συνέλευσης. Όλοι μα όλοι δήλωναν ότι δεν πρόκειται να περάσει κάτι τέτοιο, ενώ πολλοί ζητούν να διακοπεί η επικοινωνία με την κυρία εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη και να αναζητηθεί αυτός ο ίδιος.

Στη συνέχεια της σημερινής μέρας και γύρω στο απόγευμα, η διοίκηση των εφημερίδων ανάρτησε στους χώρους των εφημερίδων ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε την καταβολή της μισθοδοσίας μας έως αύριο το πρωί στις 11:00. Αλήθεια, γιατί πάντα πληρωνόμαστε μετά από εξώδικα και απειλές για απεργία; Έλα ντέ!

Μετά από αυτό, τα διοικητικά συμβούλια των τριών ενώσεων: ΕΣΗΕΜΘ, ΕΤΤΗΠΘ, ΕΠΗΕΘ, έκριναν ότι πρέπει να ανασταλεί η απεργία και οι εργαζόμενοι να προσέλθουν να εργαστούν και να βγάλουν τις εφημερίδες, δηλαδή γύρω στις 17:00. Το οποίο και έγινε.

Οι αντιδράσεις στις τάξεις των δημοσιογράφων των “Μ”-“Θ” είναι έκδηλες στους διαδρόμους των εφημερίδων, ενώ σθεναρή θα είναι η αντίσταση των εργαζομένων στο ληστρικό αυτό σχέδιο.

ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΟΣΟ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

[Ενημερωτικό Ασύνταχτων “Μακεδονίας”-“Θεσσαλονίκης”]

Advertisements

5 Σχόλια to “Μείωση μισθών κατά 50% επιδιώκει η εκδότρια της “Μακεδονίας”!”

 1. Aπεργία διαρκείας τώρα, μέχρι την υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ!

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Miss T, ΠανωςΚ. ΠανωςΚ said: Μείωση μισθών κατά 50% επιδιώκει η εκδότρια της “Μακεδονίας”! http://bit.ly/eN19ld […]

 3. Δεν έχει αντιληφθεί η ιδιοκτησία ότι εξαιρουμένων των οικονομολόγων, δικηγόρων, λογιστών, θουκιδιδιστών και άλλων που έχουν μάθει στου κασίδη το κεφάλι τι θα πει «εφημερίδα», υπάρχουν και άνθρωποι που είναι επαγγελματίες και ζουν από αυτή τη δουλειά. Το θέμα είναι συνάδελφοι της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ότι σας περιμένει μεγάλος αγώνας. Καλή δύναμη.

 4. Δουλειά με το κομμάτι, δυο τρεις φορές την εβδομάδα και φαγητό στο συσσίτιο της ενορίας. Εκεί μας οδηγούν!

  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Ρεεεεεεεεε !!!!!

 5. Αφού η ΕΣΗΕΜ-Θ κάνει την πάπια για τις σχεδιαζόμενες περικοπές και την εκ περιτροπής εργασία και ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, πάρτε μια ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΣΗΕΑ που μας βρίσκεται πιο… πρόχειρη:

  Η ΕΣΗΕΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

  25 Ιανουαρίου 2011

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την ανάλγητη αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων μειώνοντας τις αποδοχές τους.

  Πρόσφατο παράδειγμα είναι η προσπάθεια εφαρμογής της εκ περιτροπής ή της κυλιόμενης εργασίας, κάτι που επιχειρείται να εφαρμοστεί και στο χώρο του Τύπου από τον πρωτοπόρο στις αντεργατικές προκλήσεις όμιλο Αλαφούζου, αδιαφορώντας για την υποβάθμιση και τον ευτελισμό της Ενημέρωσης και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

  Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ είναι αποφασισμένο να εμποδίσει με κάθε τρόπο τις πρακτικές που οδηγούν στη συρρίκνωση όχι μόνο των αποδοχών, αλλά και των θέσεων εργασίας. Για τον λόγο αυτό καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα συνεργαζόμενα Σωματεία στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ να αντιδράσουν δυναμικά με απεργιακές κινητοποιήσεις με στόχο να αποτραπεί κάθε προσπάθεια μείωσης, με οποιοδήποτε τρόπο, των αποδοχών και των θέσεων εργασίας, σε όποιο εργασιακό κλάδο κι αν επιχειρηθεί η εφαρμογή του.

  ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: