Οι αφόρητες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στον Έβρο, η παρέμβαση των ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ με επιστολή στον πρωθυπουργό και η συντονισμένη επίθεση παρατάξεων-ΜΜΕ κατά μεταναστών που αρχίζουν σήμερα 25/1 ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Σας απευθύνω αυτή την επιστολή εκ μέρους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ζητώντας την παρέμβαση σας για την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων στα τμήματα συνοριακής φύλαξης και τα κέντρα κράτησης του Έβρου. Σ’ αυτούς τους χώρους συντελείται καθημερινά μια ανθρωπιστική κρίση, με χιλιάδες ανθρώπους να βιώνουν μια απάνθρωπη και εξευτελιστική πραγματικότητα(…)».

Αυτή είναι η εισαγωγή από την επιστολή προς τον πρωθυπουργό των ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ (δημοσιεύτηκε στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 23/1/2011) με την οποία ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα (25/1/2011) αρχίζουν ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ τριακόσιοι μετανάστες σε Αθήνα (στη Νομική Σχολή) και Θεσσαλονίκη  (ΕΚΘ) ζητώντας να ζήσουν σαν άνθρωποι. Ήδη όμως, παρατάξεις όπως οι ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ (της Νομικής) αλλά και σύσσωμος ο αντιδραστικός συντηρητικός πολιτικός κόσμος της χώρας, «έπιασε δουλειά» σε συνεργασία με ορισμένα ΜΜΕ που εξαπέλυσαν την προπαγανδιστική τους επίθεση καλώντας είτε άμεσα είτε έμμεσα, τις «αρχές» να επέμβουν για να… «ξεκαθαρίσουν» το τοπίο και προφανώς μαζί του και τους… ανθρώπους!

Ενδεικτικά, διαβάστε παρακάτω, δημοσιεύματα από «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και «ΕΘΝΟΣ» στα οποία περιγράφεται η παραπάνω κατάσταση και ΔΕΙΤΕ ένα απόσπασμα από ΔΕΛΤΙΟ «ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του MEGA που «φτιάχνει κλίμα» για την απαξίωση των μεταναστών απεργών πείνας. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=52342956. Είναι ένα από τα κανάλια που τις προοηγούμενες ημέρες ξεφτίλιζε κάθε έννοια δεοντολογίας μεταδίδοντας λανθασμένες πληροφορίες για μία 27χρονη Γερμανίδα που φερόταν να είναι κόρη «τρομοκρατών της RAF!». (Σκίτσο ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ – Πηγή ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.babylonia.gr).

Οι ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της χώρας, οφείλουν να αντιμετωπίσουν ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ τέτοια φαινόμενα που διασύρουν και απαξιώνουν ολόκληρο τον κλάδο, να διασφαλίσουν την αξιοπρέπεια και τη δεοντολογία, να απομονώσουν όσους την καταστρατηγούν ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ, ακόμα κι αν πρόκειται για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ.

Για τα ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ και την ΕΠΙΣΤΟΛΗ των ΓΧΣ, προχωρήστε στην

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ (Ηλεκτρονική Έκδοση) της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» (ΠΗΓΗ: www.enet.gr), Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Διγλωσσία παρατάξεων στη Νομική για τους μετανάστες

Σε παρωδία εκτυλίχθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου συλλόγων των φοιτητών της Νομικής. Αρχικώς εκδόθηκε απόφαση υπέρ της στέγασης των μεταναστών και στη συνέχεια ακολούθησε υπαναχώρηση των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ με καινούρια απόφαση που ζητάει να βρεθεί λύση στο θέμα της στέγασης.

Προηγουμένως η κοσμητεία της Νομικής είχε πάρει απόφαση να κλείσει η σχολή μέχρι την Πέμπτη, παρότι οι χώροι που βρίσκονται οι μετανάστες είναι στην υπό ανακαίνιση πτέρυγα που είναι πλήρως απομονωμένη από τις αίθουσες που διεξάγονται τα μαθήματα.

Μετά την απόφαση της κοσμητείας συνεδρίασε και το διοικητικό συμβούλιο των φοιτητών της Νομικής που έβγαλε  απόφαση υπέρ της στέγασης, υπογεγραμμένη από όλες τις παρατάξεις.

Στη συνέχεια όμως, έγινε νέα συνεδρίαση όπου αποφασίστηκε να γίνει μεν δήλωση συμπαράστασης αλλά να βρεθεί άλλη λύση στο θέμα της στέγασης.

Η δεύτερη απόφαση στην ουσία πάρθηκε από την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ όπου έχουν και την πλειοψηφία στο δ.σ. (4 και 2 μέλη από τα εννέα συνολικά).

Διαβάστε σχετικά:

Μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Νομική

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ (24/1/2011)

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=52342956

«ΕΘΝΟΣ» – Αντιδράσεις για την κατάληψη της Νομικής 24/1/2011

Αντιδράσεις προκαλεί η κατάληψη της Νομικής από εκατοντάδες μετανάστες που έχουν από το πρωί εγκατασταθεί σε χώρους της Σχολής χρησιμοποιώντας τους ως κατάλυμα μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για άδεια μόνιμης παραμονής στην Ελλάδα.

Eκατοντάδες μετανάστες έφτασαν τα ξημερώματα στην Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στον χώρο της Νομικής Σχολής Αθηνών, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουν ως κατάλυμα μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για άδεια μόνιμης παραμονής στην Ελλάδα.

Η φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλει μέλη της νεολαίας Συνασπισμού και της ΑΡ.Εν, δηλαδή του κομματικού της βραχίονα στα πανεπιστήμια, γιατί «αποφάσισαν με το «έτσι θέλω» και δίχως καμία νομιμοποίηση να εγκαταστήσουν στο κτίριο της Σχολής 250 μετανάστες, που αιτούνται νομιμοποίηση χωρίς προϋποθέσεις. Μάλιστα, αδιαφόρησαν προκλητικά για την απόφαση της Κοσμητείας της Νομικής, που απέρριψε το εν λόγω αίτημα από την περασμένη εβδομάδα».

Η παράταξη εκφράζει μεν την αλληλεγγύη της στους μετανάστες, ωστόσο, τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως κάποιοι επιμένουν να αντιλαμβάνονται την αλληλεγγύη με όρους μικροκομματικής σκοπιμότητας».

Εξάλλου, και η ΔΑΠ με ανακοίνωσή της διαφωνεί με την κατάληψη του κτιρίου και επισημαίνει: «Υπεύθυνοι γι αυτή την κατάσταση είναι τα μέλη της φοιτητικής παράταξης ΑΡ.ΕΝ. και εξωπανεπιστημιακές ομάδες υποστηριζόμενες από τον Συνασπισμό, οι οποίοι χωρίς καμία άδεια εισέβαλαν στο νέο κτίριο, έσπασαν τις ενδιάμεσες πόρτες και κατέλαβαν το κτίριο της Σόλωνος εγκαθιστώντας στρώματα και λοιπά είδη».

Ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας

Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της κατάληψης της Νομικής Σχολής από δεκάδες παράνομους μετανάστες, που διεκδικούν τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα, κατέθεσε ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ Θανάσης Νάκος.

Ο κ. Νάκος δήλωσε ότι «δυστυχώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τους δεκάδες λαθρομετανάστες που ταξίδεψαν ανενόχλητοι από την Κρήτη στην Αθήνα και εισέβαλαν στο κτίριο της Νομικής, στέλνει το μήνυμα: ότι η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».

Ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, να σοβαρευτούν και να στρέψουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, που απειλεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας».

Μπακογιάννη: «Οι γνωστοί – άγνωστοι έπιασαν πάλι δουλειά»

«Οι γνωστοί-άγνωστοι κατ’ επάγγελμα παρανομούντες, της μηδενιστικής Αριστεράς, έπιασαν πάλι δουλειά δήλωσε αναφερόμενη στο θέμα η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπαμκογιάννη.

Σε ανακοίνωσή της η κα Μπακογιάννη σημειώνει:«Αυτή τη φορά μετέφεραν, εντελώς ανενόχλητοι, γύρω στους 160 λαθρομετανάστες απ’ την Κρήτη. Με πρόσχημα δε, τη δήθεν ευαισθησία τους για τον ανθρώπινο πόνο, διέρρηξαν τη Νομική Σχολή, κατέλαβαν παρακείμενο ιστορικής αξίας κτίριο, το έκαναν γυαλιά-καρφιά, εγκατέστησαν στρώματα και παπλώματα και το μετέτρεψαν σε χάνι κάνοντας επίδειξη τζάμπα φιλοστοργίας. Όλα αυτά στην πλάτη των φορολογουμένων, οι οποίοι πληρώνουν το λογαριασμό, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών που βλέπουν τα ΑΕΙ να απαξιώνονται ακόμη πιο πολύ.

Ο ελληνικός λαός βλέπει με αυξανόμενη οργή τα γεγονότα, τον πλήρη εξευτελισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και την ανοχή στην ανομία. Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά αδράνησε και κρύφτηκε από τις ευθύνες της. Επιτέλους, ας τις αναλάβει και ας δράσει άμεσα αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία της Σχολής».

Πηγή: ΑΠΕ

Η επιστολή των ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ στον πρωθυπουργό για τα κρατητήρια στον Έβρο

Πηγή: http://www.msf.gr/ – ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Έβρος: Οι ΓΧΣ ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης

22.01.11

Ανακοίνωση – Στις 14 Ιανουαρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απηύθυναν επιστολή στον  Γιώργο Παπανδρέου η οποία δημοσιεύεται σήμερα 23 Ιανουρίου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Με την επιστολή αυτή οι ΓΧΣ ζητούν την άμεση επέμβαση του Πρωθυπουργού για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του Έβρου. Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου 2010, στο Τυχερό, το Σουφλί, τις Φέρες, το Φυλάκιο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρική περίθαλψη στους κρατούμενους, παραπέμπουν τους ασθενείς που χρήζουν επείγουσας ιατρικής βοήθειας στα νοσοκομεία της περιοχής και προσπαθούν να κάνει ανεκτές τις συνθήκες  υγιεινής και διαβίωσης τους.

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2011

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Σας απευθύνω αυτή την επιστολή εκ μέρους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ζητώντας την παρέμβαση σας για την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων στα τμήματα συνοριακής φύλαξης και τα κέντρα κράτησης του Έβρου. Σ’ αυτούς τους χώρους συντελείται καθημερινά μια ανθρωπιστική κρίση, με χιλιάδες ανθρώπους να βιώνουν μια απάνθρωπη και εξευτελιστική πραγματικότητα.

Άντρες, γυναίκες, μωρά, εγκυμονούσες κρατούνται κάτω από πρωτοφανείς για την πολιτισμένη Ευρώπη συνθήκες αθλιότητας. Έφηβοι γαντζώνονται στις σιδεριές των παραθύρων για να βρουν φως και οξυγόνο. Μικρά, ασυνόδευτα παιδιά κοιμούνται πλάι σε ενήλικους συγκρατούμενούς τους. Οι χώροι δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ. Ο συνωστισμός έχει ως αποτέλεσμα οι ούτως ή άλλως ανεπαρκείς στον αριθμό τους τουαλέτες να μην λειτουργούν. Ανθρώπινα περιττώματα και μολυσμένα νερά πλημμυρίζουν τα κρατητήρια. Είναι αδύνατον για τους κρατούμενους ακόμη και να ξαπλώσουν, κυριολεκτικά στοιβάζονται ο ένας επάνω στον άλλο. Η μυρωδιά είναι αφόρητη. Η θέρμανση λειτουργεί σπάνια ενώ η θερμοκρασία τον περισσότερο καιρό βρίσκεται πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται. Δεν διαθέτουν διερμηνέα, δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι νομικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους, «ζωές κρατούμενες» επειδή προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη μιζέρια, τον πόλεμο, το θάνατο. Σ’ αυτές τις εξωφρενικές συνθήκες και σε άθλια ψυχολογική κατάσταση πολλοί από αυτούς υποχρεώνονται να ζήσουν για μήνες. Η κατάσταση δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί βάναυση.

Όσα σας αναφέρω προέρχονται από την καθημερινή εμπειρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σ’ αυτές τις «φυλακές». Από το 2008 υλοποιούμε προγράμματα στη Μυτιλήνη, τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Πάτρα. Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2010, απαντώντας στις επείγουσες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες, η αποστολή μας στα τμήματα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό, το Σουφλί, τις Φέρρες καθώς και το κέντρο κράτησης μεταναστών στο Φυλάκιο παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρική περίθαλψη. Παραπέμπει τους ασθενείς που χρήζουν επείγουσας ιατρικής βοήθειας στα νοσοκομεία της περιοχής, διανέμει είδη πρώτης ανάγκης και προσπαθεί να κάνει ανεκτές τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης. Στο Σουφλί και το Τυχερό έχουμε περιθάλψει πάνω από 600 ασθενείς που υποφέρουν κυρίως από λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικά προβλήματα, δερματικές μολύνσεις και σοβαρά κρυοπαγήματα που οφείλονται στις συνθήκες διαβίωσής τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουμε αυτούς τους ανθρώπους τόσο στις χώρες προέλευσης όσο και σ’ αυτές της διέλευσης τους -Σομαλία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Μαρόκο κ.ά. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ολόκληρη τη διαδρομή «απελπισίας» που καλύπτουν για να ξεφύγουν από τη βαρβαρότητα και την εξαθλίωση, και σήμερα αναγκαζόμαστε να τους περιθάλψουμε στην ίδια μας τη χώρα. Αναγνωρίζουμε την πρόθεση της κυβέρνησης σας να βρει λύσεις, ωστόσο, η εμπειρία μας στο Μαρόκο, το Μεξικό και αλλού δείχνει ότι οι φράχτες και άλλα αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα όχι μόνο δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα αλλά γίνονται αιτία όλο και περισσότεροι άνθρωποι να πνίγονται σε ποτάμια και θάλασσες ή να πεθαίνουν από το κρύο και τις κακουχίες, έρμαια στα χέρια αδίστακτων διακινητών.

Η κατάσταση στον Έβρο είναι ένα τραγικό επείγον γι’ αυτό σας ζητάμε να επέμβετε άμεσα. Η όποια απόφαση σας δεν μπορεί να αγνοεί τις κραυγές αγωνίας αυτών των ανθρώπων. Θα πρέπει να εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Ας μην μετατραπεί ο Έβρος σε μεσαιωνικό κολαστήριο της Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και ανθρωπιά στη διαχείριση του παγκόσμιου προβλήματος των εκτοπισμένων συνανθρώπων μας.

Με τιμή,
Ρεβέκα Παπαδοπούλου,
Γενική Διευθύντρια
Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Ελληνικό Τμήμα

Πηγή: http://www.msf.gr/ – ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Advertisements

3 Σχόλια to “Οι αφόρητες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στον Έβρο, η παρέμβαση των ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ με επιστολή στον πρωθυπουργό και η συντονισμένη επίθεση παρατάξεων-ΜΜΕ κατά μεταναστών που αρχίζουν σήμερα 25/1 ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ”

 1. Δημοσιογράφος (ΕΣΗΕΑ) Says:

  Ρεσιτάλ αστυνομικο-δημοσιογραφικής «αντίληψης» του αγώνα των μεταναστών, έδωσαν σήμερα 25/1 από τις 7.30 το πρωί στο ΣΚΑΪ, οι Λυριτζής-Οικονόμου. Χαρακτήρισαν δε, «ανεγκέφαλους» όσους «έβαλαν τους λαθρομετανάστες στη Νομική» γιατί έτσι, λέει, «καταργούν το άσυλο»! Μάλωσαν την αστυνομία γιατί δεν τους εμπόδισε να πουν στο κτίριο ενώ τους πείραξε που… μετακινήθηκαν ελεύθερα με το πλοίο της γραμμής από την Κρήτη στον Πειραιά! Κάτι ξέρουν αυτοί από τη «γαλέρα» των… άλλων!

  Άξιος ο μισθός σας «συνάδελφοι». Να ξαναγυρίσετε στην ΝΕΤ, να της δώσετε λίγο… «κύρος»!

 2. Στα κανάλια γαβγίζουν. Δεν μιλάνε. Ανοίγεις τηλεόραση και νομίζεις ότι για την κρίση, τη φτώχεια, τα σκάνδαλα και την υποβαθμισμένη παιδεία, φταίνε οι… μετανάστες.

  Ρε, έχετε τρελαθεί εντελώς;

  Φανταστείτε να μπουκάρουν τα ΜΑΤ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις στη Νομική για να πετάξουν έξω τους απεργούς πείνας και -ω μη γέννητω- να υπάρξει νεκρός. Αντιλαμβάνεστε μετά τι έχει να γίνει; Τι θα πουν μετά οι «συνάδελφοι» που καλούν το κράτος να τους πετάξει έξω; Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει, λοιπόν.

  Οι δημοσιογράφοι οφείλουν ΟΥΔΕΤΕΡΑ να καλύπτουν τα γεγονότα. Όχι να τα προκαλούν.

  Συμφωνώ και εγώ ότι θα πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν τα ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ των Ενώσεων Συντακτών…

 3. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ στις 12 Says:

  Μετανάστες και αλληλέγγυοι στον αγώνα των απεργών πείνας θα παραχωρήσουν σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ στις 12 το μεσημέρι, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ στον 7ο όροφο του ΕΚΘ. Ζητούν -για ευνόητους λόγους- τη μη παρουσία καμερών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: