Εργασιακή συνέλευση του Αγγελιοφόρου την Κυριακή με θέμα τις μειώσεις 15% που ζητά η εργοδοτική τρόικα…

Εργασιακή συνέλευση των συντακτών του Αγγελιοφόρου θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή (10.30 πμ) με θέμα την πρόταση της εργοδοσίας για «να υπάρξει συμφωνία για την κατάρτιση ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας για το 2011, κατ’ απόκλιση των οριζομένων στην οικεία ΣΣΕ». Η συνέλευση γίνεται σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και με φόντο την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την Συλλογική Σύμβαση του κλάδου.

Σήμερα στην Αθήνα αναμένεται η επανάληψη της διαπραγμάτευσης και όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα αν οι Ενώσεις Συντακτών δεν ανταποκριθούν στο αίτημα της βάσης για αντίσταση στις άγριες διαθέσεις και ορέξεις των αφεντικών για περικοπές μισθών, αθρόες απολύσεις με μειωμένες αποζημιώσεις, κυλιόμενα ωράρια και πάει λέγοντας…

Το θέμα συζητήθηκε και στο τελευταίο δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ που έγινε τη Δευτέρα. Να θυμίσουμε ότι στην πρώτη συνάντηση η στάση των εκπροσώπων της Ένωσης ήταν η εξής: οι εκπρόσωποι δήλωσαν ότι ήρθαν μόνο για να ακούσουν την πρόταση των εκδοτών. Απάντησαν ότι δεν θα συνυπογράψουν την παραπομπή της υπόθεσης στη διαιτησία και κάλεσαν την έκδοση να περιμένουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ΕΣΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ.

Σ αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η διάθεση της πλειοψηφίας και στο τελευταίο δ.σ. Η επανάληψη ωστόσο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Μπομπολα- Ψυχάρη – Μπακατσέλου έχει οριστεί την ερχόμενη Τρίτη. Δηλαδή αφού προηγηθεί η εργασιακή συνέλευση των συντακτών του Αγγελιοφόρου.

Διακρίναμε ωστόσο μία αλλαγή διάθεσης από τους περισσότερους της πλειοψηφίας. Άλλωστε το σοκ από την ψυχρολουσία των προτάσεων της τρόικας του Αγγελιοφόρου ήταν ισχυρό όπως βέβαια και τα μηνύματα δυσαρέσκειας από τη βάση που ακούγονται πολλά και έντονα. Δεν θ

Από την πλευρά μας προτείναμε η ΕΣΗΕΜΘ να απαντήσει άμεσα ότι δεν τίθεται θέμα διαλόγου για επιχειρησιακή σύμβαση όταν ο κλάδος συζητά την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δηλαδή να παγώσει κάθε διάλογος μέχρι να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επίσης επισημάναμε πως στην παρούσα φάση, όταν με πρόσχημα την κρίση αφεντικά και κυβέρνηση επιχειρούν να κατεδαφίσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, η συζήτηση για επιχειρησιακή σύμβαση προσφέρει έδαφος στην άλλη πλευρά και κρύβει κινδύνους. Υπογραμμίσαμε επίσης την υποκρισία και την εκβιαστική στάση της τρόικας του Αγγελιοφόρου διότι την ώρα που Μπόμπολας και Ψυχάρης συζητούν στην Αθήνα την ΣΣΕ, στην Θεσσαλονίκη εκβιάζουν για επιχειρησιακή σύμβαση. Είναι ένα θέμα για το οποίο ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ πρέπει να πάρουν ανοιχτα θέση.

Αναφέραμε δε τη θέση ακόμα και της ΓΣΕΕ για «επαίσχυντες επιχειρησιακές συμβάσεις» και «συνδικαλιστές εντός εισαγωγικών». Η θέση μας είναι ξεκάθαρη όχι στις επιχειρησιακές συμβάσεις, όχι στις περικοπές, όχι στις απολύσεις. Υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο και μέσο τη συλλογική σύμβαση του κλάδου διεκδικώντας:

  • αυξήσεις που να καλύπτουν το χαμένο εισόδημα των συντακτών
  • απόλυτο πάγωμα των απολύσεων και επαναπρόσληψη των απολυμένων και
  • καμία παρέμβαση στο δημοσιογραφικό έργο.

Επαναλάβαμε επίσης το αίτημα η ΕΣΗΕΜΘ να πάρει μέρος, έστω ως παρατηρητής, στην διαβούλευση για την ΣΣΕ. Η απάντηση ήταν ότι αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς οι παρατάξεις της ΕΣΗΕΑ δεν θέλουν αλλαγές στην σύνθεση της αντιπροσωπείας των συντακτών, ενώ οι εκδότες δύσκολα θα δεχθούν αλλαγές στις καθιερωμένες διαδικασίες.

Θεωρούμε ότι και η εργασιακή συνέλευση των συναδέλφων του Αγγελιοφόρου πρέπει να αναδείξει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να μη δεχτούν τα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοτικής τρόικας και να συνταχθεί με την πρόταση για υπεράσπιση των ΣΣΕ και των κεκτημένων του κλάδου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: