Καμπανάκι ΠΟΕΣΥ για τυχόν μονομερείς πρωτοβουλίες αλλά η ηγεσία της ΕΣΗΕΜΘ παραμένει ψύχραιμη…

Είναι τυχαία η πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ σχετικά με την υπογραφή της ΣΣΕ; Δεν νομίζουμε. Η συνάντηση της ΕΣΗΕΑ με τους εκδότες μαθαίνουμε ότι εκτός απρόοπτου, θα γίνει σήμερα. Στο μεταξύ «κυκλοφόρησε» ότι η πλειοψηφία στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ έχει αποδεχτεί συνάντηση με τον εκδότη του Αγγελιοφόρου για να ακούσει τις προτάσεις του. Η συνάντηση πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή. Να θυμίσουμε ότι οι εκδότες του Αγγελιοφόρου Μπόμπολας. Ψυχάρης, Μπακατσέλος έχουν προτείνει την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στο συγκρότημα του Αγγελιοφόρου.

Ήδη έχουν ζητήσει περικοπές κατά 25% από τους εργαζόμενους το πιεστήριο όπου πρόσφατα έγιναν 6 απολύσεις. Οι εργαζόμενοι στο πιεστήριο που βρίσκεται στο Κιλκίς σήμερα πραγματοποιούν τρίωρες στάσεις εργασίας αντιδρώντας στα σχέδια της εργοδοσίας. Τι επισημαίνει η ΠΟΕΣΥ στην ανακοίνωση της; Ιδού το επίμαχο σημείο το οποίο όπως μάθαμε αφορά αποκλειστικά το θέμα Αγγελιοφόρου: «Οποιεσδήποτε μονομερείς πρωτοβουλίες –χωρίς προηγούμενη συνεννόηση- μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για παρερμηνείες και να αποδυναμώσουν τη συλλογική προσπάθεια».

Σ αυτό το πλαίσιο και ενώ λοιπόν τρέχουν τόσο σημαντικά ζητήματα, χθες η πλειοψηφία μονομερώς αποφάσισε να μη πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση που γίνεται κάθε Τετάρτη διότι, άκουσον – άκουσον, :

α) δεν υπάρχουν θέματα προς συζήτηση και…

β) διότι είχε προγραμματίσει συνάντηση με τους προέδρους των άλλων σωματείων (τεχνικών, διοικητικών, κ.λ.π) προκειμένου να προετοιμασθούν ενόψει της συνάντησης με τον Μπακατσέλο.

Δηλαδή χωρίς να ενημερώσουν όλα τα μέλη του δ.σ. αποφάσισαν να μη γίνει η σημερινή συνεδρίαση προκειμένου να διαβουλευθούν οι πρόεδροι ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής, για την οποία δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και συζήτηση στο δ.σ. Να χαρώ «λεγκαλισμό» κ. πρόεδρε και κ. γραμματέα. Σας τον χαρίζουμε αλλά πλέον αποκαλύπτεται περίτρανα πως αντιλαμβάνεσθε τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν θέματα προς συζήτηση; Να αναφέρουμε τρία πολύ βασικά και κυρίαρχα:

Τι κάνατε με το θέμα της συμμετοχής της ΕΣΗΕΜΘ στην διαπραγμάτευση για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Θα πάει κάποιος, ποιος θα πάει και τι θα πει; Γι αυτό το ζήτημα, πέρα από μία αρχική κουβέντα, δεν υπήρξε καμία συζήτηση ούτε ενημέρωση του δ.σ..

Την Παρασκευή στην Αθήνα θα συζητηθεί το θέμα της σύμβασης εργασίας για τον περιφερειακό Τύπο. Η συνάντηση θα γίνει υπο την αιγίδα της ΠΟΕΣΥ.  Θα πάει κάποιος, ποιος θα πάει και τι θα πει; Γι αυτό το ζήτημα, δεν υπήρξε καμία συζήτηση ούτε ενημέρωση του δ.σ..

Το θέμα του Αγγελιοφόρου έκλεισε; Με ποιες θέσεις θα πάτε στη συνάντηση της Παρασκευής; Το βλέπουμε και κάνουμε δεν είναι ούτε τακτική ούτε στρατηγική. Γιατί δεν συγκαλείται εργασιακή συνέλευση πριν από την συνάντηση ώστε να έχετε και την άποψη των εργαζόμενων; Τι φοβάστε; Την ανοιχτή διαδικασία ή τις απόψεις;

Να αναφέρουμε κι άλλα; Τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, οι εδώ και 3 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Μέτροσπορ, η κατάσταση το Ράδιο Θεσσαλονίκη, οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ3, τα προβλήματα στα περιφερειακά μέσα, οι απολύσεις στα γραφεία των Μεγκα, Αντ1 και TV – Μακεδονία , και πολλά άλλα…

Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται η ηγετική ομάδα της ΕΣΗΕΜΘ θεωρεί ότι μονομερώς μπορεί να καταργεί διαδικασίες και να λαμβάνει αποφάσεις μόνη της χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε διαφάνεια και να καταγγέλλουμε αυτόν τον γραφειοκρατικό αυταρχισμό, διότι περι αυτού πρόκειται. Έχετε το μαχαίρι της πλειοψηφίας, φυσικά με ευθύνη των συναδέλφων που σας ψήφισαν. Αυτοί οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να πάρουν πρωτοβουλίες αν θέλουν άλλες διαδικασίες. Εμείς δηλώνουμε ότι το «πεπόνι» δεν το έχετε. Δεν σας ανήκει και οφείλετε να δίνετε λογαριασμό, είτε σας αρέσει είτε όχι…

Ιδού και η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) σε μια κρίσιμη φάση για την υπογραφή ΣΣΕ θέλει να επισημαίνει ότι στην τελευταία συνάντηση των Προέδρων των Ενώσεων με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, συμφωνήθηκε η επιμονή στο διάλογο και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με στόχο την υπογραφή ΣΣΕ σε όλους τους χώρους.

Επίσης, συμφωνήθηκε το σταμάτημα κάθε απόπειρας εκ μέρους της εργοδοσίας για υπογραφή ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων και ο συντονισμός δράσης, σε πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας, όλων των δημοσιογράφων με τις Ομοσπονδίες και Ενώσεις του χώρου των ΜΜΕ.
Με βάση αυτές τις αποφάσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. θέλει να επισημάνει τα εξής:

1. Η ενότητα και ο συντονισμός μεταξύ των Ενώσεων Συντακτών είναι απαράβατος όρος για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

2. Οποιεσδήποτε μονομερείς πρωτοβουλίες –χωρίς προηγούμενη συνεννόηση- μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για παρερμηνείες και να αποδυναμώσουν τη συλλογική προσπάθεια.

Είναι φανερό ότι μόνο η σταθερή προσήλωση σε αυτές τις θέσεις μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχή έκβαση του αγώνα των δημοσιογράφων απέναντι στις προσπάθειες βίαιης ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: