«ΕΞΩ ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ»- Παρέμβαση του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ στη «γιορτή» της ΕΣΗΕΜ-Θ

Πλήθος «επισήμων» παρήλασε την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011 από το κτίριο της οδού Στρατηγού Καλλάρη 5 (γραφεία ΕΣΗΕΜ-Θ) επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ότι η φετινή «γιορτή» κοπής της βασιλόπιτας, αν και όχι πολυδάπανη και με προκλητικές πολυτέλειες, δεν θα ξέφευγε από τη λογική των προηγούμενων ετών και ότι θα αποτελούσε ένα «πάρτυ δημοσίων σχέσεων». Υπουργοί μιας κυβέρνησης που σφαγιάζει τα εργασιακά μας δικαιώματα, πρόξενοι, βουλευτές, παπάδες και… στρατιωτικοί, πολλοί εξ’ αυτών συνοδευόμενοι από άνδρες και γυναίκες της προσωπικής τους ασφάλειας, κατέφθαναν ο ένας μετά τον άλλον, με τα θωρακισμένα -σε αρκετές περιπτώσεις- αυτοκίνητά τους και έμπαιναν στο κτίριο στη γιορτή που οργάνωσε το… συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων Μακεδονίας-Θράκης. Αντί το κτίριο να έχει αναρτημένες μαύρες σημαίες για τις δραματικές εξελίξεις (και) στον εργασιακό χώρο του Τύπου και να ξεκαθαρίζεται πως αυτοί που ευθύνονται για αυτές, θα πρέπει να είναι ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ στις εκδηλώσεις του κλάδου, η γνωστή πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜ-Θ (παρά την κάθετη αντίθεση του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ) αποφάσισε να καλέσει τους εκπροσώπους των «αρχών» για να τους κεράσει φαγητό, κρασί, καφέ και φιλοφρονήσεις.

Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, υλοποιώντας απόφαση προηγούμενης συνέλευσής του, ήταν εκεί, στην είσοδο, επιφυλάσσοντας μια διαφορετική «υποδοχή» στους εκπροσώπους των «αρχών»: Ανήρτησε αφισέτες με τον («επίκαιρο» λόγω της ημέρας των… Φώτων) τίτλο «ΕΞΩ ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ» και μοίρασε την ανακοίνωσή του, με την οποία εξηγούσε τους λόγους αυτής της διαμαρτυρίας. Κοινωνοί αυτής της ανακοίνωσης έγιναν, εκτός από τους περίπου διακόσιους πενήντα συναδέλφους που ήρθαν στη γιορτή, και υπουργοί, βουλευτές και άλλοι, όπως οι: Ε. Βενιζέλος, Χ. Καστανίδης, Γ. Μαγκριώτης, Μπ. Μπαρμπουνάκης, Μητροπολίτης Άνθιμος, Γ. Ιωαννίδης, Σ. Καλαφάτης, Α. Κολοκοτρώνης, κ.ά. Οι σχεδιαζόμενες περικοπές μισθών των συντακτών στην εφημ. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, δεν εμπόδισαν ακόμα και τον επιχειρηματία Α. Μπακατσέλο να παραβρεθεί στη «γιορτή» των δημοσιογράφων… Παρεμπιπτόντως, το «φλουρί» της βασιλόπιτας έπεσε στο… Ελληνικό Κοινοβούλιο το οποίο παρέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος!

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ βρήκε σύμφωνο, μεγάλο μέρος των συναδέλφων που βρέθηκαν στη χθεσινή γιορτή ενώ μεταξύ άλλων, ο νέος πρόεδρος του Ε.Κ.Θ., Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, έκανε λόγο για αμέριστη συμπαράσταση των δυνάμεων του Εργατικού Κέντρου στους αγώνες των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών για την πραγματοποίηση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

Παράλληλα με την παρέμβαση του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ομάδα δημοσιογράφων συγκέντρωνε υπογραφές (σε μια κίνηση που προβλέπει το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ της ΕΣΗΕΜ-Θ) από τους συναδέλφους/συναδέλφισσες μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, με αίτημα την πραγματοποίηση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ λόγω των επιτακτικών έκτακτων συνθηκών και των δραματικών εξελίξεων στον χώρο των ΜΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα προσυπέγραψε «τιμής ένεκεν» (χωρίς, φυσικά, να προστεθεί η υπογραφή του ως μία ακόμη στο σύνολο των υπογραφών εφόσον δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ) και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μάλιστα συνόδευσε την υπογραφή του με τη σημείωση: «Συμφωνώ και επαυξάνω».

Ακολουθεί παρακάτω η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ που μοίρασε στις 6/1/2011 ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ενώ παρατίθενται και οι δύο αφισέτες που κολλήθηκαν στην είσοδο και εντός του κτιρίου της ΕΣΗΕΜ-Θ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Έ ξ ω  ο ι   Κ α λ ι κ ά ν τ ζ α ρ ο ι !

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι, Ενώ η κοινωνία εξεγείρεται, εμείς καλούμαστε σήμερα (6 του Γενάρη 2011)να «γιορτάσουμε» προσκαλώντας τις «αρχές» για να «ανταλλάξουμε ευχές» με «εδέσματα», «δώρα» και διάφορα «καλούδια». Αυτοί οι «καλικάντζαροι» που πριονίζουν το δέντρο της ζωής θα βρεθούν ανάμεσά μας, ανερυθρίαστοι για τα δεινά που έχουν προκαλέσει στους εργαζόμενους και σε εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους. Θα επιχειρήσουν να μας πείσουν ότι τα «μέτρα» είναι αναπόφευκτα λόγω της «κρίσης» (που οι ίδιοι δημιούργησαν), ότι «συμπάσχουν» και «λυπούνται» αλλά «δεν γίνεται διαφορετικά» λόγω των εντολών του ΔΝΤ, της τρόϊκα και της Ε.Ε. Αυτοί οι υποκριτές είναι πρόσωπα ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ. Είναι αντίπαλοί μας στον πόλεμο που κήρυξαν στην κοινωνία. Είναι αυτοί που στέλνουν τα ΜΑΤ στα συλλαλητήρια για να χτυπήσουν τους διαδηλωτές, τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ.

Η συνδικαλιστική συλλογικότητα-παράταξη της ΕΣΗΕΜ-Θ, «Ασύνταχτος Τύπος», είχε προτείνει πολύ πριν, να μη γίνει καθόλου γιορτή σε συνθήκες αντεργατικής λαίλαπας και οικονομικής ανέχειας. Πεποίθησή μας είναι ότι αυτή η «γιορτή» αποτελεί ένα «πάρτυ δημοσίων σχέσεων» με τη συμμετοχή διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων, πολιτικών και άλλων παρατρεχάμενων της εξουσίας. Προτείναμε δε, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη ματαίωση της «γιορτής», να μπουν στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας, να δοθούν σε άνεργους συναδέλφους μας και σε μονογονεϊκές οικογένειες. Εκφράσαμε επίσης τη θέση μας ότι σε περίοδο κρίσης δεν έχουμε καμία διάθεση «να ανταλλάξουμε ευχές» με κανέναν από τους εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας που έχουν κουρελιάσει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Επιμείναμε και τονίσαμε ότι σε περίοδο κρίσης, μαζικών απολύσεων και περικοπών η γιορτή θα ήταν πρόκληση. Ξεκαθαρίσαμε δε ότι θα φροντίσουμε να γνωστοποιήσουμε τους λόγους της αντίθεσής μας.

Τελικώς, η πολυδάπανη ετήσια “φιέστα” της Ένωσης δεν πραγματοποιείται ούτε σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο (όπως παλαιότερα) ούτε στο λιμάνι ή σε κάποια άλλη πιο “φθηνή” αίθουσα (όπως επιδίωξε η διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ), αλλά στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ. Όπως αρχικά το είχαμε προτείνει. Αλλά σε αυτήν να μην κληθεί κανείς από τους γνωστούς πολιτικοκοινωνικοθρησκευτικούς παράγοντες της πόλης. Ειδικά για τους «παράγοντες» είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι αυτοί που εφαρμόζουν και στηρίζουν την αυταρχική-τρομοκρατική πολιτική κατά της κοινωνίας με τα οικονομικά μέτρα των απολύσεων, των περικοπών και της κατάργησης των δικαιωμάτων, είναι ανεπιθύμητοι. Τελικά η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, διοργανώνει τη σημερινή γιορτή παρά τους ισχυρισμούς της κατά το παρελθόν, ότι «δεν υπάρχουν χρήματα για κάποιους εκ των συναδέλφων» που κατά καιρούς αιτούνται βοήθεια.

Αναρωτιόμαστε, πώς μπορούν και συναγελάζονται:

α) -με τους εργοδότες, που έχουν αφηνιάσει επικαλούμενοι την “κρίση”, το Μνημόνιο των ΔΝΤ-ΕΕ και της οικονομικής “στενότητας”, με αποτέλεσμα να απολύουν, περικόπτουν, μειώνουν μισθούς, απειλούν, εκβιάζουν, τραμπουκίζουν…,

β) με τα κάθε λογής στελέχη της κατοχικής κυβέρνησης, που βάζει ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αποδομεί το συλλογικό σύστημα ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και κατεδαφίζει το πλαίσιο της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης;

Υπενθυμίζουμε ότι αυτοί οι εκπρόσωποι των «αρχών» με τους οποίους –κάποιοι- θα ανταλλάξουν σήμερα χειραψίες, ευθύνονται για το ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, χιλιάδες λουκέτα μπαίνουν σε μικρές επιχειρήσεις, συνταξιούχοι πεθαίνουν στη ψάθα, κατασχέσεις γίνονται για μικρο-δάνεια, περικόπτονται οι μισθοί, εκτοξεύεται ο ΦΠΑ, ακριβαίνουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αυξάνουν τα εισιτήρια στα δημόσια μέσα μεταφοράς, επικρατεί κλίμα γενικευμένου φόβου και ανασφάλειας… Ταυτοχρόνως, η αντίδραση της κοινωνίας παραμένει υποτονική και για αυτή την αδράνεια φταίνε και οι συνδικαλιστές- κολαούζοι των αφεντικών και των κομμάτων, με αποτέλεσμα να ευδοκιμούν οι αποκομμένες από την κοινωνία μικρο-συντεχνιακές διεκδικήσεις, η απογοήτευση και η ηττοπάθεια…

Στο χώρο των ΜΜΕ, πρωτοφανής είναι η έξαρση των απολύσεων και των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, η κατάργηση των ΣΣΕ και η κυριαρχία του εκβιασμού: «ή μειώνεται ο μισθός σας ή απολύεστε»!

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται μέσα στο 2011 η κλιμάκωση της εργοδοτικής-κυβερνητικής επίθεσης με πρώτη την εργοδοσία του «Ράδιο Θεσσαλονίκη» να λειτουργεί απεργοσπαστικά έχοντας επιβάλει την περικοπή των μισθών κατά 25% στους εργαζόμενους, τις περικοπές σε χαμηλο-μισθοσυντήρητους εργαζόμενους της ΕΡΤ-3 και του ΑΠΕ/ΜΠΕ, τα σχέδια συρρίκνωσης ή και κατάργησης ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ-3, η απειλή κατάργησης των θέσεων εργασίας στα δημοτικά ΜΜΕ, το άμεσο σχέδιο μεγάλων περικοπών στους μισθούς των συντακτών στην εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, η παγίωση της καθυστερημένης καταβολής των μισθών στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με πλήθος εκφοβιστικών σεναρίων να εκπορεύονται από τη διεύθυνση, το κλίμα τρομοκρατίας, απολύσεων και επικείμενων «λουκέτων» στα ανταποκριτικά γραφεία των τηλεοπτικών σταθμών στη Θεσσαλονίκη, κλπ.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα και ενώ τα συνδικαλιστικά όργανα της ΕΣΗΕΜ-Θ θα έπρεπε να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, η γνωστή πλειοψηφία της Ένωσης, έχει απορρίψει την πρόταση πολλών συναδέλφων να συγκληθεί άμεσα το Μικτό Συμβούλιο της Ένωσης και εκτάκτως η Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ έτσι ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα και το πλαίσιο διεκδικήσεων ενόψει της διαπραγμάτευσης της 12η Ιανουαρίου για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό που τους φοβίζει φαίνεται πως είναι η έκφραση της βάσης του σώματος… Το Δ.Σ. δεν μπορεί να «οχυρώνεται» κατά την πάγια πρακτική του πίσω από τον ισχυρισμό ότι η συμμετοχή των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ στις συλλογικές διαδικασίες είναι πολύ χαμηλή και άρα μια ενδεχόμενη έκτακτη γενική συνέλευση θα «οδηγούνταν σε αποτυχία». Όλοι γνωρίζουν, όπως αποδεικνύεται κάθε φορά στις… εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ, πως όταν θέλουν, μπορούν να κινητοποιούν την πλειοψηφία των μελών της Ένωσης. Έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι τη… «συμμετοχική»  δημοκρατία: Τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι «χρήσιμα» μόνο για να τους επανεκλέξουν στις θέσεις του Δ.Σ.! Αυτή η υποκρισία πρέπει να σταματήσει και να υπάρξει άμεση κινητοποίηση για την ενεργοποίηση όλων των συναδέλφων. Οφείλουν σήμερα ΟΛΟΙ να πάρουν θέση: Όποιος σήμερα κωλυσιεργεί, δεν θέλει πραγματικά να αντισταθεί. Μάλιστα, αν κάποιοι συνάδελφοι επιμένουν να απέχουν εξακολουθητικά από κάθε διεκδίκηση, κινητοποίηση και συνέλευση του κλάδου, θα πρέπει να λάβουν το μήνυμα ότι ενδέχεται να τεθούν εκτός του σώματος του συνδικαλιστικού τους οργάνου, εφόσον η παραμονή τους σε αυτό, όχι μόνο δεν συνεισφέρει σε τίποτα στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, αλλά απεναντίας επιβραδύνει και τελματώνει τον όποιο δυναμισμό στη συνδικαλιστική, κλαδική μας ισχύ και προκαλεί τεράστια ζημιά στο παρόν και στο μέλλον των αγώνων μας.

Ή θα αγωνιστούμε όλοι μαζί δυναμικά ή θα υποστούμε την ήττα όλοι μαζί!

Και κάτι άλλο: Όσο κάποιοι «λεγκαλιστές» «συνδικαλιστές» θα ισχυρίζονται ότι εφόσον η αδικία γίνεται νόμος, οφείλουμε να υπακούμε σε άδικους νόμους, τόσο η δική μας θέση θα είναι ότι η κοινωνία και οι εργαζόμενοι νομιμοποιούνται να εξεγείρονται εναντίον τους και να τους ακυρώνουν στην πράξη. Η νομολαγνεία, ειδικά σε μια εποχή σφαγιασμού των εργασιακών μας δικαιωμάτων, αποτελεί προδοσία σε βάρος των δικαίων μας.

Η κόκκινη γραμμή του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι συγκεκριμένη: υπεράσπιση των ΣΣΕ, των θέσεων εργασίας, της δεοντολογίας-ελευθεροτυπίας, της ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας στην υπηρεσία της κοινωνίας.

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ   –   asyntaxtostypos.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: