24ωρη απεργία σε TV Μακεδονία Antenna, Mega και Ράδιο Θεσσαλονίκη στις 31/12/10

Για να κλείσει καλά ο χρόνος. Η απόφαση είχε ληφθεί από την περασμένη εβδομάδα. Επιλέξαμε να κρατηθεί χαμηλά το θέμα μέχρι να το ανακοινώσει επίσημα η Ένωση. Η προηγούμενη απεργία κηρύχθηκε καταχρηστική και ως εκ τούτου έπρεπε να περιοριστεί, χρονικά τουλάχιστον και όσο ήταν δυνατό, το περιθώριο για προσφυγή κατά της απεργίας.Τα αιτήματα για TV Μακεδονία, Antenna και Mega είναι σχετικά με τις πρόσφατες απολύσεις τις συνθήκες εργασίας και τον ενημερωτικό χαρακτήρα των προγραμμάτων ενώ για το Ράδιο Θεσσαλονίκη (συμμετέχουν οι τεχνικοί και οι διοικητικοί) κυρίως για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης.

Ψηφίσαμε υπέρ, ωστόσο βρεθήκαμε και πάλι απέναντι στην «λεγκαλιστική» άποψη της πλειοψηφίας που θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να εκδηλώνονται πάντα εντός του σχετικού νομικού πλαίσιο που απαιτεί προειδοποίηση 4 ημερών. Αυτό το επιχείρημα επικαλέσθηκε η πλειοψηφία για να μη πάρει μέρος η ΕΣΗΕΜΘ στις στάσεις εργασίας στο ΑΛΤΕΡ που αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ και η συνέλευση των εργαζομένων. Δηλαδή 600 εργαζόμενοι του ΑΛΤΕΡ και η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ αποφάσισαν κινητοποιήσεις και η ΕΣΗΕΜΘ απείχε λόγω νομικού… κωλύματος.

«Είμαστε λεγκαλιστές» είπε ο πρόεδρος. Και τα αφεντικά, πρόεδρε, είναι «λεγκαλιστές» όταν τους βολεύει και «ιλλεγκαλιστές», δηλαδή γράφουν τους νόμους εκεί που δεν πιάνει μελάνι όταν δεν τους βολεύει. Και φυσικά η αδέκαστη δικαιοσύνη καραδοκεί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι προσφυγ ές – αγωγές κατά των απεργιών εκδικάζονται άμεσα και ταχύτατα ενώ η όποια διεκδίκηση εργαζόμενου παραμένει στο ράφι για χρόνια.Σ’ αυτό το πλαίσιο πάγια διαφωνούμε και με την «λεγκαλιστική» προσέγγιση σχετικά με τις απολύσεις. Δεν πρέπει να ζητάμε αναπλήρωση αλλά ανάκληση. Η αναπλήρωση εκτός όλων των άλλων ανοίγει το δρόμο ακόμα και για επιλεκτικές απολύσεις. «Φύγε εσύ, όχι γιατί δεν μου κάνεις, αλλά γιατί είσαι ενοχλητικός και έλα εσύ και φρόντισε να είσαι καλό παιδί».

Εν κατακλείδι «κράτος, δικαιοσύνη και αφεντικά χέρι – χέρι και από δίπλα οι «λεγκαλιστικές απόψεις». Η κατάσταση είναι στρωμένη και τώρα με το σοσιαληστρικό μνημόνιο των νεοδεξιών του ΠΑΣΟΚ γίνεται ακόμα που ανηφορική και δύσβατη για μας και σαφώς πιο ομαλή και λεία για τα αφεντικά του Τύπου.

Σε ότι αφορά το Ράδιο Θεσσαλονίκη το θέμα δεν είναι μόνο η ΣΣΕ αλλά και οι απολύσεις. Ο Διαμαντόπουλος, αυτός ο υβριστής των δημοσιογράφων, απολαμβάνει μία ιδιότυπη ασυλία. Δυστυχώς. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο ζήτημα αλλά κάποιοι εδώ και καιρό πετούν την μπάλα στην κερκίδα. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο σε ό,τι αφορά το Ράδιο Θεσσαλονίκη αλλά για όλη την ραδιοφωνική πιάτσα της π όλης που λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

Όμως για να μπει φρένο στην όλη κατάσταση δεν αρκούν οι αποφάσεις του δ.σ. ή όποιων δ.σ.  Απαιτείται η ενεργοποίηση και η συμμετοχή όλων. Δεν γίνεται να διοργανώνεται απεργιακή συγκέντρωση και να συμμετέχουν 20-30 δημοσιογράφοι ενώ όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι, στους χώρους εργασίας ή αλλού δηλώνουν αγανακτισμένοι ή ανήσυχοι.

  • Άμεσες διαδικασίες βάσης μέσω εργασιακών συνελεύσεων για να ενεργοποιηθεί αγωνιστικά ο κλάδος
  • Μόνο η ενότητα και η αλληλεγγύη μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά στις ορέξεις των αφεντικών και της τροικάνης κυβέρνησης για απολύσεις και περικοπές.
  • Στηρίξτε το αίτημα για σύγκληση της Γ.Σ της Ένωσης και ενεργοποίηση του μεικτού συμβουλίου

Ιδού και ο σχετικές ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΜΘ και των άλλων Ενώσεων ….

Για TV Μακεδονία, Antenna και Mega

«Εικοσιτετράωρη απεργία κηρύσσει η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης στο TV Μακεδονία και στα παραρτήματα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών Antenna και Mega στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου.

Η συρρίκνωση του δημοσιογραφικού δυναμικού των παραπάνω ΜΜΕ, που προσφάτως απέλυσαν συντάκτες με το γενικόλογο πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, έχει περιορίσει ασφυκτικά τον ενημερωτικό χαρακτήρα των προγραμμάτων που ως σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας υποχρεούνται να διατηρούν.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να συναινέσει στην απαξίωση της ενημέρωσης που προωθούν οι συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Για τον λόγο αυτόν απεργούμε από τις 6 π.μ. της Παρασκευής 31/12/2010 έως τις 6 π.μ. του Σαββάτου 1/1/011 και ζητούμε:

·         Να αναπληρωθούν όλες οι θέσεις εργασίας που καταργήθηκαν στα παραπάνω ΜΜΕ.

·         Να αποκατασταθούν οι συνθήκες εργασίας που ορίζουν η νομοθεσία και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για το σύνολο των συντακτών που εργάζονται πια υπερεντατικά στους σταθμούς αυτούς.

·         Να ενισχυθεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας των προγραμμάτων τους ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που επιβάλλει η αντιμετώπιση της Ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού.

 

Για Ραδιο Θεσσαλονίκη:

Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης

Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης

Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας-Θράκης

Εικοσιτετράωρη απεργία κηρύσσουν η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΠΗΕΘ και η ΕΤΕΡΜ-Θ στο Ράδιο Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου. Η ενέργεια της εργοδοσίας μετά από απολύσεις μέσα στο 2010 να μειώσει με πιεστικό τρόπο τις αποδοχές των εργαζομένων, τη στιγμή που η ίδια καταστρατηγούσε συστηματικά την εργατική νομοθεσία και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή από τον κόσμο της Ενημέρωσης. Για τον λόγο αυτόν απεργούμε στο ράδιο Θεσσαλονίκη από τις 6 π.μ. της Παρασκευής 31/12/2010 έως τις 6 π.μ. του Σαββάτου 1/1/2011 και ζητούμε:

Να ανακληθούν αμέσως οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις μερικής απασχόλησης που πιεστικά επέβαλε η εργοδοσία στους συναδέλφους με αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποδοχές τους κατά 25%.

Να τηρούνται για όλους τους εργαζόμενους οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο σύνολό τους.

Να ενισχυθεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας του προγράμματος του συγκεκριμένου σταθμού.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: