Να αποφασίσει η ΠΟΕΣΥ κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και να μη κρύβεται…

Μπορούσαν να πάρουν απόφαση και να καταθέσουν επίσημα ως διοικητικό συμβούλιο προς την ΠΟΕΣΥ την πρόταση για κλιμάκωση της σημερινής απεργίας (15/12/2010), με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας αύριο Πέμπτη, ώστε να παρεμποδιστεί εμπράκτως η κυκλοφορία των κυριακάτικων από την Παρασκευή.

Αρκέσθηκαν στο να ερωτηθεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σ. Νικολόπουλος, αν στο πλαίσιο, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί μετά την αρνητική και προβοκατόρικη στάση των εκδοτών, θα μπορούσε να γίνει κάτι ή τι περιθώρια υπήρχαν να γίνει κάτι. Η απάντηση που μας μεταβιβάσθηκε ήταν αρνητική, ότι δηλαδή δεν μπορεί να γίνει κλιμάκωση.

Ο λόγος για την στάση της πλειοψηφίας του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ που αρνήθηκε το θέμα να τεθεί σε ψηφοφορία. Γιατί άραγε; Για να μην υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση; Η πρόταση κατατέθηκε από δύο μέλη του δ.σ της ΕΣΗΕΜΘ ( από τον Γ. Αδάμ και τον εκπρόσωπο του Ασύνταχτου Τύπου) με το σκεπτικό να μπλοκάρουμε το ήδη σε πολλούς γνωστό: πως τα κυριακάτικα σε μεγάλο βαθμό ήδη έχουν «φουρνιστεί» και είναι έτοιμα για σερβίρισμα με όλα τα γνωστά πακέτα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως κάποια αφεντικά αντιλαμβάνονται την ενημέρωση και πόσο σέβονται το δημοσιογραφικό έργο.

Θέσαμε την πρόταση στη διαδικασία της ψηφοφορίας ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση – πρόταση και όχι μία απλή πρόθεση. Αν κάποιοι ήθελαν να υποστηρίξουν την πρόταση για κλιμάκωση θα μπορούσαν και να την ψηφίσουν και όχι να αρκεστούν σε μία διερεύνηση προθέσεων της Αθήνας. Δεν το έπραξαν. Και δεν το έπραξαν για να μην υπάρξει επίσημη πρόταση η οποία θα κατέγραφε και τη διαφορά με τις παλινωδίες της Αθήνας.

Να σημειωθεί, όπως εξήγησε και ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΜΘ Σ. Μαυραγάνης, ότι υπήρχε η δυνατότητα η ΠΟΕΣΥ να αναλάβει πρωτοβουλία και να κλιμακώσει την κινητοποίηση κηρύσσοντας στάσεις εργασίας και έτσι να καλύψει το κενό της Πέμπτης. Ευθύνες βέβαια τεράστιες για το θέμα έχουν η ηγεσία της ΠΟΕΣΥ και κυρίως της ΕΣΗΕΑ. Η τελευταία δεν φιλοτιμήθηκε καν να απαντήσει στην εναλλακτική πρόταση της Ομοσπονδίας, ο κλάδος να μην απεργήσει Τετάρτη- Παρασκευή -Σάββατο, αλλά Πέμπτη- Παρασκευή- Σάββατο για να κλειδώσει το μπλοκάρισμα των Κυριακάτικων. Η δε πρώτη, ενώ καλώς έπραξε και κατέθεσε την εναλλακτική πρόταση, στη συνέχεια δεν υποστήριξε με επιμονή την πρόταση της. Θα μπορούσε να κηρύξει η ίδια την τριήμερη απεργία αλλά προτίμησε, ως κομπάρσος, να παρακολουθεί τους τακτικισμούς του Σόμπολου.

Στην ΕΣΗΕΜ-Θ στη προηγούμενη συνεδρίαση του δ.σ. όλοι, ομόφωνα, είχαν υπερψηφίσει την εναλλακτική πρόταση επισημαίνοντας έγκαιρα τον κίνδυνο ότι το διάστημα που μεσολαβεί, δηλαδή το 24ωρο της Πέμπτης, είναι δυνατόν να προωθηθούν τα Κυριακάτικα. Αυτό το αναγνωρίζουμε.

Ωστόσο, σήμερα, θα μπορούσε να γίνει ένα βήμα παραπέρα, που δεν έγινε και όχι με δική μας ευθύνη. Τι θα γίνει παρακάτω; Ιδού των ερώτημα. Στη Θεσσαλονίκη στην εφημερίδα «Μακεδονία» με πρόταση της διεύθυνσης η διοίκηση δέχθηκε να μη επιχειρηθεί να βγει Κυριακάτικο από την Πέμπτη. Η απόφαση αυτή εκτιμήθηκε αναλόγως. Στα άλλα «μέτωπα» όπως στον Αγγελιοφόρο, το τοπίο είναι θολό. Τι θα πράξει η διοίκηση της Ένωσης; Ποια είναι η γραμμή της; Θα υπάρξει συντονισμός και με τους συναδέλφους στα πειστήρια;

Το θέμα αφορά και την περιφέρεια και ορθά συνάδελφοι από την περιφέρεια ζήτησαν την πιο ενεργή παρουσία της Ένωσης σε μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων.

Συνεπώς την Παρασκευή πηγαίνουμε σε μία απεργία η οποία, οφείλει να αναδείξει το κυρίαρχο σήμερα για τον Τύπο: πως πορευόμαστε χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι στο τέλος δεν θα μιλάμε για ΣΣΕ αλλά για ατομικές οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Αυτό θέλουμε;

Ποια είναι η απάντηση; Εμείς προτείνουμε άμεση κλιμάκωση από την Δευτέρα με απεργία διαρκείας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Να μπλοκάρουμε όλα τα ΜΜΕ χωρίς εκδόσεις με κλειστά μικρόφωνα, με «χιόνια» στις οθόνες και καθηλωμένα τα «ιστολόγια». Αυτή είναι η απάντηση στην αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά των εκδοτών και του προέδρου τους Ψυχάρη που απολύει, απειλεί και το παίζει «φυρερ» του Τύπου.

Προτείναμε και έγινε δεκτό την Παρασκευή το μεσημέρι να γίνει απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ. Όλοι λοιπόν το μεσημέρι της Παρασκευής πρέπει να πάρουμε μέρος στην συγκέντρωση και στην πορεία που προτείνουμε να γίνει στο κέντρο της πόλης.

Σχετικά με τα άλλα ζητήματα:

  • Υπήρξε απόφαση για νέα απεργιακή κινητοποίηση στα ανταποκριτικά γραφεία των Mega Αντ1 και TV Μακεδονία αλλά και στο Ράδιο Θεσσαλονίκη με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων και την εφαρμογή των ΣΣΕ. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν το επόμενο 48ωρο.
  • Εγκρίθηκε η παροχή του βοηθήματος στους άνεργους συναδέλφους. Προτείναμε να μη πραγματοποιηθεί η ετήσια γιορτή της ΕΣΗΕΜΘ και τα λεφτά να εξοικονομηθούν και να ενισχυθεί το επίδομα στους συναδέλφους που έχουν ανάγκη.

Σχετικά με το τελευταίο εκφράσαμε δε τη θέση μας ότι θα απέχουμε από την «γιορτή», όχι γιατί δεν τιμούμε τους συναδέλφους αλλά διότι σε περίοδο κρίσης οφείλουμε να είμαστε πιο «συγκρατημένοι» αλλά και διότι δεν επιθυμούμε να συνευρεθούμε με κανένα από τους  εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας που έχει κουρελιάσει τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Καλούμε σε αποχή από την εκδήλωση και θα φροντίσουμε να «επικοινωνήσουμε» τους λόγους και εμπράκτως…

Ασύνταχτος Τύπος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: