Η ταξική δικαιοσύνη μίλησε: καταχρηστική η απεργία σε MEGA – ANTENA – TV Μακεδονία

 

Οι απολύσεις κινήθηκαν στο πλαίσιο του νόμου, αποφάσισε η ελληνική ταξική δικαιοσύνη. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώστε. Αυτό είναι προφανώς το δόγμα της δικαιοσύνης του ελληνικού κράτους και της τροικανής ληστρικής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Όλα στα χέρια των αφεντικών. Ο δικαστής που έκρινε την απεργία καταχρηστική, με πόσες απολύσεις θα μπορούσε να ερμηνεύσει το νόμο έτσι ώστε να δικαιωθεί μία απεργία; Πενήντα, εκατό, χίλιες; Πόσοι ακόμη άνεργοι θα ευαισθητοποιήσουν την… τυφλή ελληνική δικαιοσύνη;

Το τελευταίο 15νθήμερο είχαμε 6 απολύσεις δημοσιογράφων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα: 2 στο MEGA, 2 στο TV Μακεδονία, 1 στον Αντένα και 1 στον Σπορ 103. Επίσης είχαμε σωρεία απολύσεων (16) τεχνικών στο Όμιλο του Αντένα (TV Μακεδονία – ΑΝΤ1) σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Πέρα από μία στάση εργασίας στον Αντ1 δεν έγινε τίποτα άλλο. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα οχυρωμένες πίσω από το «αυστηρό γράμμα του νόμου» ανέμεναν να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια ενώ με την τακτική που ακολούθησαν οδήγησαν σε εκτόνωση τον συνδικαλιστικό αναβρασμό που υπήρξε μετά την πράγματι πετυχημένη συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Αντ1.

Ιδιαίτερα μαζική (50-60) ήταν χθες και η παρουσία συναδέλφων δημοσιογράφων και τεχνικών κατά την διάρκεια της εκδίκασης των αγωγών.

Αυτές οι απολύσεις όμως δεν πρέπει να περάσουν έτσι. Όπως και οι περικοπές στους μισθούς των δημοσιογράφων του «Ράδιο Θεσσαλονίκη». Από εδώ και πέρα περιθώρια για ελιγμούς και διαπραγματεύσεις με τα αφεντικά του Τύπου δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να δοθεί μία ισχυρή απάντηση. Σε συνεργασία με όλες τις κλαδικές Ενώσεις και όλους του συνδικαλιστικούς φορείς και σχήματα ( ΕΚΘ, ΠΑΜΕ, Πρωτοβουλία Σωματείων, ΕΔΟΘ, κ.α ) θα πρέπει να εξετάσουμε συνδυασμένες κινητοποιήσεις για να μπλοκάρουμε κάθε νέα απόφαση για απολύσεις και περικοπές και να απαιτήσουμε την αποκατάσταση των απολυμένων.

Απόψεις που ακούσαμε πρόσφατα από κάποιους, και στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ, ότι οι διευθυντές έχουν το δικαίωμα να απολύουν για να προσλάβουν κάποιον άλλο συνάδελφο άνεργο ή «καλύτερο» ή διότι υπάρχει κρίση, είναι απόψεις επικίνδυνες για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση και στα αφεντικά και ανοίγουν διάπλατους δρόμους για μαζικές απολύσεις και κατάργηση δικαιωμάτων.

Πρέπει να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα άμεσα είτε με νέες ενέργειες προς την κοινωνία όπως συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας είτε με άλλες μορφές αντίδρασης όπως έκδοση «ενημερωτικού υλικού» για το τι συμβαίνει στον Τύπο και ειδικά στα Μέσα Ενημέρωσης που απολύουν συναδέλφους.

Συνάδελφοι πρέπει να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ τα ΚΑΝΑΛΙΑ της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι πίσω από την λάμψη και το γκλάμουρ των τηλεσκουπιδιών που πουλάνε τα αφεντικά των καναλιών, παρέα με τους δεξιοσοσιαληστές της εξουσίας, υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν για το δικαίωμα της ενημέρωσης και μάλιστα σε καθεστώς χούντας. Διότι ο χώρος του Τύπου σήμερα ελέγχεται από μία χούντα που έχει εγκατασταθεί με τις ευλογίες των δύο μεγάλων κομμάτων, για να σερβίρει το σύστημα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας ό,τι θέλει και όπως το θέλει, χρησιμοποιώντας το φόβο των απολύσεων και της ανεργίας.

Η απάντηση μας πρέπει να είναι νέες στοχοποιημένες ή μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Όσο θα απολύουν και θα περικόπτουν θέσεις εργασίας τόσο θα πρέπει να τους κοστίζει σε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τον έντυπο Τύπο.

Συνάδελφοι πρέπει να πιέσουμε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Χρόνος δεν υπάρχει ούτε για ανοχή ούτε για σιωπή.

Πρέπει να πιεστούν και τα κομματικά επιτελεία της Θεσσαλονίκης να πάρουν θέση. Να στοχοποιήσουμε όλους τους πολιτικούς φορείς και τους αιρετούς που σιωπούν και βάζουν πλάτη στα αφεντικά του Τύπου. Τι κάνουν οι «βολευτές» Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ; Τρώνε ακόμα αυτά που δεν φάγαμε μαζί; Θα σκάσουν από το πολύ φαΐ. Τι λένε οι οργανώσεις των κομμάτων της αριστεράς;

Παράνομες είναι οι απολύσεις και όχι οι απεργίες. Παράνομοι είναι τα αφεντικά του Τύπου και οχι οι απεργοί εργαζόμενοι που διεκδικούν εργασία και δικαιώματα. Παράνομη είναι η πολιτική που χειραγωγεί και ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση και οχι η αντίσταση των εργαζόμενων.

Ενώσεις των Συντακτών και ΟΧΙ των διευθυντών, των Καναλαρχών και των Εκδοτών.

Υ.Γ: Η ΕΣΗΕΜΘ εξέδωσε ανακοίνωση για την αναστολή της σημερινής απεργία. Ανακοίνωση για την αυριανή απεργία και συγκέντρωση θα εκδώσει;

Διαβάστε τις ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΜΘ και της ΕΤΙΤΒΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καταχρηστική θεωρήθηκε από τη δικαιοσύνη η απεργιακή κινητοποίηση την οποία προκήρυξε η ΕΣΗΕΜ-Θ σε Ιδιωτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, που απέλυσαν δημοσιογράφους, επικαλούμενα την οικονομική κρίση. Οι διοικήσεις του ΑΝΤ1 και της TV Μακεδονία με αγωγές τους ζήτησαν η κινητοποίηση να κριθεί παράνομη και καταχρηστική, απειλώντας με χρηματικά πρόστιμα την Ένωση και προσωπική κράτηση μελών του προεδρείου. Το δικαστήριο παρότι έκρινε πως με τις πρόσφατες απολύσεις εντατικοποιείται η εργασία των υπολοίπων συναδέλφων και πλήττεται το δικαίωμα της ενημέρωσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι απολύσεις κινήθηκαν στο πλαίσιο του νόμου.

Μετά τη σχετική σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η ΕΣΗΕΜ-Θ είναι υποχρεωμένη να αναστείλει την εικοσιτετράωρη απεργία που θα πραγματοποιούνταν αύριο στους τηλεοπτικούς σταθμούς ANT1, Mega και TV Μακεδονία, προκειμένου να προστατεύσει τους συναδέλφους που εργάζονται στα εν λόγω ΜΜΕ.

Η Ένωση Συντακτών θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να προστατεύει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων που απασχολούνται στους παραπάνω σταθμούς αλλά και συνολικά την ποιότητα της Ενημέρωσης που αυτοί προσφέρουν.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ επιμένει ακόμη ότι αποτελεί υποχρέωση -κατά το νόμο- των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας να απασχολούν στα ανταποκριτικά τους γραφεία ανά την Ελλάδα ικανό αριθμό δημοσιογράφων, ώστε τα συγκεκριμένα ΜΜΕ να ανταποκρίνονται στον ρόλο που προκύπτει από την αδειοδότησή τους. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσει τον αγώνα και τις προσπάθειές της, τόσο στα προαναφερόμενα ΜΜΕ όσο και οπουδήποτε χρειαστεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ανακοίνωση ΕΤΙΤΒΕ

Αργά χτες το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΝΤ1 και TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, έκρινε την 24ωρη απεργία που η Διοίκηση της Ένωσης είχαμε κηρύξει για σήμερα στα παραρτήματα Θεσσαλονίκης του ANT1, του MEGA και της TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ καταχρηστική και ως εκ τούτου παράνομη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι των δύο τηλεοπτικών σταθμών ζητούσαν να επιβληθεί εξάμηνη φυλάκιση στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο καθώς και χρηματικό πρόστιμο στην Ένωση.

Μετά από αυτή την απόφαση αναστέλλουμε την απεργία και στους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς και καλούμε τα μέλη μας και μη να προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους.

Θυμίζουμε ότι καταφύγαμε στις κινητοποιήσεις ζητώντας την επαναπρόσληψη των τριών απολυθέντων τεχνικών μελών μας στον ΑΝΤ1 και εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στην ΕΣΗΕΜ-Θ για τις απολύσεις δημοσιογράφων μελών της από την TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και το MEGA.

Δηλώνουμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, τα συμφέροντα των μελών μας και του κλάδου γενικότερα και

καλούμε όλους τους εργαζόμενους, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, στα Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης να πάρουν δυναμικά και μαζικά μέρος στην 24ωρη Απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ομοσπονδία μας ΠΟΣΠΕΡΤ

από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου 2010.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Α. Για τα παραρτήματα Θεσσαλονίκης των Εθνικής Εμβέλειας Τηλεοπτικών Σταθμών ένας Τεχνικός ροής σε βάρδια που θα καθοριστεί από τους υπευθύνους τους.

Β. Για τους Τηλεοπτικούς Σταθμούς που έχουν έδρα την Βόρεια Ελλάδα ένα Τηλεοπτικό Συνεργείο και οι προγραμματισμένες βάρδιες της ημέρας στην ροή,΄

Γ. Για τις Εταιρείες Παραγωγής ένα τηλεοπτικό συνεργείο, εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο.

Τέλος, παρακαλούμε τους Τεχνικούς που έχουν προγραμματισμένο ρεπό την μέρα της Απεργίας να το προγραμματίσουν για άλλη μέρα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: