«Διαγραφή του χρέους η μόνη λύση» – «Μυστικές συναντήσεις της τρόικας με επιχειρηματίες» – «Παράνομες οι ατομικές συμβάσεις» – «Να νικήσουμε το φόβο» – Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Άκρως ενδιαφέρουσες και χρηστικές (με την έννοια του «πολιτικού-κοινωνικού εργαλείου») , όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον Τύπο αλλά γενικότερα για τους εργαζόμενους και την κοινωνία της χώρας, ήταν οι τοποθετήσεις των δύο κύριων εισηγητών, Σπύρου Μαρκέτου και Άρι Καζάκου, στην εκδήλωση-συζήτηση (Σάββατο 5.12.2010)που διοργάνωσε η συνδικαλιστική συλλογικότητα-παράταξη της ΕΣΗΕΜ-Θ, «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ». (ΕΔΩ και Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ).

Σταχυολογούμε ορισμένες βασικές τους επισημάνσεις, που κατά τη δική μας υποκειμενική αίσθηση (έχουμε υπερ-κορεστεί από τις «αντικειμενικές» αναλύσεις αρκετών «συναδέλφων»-απολογητών του συστήματος) δημιουργούν ένα ρήγμα στις κρατούσες συνήθεις προσεγγίσεις της «κρίσης», του «χρέους», και των  «αναγκαίων -υποτίθεται- μέτρων» που λαμβάνει η κυβέρνηση με την καθοδήγηση του ΔΝΤ, της τρόϊκας και της ΕΚΤ.

Ο συγγραφέας-ιστορικός, καθ. τμ. Πολ. Επιστημών ΑΠΘ, Σπύρος Μαρκέτος, επιχειρηματολόγησε πάνω στο αίτημα για τη ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ως τη «μόνη λύση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο των νέων δανεισμών». «Η λύση αυτή τρομάζει τους κυρίαρχους του σύμπαντος», επισήμανε. Άλλες «λύσεις» όπως «αναδιάρθρωση του χρέους στηρίζονται στη βάση ότι αποδεχόμαστε τη νομιμότητά του. Όμως δεν πρέπει να την αποδεχθούμε και υπάρχει η νομιμοποιητική βάση μη πληρωμής του χρέους. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Στη γενικότερη ανάλυσή του, ανέφερε ότι «η κρίση ήρθε για να μείνει και δεν είναι ένα περιστασιακό σκαμπανέβασμα του καπιταλισμού. Η επέκτασή του δεν μπορεί να γίνεται αέναα και γι αυτό φθάνουμε στη μείωση της παραγωγής κέρδους. Και σ’ αυτήν την ακολουθούμενη πολιτική υπάρχει εναλλακτική λύση, που είναι η απο-ανάπτυξη και η απο-εμπορευματοποίηση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και του χρέους», την οποία παρομοίασε με «εκείνη του Άουσβιτς, όπου οι μελλοθάνατοι δεν γνώριζαν τι τους περιμένει ενώ αυτό είχε καθοριστεί». «Το ζήτημα είναι το πώς θα αντιδράσουμε. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τη σύγκρουση. Να προβάλλουμε τη συλλογικότητα και την αυτοοργάνωση. Κι ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι κομβικός, επισημαίνοντας την ανάπτυξη της μικροδημοσιογραφίας«.

Στο ερώτημα για το πώς ερμηνεύει αυτή την ελληνική «κοινωνική αφασία» σχετικά με τα μέτρα λιτότητας, τις απολύσεις και την αντεργατική λαίλαπα που βιώνουμε όλοι μας, τόνισε ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απάθεια, (όπου εφαρμόζονταν αντίστοιχες πολιτικές), ότι είναι προσωρινό, και ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξει «δυναμική αντίδραση». Όπως είπε: «Ο κόσμος έχει πάθει σοκ. Μετά τις διαβεβαιώσεις ότι «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ«, τώρα τον οδηγούν ως πρόβατα σε σφαγή. Μετά το σοκ, θα έρθει η οργή».

«Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ΚΑΤΟΧΗΣ, πολιτικής και οικονομικής, η οποία μάλιστα συγκεντρώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά της Γερμανικής Κατοχής» τόνισε στην εισήγησή του ο καθ. Εργατικού Δικαίου ΑΠΘ, Άρις Καζάκος. «Επιχειρηματίες, ως άλλοι κουκουλοφόροι, έβλεπαν μυστικά την Τρόικα και περνούσαν την ατζέντα τους, αφού η Τρόικα πολλά από τα σημεία αυτής της ατζέντας, τα εισήγαγε στο μνημόνιο». «Ακραίοι επιχειρηματικοί κύκλοι ζήτησαν το νομοσχέδιο αυτό, νομιμοποιώντας τον μαυραγοριτισμό».

Ο Άρις Καζάκος, επισήμανε ότι: «Ο φόβος πήρε τη θέση των οραμάτων και βιώνουμε ένα καφκικό σύνδρομο, όπου επιβάλεται το «όλοι φταίμε». Παρουσίασαν το οικονομικό ζήτημα ως θέμα τεχνικού χαρακτήρα, αποσιωπώντας τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος κια προώθησαν το εκβιαστικό δίλλημμα ή πτώχευση ή Μνημόνιο ΔΝΤ»… Το εργαλείο του φόβου αξιοποιήθηκε πολύ καλά για να πειθαρχήσει τις κοινωνίες». Και συμπλήρωσε: «Για να μπορέσει η οργή να γίνει δύναμη, πρέπει ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ. Να ξαναβρούμε το ΜΑΖΙ που το έχουμε χάσει. Τότε θα αρχίσουμε να αναζητούμε από κοινού λύσεις». «Υπάρχει εναλλακτική: Να προτάξουμε την αλληλεγγύη στον φόβο και να πούμε όχι στη δουλεία των ανθρώπων.

Στο θέμα του προωθούμενου νομοσχεδίου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ο κ. Καζάκος τόνισε ότι κατόπιν μελέτης των διατάξεών του, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι «οδηγεί το σύστημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), σε κατάρρευση»«Η κατάργηση του συλλογικού συστήματος διαπραγμάτευσης εντάσσεται στη διαδικασία ενός πρωτογενούς μηχανισμού αναδιανομής σε βάρος των εργαζομένων, εξυπηρετώντας τη μεγάλη συσσώρευση παραγώμενου πλούτου».

Μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια (σ.σ. αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τις επίσημες γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες) εναπόκειται πλέον στη βούληση του συνδικαλιστικού κινήματος «να υπερασπιστεί το σύστημα των ΣΣΕ ή να το αφήσει να πέσει. Γιατί πέφτει. Εδώ είναι η μεγάλη στιγμή και για το συνδικαλιστικό κίνημα. Η στιγμή της ρήξης». Σε σχετικές ερωτήσεις άλλων συναδέλφων στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε για τον τρόπο αντίδρασης των εργαζομένων στους εκβιασμούς των εργοδοτών να υπογράψουν ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ο κ. Καζάκος ήταν κατηγορηματικός: » Οι ατομικές συμβάσεις που σας βάζουν να υπογράψετε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ. Ούτε αύριο θα είναι».

Σε επόμενες αναρτήσεις θα ανέβουν οι εισηγήσεις των δημοσιογράφων Φίλιππου Δεργιαδέ (νυν εκπροσώπου του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ) και Μπάμπη Μπίκα (προσφάτως παραιτηθέντος από την εκπροσώπηση του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ σε εφαρμογή των θέσεων της παράταξης για κυκλική εναλλαγή στις θέσεις εκπροσώπησης), όσο και οι παρεμβάσεις των συναδέλφων, δημοσιογράφων, τεχνικών και εργαζομένων άλλων κλάδων που παρακολούθησαν-συμμετείχαν στην ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ που συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μακρής.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση (4.12.2010) ήταν ικανοποιητική και «δια-κλαδική», καθώς σε αυτήν ήταν παρόντες/παρούσες και συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους, εκπρόσωποι των ΔΣ και μέλη από την ΕΤΤΘ (Ένωση Τεχνικών Τύπου Θεσσαλονίκης), ΕΤΕΡ -ΜΘ (Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας-Θράκης), ΕΤΙΤΒΕ (Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας), εργαζόμενοι από τον χώρο Προσωπικού στον Τύπο, ενώ παρέμβαση στη συζήτηση και πρόταση για «κοινή κάθοδο» σε αγώνες με το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων απηύθυνε ο δικηγόρος Ζήσης Κλεισιάρης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Παρακολουθείστε-ακούστε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις εισηγήσεις στα παρακάτω VIDEO

Ο Σπύρος Μαρκέτος

 

Ο ‘Αρις Καζάκος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: