Ολοταχώς προς 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 17 και 18 Δεκέμβρη στον Τύπο. Θα εξαιρεθούν τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα;

Αναδημοσιεύουμε από http://financialcrimesnews.blogspot.com/

Ανατροπή από την πίεση της βάσης

Τελικά στο διασωματειακό, κάτω από τη γενική κατακραυγή, ανέκρουσαν πρύμνα οι έχοντες συντεχνιακές λογικές και καλούν σε απεργία σε ΟΛΑ τα ΜΜΕ. Χρέος όλων μας να δουλέψουμε για την επιτυχία των απεργιών.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ στα πλαίσια της κλιμακούμενης αντίδρασης για να αντιμετωπιστούν οι συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις σε βάρος εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων με απολύσεις, αύξηση της ανεργίας, εκ περιτροπής εργασία, αντικατάσταση των ΣΣΕ με ατομικές συμβάσεις εργασίες και σε συνέχεια των κινητοποιήσεων καλεί τις Ενώσεις του κλάδου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανεργατική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου και την κήρυξη 48ωρης απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ για την Παρασκευή 17/12 και Σάββατο 18/12/2010.

Ζητάμε:
• Την άμεση υπογραφή και τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
• Την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, το σταμάτημα των μαζικών απολύσεων και
• Την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των ανέργων.
Σήμερα, στο όνομα μιας οικονομικής κρίσης και με την απειλή της χρεοκοπίας, που προκάλεσαν η κακοδιαχείριση, η σπατάλη, η κερδοσκοπία με την ανοχή και την συνενοχή του πολιτικού συστήματος οι.εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση. Σκοπός η αφαίρεση ακόμα και των στοιχειωδών ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για τη επαναφορά εργατικού Μεσαίωνα. στοι
Η δημιουργία κλίματος φόβου και τρομοκρατίας σε βάρος των συναδέλφων μας με απειλές η και κλείσιμο εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η σφαγή της ελεύθερης και αντικειμενικής ενημέρωσης στο βωμό της διαπλοκής, της εμπορευματοποίησης και μιας ψευδεπίγραφης δημοκρατίας όργανο των μονοπωλίων, θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και μαζικά από όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
Η Συντονιστική Επιτροπή τέλος διακηρύσσει την απόφασή της να προχωρήσει συντεταγμένα με τους εργαζομένους όλης της χώρας συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις των Τριτοβάθμιων Εργατικών Οργανώσεων.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

Η «αρεία φυλή» των συντεχνιαστών στα ΜΜΕ

Η 48ωρη απεργία στις εφημερίδες για τις 17 και 18 Δεκεμβρίου με σκοπό να μην βγουν τα κυριακάτικα φύλλα της 19ης Δεκέμβρη κλείδωσε από το Διασωματειακό των ΜΜΕ. Είναι μια φανερή υποχώρηση στην πίεση της βάσης αλλά ταυτόχρονα οι πολιτικά ετερόκλητες πλειοψηφίες σε ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ (τα σωματεία του αγγελιόσημου δηλαδή) δείχνουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να σπάσουν την διακλαδική ενότητα που έχει αποτελέσει μέχρι τώρα δύναμη για την αντίσταση των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Η απόφαση τους να εξαιρέσουν από την απεργία τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, για να μην αποτελέσει δώρο στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, χρειάζεται να ανατραπεί στην πράξη από τις πρωτοβουλίες από τα κάτω που θα χρειαστεί να πάρει τις επόμενες ημέρες το συντονιστικό της διακλαδικής συνέλευσης. Η απεργία είτε τελικά παραμείνει μόνο στις εφημερίδες είτε καταφέρουμε και την απλώσουμε σε όλο τον κλάδο θα χρειαστεί να οργανωθεί, με περιφρουρήσεις, με άνοιγμα του απεργιακού ταμείου κλπ. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα κάτω όπως αφού είναι σίγουρο ότι οι γραφειοκράτες έβαλαν την απεργία για τα φύλλα της 19 Δεκέμβρη όχι για να την οργανώσουν καλύτερα αλλά για να προσπαθήσουν να την διαλύσουν.
Aσφαλώς και η κοινή στάση ΕΣΗΕΑ-ΕΠΗΕΑ-ΕΤΗΠΤΑ στο διασωματειακό για απεργία ΜΟΝΟ στις εφημερίδες στις 17 και 18 Δεκέμβρη (λες και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και την ΕΡΤ, όλα είναι ρόδινα) επιδέχεται πολλές αναγνώσεις. Μια από αυτές έκανε ο Κυριακού με τις απολύσεις στον ΑΝΤ1, άλλη μια ο Παναγοπουλοαλαφούζος στο Σκάι με τις ατομικές συμβάσεις, κλπ
Προκαταβολικά λέμε ότι σε ότι μας αφορά θα είμαστε μέσα στις προσπάθειες επιτυχούς οργάνωσης κάθε απεργίας, όπως στις 15, 17 και 18 Δεκέμβρη, είτε τη θεωρούμε λίγη μπροστά στις απαιτήσεις των καιρών, είτε όχι (γι αυτούς που τις ψηφίζουν μέσα στα ΔΣ ορισμένων σωματείων, δεν είμαστε και τόσο σίγουροι-άλλωστε συχνά ψήφιζαν απεργίες και δεν έρχονταν ούτε στις απεργιακές συγκεντρώσεις).
Και αυτή την απεργία στις εφημερίδες κάτω από την πίεση των συναδέλφων την αποφάσισαν, αφού είναι γνωστό ότι την 48ωρη την αποφεύγουν εδώ και χρόνια.

Αξίζει όμως να προσέξουμε ότι είναι τα «ευγενή» σωματεία της «αρείας φυλής» που απολαμβάνει το αγγελιόσημο, που για άλλη μια φορά επιδιώκουν να σαμποτάρουν την διακλαδική ενότητα με τεχνικούς ραδιοφώνου, τηλεόρασης, μη μέλη ενώσεων, περιοδικό τύπο, φωτορεπόρτερ, κλπ.
Φαντάζει παράδοξο πχ η ΕΤΗΠΤΑ να καρπώνεται έσοδα από το αγγελιόσημο που προκύπτει από τις διαφημίσεις στον έντυπο τύπο (μέχρι εδώ σωστά), αλλά και από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, όπου δεν έχει ούτε ένα οργανωμένο και ασφαλισμένο μέλος, σε αντίθεση με τους τεχνικούς σε αυτά που μένουν εκτός του συστήματος αυτού (και που η ενότητα με αυτούς θα θωράκιζε τον κλάδο, με θετικές επιπτώσεις στο να μην χάνονται ποσά από μη είσπραξη του πόρου αυτού, αλλά καις την υπεράσπιση εργασιακών ζητημάτων).

Ακριβώς τα ίδια έχουν κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, σε κρίσιμες στιγμές για την πορεία του κλάδου των ΜΜΕ, γεγονός που δεν το αφήσαμε ασχολίαστο ούτε τότε, ούτε και τώρα. Ο συντεχνιασμός άλλωστε δεν είναι γνώρισμα μόνο της δεξιάς, αλλά υπάρχει μέσα σε κεντροαριστερές και «αριστερές» αντιλήψεις, με τις οποίες είμαστε απέναντι.
Επιδιώκουν να σαμποτάρουν συνειδητά το διασωματειακό και τη διακλαδική ενότητα και με τη δράση των εργαζομένων στη βάση, ανεξάρτητα από ειδικότητα ή σωματειακή ένταξη, θα το σταματήσουμε με κάθε τρόπο.

ΠΗΓΗ: http://financialcrimesnews.blogspot.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: