Απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα την ακύρωση των απολύσεων. Σήμερα, τώρα!!!

Οι απολύσεις έρχονται η μία πίσω από την άλλη. Τι θα πράξει λοιπόν η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ; Πόσοι πρέπει να απολυθούν για να κινητοποιηθεί η Ένωση;

Οι διάφορες απόψεις περί διευθυντικού δικαιώματος είναι άκρως επικίνδυνες. Τα συνδικαλιστικά σωματεία είναι για να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι τα δικαιώματα των εργοδοτών. Είμαστε με την αγορά εργασίας ή με το δικαίωμα στην εργασία; Ποιος το διαμορφώνει αυτό το δικαίωμα; Οι εργαζόμενοι ή η αγορά εργασίας; Τα συμφέροντα των εργαζομένων αφορούν τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ανάλογα και οι εργοδότες, λειτουργούν αποκλειστικά υπέρ των συμφερόντων τους. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι εργαζόμενοι και χωρίς ολιγωρίες. Όταν υπάρχει μία απόλυση πρέπει να υπάρχει αντίδραση.

Απάντηση δεν είναι ότι «θα προσλάβω κάποιον άλλο». Ούτε «εγώ δεν βγαίνω, κόψτε το λαιμό σας» και παίρνουν κεφάλια. Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν και πως σκέφτονται αυτοί. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Αν μπούμε στο παιχνίδι να εξηγήσουμε «λογικά» τα γεγονότα χάσαμε την ουσία. Εμείς δεν είμαστε τα αφεντικά, ούτε η κυβέρνηση.

«Λογικά» εξηγεί τα γεγονότα η σοσιαληστρική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με πρόσχημα την κρίση μας έχει αλλάξει τα φώτα. Για χαζούς ψάχνουν; Δεν γνώριζαν; Φυσικά γνώριζαν και έταξαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. «Λεφτά υπάρχουν» είπε ο μέγας κωπηλάτης και είπε αλήθεια. Λεφτά υπάρχουν για τις τράπεζες, τις μεγάλες εμποροβιομηχανίες και τους εκδοτοκαναλάρχες εργολάβους. Για τους άλλους δεν υπάρχουν. Αυτοί πρέπει πεισθούν «λογικά». Πως υπάρχει κρίση και απαιτούνται θυσίες και άλλα τέτοια τραγικά που πουλάνε οι τηλεοπτικές ντουντούκες.

Είναι «λογικές» οι περικοπές και οι απολύσεις; Είναι «λογική» η κατάργηση των ΣΣΕ; Είναι λογικές οι επιχειρησιακές συμβάσεις; Είναι λογική η συρρίκνωση των δημοτικών και δημόσιων μέσων ενημέρωσης με επίκληση την κρίση; Είναι «λογική» η διάλυση του κοινωνικού ιστού διότι δεν τους βγαίνουν τα νούμερα;

Τα διάφορα «νούμερα» που σήμερα παριστάνουν τους πολιτικούς και οικονομικούς διαχειριστές του συστήματος δεν είναι χθεσινοί. Είναι οι ίδιοι εδώ και πολλά χρόνια. Δεν τους εμπιστευόμαστε. Αυτοί προκάλεσαν την κρίση, αυτοί τα «έφαγαν» και δεν τα φάγαμε μαζί τους.

Με αφορμή την κρίση έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου. Ευκαιρία λοιπόν για την εξάρθρωση των όποιων κανόνων της αγοράς εργασίας. Γιούρια στο ψητό. Αυτή είναι η τακτική τους. Αυτό θέλουν να κάνουν. Να απελευθερώσουν πλήρως την αγορά εργασίας και για να το πετύχουν, θα πιέσουν όσο μπορούν. Με απολύσεις, με περικοπές, με τρομοκρατία. Άλλο ο διάλογος, άλλο ο μονόλογος.

Λοιπόν πρέπει να υπάρξει απάντηση. Η ιστορία στον ΔΟΛ είναι η αρχή. Μόνο τις τελευταίες ημέρες στην Θεσσαλονίκη είχαμε τρεις απολύσεις (δύο στο MEGA και μια στο Sport 103 FM). Χώρια τι έχει προηγηθεί και χώρια τι εκκρεμεί.

Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη: απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα την ακύρωση των απολύσεων. Σήμερα, τώρα.

Και ας το σκεφτούν καλά κάποιοι. Δεν θα πάμε με την πλάτη στον τοίχο. Γιατί εκεί μας οδηγεί αυτή η τακτική του βλέπουμε και… θα κάνουμε. Ναι βλέπουμε, αλλά κάνουμε, ΤΩΡΑ.

Φ.Δ.

Advertisements

2 Σχόλια to “Απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα την ακύρωση των απολύσεων. Σήμερα, τώρα!!!”

 1. Η πολιτική και το πρόγραμμα του Ενιαίου Μετώπου σήμερα
  (…)
  Αυτή η πολιτική συναίνεσης, μια μακρόχρονη συμφωνία της Βάρκιζας με τον καπιτα-λισμό, απομαζικοποίησε τα κινήματα κι’ έστειλε φυσικά ένα σωρό αγωνιστές στην ιδιώτευση. Το ίδιο ισχύει ασφαλώς όχι μόνο για το ΚΚΕ αλλά και για την εκτός ΚΚΕ αριστερά: Κινούμενη ελεύθερα σ’ ολόκληρο το φάσμα από τον ρεφορμισμό ως τον άκρατο σεχταρισμό δεν μπόρεσε να διαφοροποιηθεί από το ΚΚΕ σε οτι αφορά τις πρακτικές προτάσεις. Η αριστερά έπρεπε να είναι επαναστατική χωρίς να είναι σεχτα-ριστική, έπρεπε να είναι διεκδικητική χωρίς να διαλύει την πολιτική στο άμεσο διεκδι-κητικό, χωρίς να διαλύει το Όλο στο Μέρος, και σ’ αυτό απέτυχε είτε από συνειδητή επιλογή (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) είτε από αντικειμενική αδυναμία (η λεγόμενη άκρα ή αντικαπιταλιστική, επαναστατική αριστερά).
  (……)

  ★ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ
  http://www.theorystudies.blogspot.com

 2. Ένας ξέμπαρκος από την αριστερά Says:

  Επειδή αναρωτιέται ο συντάκτης παραπάνω τι είναι «λογικό» θα απντήσουμε ότι το Λογικό στη σημερινή εποχή, είναι το ΠΑΡΑΛΟΓΟ. Και το ¨παράνομο» είναι και ΗΘΙΚΟ. Έτσι έχουν τα πράγματα, δυστυχώς. Τουλάχιστον υπάρχουν και ΑΛΛΟΙ άνθρωποι, ΑΛΛΟΙ συνάδελφοι, ΑΛΛΕΣ σκέψεις και ΑΛΛΕΣ στρατηγικές. Και αυτό είναι παρήγορο. Δεν είμαι στους «Ασύνταχτους», αλλά μπορεί και να είμαι ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΩ. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Στη νοοτροπία και στον τρόπο σκέψης. Κάποιοι φοβούνται να το φωνάξουν. Είναι και αυτός ακόμη ένας φόβος…(Το λέω επειδή στην αφίσα σας για την εκδήλωση του Σαββάτου λέτε «Να σπάσουμε τον φόβο»).

  Ένας ξέμπαρκος από την αριστερά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: