ΠΟΕΣΥ: «Κατεδαφίζουν τις εργασιακές σχέσεις» – ΠΟΣΠΕΡΤ: Τρίωρη στάση την Πέμπτη – ΓΣΕΕ: «Ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα»

ΠΟΕΣΥ: «Κατεδαφίζουν τις εργασιακές σχέσεις» – ΠΟΣΠΕΡΤ: Τρίωρη στάση την Πέμπτη – ΓΣΕΕ: «Ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα»

Αρχίζει να ξυπνάει ο αργοκίνητος -και γενικώς απρόθυμος να αντιδράσει αποφασιστικά και ειλικρινά- επίσημος συνδικαλιστικός-γραφειοκρατικός μηχανισμός της χώρας, μετά τις ανακοινώσεις της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που έγιναν διαδοχικά σήμερα Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010 στη διάρκεια αντίστοιχων συνεντεύξεων Τύπου στην Αθήνα. Κάτω από το βάρος των εξελίξεων των τελευταίων ωρών και για να μην απαξιωθεί ολοκληρωτικά η συνδικαλιστική τους υπόσταση από την κοινωνία, εξέδωσαν ανακοινώσεις περί της ανάγκης «αγωνιστικής ετοιμότητας»…

ΓΣΕΕ

Πέρα από το συλλαλητήριο της 25ης Νοεμβρίου και την απεργία της 15ης Δεκεμβρίου (που έχει κηρύξει πριν… αρκετές εβδομάδες!), η ΓΣΕΕ προαναγγέλλει ότι θα προχωρήσει και σε άλλες κινητοποιήσεις. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «το ενδεχόμενο κατάργησης του δικαιώματος επέκτασης των συμβάσεων και στα μη μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων», μπορεί να είναι η «θρυαλλίδα που μπορεί να τινάξει στον αέρα το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων».

ΠΟΕΣΥ

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί την αποδιοργάνωση –έως και πλήρη χειραγώγηση- των ελληνικών μέσων ενημέρωσης» καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση έχει φτάσει στο έσχατο σημείο αναξιοπιστίας».

ΠΟΣΠΕΡΤ

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην παναττική τρίωρη στάση εργασίας (12.00-15.00) που πραγματοποιεί μεθαύριο η ΓΣΕΕ και στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Καλυθμώνος (13.00). Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η ΕΡΤ Α.Ε. παρότι είναι υγιής Δ.Ε.Κ.Ο. γιατί τα ελλείμματα της είναι μηδενικά, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2010 και τον προϋπολογισμό του 2011, συμπεριλήφθηκε από την κυβέρνηση, άδικα και ενάντια σε κάθε λογική, στη λίστα με τις 17 Δ.Ε.Κ.Ο., που έχουν χαρακτηρισθεί προβληματικές και δίνεται βορά στην τρόϊκα».

Για μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στο ισοπεδωτικό πέρασμα του Δ.Ν.Τ. από διάφορες χώρες, δείτε το Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

Για ολόκληρες τις ανακοινώσεις ΓΣΕΕ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, τις ανακοινώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και για την ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για «απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Χίλτον όπου έδιναν συνέντευξη Τύπου τα μέλη της τρόικας» προχωρήστε στην

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΠΟΕΣΥ

Τέλος στην κυβερνητική κοροϊδία

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. ζητά και πάλι τη στήριξη των Ελλήνων δημοκρατικών πολιτών απέναντι στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση αποδιοργάνωση –έως και πλήρη χειραγώγηση- των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, με κινήσεις που τείνουν στην πλήρη απαξίωση της πλειοψηφίας των δημοσιογράφων.

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει στο έσχατο σημείο αναξιοπιστίας, ενθαρρύνοντας ή υποκινώντας ενέργειες μέρους της εργοδοσίας, οι οποίες οδηγούν στην κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού φορέα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Εκμεταλλευόμενοι τις καταστροφικές διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου και τη συνακόλουθη ανασφάλεια των εργαζομένων στον Τύπο και τα λοιπά ΜΜΕ, εργοδότες και διευθυντικά στελέχη απειλούν και εκβιάζουν, με στόχο είτε την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας είτε τη συνομολόγηση ψευδεπίγραφων μορφών ελαστικής εργασίας.

Μπροστά στο φαινόμενο της πλήρους αποχαλίνωσης της εργοδοσίας και την αδιάφορη στάση των αρμόδιων υπουργείων (που υποκρύπτει ανοχή έως ενθάρρυνση των έκνομων ή ανήθικων μεθοδεύσεων), το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί τις Ενώσεις-μέλη της να επεξεργαστούν από κοινού σχέδιο κινητοποιήσεων από την ερχόμενη εβδομάδα, με κύριους στόχους:

* Την άμεση υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας –κάτι που αποφεύγουν τα όργανα της εργοδοσίας με διάφορες προφάσεις και νομικίστικες κινήσεις.

* Την απόσυρση της επιχειρούμενης ρύθμισης για νομιμοποίηση των επιχειρησιακών συμβάσεων σε βάρος των κλαδικών.

* Τη συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι επί 13 μήνες αποφεύγουν κάθε ουσιαστική συζήτηση και δέσμευση.

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΠΟΣΠΕΡΤ:

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

μετά τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση της τρόϊκας (Δ.Ν.Τ. – Ε.Κ.Τ. – Ε.Ε.), με την άδικη, μονομερή και νεοφιλελεύθερη πολιτική που προβλέπεται μέσα και από τον Προϋπολογισμό του 2011, εναντίον μισθωτών & συνταξιούχων, την ίδια ώρα που οι μισθοί μειώνονται, οι Σ.Σ.Ε. καταργούνται, ο Ο.ΜΕ.Δ. απαξιώνεται, οι τιμές αυξάνονται, ο πληθωρισμός φουντώνει, η ανεργία και η φτώχεια καλπάζουν, η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. συμμετέχει στην ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ 3-ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. για την Πέμπτη 25/11/2010 από τις 12:00’ έως 15:00’ και στο συλλαλητήριο της Πλ. Κλαυθμώνος στις 13:00’.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

η ΕΡΤ Α.Ε. παρότι είναι υγιής Δ.Ε.Κ.Ο. γιατί τα ελλείμματα της είναι μηδενικά, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2010 και τον προϋπολογισμό του 2011, συμπεριλήφθηκε από την κυβέρνηση, άδικα και ενάντια σε κάθε λογική, στη λίστα με τις 17 Δ.Ε.Κ.Ο., που έχουν χαρακτηρισθεί προβληματικές και δίνεται βορά στην τρόϊκα. Ζητάμε εδώ και τώρα την μη υπαγωγή της στη λίστα αυτή. Να την αφήσουν να επιτελέσει το ρόλο της. Η ενημέρωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαριστεί σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. καλεί τα σωματεία-μέλη της και όλους τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους απάντηση με μαζικό-ενωτικό παρόν στη προσυγκέντρωση της πλατείας Κοραή & της οδού Πανεπιστημημίου».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για «απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Χίλτον όπου έδιναν συνέντευξη Τύπου τα μέλη της τρόικας

Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά μελών της Νεολαίας Συνασπισμού και της Αυτόνομης Παρέμβασης που πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο όπου έδινε συνέντευξη τύπου η τρόικα, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Νεολαία Συνασπισμού. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Τη στιγμή που η Τρόικα έδινε συνέντευξη τύπου και ανακοίνωνε τα νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα οποία θα θέσουν οριστικό τέλος στα εργασιακά μας δικαιώματα και θα αφαιρέσουν τα τελευταία υπολείμματα κοινωνικής μέριμνας, η αστυνομία και τα ΜΑΤ έθεσαν ως στόχο όσους αντιστέκονται στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Χωρίς καμία απολύτως αφορμή τα ΜΑΤ πήραν εντολή να διώξουν από το χώρο τους διαδηλωτές κάνοντας εκτεταμένη χρήση βίας. Η βίαιη απώθηση από το χώρο δεν σταμάτησε παρά μόνο όταν οι διαδηλωτές βρέθηκαν στην απέναντι πλευρά του πεζοδρομίου. Φαίνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εμποδίσει και να καταστείλει οποιονδήποτε αμφισβητεί την πιο ταξική πολιτική της μεταπολίτευσης. Μαζί με την όξυνση της επίθεσης στους εργαζομένους οξύνεται και η επίθεση απέναντι σε όσους αντιστέκονται.».

Το παρακάτω κείμενο για τα όσα είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει ως πηγή του την ηλεκτρονική έκδοση της ιστοσελίδας της εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ www.enet.gr

Τον Δεκέμβριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για την αποδόμιση των εργασιακών σχέσεων

Αποκαλύπτονται τα «κρυφά» μέτρα του μνημονίου

Θα ανέλθουν στα 13 δισ. ευρώ και θα αφορούν στην περίοδο 2012-2014

Μέτρα, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ και δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί αν και περιλαμβάνονται από τον περασμένο Μάιο στο Μνημόνιο, θα ενσωματώνει το «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στρατηγικό πλαίσιο 2012-2014. Το κείμενο, που θα συνταχθεί από κοινού με την τρόικα, θα γίνει νόμος του κράτους στο τέλος Απριλίου του 2011. Το χρονοδιάγραμμα για την αποκάλυψη των »κρυφών» μέτρων του μνημονίου ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ σχετική αναφορά έκαναν και οι εκπρόσωποι της τρόικας οι οποίοι μίλησαν για λήψη μέτρων που θα αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τρεις ώρες μετά τις ανακοινώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, ο υπουργός έκανε αναφορά στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στρατηγικό πλαίσιο. Διευκρίνισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο θα αναλύει τα μη προσδιοριζόμενα μέτρα του μνημονίου, με τα οποία στόχος θα είναι η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014.

Για τις εργασιακές σχέσεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως δεν θα γίνουν μειώσεις αποδοχών κάτω από το κατώτατο όριο που ορίζει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Το τελικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει επίσης πως υπό προϋποθέσεις οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών, θα κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο, αφού έχει εξασφαλιστεί πρώτα η σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Αναφερόμενος στη στελέχωση του Δημοσίου και στην εφαρμογή του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις», διευκρίνισε πως το 2010 αποχώρησαν 40.000 υπάλληλοι. Ο αριθμός αυτός δίνει τη δυνατότητα για 8.000 προσλήψεις (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι μετατάξεις) εντός του 2011. Ο υπουργός σημείωσε πως οι μεγαλύτερες ανάγκες για προσλήψεις εντοπίζονται στην Υγεία, την εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις με μια ενδεχόμενη παράταση στους χρόνους αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την τρόικα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε να βλέπει θετικά τη σχετική πρόταση του ΔΝΤ. Πρόσθεσε, πάντως, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011, αναγνωρίζοντας επίσης πως το πρόγραμμα δανεισμού εμφανίζει δυσκολίες για την περίοδο 2013-2015. Σημειώνεται πως για αυτή την τριετία η Ελλάδα καλείται να δανειστεί περισσότερα από 120 δισ. ευρώ.

Για «δέκα προκλήσεις» έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά και τη δεύτερη «επιθεώρηση» από την τρόικα. Ξεχωρίζουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η αναδιοργάνωση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οι συγχωνεύσεις Εφοριών και οι εσωτερικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Δημόσιες δαπάνες

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε προφανές και αυτονόητο ότι «η πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ο,τιδήποτε άλλο». Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα, πρόσθεσε, υπάρχει μεταξύ άλλων δέσμευση για την τοποθέτηση οικονομικών επιθεωρητών στους σημαντικότερους φορείς της κυβέρνησης. Παράλληλα προωθείται η δημιουργία ενός «μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου», που όπως διευκρίνισε ο υπουργός «δεν θα απαριθμεί κάθε μέτρο και υπομέτρο αλλά τις βασικές κατευθύνσεις» για το πώς θα περιοριστούν οι δαπάνες, πώς θα αυξηθούν τα έσοδα και πώς θα επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Το σχέδιο θα συζητηθεί κατά την επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας, το Φεβρουάριο, προκειμένου να προωθηθεί προς ψήφιση από τη Βουλή το ερχόμενο καλοκαίρι.

Φοροδιαφυγή

Κατατίθενται εντός του Δεκεμβρίου δύο νομοσχέδια για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στη φοροδιαφυγή. Την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει συγχωνεύσεις ΔΟΥ, ενώ για τις αρχές του 2011 προσδιορίζεται η αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΕΚΟ

Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί ένα μητρώο με όλες τις ΔΕΚΟ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε οριζόντιες παρεμβάσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ στο 1ο τρίμηνο του 2011 η κυβέρνηση θα παρουσιάσει προτάσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων

Μεταρρύθμιση Δημοσίου

Ο υπουργός επανέλαβε πως από το 2011 θα ισχύει «χωρίς εξαιρέσεις» ο κανόνας με τον οποίο 1 πρόσληψη θα αντιστοιχεί σε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Στον κανόνα εντάσσονται και οι μετατάξεις, ενώ κάθε υπουργείο θα πρέπει να εκπονήσει πρόγραμμα προσλήψεων. Στο πρώτο μισό του ερχόμενου έτους θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί το ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες.

Υγεία

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μέτρα όπως η λίστα φαρμάκων και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ήδη εφαρμόζεται σε ένα ταμείο και σταδιακά θα επεκταθεί η χρήση της, η τοποθέτηση εσωτερικών ελεγκτών στα νοσοκομεία, ο έλεγχος των δαπανών Υγείας κ.λ.π.

Εργασιακές σχέσεις

Ο υπουργός εξήγγειλε αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα «σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους». Παράλληλα, αλλάζει το πλαίσιο για τη διαιτησία, ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς. Παράλληλα εξαγγέλλονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας και την ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Κλειστά επαγγέλματα

Ως το τέλος του έτους ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση σειράς κλειστών επαγγελμάτων.

Επιχειρηματικό περιβάλλον

Περιλαμβάνονται μέτρα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων, καθώς και για την άρση των 30 σημαντικότερων εμποδίων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε επίσης αναφορές για νέο πλαίσιο για τον τουρισμό και το εμπόριο, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επιτάχυνση δημοσίων έργων και επενδύσεων, μέτρα ενίσχυσης των εξαγωγών και επιτάχυνση στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Χρηματοπιστωτικός τομέας

Προχωρά η αναδιάρθρωση της Αγροτικής Τράπεζας σε συμφωνία με την τρόικα και, κυρίως, τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Ταυτόχρονα προχωρά ο λειτουργικός διαχωρισμός στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στα μέτρα για τη διάθεση επιπλέον εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Δημόσια περιουσία και αποκρατικοποιήσεις

Η κυβέρνηση προσδοκά σε έσοδα ενός δισ. ευρώ εντός του 2011 και θα παρουσιάσει σχετικό πρόγραμμα ως το τέλος του έτους. Παράλληλα θα προχωρήσει η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας που, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2011. Συνολικά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για έσοδα 7 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: