Συντονισμός των Ενώσεων στη Θεσσαλονίκη κατά των περικοπών, απολύσεων και καθυστερήσεων στις πληρωμές

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ, ΤΕΤΑΡΤΗ 10.11.2010

Ο συντονισμός των Ενώσεων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης Μ-Θ, οι ενέργειες κατά των περικοπών που έχουν αρχίσει να προωθούν ένας-ένας οι διάφοροι ιδιοκτήτες εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών μμε, η τύχη του Βαλκανικού Κέντρου Τύπου και η φετινή γιορτή των δημοσιογράφων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΜΕ Μ-Θ

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ συνάντηση αντιπροσωπειών των δσ της Ένωσης Συντακτών Ημ. Εφ. Μ-Θ ΕΣΗΕΜΘ, της Ένωσης Τεχνικών Τύπου Θεσσαλονίκης ΕΤΤΘ και της Ένωσης Προσωπικού Ημ. Εφ. Θεσσαλονίκης ΕΠΗΕΘ, για συντονισμό των ενεργειών κατά των παρατηρούμενων καθυστερήσεων στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων των εργαζομένων στηην εφημερίδα ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ (περίπου 14 συντάκτες, 20 δημοσιογράφοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, 7 τεχνικοί, 15 διοικητικοί) και των προωθούμενων περικοπών σε διάφορα μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης.

Στο ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ ο διευθυντής Ν. Πετρουλάκης αθέτησε ακόμη μια φορά τα όσα κατά καιρούς έχει υποσχεθεί για εξομάλυνση στις πληρωμές (αφού οι συνδικαλιστικές μας Ενώσεις δεν αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή) και σήμερα έχουμε καθυστερήσεις από ένα έως και τέσσερις μήνες. Από κοινού και με την Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας ΕΤΕΡ, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στην ιδιοκτησία της εφημερίδας, με την οποία τέθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξομάλυνση στις πληρωμές των εργαζομένων, με την προειδοποίηση κινητοποιήσεων αν δεν γίνει κάτι τέτοιο.

Στη σημερινή συνεδρίαση του δσ της ΕΣΗΕΜΘ έγινε γνωστό ότι ο Ιδιοκτήτης του ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ Αδρώνης ζήτησε συνάντηση με την Ένωση στα γραφεία του. Αποφασίστηκε αυτή η συνάντηση να γίνει στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ και με τις 4 Ενώσεις, καθώς και ότι θα προχωρήσουμε μαζί δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί. Όχι ξεχωριστή λύση, συμφωνήθηκε στο δσ.

Έγινε γνωστό επίσης ότι συνεχίζονται οι πιέσεις για περικοπές των μηνιαίων αποδοχών στον ΑΝΤ1 (όπου εκκρεμεί συνάντηση με την ιδιοκτησία), ενώ στον ΑΛΤΕΡ παρατηρείται καθυστέρηση 20 περίπου ημερών στις πληρωμές, για τις οποίες έχει υπάρξει διαμαρτυρία από Αθήνα. Για δε την απόλυση δημοσιογράφου στην ΩΜΕΓΑ τηλεόραση, αποφασίστηκε η νομική ενέργεια που θα ακολουθηθεί ώστε να πάρει πίσω την απόλυση

Επίσης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΔΕΛΤΑ του Έβρου απολύθηκε ένας δημοσιογράφος και ένας τεχνικός, για τους οποίους θα υπάρξει συνδρομή της Ένωσης σε δικαστική προσβολή, καθώς και μετάβαση στην Αλεξανδρούπολη αντιπροσωπείας του δσ για συνάντηση με τους εργασιακούς εκπροσώπου, τους εργαζόμενους και πραγματοποίηση διαμαρτυρίας έξω από τον σταθμό και στην πόλη.

Για το ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ καταγγέλθηκε ότι όχι μόνο ο Διαμαντόπουλος δεν πήρε πίσω τις περικοπές, αλλά έχει σκληρύνει τη στάση του έναντι των εργαζομένων. Και όχι μόνο αυτό. Έχει προχωρήσει σε επαφές με ιδιοκτήτες άλλων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για να ακολουθήσουν και αυτή το… παράδειγμά της αντεργατικής στάσης του και να προωθήσουν περικοπές, ώστε να μην μείνει μόνος αυτός να τις εφαρμόζει. Να λοιπόν ποια είναι η αλληλεγγύη των αφεντικών!

Όμως, τι κάνουν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, που πρώτοι σε όλη την Ελλάδα έσπευσαν να υπογράψουν περικοπή αποδοχών τους κατά 25%; Γι αυτούς αποφασίστηκαν συγκεκριμένα βήματα που θα ακολουθηθούν, πάντα σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις και τις αρχές δεοντολογίας. Για δε την ιδιοκτησία του σταθμού, αποφασίστηκε σε συντονισμό με τις Ενώσεις (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΤΕΡ, ΕΠΗΕΘ) να προχωρήσουμε σε απεργιακή κινητοποίηση τις αμέσως επόμενες μέρες.

Όσο για την αναγκαιότητα συντονισμού της ΕΣΗΕΜΘ με τις άλλες Ενώσεις Συντακτών, την διεκδίκηση ενός συνολικού πακέτου αιτημάτων και την εκπόνηση χρονοδιαγράμματος ενεργειών κια κινητοποιήσεων αποτροπής του αντεργατικού πογκρόμτης κατοχικής κυβέρνησης των ΔΝΤ-ΕΕ, το προεδρείο το μόνο που βρήκε να πεί ήταν να αποδεχθούμε την πρόσκληση της Αθήνας για μιά νέα σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των 5 Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ…. Για μία ακόμη φορά, το μόνο που βρίσκουν να κάνουν είναι συσκέψεις και πάλι συσκέψεις…! Χωρίς διάθεση και στρατηγική αλλά παραδομένοι άνευ όρων, οι συνδικαλιστικοί μας εκπρόσωποι αποδεικνύονται πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Να τους χαίρονται όσοι τους ψηφίζουν.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ

Ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του δσ της ΕΣΗΕΜΘ κατέθεσαν πρόταση διάλυσης του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΥΠΟΥ, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν βρίσκεται ακαδημαϊκός να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιό του όπως απαιτεί το καταστατικό του ΒΚΤ – η σύνθεση του σύμφωνα με αυτό είναι: 5 μέλη του δσ της ΕΣΗΕΜΘ + ο δήμαρχος (!) + ο πρύτανης (!) + 2 ακαδημαϊκοί (!!). Εμ, έτσι πως το φτιάξανε πριν είκοσι χρόνια, πώς να λειτουργήσει; Να θυμίσουμε μόνο ότι αυτήν την (μη) λειτουργία του είχαν αποφασίσει (ως πρόεδρος) ο Α. Κούρτης, (ως γεν. γραμματέας) ο Κ. Τσαουσίδης και (ως έφορος κτιρίου) ο Ν. Καράς.

Πέραν των αρχικών ενεργειών του (όπως κάποια συνέδρια, αλλά κυρίως για την αποδοχή του σημερινού κτιρίου-γραφείων της Ένωσης από την Εθνική Τράπεζα… ελέω Καραμανλή (του πρεσβύτερου). Έκτοτε, τίποτε! Ενώ θα μπορούσε με τον πλούτο των δραστηριοτήτων του και τις πρωτοβουλίες με βαλκάνιους συναδέλφους και τις συνδικαλιστικές ενώσεις των χωρών της βαλκανικής, να είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Τουλάχιστον στον δημοσιογραφικό χώρο των Βαλκανίων και μάλιστα τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια στην περιοχή. Λ.χ. πόσα μπορούσαν να είχαν γίνει στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης από τις εθνικιστικές εντάσεις, τη συμβολή των συναδέλφων αλλά και το ρόλο των κυρίαρχων μμε των Βαλκανίων.

Γι αυτό και καταψηφίσαμε την πρόταση, λέγοντας ότι από πέρυσι (που από τον Ασύνταχτο στο διοικητικό ήταν η Μ. Μεϊντάνη) είχε δηλωθεί ότι έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για επανεργοποίηση του ΒΚΤ. Σε επανίδρυση αναφέρθηκε ο Αδάμ, ο οποίος έκανε την επισήμανση ότι αφού ιδρύθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης, αυτή πρέπει να πάρει και την όποια απόφαση για την τύχη του.

Τελικά, αποφασίστηκε η διάλυσή του με ψήφους 6 υπέρ (Βοϊτσίδης, Φωκιανίδης, Κοντογουλίδης, Ντόζης, Ρεπανάς Χαλεπλίδου), 2 κατά (του Μπίκα και του Αδάμ) και μίας αποχής (του Καρά). Η πλειοψηφία υποστήριξε ότι οι όποιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσω του Μορφωτικού Ιδρύματος.

ΕΤΗΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Αποφασίστηκε ότι στη φετινή οικονομική συγκυρία οι δημοσιογράφοι και η Ένωση δεν μπορούν να κινηθούν έξω από αυτό το κλίμα. Γι αυτό και οτιδήποτε σχετικό να είναι περιορισμένης έκτασης και δαπάνης. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η παιδική γιορτή, αλλά στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ, ενώ ανοιχτό αφέθηκε τι θα γίνει με την γιορτή των μελών. Η πλειοψηφία κινείται στην κατεύθυνση να ζητηθεί μία Αποθήκη του λιμανιού (εκεί που φιλοξενούνται δραστηριότητες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου) και να γίνει εκεί.

Εμείς προτείναμε να μην γίνει καθόλου γιορτή τη σημερινή εποχή της αντεργατικής λαίλαπας και οικονομικής ανέχειας –πέραν του γεγονότος ότι αυτή η γιορτή περισσότερο γίνεται για τους διάφορους κυβερνητικούς, πολιτικούς και άλλους παρατρεχάμενους, με την πλειοψηφία των συναδέλφων να απουσιάζουν). Αντί δε αυτής, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να ενισχύσουν το Ταμείο Αλληλοβοηθείας της Ένωσης και τους άνεργους συναδέλφους. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

ΕΡΤ3

Να δούμε τώρα πως θα βγάλουν άκρη με τις πεντακόσιες αιτήσεις για την κάλυψη των μόλις 26 θέσεων δημοσιογράφων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στην ΕΡΤ3. Η εργασιακή συνέλευση της περασμένης Πέμπτης έδειξε την αμφισβήτηση πολλών συναδέλφων της επιλογής του προέδρου και της πλειοψηφίας να συμμετάσχει η Ένωση σ’ αυτήν την στημένη και θολή διαδικασία αξιολόγησης και μάλιστα με μειοψηφική συμμετοχή αφού στις τριμελείς επιτροπές συμμετέχει με έναν εκπρόσωπο. Αν και μόνο οι Ασύνταχτοι τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα κατά της όλης διαδικασίας, με κάποιους ερτικούς να αφήνουν αιχμές μόνο για τις επιλογές των προσώπων, θέλοντας απλώς να.. την βγούνε λίγο στον πρόεδρο. Πάντως, ένας εκ των Ασύνταχτων συναδέλφων αποχώρησε από την εργασιακή διαμαρτυρόμενος κατά του προέδρου, για προσβολή της νοημοσύνης μας.

Εδώ όμως θέλουμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι στην διάρκειας δύο ωρών συνέλευση όπου παραβρέθηκαν περίπου 50 εργαζόμενοι δημοσιογράφοι (δυστυχώς μόνο, από τα 176 μέλη μας εργαζόμενοι στο τρίτο κανάλι), δεν ακούστηκε από κανέναν τίποτε περί περικοπών που έχουν υποστεί, την αναγκαιότητα ακύρωσής τους, έστω κάτι για αντίδραση εκ των υστέρων… Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δεν ακούστηκε τίποτε για την επερχόμενη λαίλαπα κατά των δημόσιων κεντρικών, περιφερειακών, τοπικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης που κινδυνεύουν από το νέο αντεργατικό τσουνάμι της κατοχικής κυβέρνησης των ΔΝΤ-ΕΕ. Και την αναγακότητα να ετοιμαστούμε για την απόκρουση των όποιων σχεδίων (κλεισίματος, συγχνωνεύσεων, περικοπών, απολύσεων κ.α.).

Αλλά ούτε ακούστηκε κάτι από το προεδρείο της Ένωσης και τον πρόεδρο, που θα μπορούσαν να απευθυνθούν στα μέλη και να καλλιεργήσουν την αναγκαιότητα μιάς αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζομένων μπροστά στην νέα λαίλαπα που έρχεται οσονούπω… ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΡΙΑ! Απ’ όλους και για όλους, εργαζόμενους και διαχειριστές συνδικαλιστές. Εμείς στο τέλος τα είπαμε – οι μόνοι, αλλά…

Μπάμπης Μπίκας, μέλος του δσ της ΕΣΗΕΜΘ από τον Ασύνταχτο

Advertisements

8 Σχόλια to “Συντονισμός των Ενώσεων στη Θεσσαλονίκη κατά των περικοπών, απολύσεων και καθυστερήσεων στις πληρωμές”

 1. Καλά έκαναν και κλείσανε το Βαλκανικό Κέντρο Τύπου. Γιατί, μήπως ήταν και καθόλου ανοιχτό; Άκου ο δήμαρχος στο δ.σ.;;;

  Κλάιν Μάιν

 2. Συγγνώμη αλλά χθες δεν έγινε μια συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ; εκεί που συνεδριάζατε δεν είναι; Καμιά ενημέρωση από τον εκπρόσωπό σας στο δ.σ. γι’ αυτό; Εκτός κι αν δεν ήταν εκεί.

 3. To ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ το ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ αυτοί που αποφάσισαν να το τερματίσουν.

  Χρησίμευε μέχρι τώρα για να κάνουν κάποιοι ταξιδάκια στα Βαλκάνια και να τρώνε γκούλας στα πολυτελή ξενοδοχεία.

  Αν θέλουμε συνενόηση με συναδέλφους δημοσιογράφους της Βαλκανικής, πρέπει να το κάνουμε οριζόντια και όχι μέσω ΔΣ διαφόρων μουχλιασμένων Κέντρων Τύπου.

 4. Άνεργος δημοσιογράφος Says:

  Δηλαδή, αποφασίστηκε να γίνει απεργία για τη στάση της εργοδοσίας του ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ; Κανένας φούρνος θα γκρεμίστηκε…
  Γιατί τόσον καιρό δεν γίνεται τίποτα από την ΕΣΗΕΜΘ για να στηρίξει τους εργαζόμενους που απειλούνται και εκβιάζονται με νέες απολύσεις και τρέχει στην επαρχία για να κάνει ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ έξω από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΛΤΑ TV στον… Έβρο; Πολύ καλά θα κάνει αλλά ΕΔΩ στην πόλη, μέσα στα πόδια μας, δίπλα μας, γιατί δεν κάνει καμιά παράσταση διαμαρτυρίας;;; Της πέφτει πιο… κοντινός ο… Έβρος; Πάλι ταξιδάκι θα κάνουμε; Βρε δεν μας παρατάτε όλοι μαζί!

 5. Άνεργος δημοσιογράφος Says:

  Α και ξέχασα και αυτό: Όταν λένε ότι οι ΕΝΩΣΕΙΣ «θα συντονιστούν», δηλαδή τι ακριβώς θα κάνουν; Θα συντονίσουν τα βήματά τους; Γιατί τα συντονισμένα βήματα π.χ. πάνω σε ετοιμόρροπες γέφυρες, ξέρουμε πού μπορούν να καταλήξουν.
  Τέλος πάντων. Να το δούμε και να μη το πιστέψουμε

 6. Αντιγραφεύς Says:

  Για μια ανακοίνωση των ίδιων των καταληψιών για την συμβολική ΚΑΤΑΛΗΨΗ της ΕΣΗΕΜ-Θ από διαδηλωτές την προηγούμενη Τετάρτη,

  υπάρχει ενημέρωση ΕΔΩ:

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1223105

 7. Η γιορτή να είναι σεμνή και να γίνει μόνο για τα παιδιά. Οι μεγάλοι να καθήσουν στ’ αβγά τους. Για γιορτές είμαστε τώρα; Άντε ξεκουνηθείτε να βγούμε στους δρόμους. Στο τέλος θα μας περικόψουν και την αναπνοή μας!

 8. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΣΗΕΜ-Θ (www.esiemth.gr) για την εκδικητική απόλυση συναδέλφου-εργασιακού εκπροσώπου:

  Εκδικητική απόλυση δημοσιογράφου στη Θράκη (11/11/2010)

  Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2010

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καταδικάζει την απόλυση του συναδέλφου Γιάννη Τομαδάκη από την Δέλτα Τηλεόραση στην Αλεξανδρούπολη, που έγινε για λόγους εκδικητικούς.
  Ο συνάδελφος ως εργασιακός αντιπρόσωπος της ΕΣΗΕΜ-Θ στην περιοχή της Θράκης διεκδίκησε από την εργοδοσία να εφαρμόζονται πλήρως και για όλους τους εργαζόμενους οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου. Η διοίκηση της Δέλτα Τηλεόρασης αντί να πράξει το αυτονόητο, να συμμορφωθεί δηλαδή με τη νομοθεσία, επέλεξε να απολύσει τον συντάκτη της, επικαλούμενη προσχηματικούς λόγους και αδιαφόρησε για το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό περιόρισε δραστικά τον ενημερωτικό χαρακτήρα του προγράμματος, βάσει του οποίου διατηρεί προσωρινή άδεια λειτουργίας ο σταθμός.
  Η ΕΣΗΕΜ-Θ ζητεί να ανακληθεί αμέσως η εκδικητική αυτή απόλυση και δηλώνει ότι θα εξαντλήσει όλα τα συνδικαλιστικά και νόμιμα μέσα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Δέλτα Τηλεόραση.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: