EΡΤ3 – Πολύ… αίμα έρευσε στην Εργασιακή Συνέλευση!

«Όχι άλλο κάρβουνο! Θα σκάσουν τα καζάνια!». Αυτή την ατάκα του παλιού «υπερβολικού» ελληνικού κινηματογράφου, θυμηθήκαμε την Πέμπτη 4.11.2010 στη διάρκεια της εργασιακής συνέλευσης στο αμφιθέατρο του κτιρίου τηλεόρασης της ΕΡΤ-3 στη  Θεσσαλονίκη. Στη συνέλευση βεβαίως, το κάρβουνο έλειπε! Δεν έλειπε όμως το… «αίμα»!

«Θα ματώσουμε», είπε ο παριστάμενος στη συνέλευση πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μάκης Βοϊτσίδης, επιχειρώντας να πείσει για την ορθότητα της «δύσκολης» απόφασης της γνωστής πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ένωσης να ορίσει εκπροσώπους από τους κόλπους της στην επιτροπή που θα κρίνει τους υποψήφιους για την κάλυψη των 22 θέσεων δημοσιογράφων της ΕΡΤ3. Μια κίνηση που θα καθιστά συνένοχους τους δημοσιογράφους σε μια διαδικασία αξιολόγησης στην οποία επιπλέον, τα κριτήρια είναι αρκετά θολά.

Για τις 22 θέσεις προσωρινής απασχόλησης δημοσιογράφων στην ΕΡΤ3, είχαν υποβληθεί έως τη στιγμή της συνέλευσης, περίπου 440 αιτήσεις!

«Θα ματώσουμε, όπως κάναμε και άλλες φορές», είπε, βάζοντας μια νέα σπαζοκεφαλιά στους παριστάμενους που άρχισαν να σκέπτονται πότε ξανασυνέβη και δεν το πήραμε χαμπάρι και κινδυνεύσαμε να «χάσουμε» κάποιους στο παρελθόν από… αιμορραγία!  Το πράγμα βεβαίως είναι αστείο, και για μια ακόμη φορά ο επικεφαλής της γνωστής γραφειοκρατικής συνδικαλιστικής πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ επιδόθηκε σε μια νομικίστικη προσέγγιση του θέματος (προτάσσοντας για ακόμη μια φορά τη δικηγορική του ιδιότητα από αυτήν του συνδικαλιστή) παραβλέποντας παντελώς τα ζητήματα ηθικής τάξης που ανακύπτουν από το εξής γεγονός:

Την επιτροπή (Φερέτης, Κάσσαρης κ.α.) όρισε η… μονίμως απερχόμενη αλλά συνεχώς «πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα»(!) διορισμένη από τη Ν.Δ. διοίκηση της ΕΡΤ3. Όπως ειπώθηκε και στη διάρκεια της εργασιακής συνέλευσης  από «ασύνταχτο» συνάδελφο, «αυτό είναι απαράδεκτο, αντιδεοντολογικό και δημιουργεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης, καθώς η γενική διευθύντρια της ΕΡΤ3, Θάλεια Ιωαννίδου, όπως είναι γνωστό, έχει διαγραφεί από την ΕΣΗΕΜ-Θ και δεν δικαιούται να ορίζει πρόσωπα σε επιτροπές που θα κρίνουν συναδέλφους. Πολύ περισσότερο δε όταν η αιτία της διαγραφής της ήταν η άρνησή της να μεταδώσει σποτ υπέρ του αγώνα των συμβασιούχων από τα Μέσα της ΕΡΤ3». Αυτό το επιχείρημα το… προσπέρασε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ καταφεύγοντας και πάλι στη νομολαγνεία: «Παρά το γεγονός ότι έχει διαγραφεί από την ΕΣΗΕΜ-Θ, παραμένει η νόμιμη διευθύντρια(!) και γι’ αυτό…» θα πρέπει να υπακούμε στις αποφάσεις της!!! Για να «τεκμηριώσει» δε αυτό του τον ισχυρισμό, πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να την αμφισβητούμε αλλά συγχρόνως να μην την αμφισβητούμε όταν βάζει τις υπογραφές της προκειμένου να… πληρωνόμαστε κάθε μήνα»!!!

Μόνο να μας εξοργίζει καταφέρνει με αυτά που λέει ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού μας σωματείου. Φαίνεται να μην κατάλαβε καθόλου την παρατήρηση άλλου «ασύνταχτου» συναδέλφου, που του επισήμανε ότι «και άλλοι στη χώρα αυτή είχαν υποστηρίξει ότι το νόμιμο είναι και ηθικό και τώρα ιδιωτεύουν». Δηλαδή, με άλλα λόγια, τι εξωφρενικό μας είπε εμμέσως ο κ. Μάκης Βοϊτσίδης; Ότι όσοι εργάζονται στην ΕΡΤ3, για να δικαιούνται να ασκούν κριτική στη διευθύντριά τους θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνονται;! Αυτά τα πράγματα είναι απίστευτα και είναι ντροπή να διατυπώνονται ή να υπονοούνται από έναν συνδικαλιστή και μάλιστα επικεφαλής της ΕΣΗΕΜ-Θ. Η σπουδή να υπερασπιστεί τη «νομιμότητα» της διευθυντικής ιδιότητας της απερχόμενης διοίκησης «συμπληρώθηκε» από την εικασία ότι «δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι τα προτεινόμενα άτομα για την επιτροπή τα όρισε η κ. Ιωαννίδου και όχι η απερχόμενη διοικούσα επιτροπή της ΕΡΤ-3». Λες και θ’ άλλαζε κάτι αυτό το ενδεχόμενο…

Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις δημοσιογράφων της ΕΡΤ3 που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την όλη διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων που θα καταλάβουν τις ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ θέσεις που προκηρύχθηκαν καθώς και για τον ορισμό των αξιολογικών κριτηρίων. Μεταξύ των τοποθετήσεων ήταν και αυτή  συναδέλφισσας που επισήμανε ότι σε βάρος ενός εκ των μελών της επιτροπής που θα κληθεί να κρίνει άλλους συναδέλφους, εκκρεμεί υπόθεσή του στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Επίσης, ένας άλλος «ασύνταχτος» συνάδελφος, εξοργισμένος από αυτά που ακούγονταν από τα χείλη του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ αποχώρησε από τη συνέλευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Από την πλευρά του, το «ασύνταχτο» μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, επανέλαβε τη θέση του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ -έτσι όπως αυτή από την πρώτη στιγμή είχε διατυπωθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις της Ένωσης όταν τέθηκε το θέμα «συμμετοχής» της ΕΣΗΕΜ-Θ στη λεγόμενη επιτροπή αξιολόγησης- ότι δεν θα πρέπει η ΕΣΗΕΜ-Θ να συμμετάσχει σε μια «στημένη διαδικασία» στην οποία ο ρόλος των «απεσταλμένων» της θα είναι διακοσμητικός. Έθεσε, τέλος, τα γενικότερα ζητήματα των περικοπών, των ΣΣΕ, και την αναγκαιότητα μιας αγωνιστικής συσπείρωσης «για να αποτραπεί το τσουνάμι που έρχεται κατά των δημόσιων κεντρικών, περιφερειακών, τοπικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ».

Κάποια στιγμή, ασκήθηκε κριτική και στην ποιότητα του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος της ΕΡΤ3 που «ναι μεν βρωμάει από το κεφάλι αλλά», όπως τόνισε «ασύνταχτος» συνάδελφος «υπάρχουν και άλλα… κεφάλια εδώ μέσα». Ο Δ. Ντόζης (μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ) ενστερνιζόμενος ως ένα βαθμό τη… «μοβόρικη» θεωρία Βοϊτσίδη, έσπευσε να υπερασπιστεί την… «ποιοτική στάθμη» του προγράμματος της ΕΡΤ3 ξεχνώντας ότι εκτός από τη φιλότιμη –ομολογουμένως- υπερπροσπάθεια των απλών ρεπόρτερς-συντακτών (στους οποίους χρωστάνε ακόμα και 40 ρεπό! όπως ειπώθηκε από συναδέλφισσα), κάποιοι προϊστάμενοι ευθύνονται για την κατάντια του ενημερωτικού προγράμματος. Πρόκειται για τους ίδιους προϊστάμενους ειδήσεων που «διέτασσαν» την προβολή σχεδόν μονοθεματικών δελτίων ειδήσεων επί Ν.Δ., σχεδόν μόνο π.χ. με τις δραστηριότητες Καραμανλή! Οι ίδιοι «συνάδελφοι»-προϊστάμενοι παραμένουν σήμερα στις θέσεις τους έχοντας απλώς αλλάξει… «ιδεολογία». Ο Δ. Ντόζης ζήτησε να προταχθεί η επιστροφή πρώην συμβασιούχων «που ξέρουν τη δουλειά» κατά τη διαδικασία αξιολόγησης. Βεβαίως, κατ’ αυτόν τον τρόπο, αν συμβεί αυτό, ο όλος «διαγωνισμός» καθίσταται προσχηματικός…

Τελικά, το αποτέλεσμα μιας εργασιακής συνέλευσης που έγινε αιφνιδιαστικά και χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, ήταν το αναμενόμενο. Κάποιοι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και οι γνώμες των υπολοίπων είναι περιττές. Τότε τι μας φωνάζετε; Να νομιμοποιήσουμε τις αποφάσεις σας που ματώνουν ήδη την ουσία της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης;

Για την ιστορία: Ειπώθηκε ότι αναμένεται από Αθήνα (Παπαγεωργίου) ένα έγγραφο που θα συγκεκριμενοποιεί τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψήφιων συναδέλφων τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα μέλη των επιτροπών.

Η όλη διαδικασία, προς το παρόν, είναι για γέλια και για κλάματα…

Ασύνταχτοι Δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ3 που συμμετείχαν στην εργασιακή συνέλευση (4.11.2010)

Advertisements

6 Σχόλια to “EΡΤ3 – Πολύ… αίμα έρευσε στην Εργασιακή Συνέλευση!”

 1. Ο δημοσιογράφος Λάμπης Ταγματάρχης διορίστηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και ο δικηγόρος Θανάσης Παπαγεωργίου στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
  Η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου έχει ως εξής:
  1. Θανάσης Παπαγεωργίου, Δικηγόρος (Πρόεδρος)
  2. Χαράλαμπος Ταγματάρχης, Δημοσιογράφος (Διευθύνων Σύμβουλος)
  3. Χρήστος Αβραάμ, Εμπειρογνώμων Α΄ στο Υπουργείο Εξωτερικών
  4. Λένα Διβάνη, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών, Συγγραφέας
  5. Γεωργανδρέας Ζάννος, Δικηγόρος
  6. Λυδία Κονιόρδου, Ηθοποιός
  7. Ηλίας Μοσχονάς, Σύμβουλος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων
  8. Πάνος Σαμούρης, Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος
  9. Στέλιος Στεφάνου, Οικονομολόγος
  Τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα περάσουν από ακρόαση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τις προσεχείς ημέρες και στη συνέχεια ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος θα περάσουν από ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

  Αναμένεται, αλλά μην το δένετε και κόμπο, η τοποθέτηση της νέας διοίκησης της ΕΡΤ3.

 2. ανακοινώθηκαν πριν λίγο τα νέα ονόματα της Διοίκησης της ΕΡΤ3
  Προέδρος ΔΕ τάσος Σπηλιόπουλος,
  Γενικός Διευθυντής Θάλεια Ιωαννίδου
  Διευθυντής Τηλεόρασης Γ.φερέτης
  Διεθυντής Ειδήσεων Γ.φερέτης
  Διευθυντής Ραδιο-φΟνίας ξΆΝΘΟς ΧΥτάς
  υποδιευθυντής ο τσίμπας
  υπο-υπο διευθυντής Καραμαούνας

  Η θητεία των παραπανω είναι αορίστου χρόνου
  και του χρόνου….

 3. Σκεφθείτε να γίνουν πρόωρες εκλογές και να ξαναβγεί η ΝΔ. Θα λένε ότι είναι all weather άξιοκρατικώς. Ποιοί; Οι δημιουργοί του μακράν χειρότερου ραδιοφώνου της πόλης. Και των προαστείων.
  Αλλά και οι άλλοι οι θλιβεροί αστέρες της τηλεόρασης ΕΤ3 που επειδή βγαίνουν οι ίδιοι στο γυαλί, ξέρουμε όλοι πώς, νομίζουν ότι είναι καλό κανάλι;
  Πώς το είπε η κυρία Χαλεπλίδου; Αν έρθουν κάποιοι με 10 πτυχία και προϋπηρεσία στο ΒΒC δεν πρέπει να προσληφθούν διότι έχουν υπερβολικά προσόντα. Μήπως ένας τέτοιος θα έπρεπε να προσληφθεί για να κάνει μία αξιοπρεπή εκπομπή; Κι ας κάνει ο Ντόζης τον ρεπόρτερ. Θα μάθει…

 4. ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΡΑΒΟΣ Says:

  ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

  ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΝΤΟΥΖΙΝΕΣ ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΔΕΘΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΑΤΩΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.

  ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΙ ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

  ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΡΑΒΟΣ

 5. Αληθεύει ότι χθες οι διευθυντές της ραδιοφωνίας δεν ήθελαν ζωντανή ανταπόκριση από το χώρο της συνάντησης του υποψήφιου περιφερειάρχη Μ. Μπόλαρη με όλους τους βουλευτές Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας; Αληθεύει ότι το θέμα το κάλυψε δημοσιογράφος μέσω τηλεφώνου απο τα γραφεία του σταθμού; Ήταν λάθος δημοσιογραφική εκτίμηση; Κακός συντονισμός ή κάτι άλλο;

 6. Όπου επιτροπή και παραγοντισμός, η ΕΣΗΕΜΘ, πρώτη! Επιτροπή να είναι και ότι θέλει ας είναι! Γι’ αυτό είπαν ότι «θα ματώσουν». Αναλαμβάνουν το κόστος μιας τέτοιας επιλογής. Τι κι αν τα ακούσουν αύριο μεθαύριο από συναδέλφους! Αυτοί θα μοιράσουν και πάλι netbook ή καθρεφτάκια λίγο πριν τις επόμενες εκλογές στην εσηεμθ και έτσι πάλι θα τους ξαναψηφίσει η «πλειοψηφία». Κούνια που τους κούναγε…

  ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΑΠΌ ΤΗΝ «ΕΠΙΤΡΟΠΗ»

  ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΕΣΗΕΜΘ Ως ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ, ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: