48ωρη απεργία στην «Απογευματινή» – 4 μήνες απλήρωτοι…

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση από τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης 21/10 έως την ίδια ώρα το Σάββατο 23/10, προχώρησαν οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί) της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», καθώς ο εκδότης εξακολουθεί να μη καταβάλει τα δεδουλευμένα.

Για τέταρτο μήνα παραμένουν απλήρωτοι και η επιχείρηση βρήκε νέο κόλπο: να υπαχθεί σε καθεστώς ελεγχόμενης δήθεν πτώχευσης.

Διαβάσουμε από το  « http://katalipsiesiea.blogspot.com » :

19 Οκτωβρίου 2010: O εργολάβος – εκδότης Σαραντόπουλος ανακοινώνει ότι υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή της εφημερίδας Απογευματινή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, περί «ελεγχόμενης πτώχευσης». 130 εργαζόμενοι, που από τον Φλεβάρη του 2010 πληρώνονται με καθυστέρηση έως και 4 μηνών (σήμερα), βλέπουν ξαφνικά μπροστά τους το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς δουλειά, δίχως καμία εγγύηση για την αποπληρωμή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων. Η περίπτωση όμως του άρθρου 99 που εφαρμόζεται στην Απογευματινή θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ίσως αποτελέσει τον μπούσουλα για να τεθούν σε ομηρία εργαζόμενοι σε πολλά ακόμη Μέσα και επιχειρήσεις εν γένει. Οι κρατικές αυτές πατέντες και χορηγίες για το «βελούδινο» λιώσιμο των εργαζομένων, που αναγκάζονται να περιμένουν μήνες για μια δήθεν εξυγίανση, γλυκαίνουν όλο και περισσότερο τους τραμπούκους «λόρδους» των ΜΜΕ. Το άρθρο 99 παγώνει ουσιαστικά κάθε νομική διεκδίκηση από πλευράς εργαζομένων, δίνοντας πολύτιμο χρόνο (έως και 15 μήνες!) στο αφεντικό για να στραγγίξει, μέσω εκποιήσεων και μεταβιβάσεων σε «τρίτα» πρόσωπα, την περιουσία της επιχείρησης και στο τέλος να πει σε δακρύβρεχτο τόνο: «Κλείνω το μαγαζί και, να, ελέγξτε και μόνοι σας, δεν έχω ευρώ να σας δώσω». Ενδεικτικό είναι ότι πάνω από τις 9 στις 10 επιχειρήσεις που μπαίνουν στο άρθρο 99 εν τέλει κλείνουν και δεν …εξυγιαίνονται, όπως προφασίζεται το προ-πτωχευτικό άρθρο. Οι μόνοι που εξυγιαίνονται με το άρθρο 99 είναι τα αφεντικά που αποχωρούν αλώβητα».

Δείτε και τη σχετική ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ… που εδώ και πολλούς μήνες παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις μη και ταράξει τα απάνεμα νερά του τροικανικού καθεστώτος εκμετάλλευσης:

«Η εργοδοσία, ενώ εξακολουθεί να αρνείται την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλει, παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις υποσχέσεις της. Ζητά δε με αίτησή της στο Δικαστήριο την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Νόμου 3588/2007. Η κίνηση αυτή της εργοδοσίας είναι φανερό ότι αποσκοπεί στην απαλλαγή της από τις οφειλές που έχει και αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ενημέρωση και στους εργαζόμενους, τους οποίους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμο είδος της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Η ΕΣΗΕΑ δεν θα επιτρέψει στην εργοδοσία να παίξει τα παιχνίδια της στις πλάτες των εργαζομένων. Η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία δεν θα περάσει. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν δυναμικά μέχρι οριστική δικαίωσή τους».

Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Π. Λαφαζάνης. Διαβάζουμε από το  http://zoornalistas.blogspot.com :

Τόσους πολιτικούς – ανάμεσά τους και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος – φιλοξένησε η χειμαζόμενη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ για τα 58 χρόνια από την έκδοσή της και μόνο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τις δραματικές εξελίξεις στην εφημερίδα. Ο Λαφαζάνης διαπιστώνει λοιπόν και ερωτά την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τον Υπουργό Πολιτισμού:

«Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι 130 εργαζόμενοι στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στους οποίους για περισσότερο από τρεις μήνες η εργοδοσία δεν καταβάλλει δεδουλευμένα. Την περασμένη Δευτέρα ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στην εκπρόσωπο των εργαζομένων ότι η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η ΕΣΗΕΑ κήρυξε 48ωρη απεργία εκτιμώντας ότι «η κίνηση αυτή της εργοδοσίας είναι φανερό ότι αποσκοπεί στην απαλλαγή της από τις οφειλές που έχει και αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ενημέρωση και στους εργαζόμενους, τους οποίους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμο είδος της επιχειρηματικής της δραστηριότητας».

Την ίδια ώρα το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ θέτει γενικότερο θέμα για την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του ΤΥΠΟΥ και των ΜΜΕ, καταγγέλλοντας ότι προωθείται η κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος ασφάλισης και των εργασιακών δικαιωμάτων. Η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει ότι εάν ο εργοδότης δεν καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές, αν και παρακρατεί τα χρήματα από τους εργαζόμενους, τότε οι τελευταίοι βρίσκονται ξεκρέμαστοι από ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:

Ποια μέτρα θα λάβουν για τη στήριξη των εργαζομένων, για να μην βάλει «λουκέτο» η εφημερίδα και να συνεχίσει την κυκλοφορία της υπηρετώντας, από τη δική της σκοπιά την ενημέρωση, όπως το έκανε 58 χρόνια τώρα;

Ο εκδότης κλήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για την καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών;

Έχει γίνει έλεγχος στην επιχείρηση
από ορκωτούς ελεγκτές και ποιο ήταν το… αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού;

Η Κυβέρνηση θα επανεξετάσει το άρθρο 99
του πτωχευτικού κώδικα που έχει αναχθεί σε μέγιστο αντεργατικό όπλο δεκάδων επιχειρήσεων και παγώνει τις διεκδικήσεις των απλήρωτων αποδοχών των εργαζομένων, καθώς πιστωτές μιας επιχείρησης θεωρούνται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ενώ οι επιχειρηματίες οχυρώνονται πίσω από το αντεργατικό κατασκεύασμα του άρθρου 99 για να μην καταβάλλουν μισθούς;»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: