Διακλαδική πρωτοβουλία

Περίπου 70 συνάδελφοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιάς πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη ενός διακλαδικού συντονισμού των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ.

Μπροστά στη στάση της παράδοσης άνευ όρων που ακολουθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των Ενώσεών μας στην επίθεση της κυβέρνησης των ΔΝΤ-ΕΕ, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι συνειδητοποιούν την ανάγκη ανάπτυξης μιάς άλλης δράσης από τα κάτω και τη βάση των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Η νέα αυτή διακλαδική πρωτοβουλία θα επιδιωχθεί να ασκήσει πίεση στα σωματεία για την ανάπτυξη μιας παρεμβατικής στάσης.

Μία δεύτερη συνάντηση καλείται για την ερχόμενη βδομάδα, ενώ ζητείται η ανάπτυξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη έχουν υπογράψει το κάλεσμα περίπου 10 συνάδελφοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Συνάδελφοι,

Έχοντας περάσει μια πολύ δύσκολη χρονιά που στα Μέσα Ενημέρωσης (και όχι μόνο) σημαδεύτηκε από διαρκείς επιθέσεις ενάντια στα εργασιακά μας δικαιώματα, όλοι γνωρίζαμε ότι από Σεπτέμβρη η κατάσταση θα γίνει ακόμη περισσότερο εφιαλτική. Ήδη από τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, η εργοδοσία κλιμάκωσε τον πόλεμο εναντίον των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αφού προηγουμένως τής έλυσε τα χέρια η κυβέρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΕ με έναν κατακλυσμό νόμων και ρυθμίσεων.

Οι συνάδελφοί μας βλέπουν καθημερινά να απολύονται κατά δεκάδες, να τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών, να μετατρέπονται οι εργασιακές τους σχέσεις, να κατακρεουργούνται όλα τα δικαιώματά τους.

Τα φαινόμενα αυτά, τα περισσότερα Σωματεία του Τύπου εδώ και μήνες τα αντιμετωπίζουν με αμηχανία (στην καλύτερη περίπτωση) ή και αδιαφορία (στη χειρότερη), ενώ δε λείπουν και περιπτώσεις που οι υπάρχουσες Ενώσεις γίνονται τροχοπέδη στο ξεδίπλωμα αγωνιστικών αντιδράσεων. Ακόμα και μία ανακοίνωση καταγγελίας με δυσκολία εκδίδεται, ενώ ούτε λόγος για την οργάνωση ενός πραγματικού αγώνα στα μαγαζιά-επίκεντρα των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ή και γενικότερα, μέσα από διαδικασίες (συνελεύσεις, συζητήσεις κ.α.) που θα εμπλέκουν και θα εμπνέουν τους συναδέλφους να αντισταθούν έμπρακτα.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Νομίζουμε ότι είναι σήμερα επιτακτικό οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να κινηθούμε δραστήρια και μάλιστα σε διακλαδικό επίπεδο. Να ενωθούν στη δράση όλες οι δυνάμεις που στέκονται απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα. Να ενώσουμε όλες τις αντιστάσεις στο χώρο των ΜΜΕ, ανεξάρτητα από ειδικότητα και κλάδο. Να πιέσουμε (όπου μπορεί να γίνει αυτό) τα σωματεία να ξεφύγουν από την αδράνεια. Να δείξουμε την αγωνιστική διέξοδο ως το μόνο τρόπο υπεράσπισης των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Να προβάλουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Το κάλεσμα αυτό είναι ανοιχτό και θα επικοινωνήσουμε τις επόμενες μέρες για να προσδιορίσουμε όσο περισσότεροι θέλουν και μπορούν, τα επόμενα βήματα μιας πρωτοβουλίας δράσης και αγώνα που θα βαδίζει στις παραπάνω κατευθύνσεις.

ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΑΡΓΗΣΕΙ, ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Διακλαδική πρωτοβουλία”

  1. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου κειμένου, αλλά το κείμενο ως πρόταση δεν μου λέει τίποτα το καινούργιο. Αλήθεια ποιοι είναι αυτοί οι 10 συνάδελφοι της Θεσσαλονίκης; Δεν ρωτάω ονόματα. Συνδικαλιστικά που τρέχουν; Οι Αθηναίοι ποιοι είναι; Αν είναι από τα 3 γνωστά σχήματα συνεργαζόμενα ήδη με τον Ασύνταχτο γιατί θα πρέπει να υπάρξει άλλου είδους συνεργασία; Αν είναι από άλλους χώρους, γιατί θα πρέπει εμείς να υπερβούμε μία ήδη ανοιχτή διαδικασία και να ανοίξουμε μία άλλη; Με ποιο πολιτικό πλαίσιο; Σήμερα ενάντια στο μνημόνιο δηλώνουν διάφοροι μέχρι και οι νεοδεξιοί πασόκεμον.
    Εξάλλου στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστό σε όλους ότι η συνέλευση του Ασύνταχτου Τύπου είναι ανοιχτή στους συναδέλφους είτε συντάκτες, είτε τεχνικούς, είτε διοικητικούς. Και όταν λέμε ανοιχτή, εννοούμε πραγματικά ανοιχτή με εκφορά λόγου και κατάθεση άποψης και γνώμης.
    Αν κάποιοι εκτός Ασύνταχτου θέλουν να μας συναντήσουν, μπορούν. Δεν χρειάζονται υπογραφές. Προτάσεις για δράση χρειάζονται…
    Δ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: