…και οι Ενώσεις Συντακτών απούσες από την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση

Όχι μόνο οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και οι Ενώσεις Συντακτών μαζί με την δευτεροβάθμια Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών ΠΟΕΣΥ, απουσιάζουν εκκωφαντικά από την αυριανή Ευρωπαϊκή Μέρα Δράσης κατά των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας, που με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους προωθούν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο υπογράφων, ως εκπρόσωπος του Ασύνταχτου Τύπου στο δσ της ΕΣΗΕΜΘ, είχε καταθέσει από τον Ιούνιο σχετική πρόταση συμμετοχής μας στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων. Μάλιστα, τότε είχε λάβει από τον πρόεδρο την απάντηση: Είδες στην Ευρώπη από πότε τα προγραμματίζουν; Τρείς μήνες μετά… Αχ! Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει, λέγανε οι παλιότεροι και ισχύει στο ακέραιο για τη συνδικαλιστική μας ηγεσία. Η ΕΣΗΕΜΘ συμμετέχει στην ευρω-διαδήλωση στις Βρυξέλες διά του προέδρου Μ. Βοϊτσίδη (περισσότερο μάλλον ως μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων ΕΟΔ), αν και εμείς δεν εννοούσαμε τέτοιου είδους… συμμετοχή της Ένωσής μας.

Τα χειρότερα έρχονται εξ Αθηνών, όπου πέραν της τραγελαφικής λειτουργίας του δσ της ΕΣΗΕΑ, το δσ της ΠΟΕΣΥ παρουσιάζεται τόσο “λίγο” στο να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις απαιτήσεις στις σημερινές δύσκολες περιστάσεις. Ούτε καν μία ανακοίνωση συμμετοχής στην πανευρωπαϊκής κινητοποίησης των συνδικάτων. Τι λένε; Δεν προλαβαίνουμε… Γι αυτό που ήταν γνωστό από τριμήνου. Σαν δεν ντρέπονται! Που θα πάει, θα τους καταλάβει κάποια στιγμή ο κόσμος.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Πάνω από 50 συνδικάτα σε 30 χώρες συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Μέρα Δράσης, με κεντρική κινητοποίηση τη διαδήλωση στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλες, όπου θα διακηρυχθεί το αίτημα των ευρωπαϊκών συνδικάτων να τεθεί τέρμα στις πολιτικές λιτότητας και τα σχέδια ανάκαμψης να βασισθούν στην ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Τις κινητοποιήσεις συντονίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), εκπρόσωποι της οποίας θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία προωθεί την επιβολή προστίμου στις χώρες της ευρωζώνης που δεν περιορίζουν με αρκετά ταχείς ρυθμούς το χρέος τους ή έχουν υπερβολικές δαπάνες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκουν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους με περιοριστικά μέτρα κατά των εργαζομένων: περικοπές αποδοχών, περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, περικοπή των συντάξεων, περιορισμό των κοινωνικών προγραμμάτων. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του γαλλικού συνδικάτου Force Ouvriere Ζαν Κλοντ Μαγί: Οι υπεύθυνοι για την κρίση, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης, που έσπευσαν να καλέσουν σε βοήθεια τα κράτη και τους κρατικούς προϋπολογισμούς, θέλουν σήμερα να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν το κόστος του χρέους που οι ίδιοι δημιούργησαν.

ΜΠ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: