Γελοιοποιούν το συνδικαλιστικό κίνημα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΠΟΕΣΥ, ΤΡΙΤΗ 7.9.2010

Την από καιρό διατυπωθείσα πρόταση του Ασύνταχτου Τύπου και των τεσσάρων συνεργαζόμενων σχημάτων (μαζί με τους Φαϊνάνσιαλ Κράϊμς, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο –ΕΣΗΕΑ και Παρατύπως-ΕΣΠΗΤ) υπό την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση, για αποχή των δημοσιογράφων από την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού του ΔΝΤ στην ΔΕΘ την Κυριακή, ο πρόεδρος και η κεντροαριστερή (!;) πλειοψηφία δεν την έθεσαν καν προς συζήτηση στο σημερινό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Κι αυτό παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα στον υπογράφοντα από τον πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σταμ. Νικολόπουλο και πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μακ. Βοϊτσίδη.

Να τα πιάσουμε όμως από την αρχή. Από την τελευταία (πριν τις θερινές διακοπές) συνεδρίαση του δσ της ΕΣΗΕΜΘ την 14η Ιουλίου έθεσα το ζήτημα αυτό, ζητώντας από τα υπόλοιπα μέλη να σκεφθούν την πρόταση και μετά το 15αύγουστο να το συζητήσουμε συγκεκριμένα. Στην αρχή με μισόλογα των Θεσσαλονικέων του τύπου: ενδιαφέρουσα πρόταση, να τη συζητήσουμε, να τη θέσουμε και στους Αθηναίους (κάτι σαν καλένδες έχει καταντήσει αυτό), μέχρι του προέδρου της ΠΟΕΣΥ: το βλέπουμε θετικά, να το συζητήσουμε στο δσ, να δούμε τι λένε και οι άλλοι, φθάσαμε παραμονές της ΔΕΘ και τίποτε συγκεκριμένο. Έστω να πούνε ότι διαφωνούν. Αλλά αυτοί ξέρουν να στρίβουν: δια της διολισθήσεως και με τα θα δούμε, περνάει ο καιρός χωρίς να κάνουν τίποτε απολύτως τα συνδικαλιστικά μας όργανα.

Το Σαββατοκύριακο οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συνεργαζόμενων σχημάτων, Μαίρη Ευθυμιάτου και Γιάννης Αγγέλης, κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση στο δσ της ΠΟΕΣΥ το οποίο συνεδρίαζε σήμερα το πρωί (Όλη η πρόταση στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση του ιστολογίου μας). Παρά δε την υπόσχεση του προέδρου, αυτός δεν την έθεσε καν ως θέμα προς συζήτηση και ήθελε να κλείσει τη συνεδρίαση, αγνοώντας τελείως την πρότασή μας. Στο τέλος, αυτή που το έθεσε ήταν η Νατάσα Μποζίνη. Οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι άρχισαν τον χορό του χλευασμού: να μην το συζητήσουμε γιατί είναι γελοίο και αυτά είναι λαϊκσιμοί από κάποιους γραφικούς, είπε ο Τσαουσίδης. Ο οποίος ως εκπρόσωπος της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜΘ στο δσ της ΠΟΕΣΥ δεν επικοινώνησε καν με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ για τη διαμόρφωση της στάσης του. Δηλαδή, αυτός ψηφίζει κατά το δοκούν και όχι συμβουλευόμενους -έστω τους δικούς του; Ή αυτοί μας λένε ψέματα. Και τα δύο άλλωστε μπορούν να ισχύουν.

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜΠΗΝ Λουκάς Μάστης και οι δύο εκπρόσωποι της ΕΣΠΗΤ Μοςς και Σπηλιοπούλου τάχθηκαν κατά της πρότασης, με κάποιους να ψελίζουν κάτι σαν: θα λείψουν οι δημοσιογράφοι από αυτό το γεγονός; Έλα ντέ, οι κολαούζοι της κάθε εξουσίας!. Μόνο ο ένας εκ των τριών εκπροσώπων της Συσπείρωσης Γ. Γιουκάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να εξετάσουμε νέες μορφές αγώνα όπως η πρόταση αυτή και τον εκπρόσωπο της Μαχόμενης Γ. Ζαγκανά να προβληματίζεται, καταθέτοντας πρόταση για μία συνολική ρήξη και αντίδραση στα κυβερνητικά μέτρα. Από τους παλαιο+νεό Πασόκους δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό από το να υπηρετούν ως παπαγαλάκια της κυβέρνησή τους. Μετά απ’ όλα αυτά η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε, χωρίς τα μέλη να αναφερθούν στην δυσμενή κατάσταση που βιώνουν όλοι οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα, ούτε αποφάσισαν κάτι για να κάνουμε στη ΔΕΘ, όπου συρρέουν συνδικάτα και εργαζόμενοι απ’ όλη την Ελλάδα.

Πόσο κατώτεροι των περιστάσεων είναι κάποιοι συνδικαλιστικοί μας εκπρόσωποι; Το λιγότερο, γιατί η στάση κάποιων ως υπάλληλοι των αφεντικών τους αποδεικνύονται στις κρίσιμες καταστάσεις, πολύ περισσότερο τώρα που η κατοχική κυβέρνηση των ΔΝΤ-ΕΕ έχει στραγγαλίσει τους εργαζόμενους. Άλλωστε οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται! Να τους χαίρονται όσοι τους ψηφίζουν. Εμείς όρθιοι θα συνεχίσουμε με το μόνο που μας έχει απομείνει και ξέρουμε: ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! Καιρός είναι περισσότεροι συνάδελφοι να δούν τη δυνατότητα να οργανώσουμε αυτόν τον αγώνα χωρίς τις σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες, μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και πρωτοβάθμιες πρωτοβουλίες, με συγκεκριμένο πρόγραμμα συσπείρωσης των συναδέλφων σε μία αγωνιστική βάση.

Μπάμπης Μπίκας

Μέλος του δσ της ΕΣΗΕΜΘ

8 Σχόλια προς “Γελοιοποιούν το συνδικαλιστικό κίνημα”

 1. «Γραφικά» είναι κάτι παπούδια που ανδρώθηκαν μέσα στις σοσιαλ-ρεαλιστικές συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, εξαργυρώνοντας μέχρι σήμερα τις αντιστασιακές τους δάφνες. «Γραφική» και παροιμιώδης είναι η γκρίνια τύπου παππούδων Μάπετ Σόου που προκαλεί πρωτοφανή ζημιά στις συνδικαλιστικές μας διεκδικήσεις, βαφτίζοντάς τις, «λαϊκισμό». Μην ανησυχείτε! Η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού σας θα πραγματοποιηθεί κανονικά! Μόνο φροντίστε στις σκληρές σας ερωτήσεις, μην σκίσετε κανένα καλσόν κύριε Χ.

 2. Όλοι δουλεύουν για το ΠΑΣΟΚ. Δεν το καταλάβατε; Και κυρίως οι «προοδευτικοί». Η αριστερά αγκαλιά με το ΔΝΤ. Μπρρρρ…

 3. Αυτοί που μποϊκοτάρισαν τη συζήτηση της πρότασης αποχής, είναι υπόλογοι απέναντι σε συναδέλφους τους που είχαν αυτή την πρωτοβουλία. Ας τη συζητούσαν αναλυτικά, ας βρισκόταν κάποιος καλόπιστος που να σέβεται τους συναδέλφους του από την ΕΣΗΕΜ-Θ που να μεταφέρει χωρίς αιχμές και χαρακτηρισμούς την πρόταση των ασύνταχτων συναδέλφων του, και ας την απέρριπταν! Να την απέρριπταν όμως με επιχειρήματα. Όχι να έπεφταν στην παγίδα των απαξιωτικών χαρακτηρισμών του Κλέαρχου Τσαουσίδη σε βάρος συναδέλφων του μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ και μάλιστα ενώπιον του δ.σ. της ΠΟΕΣΥ. Το εσπευσμένο «προσπέρασμα» της πρωτοκολλημένης γραπτής πρότασης αποχής του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ που συνυπέγραφαν συνάδελφοι από άλλα τρία συνεργαζόμενα συνδικαλιστικά σχήματα, μαρτυρά τον πανικό του μικρο-πολιτικού συνδικαλιστικού κατεστημένου μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια διαμαρτυρία στη ΔΕΘ που θα έκανε τον γύρο του κόσμου. Ας περιοριστούν τώρα, ορισμένοι συστηματικοί απαξιωτές, στη γραφική τους συμμετοχή στις πορείες και το συλλαλητήριο της ΔΕΘ, στην κλασσική τους θέση, γωνία Τσιμισκή και Αγγελάκη, με το κομπολόι στο χέρι, πάνω στο πεζοδρόμιο, με το ειρωνικό επαγγελματικό μειδίαμα, με τη χυδαιολογία και τον κυνισμό, να σχολιάζουν τα μπλοκ των διαδηλωτών και να βλέπουν τη ζωή να τους προσπερνάει. Τι τραγικές, θλιβερές φιγούρες…

 4. Προς ασύνταχτους Says:

  Αγαπητοί ασύνταχτοι συνάδελφοι

  Αυτοί που γελοιοποιούν με τη στάση τους το συνδικαλιστικό κίνημα, ουσιαστικά, αυτογελοιοποιούνται. Προσπεράστε τους.

  Πραγματικά, η πρότασή σας να απέχουν οι δημοσιογράφοι από τη συνέντευξη τύπου του Παπανδρέου στη φετινή ΔΕΘ, ήταν εύστοχη και ευρηματική, θα έδινε ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν είναι μόνη της, ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ΑΛΗΤΕΣ-ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο κώλος τους και η μούρη τους στην οθόνη, ότι οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα έριξαν το γάντι στον πρωθυπουργό τους και την πολιτική του, ότι αν συνεχίσουν με την ίδια πολιτική του ΔΝΤ, του νεοφιλελευθερισμού και της βαρβαρότητας, στο τέλος, δεν θα τους δίνει κανένας σημασία, μέχρι να χάσουν οριστικά την εξουσία τους.

  Κρίμα που δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η διαμαρτυρία των δημοσιογράφων. Αυτοί που την απέρριψαν, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι έριξαν νερό στο μύλο όσων μας συνθλίβουν καθημερινά στην εργασία και στην κοινωνία. Ντροπή τους!

  Ένας συνάδελφός σας από Κρήτη

 5. Μπακαλόγατος Says:

  Να προφασιστούν ομαδική τροφική δηλητηρίαση οι δημοσιογράφοι και να μην πάει κανείς στη συνέντευξη! Ας κάτσει μόνος του ο Σόμπολος, ο Μάκης και τα άλλα τα παιδιά να του κάνουν ερωτήσεις. Αμ πώς;

 6. Η περιέργεια σκότωσε την γάτα Says:

  Η υποταγή έχει τα όρια της … Δεν τα βλέπουν αυτά οι συνάδελφοι ?? Τι περιμένουν για να ξυπνήσουν ? Να εξαθλιωθούμε ακόμη περισσότερο και να φτάσουμε στο σημείο να ζητιανεύουμε για να βρούμε μια «δουλίτσα» να δίνουμε ένα ξεροκόματο στα παιδιά μας? Υπηρέτες των αφεντικών και κομματόσκυλα βάλαμε στα κεφάλια μας και καλά να πάθουμε!!!

 7. Η περιέργεια σκότωσε την γάτα Says:

  Και κάτι άλλο… Έρχονται δημοτικές εκλογές… Να κατεβάσουμε πρόταση για απεργία τότε. Και αν οι ξεφτίλες που δεν ήθελαν καν να συζητήσουν την πρόταση, το κάνουν και πάλι, τότε ας το κάνει μόνη της η ΕΣΗΕΜΘ και να μην κρύβεται συνέχεια κάτω απο τα «φουστάνια» άλλων ..

 8. […] Αντίστοιχη πρόταση δημοσιογράφων για ΑΠΟΧΗ από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, μπλοκαρίστηκε από το γραφειοκρατικό συνδικαλιστικό κατεστημένο στον χώρο του Τύπου. Δείτε την πρόταση: ΔΕΘ 2010 – Πρόταση για αποχή των δημοσιογράφων από τη συν. Τύπου του πρωθυπουργού και την κατάληξή της στο: Γελοιοποιούν το συνδικαλιστικό κίνημα […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: