Δεν θ’ αφήσουμε να περάσουν οι περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων…

Οι Θεσσαλονικείς εκδότες που επιχείρησαν πρώτοι αυτοί σε όλη την Ελλάδα να εφαρμόσουν τον νέο νόμο της σοσια-ληστρικής κυβέρνησης που τους επιτρέπει να περικόψουν τις αποδοχές των εργαζομένων προφασιζόμενοι μείωση δραστηριοτήτων, φαίνεται πως το σκέφτονται πολύ, μετά την σθεναρή στάση των εργαζομένων που ανήκουν συνδικαλιστικά και στις τρείς Ενώσεις: συντακτών (ΕΣΗΕΜΘ), τεχνικών (ΕΤΤΘ), προσωπικού (ΕΠΗΕΘ). Για ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και τη σχετική ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΠΟΕΣΥ

Στον “Αγγελιοφόρο”, δεν πέρασε η πίεση της διοίκησης Μπακατσέλου-Κυριακίδη να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση διαβούλευσης με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών φορέων για εφαρμογή του νόμου 3846 (περικοπή αποδοχών κατά 12,5% το μήνα και μείωση ωραρίου κατά μία ώρα) και αυτή παραπέμφθηκε για τις 24 Αυγούστου. Οπότε και τα νεότερα.

Σε “Μακεδονία” και “Θεσσαλονίκη”, η αρχική πρόταση της Β. Σουλοπούλου για εφαρμογή του ίδιου νόμου με περικοπή του 8% των ετήσιων αποδοχών παρακρατηθέντων σε τρείς μήνες (δηλαδή μείωση μισθού κατά 40% αυτούς τους μήνες), αφού βρήκε την πλήρη αντίθεση όλων των δημοσιογράφων (αλλά και των εργαζόμενων των δύο άλλων Ενώσεων), δεν οδήγησε σε συνάντηση διαβούλευσης. Αντίθετα, μετατράπηκε σε νέα πρόταση της εκδότριας: δηλ. η μείωση στις αποδοχές να παρακρατηθεί (όχι σε τρείς, αλλά) σε πέντε μήνες, ενώ αναρτήθηκε στους χώρους εργασίας ανακοίνωση με την προτεινόμενη μείωση των ημερών εργασίας (τρείς βδομάδες τέσσερις μέρες και μία βδομάδα τρείς μέρες).

Εδώ μεσολαβεί η απεργία της 22ας Ιουλίου για μη καταβολή της μισθοδοσίας Ιουνίου, έστω στις 20 του μήνα που είχε υποσχεθεί και διαλαλήσει η ίδια η διοίκηση. Στη συνέχεια η εκδότρια τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ και του μετέφερε μία άλλη πρόταση: η μείωση των αποδοχών μας να μην γίνει στο πλαίσιο του νόμου 3846 αλλά στη βάση ενός δανεισμού των εργαζομένων προς την επιχείρηση (;!) και το οποίο θα μας επιστραφεί μετά από δύο χρόνια ;!). Να θυμίσουμε εδώ ότι είναι ο τέταρτος δανεισμός που επιχειρείται από τη διοίκηση την τελευταία πενταετία (δύο με την εγγύηση της Ένωσης και η τρίτη με την καθυστέρηση ενός μισθού εδώ και δύο χρόνια). Το συνολικό ποσό που επιχειρείται να περικοπεί θα παρακρατηθεί στους επόμενους πέντε μήνες: δηλ. για τόσους μήνες οι εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν με –20% στους μισθούς τους.

Ποιος εργαζόμενος-μισθοσυντήρητος μπορεί να δεχθεί να του κοπεί το παραπάνω μηνιάτικο ποσό; Κανένας, όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις των ίδιων των εργαζομένων μέσα στις εφημερίδες. Φυσιολογική θεωρείται η ίδια στάση των τριών Ενώσεων, αφού από τους εργαζόμενους επιχειρείται να τους αφαιρεθεί το ίσο ποσό άσχετα με το ποια μορφή θα έχει αυτή η αφαίμαξη-κλοπή. Γιατί περί τούτου πρόκειται.

Και ενώ οι πρόεδροι των τριών Ενώσεων ανέμεναν την Δευτέρα 9 Αυγούστου συνάντηση με την εκδότρια για να τους καταθέσει ολοκληρωμένα, με όρους και δεσμεύσεις την πρόταση περί “δανεισμού” (όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ), αυτή τηλεφώνησε εκ νέου για να ζητήσει να μην πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Άγνωστο για ποιο λόγο και με τι στο βάθος του μυαλού της διοίκησης. Όπως φαίνεται, όλα παραπέμπονται για μετά το 15αύγουστο. Οι μέρες θα παραμείνουν θερμές, όπως και τα μέτωπα των εργαζομένων για να αποκρούσουν αποτελεσματικά κάθε απόπειρα μείωσης των αποδοχών, ελέω ΔΝΤ-ΕΕ-κατοχικής κυβέρνησης και αφεντικών.

ΜΠ

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΣΥ

Καταγγελία για εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε “ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ” και “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), αφού ενημερώθηκε από την ΕΣΗΕΜ-Θ για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ -ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, καλεί όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία του κλάδου των Μέσων Ενημέρωσης να προετοιμάσουν τους συναδέλφους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις με στόχο την υπεράσπιση των τελευταίων στοιχειωδών δικαιωμάτων μας.

Η πρόθεση της εργοδοσίας του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ να περικόψει ακόμη ένα τμήμα του μισθού των συναδέλφων, έπειτα από στρατιωτικού τύπου διαδικασία “διαλόγου” την καθιστά υπεύθυνη για τα περαιτέρω.
Το ίδιο ισχύει και για την εργοδοσία των εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ που έχει εκδηλώσει τις ίδιες προθέσεις, ενώ αυθαίρετα και παράνομα δεν καταβάλλει νόμιμες αποδοχές στους εργαζόμενους εντός των χρονικών ορίων που ορίζει ο νόμος.

Η ΠΟΕΣΥ θεωρεί πως:
– η απόπειρα των εκδοτών να υποκαταστήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους εργατικούς νόμους με τις δικές τους πρακτικές οι οποίες παραπέμπουν στον περασμένο αιώνα, αποτελεί πρόβα για την επέκταση του φαινομένου σε ολόκληρο το χώρο των ΜΜΕ,

– η επίκληση οικονομικής αδυναμίας από εργοδότες που, χάρη στα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία διαθέτουν, συσσώρευσαν υπέρογκα κέρδη και μόνο τώρα ζητούν να μοιραστούν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης με τους εργαζόμενους, είναι τουλάχιστον αφελής και προκλητική,

– η κυβέρνηση οφείλει να ελέγξει τα “πόθεν έσχες” όλων των φερομένων ως εκδοτών και τις σχέσεις τους με άλλες επιχειρήσεις εντός ή εκτός Ελλάδας.

Η ΠΟΕΣΥ, παράλληλα με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα προσφύγει σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την ανατροπή των αυθαιρεσιών των εκδοτών της Θεσσαλονίκης και θα ζητήσει τη συμπαράσταση όλων των διεθνών οργανώσεων και οργανισμών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: