Πρόταση ΑΠΟΧΗΣ από τη συν. Τύπου του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ

Ο χώρος των εργαζομένων στα ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, δέχεται τους τελευταίους μήνες μία πρωτοφανή εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση, όπως άλλωστε και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Πέραν της ψήφισης του ασφαλιστικού εκτρώματος με το οποίο επιχειρείται να λαμβάνουμε τη σύνταξη στον… άλλο κόσμο, μια σειρά δυσμενείς εξελίξεις στο εργασιακό περιβάλλον, επιτείνουν την ανησυχία για το μέλλον που προβλέπεται μαύρο κι άραχνο.

Οι τελευταίες τοπικές εξελίξεις: Το τοπικό ανταποκριτικό γραφείο του STAR έκλεισε, το τοπικό γραφείο της εφημερίδας ESPRESSO έκλεισε, το «ZΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» (εφημ. ΝΕΑ) έκλεισε, οι περικοπές σε μισθούς και επιδόματα στην ΕΡΤ-3 και στο ΑΠΕ/ΜΠΕ «τρέχουν», οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ απολύθηκαν, στις εφημερίδες ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ σχεδιάζουν μείωση ωρών εργασίας με μείωση μισθών και επιδομάτων, δεκάδες εργαζόμενοι σε περιφερειακά Μέσα δουλεύουν ανασφάλιστοι με μισθούς πείνας.

Αν αυτές είναι οι εργασιακές συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να παραγάγουμε  με νηφαλιότητα σοβαρό δημοσιογραφικό έργο με τόλμη και με ελεγκτικό πνεύμα απέναντι στην εκάστοτε εξουσία, τότε είναι σχεδόν σίγουρο, ότι αναγνώστες, ακροατές και τηλεθεατές θα είναι οι μόνοι ζημιωμένοι. Η ενημέρωση κάτω από συνθήκες φόβων, ανασφάλειας και εργοδοτικών εκβιασμών, είναι αλλοιωμένη ενημέρωση. Είναι δέσμια του φόβου, της λογοκρισίας και της αυτο-λογοκρισίας.

Η κυβέρνηση κωφεύει στις αντιδράσεις της κοινωνίας. Επικαλείται την κηδεμονία από το ΔΝΤ για να περάσει αντεργατικά νομοσχέδια. Οι δημοσιογράφοι από την άλλη, δεν έχουμε άλλο δρόμο από αυτόν της μαχητικής, αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας, σε πείσμα της εποχής του φόβου και των εκβιασμών. Κρατάμε όμως στα χέρια μας και το κλειδί της δημοσιότητας. Αυτό είναι ένα όπλο το οποίο, δυστυχώς, χρησιμοποιείται κατά 99% για την προβολή των προσώπων που κατέχουν εξουσία, πολιτική, οικονομική κλπ.

Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη των ΜΜΕ σε όφελος της κοινωνίας.

Εφόσον η εξουσία κωφεύει, οφείλουμε κι εμείς, οι λειτουργοί της ενημέρωσης, να κωφεύσουμε στην προπαγάνδα της. Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις της χώρας οφείλουν να επεξεργαστούν ένα σχέδιο για ΑΠΟΧΗ από τις συνεντεύξεις Τύπου των υπουργών και την ενημέρωση των συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ως κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας πρέπει να προετοιμαστεί η ΑΠΟΧΗ όλων των δημοσιογράφων των –μελών και μη μελών- των ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της χώρας από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μικρόφωνα και κάμερες κλείνουν, οι σημειώσεις, οι ανταποκρίσεις και τα «παράθυρα», σταματούν.

Η παραπάνω πρόταση, μαζί με τις απεργίες και την κάθοδο στους δρόμους, θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης ότι δεν θα αποδεχτούμε τα ανήθικα και άδικα μέτρα ακόμα κι αν αυτά είναι «νόμιμα».

Ήρθε η ώρα να φωνάξουμε: Νόμος είναι το δίκιο του συντάκτη.

Προωθήστε παντού αυτό το μήνυμα με σκοπό να εμπλουτιστεί και με άλλες ιδέες και προτάσεις στη λογική που εκτέθηκε παραπάνω.

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Advertisements

3 Σχόλια to “Πρόταση ΑΠΟΧΗΣ από τη συν. Τύπου του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ”

  1. Μολυβένιος Στρατιωτάκης Says:

    H πρόταση είναι πολύ καλή. Οι Ενώσεις και κυρίως η ΠΟΕΣΥ να πάρουν αποφάσεις και να σταματήσουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης.
    Κανένας να μην πάει στη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Να περιφρουρηθεί, μάλιστα η ΑΠΟΧΗ από απεργιακή επιτροπή που θα βρίσκεται εντός της αιθούσης της συνέντευξης.

  2. H διαμαρτυρία πρέπει να γίνεται επιτόπου στις συνεντεύξεις τύπου. Δηλαδή να πηγαίνουν π.χ. εκεί οι κάμερες, αλλά να τις κατεβάζουν κάτω, να δηλώνουν τον λόγο αποχώρησής τους και να φεύγουν. Έτσι θα είναι και πιο ηχηρό το πράγμα!

    Για την αποχή από τη συν. τύπου του ΓΑΠ στη ΔΕΘ: Αν πετύχει, θα είναι η καλύτερη συνδικαλιστική παρέμβαση των δημοσιογράφων των τελευταίων χρόνων!

  3. […] Ως μία πρώτη οργανωμένη και συντονισμένη αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, μπορεί να προωθηθεί και η ιδέα που διατυπώνεται ήδη από πολλούς συναδέλφους για ΑΠΟΧΗ από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ. Δείτε και το:  Πρόταση ΑΠΟΧΗΣ από τη συν. Τύπου του πρωθυπουργού τον Σ… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: