Μια γροθιά όλοι οι εργαζόμενοι της “Μακεδονίας”

Ιστορική μέρα χαρακτηρίζεται η σημερινή από πολλούς συναδέλφους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, μετά την απόφαση των τριών Ενώσεων (Συντακτών, Τεχνικών Τύπου, Προσωπικού) να κινηθούν και να δράσουν από κοινού για την αποτροπή των σχεδίων της εκδότριας των εφημερίδων “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη”, Σπορ του Βορρά”, Βίκυ Σουλοπούλου να περικόψει τους μισθούς των εργαζομένων τους τρείς επόμενους μήνες κατά 40%!

Σε συνάντηση αντιπροσωπειών της Ενώσεων Τεχνικών Τύπου Θεσσαλονίκης (ΕΤΤΘ) και της Ένωσης Προσωπικού Ημηρεσιών Εφημερίδων Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ) με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) στα γραφεία της τελευταίας το μεσημέρι, αποφασίστηκε η ενιαία στάση όλων στην κατεύθυνση της μη αποδοχής – μη συζήτησης – μη διαπραγμάτευσης με τίποτε της πρότασης της εκδότριας για οποιαδήποτε περικοπή. Αλλά αντίθετα να διεκδικήσουμε από κοινού όλα όσα προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (αποκατάσταση στην καθυστέρηση της μισθοδοσίας, καταβολή των επιδομάτων άδειας, των επιδομάτων αναπλήρωσης, αποκατάσταση των αμοιβών όσων πραγματικά εργάζονται ως εσωτερικοί συντάκτες, καταβολή των εκτός έδρας) και περιλαμβάνονται στην επιστολή που της έστειλε η ΕΣΗΕΜΘ την περασμένη βδομάδα και αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

Την κοινή απόφαση θα κοινοποιήσουν στην εκδότρια των “Μ”, “Θ”, “Σ”, τριμελείς αντιπρωσωπείες των τριών Ενώσεων μαζί με τον (κοινό) νομικό σύμβουλό (στο σχήμα: 3Χ3 +1), τα ονόματα των οποίων γνωστοποιήθηκαν ήδη στη διοίκηση των εφημερίδων. Μάλιστα, κάποιος εξ αυτών που συμμετείχαν στην τριμερή των Ενώσεων χαρακτήρισε την ενιαία ξεκάθαρη στάση ως ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΓΗ ΣΤΑΣΗ που λέει ΠΑΡΤΟ ΠΙΣΩ! Δεν θα αφήσουμε να αποτελέσουν οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης τον δοκιμαστικό σωλήνα των νέων αντεργατικών μεθοδεύσεων.

[Για ευνόητους λόγους δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες το σημερινό ενημερωτικό σημείωμα για όσα συζητήθηκαν αναλυτικά στη συνεδρίαση του δσ της ΕΣΗΕΜΘ με τις αντιπροσωπείες της ΕΤΤΘ και της ΕΠΗΕΘ, καθ ότι αυτό επιτάσει η λεπτότητα των χειρισμών της υπόθεσης. Οι συνάδελφοι στον εργασιακό χώρο είναι πλήρως ενήμεροι, συμμέτοχοι και σύμφωνοι]

[Όσο για κάποιους των ‘Σπορ”, θα τα πούμε στη διαδικασία που όρισε η ΕΣΗΕΜΘ. Προς το παρόν μόνο αυτό]

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ

Από τη συνάντηση των 30 νεοεκλεγέντων εργασιακών εκπροσώπων με το δσ της ΕΣΗΕΜΘ, δυστυχώς δεν προέκυψαν πολλά, αφού ούτε η πλειοψηφία της διοίκησης ήθελε κάτι τέτοιο αλλά ούτε οι περισσότεροι όσων συμμετείχαν το επιδίωξαν. Εκτός κάποιων συναδέλφων, όπως των εργασιακών από την Κοζάνη, Δαβάνη και Μαυρίδη, οι οποίοι έθεσαν θέμα αντιμετώπισης του φαινομένου στη διάρκεια των απεριών μας να εκδίδοται κάποιες εφημ,ερίδες της περιφέρειας, προτείνοντας τη δημοσίευση μιάς “Μαύρης Λίστας” απεργοσπαστικών ΜΜΕ.

Επίσης, ο ένας εκ των εργασιακών των ραδιοτηλεοπτικών μέσων Αλεξιάδης, πρότεινε τη συγκρότηση τριών επιτροπών για τα ιδιαίτερα προβλήματα στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά, τον ηλεκτρονικό Τύπο και την περιφέρεια, αλλά εδέχθη μία αήθη επίθεση από το προεδρείο, γιατί τόλμησε να βγεί και να πεί ότι και πριν δύο χρόνια είχε πραγματοποιηθεί κάτι ανάλογο, είχαν κατατεθεί προτάσεις και ιδέες, αλλά δεν έγινε τίποτε. Πάντως, αναπάντητο έμεινε και το ερώτημα του Κασάπη (Σέρρες) για το ποιά είναι η στρατηγική των ενώσεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Τέλος, ο Μπίκας υπενθύμισε σε όλους τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ που έχουν κατατεθεί από τον Ασύνταχτο (και μπορεί να βρεί ο οποιοσδήποτε στο παρόν ιστολόγιο παρακάτω) και κινούνται στο πλαίσο: πλήρης χαρτογράφηση των προβλημάτων και των παραβιάσεων των εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, εξορμήσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης στους εργασιακούς χώρους, αμετακίνητοι στην τήρηση των ΣΣΕ, τακτική λειτουργία των διευρυμένων οργάνων (εργασιακών συνελεύσεων, μικτό συμβούλιο), συγκρότηση επιτροπών για τα μείζονα ζητήματα κ.α.

Τελικά αποφασίστηκε να γίνει μία καταγραφή των προβλήμάτων σε όλους τους εργασιακούς χώρους μέχρι το 15Αύγουστο.

ΜΠ

Advertisements

3 Σχόλια to “Μια γροθιά όλοι οι εργαζόμενοι της “Μακεδονίας””

 1. Τέρμα πια με τις αήθεις επιθέσεις Says:

  Δεν θα αφήσουμε αυτή την κατάσταση των επιθέσεων κατά συναδέλφων μας να συνεχίζεται, να δέχονται δηλαδή τα πυρά του εκάστοτε προεδρείου του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, κάθε φορά που επισημαίνουν παραλείψεις, κωλυσιεργίες, απραξίες για τα έργα και τις ημέρες της γνωστής και διαχρονικής πλειοψηφίας. Μιλάμε για τον ασύνταχτο συνάδελφο, έναν εκ των τριών εργασιακών εκπροσώπων στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, Αλέξη Αλεξιάδη που επειδή τόλμησε να ασκήσει, κριτική όπως όφειλε, για πράγματα που δεν έγιναν, δέχτηκε από πάνω και την επίθεση του προεδρείου. Αυτή η κατάσταση θα τερματιστεί. Η κριτική προς το προεδρείο είναι αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωση όλων των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ. Αλλά, δυστυχώς, κάποιοι συνάδελφοι τους έχουν συνηθίσει στην επίδειξη αφωνίας. Τι θέλουν δηλαδή; Να έχουμε όλοι ταυτόσημες απόψεις; Γίνεται αυτό; Είναι αυτό δημοκρατία; Και μιλάμε τώρα για τον ευαίσθητο χώρο του Τύπου όπου πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε να υπάρχει σεβασμός στην αντίθετη άποψη. Αλλά, φαίνεται κάποιοι ότι ακολουθούν την τακτική της σημερινής κυβέρνησης με τα μέτρα που παίρνει: Μας εκλέξατε; Καλά να πάθετε!

  Ήδη εργοδότες απολύουν δημοσιογράφους γιατί δεν προβάλλουν το «θεάρεστο» ασφαλιστικό έκτρωμα. (Η είδηση δημοσιεύτηκε στο blog του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ). Σε αυτό το σημείο θα φτάσουμε; Να επιταχύνουμε την κατηφόρα των φρονηματικών διώξεων και των φραγμών στην ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού έργου και της συνδικαλιστικής κριτικής;

  Αν δεν αντέχουν κάποιοι την κριτική, ας παραιτηθούν. Δεν μπορούν να συνδικαλίζονται. Ας κάνουν τη δουλειά τους και ας μη μπλέκονται με τα «κοινά». Δεν εκλέχτηκαν για να επιτίθενται σε συναδέλφους. Εκλέχτηκαν και για να ακούνε. Όχι μόνο για να μιλάνε μόνοι τους.

  ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ

  Κατά τα άλλα, μπράβο, τουλάχιστον για την κοινή κατάληξη των τριών σωματείων να τηρήσουν κοινή στάση αγώνα στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Αν και κρατήστε μικρό καλάθι για το μέλλον… Οι υπαναχωρήσεις κάποιων είναι μέσα στο αίμα τους…

 2. […] περικοπές μισθών. Πάντως στην απόφαση για Μια γροθιά όλοι οι εργαζόμενοι της “Μακεδονίας” υπήρξαν και «παρατράγουδα» από μικρή μερίδα […]

 3. […] περικοπές μισθών. Πάντως στην απόφαση για Μια γροθιά όλοι οι εργαζόμενοι της “Μακεδονίας” υπήρξαν και «παρατράγουδα» από μικρή μερίδα […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: