«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Συντριπτικό «Όχι» των δημοσιογράφων στις επιχειρούμενες περικοπές μισθών

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΤΡΙΑ ΤΗΣ “Μ”

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ

Άμεσα και μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι των εφημερίδων “Μακεδονία” και “Θεσσαλονίκη” αντέδρασαν, πραγματοποιώντας εργασιακή συνέλευση, την οποία ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ, όπου ομόθυμη ήταν η στάση να αποκρούσουμε τα σχέδια της εκδότριας Βίκυ Σουλοπούλου, η οποία έσπευσε πρώτη απ’ όλα τα μμε πανελλαδικά να εφαρμόσει τον νέο νόμο 3846/11.5.2010 περί “Εγγυήσεων για την εργασιακή ασφάλεια” (!) και να προβεί σε μείωση των ετήσιων αποδοχών των εργαζομένων κατά 8% (2% στους εργαζόμενους των Σπορ και του πιεστηρίου). Ποσό μάλιστα που θα παρακρατηθεί αναδρομικά και προκαταβολικά τους πρώτους τρείς επόμενους μήνες ( Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο) και ισοδυναμεί με το 40% του μισθού αυτούς τους μήνες.

Το πρωί στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ και σε μια δίωρης διάρκειας εργασιακή συνέλευση, πολλοί συνάδελφοι πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν σαφέστατα κατά των μεθοδεύσεων της εκδότριας να αφαιμάξει τις αποδοχές των εργαζομένων, επιδιώκοντας να μετακυλίσει σε μας τα δικά της λάθη διαχείρισης. Στα περί συνεισφοράς στην επιχείρηση, όλοι θυμήθηκαν ότι δύο φορές μέσα στην τελευταία πενταετία η Ένωση συνέβαλε, ενώ εδώ και δύο χρόνια έχει υπάρξει ανοχή στην καθυστερημένη κατά 25 μέρες καταβολή της μηνιαίας μισθοδοσίας. Μάλιστα, σ’ όλη τη διάρκεια αυτών των προβλημάτων εκ των ων ουκ άνευ θεωρείτο να μην υπάρχουν περικοπές, όπως η ίδια η εκδότρια είχε συμφωνήσει. Όλοι οι συνάδελφοι τάχθηκαν κατά της οποιασδήποτε περίπτωσης αποδοχής των σχεδιαζόμενων περικοπών.

Το ίδιο κλίμα αντίθεσης επικράτησε και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜΘ που ακολούθησε αμέσως μετά. Έτσι, ομόφωνα αποφασίστηκε:

1.- Να μην γίνουν αποδεκτά καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα σχεδιαζόμενα από την εκδότρια των “Μ” και “Θ” να περικόψει τους μισθούς των εργαζομένων, με παράλληλη μείωση των ωρών εργασίας και να προβεί σε ατομική διαπραγμάτευση.

2.- Να σταλεί επιστολή στην Σουλοπούλου με την οποία της υπενθυμίζεται η καταστρατήγηση των ΣΣΕ και η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, με την μη συμμόρφωση στην έγκαιρη καταβολή της μηνιαίας μισθοδοσίας και των διαφόρων επιδομάτων όπως άδειας, αναπλήρωσης κ.α.

3.- Να αποφασίσει την πραγματοποίηση 24ωρη απεργία αμέσως μόλις επιχειρηθεί η περικοπή μισθών.

Ενώ τέλος, τα μέλη του δσ Χρ. Χαλεπλίδου και Μπ. Μπίκας παρέπεμψαν τον διευθυντή των Σπορ του Βορρά Κ. Βασιλόπουλου στο πειθαρχικό συμβούλιο για διαγραφή, γιατί παραβίασε τρείς καταστατικές διατάξεις και δύο αρχές δεοντολογίας. Με τη συμπεριφορά και στάση του αντιστρατεύτηκε τους κοινούς σκοπούς των εργαζόμενων μελών της Ένωσης και τάχθηκε με το μέρος των εργοδοτών, καταφερόμενος κατά του προέδρου της ΕΣΗΕΜΘ μπροστά στην Σουλοπούλου γιατί η Ένωση απέστειλε εξώδικο με το οποίο γνωστοποιούσε ότι θα πραγματοποιηθεί απεργία αν δεν πληρωνόμασταν!

Μια απαράδεκτη συμπεριφορά του διευθυντή των Σπορ, ο οποίος σημειωτέον ήρθε στη σημερινή συνέλευση για να πεί (όπως και ο παρακαθήμενος του εργασιακός εκπρόσωπος Τσελεπίδης) ότι οι εργαζόμενοι των Σπορ του Βορρά αποφάσισαν να δεχθούν τη μείωση στις ετήσιες αποδοχές τους κατά 2%!, αλλά θα πράξουν ότι αποφασίσει η Ένωση. Οι πρώτοι σε ελληνικό μμε που έσπευσαν να δώσουν διαπιστευτήρια και να αποδεχθούν… την κρεμάλα που τους ετοιμάζουν οι εργοδότες.

ΜΠ

 

Advertisements

9 Σχόλια to “«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Συντριπτικό «Όχι» των δημοσιογράφων στις επιχειρούμενες περικοπές μισθών”

 1. Γιατί έχω την αίσθηση ότι η μεθόδευση της μείωσης μισθών – ωραρίου ήταν ιδέα συναδέλφου δημοσιογράφου;

 2. Εργαζόμενος στην ΕΡΤ-3 Says:

  Από ιδέες ο χώρος μας, τίποτε άλλο! Στην ΕΡΤ να δεις τι γίνεται. Έχουν ξεσηκώσει όλο τον κόσμο να καλύψει τις «τρύπες» στα προγράμματα που άφησαν πίσω τους οι εκδιωχθέντες συμβασιούχοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί… Έχουν καλέσει ακόμα και τον εργασιακό εκπρόσωπο να καλύψει κενό… εκπομπής ενώ επαναφέρουν τη βάρδια-καψόνι (από τις 7 το πρωί) στον 102FM. Το μπαράζ αυθαιρεσιών ξαναμπήκε σε λειτουργία. Το τελευταίο μέτρο άλλωστε, όπως και παλαιότερα, έχει την κάλυψη του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ ο οποίος μαθαίνουμε ότι «αγορεύει» πάλι στους διαδρόμους περί του «διευθυντικού δικαιώματος»…

  Γι’ αυτό δεν μου φαίνεται διόλου παράξενο ότι οι μειώσεις μισθών-ωραρίων στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μπορεί να ήταν ιδέα συναδέλφου-μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ…

 3. Συνάδελφοι της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μη μασάτε! Δεν θα τους περάσει. Απλά, οι εργοδότες έχουν αφηνιάσει. Σου λένε: Η κυβέρνηση είναι πιο «έξυπνη» και κόβει μισθούς, επιδόματα, ανατρέπει ασφαλιστικό και εργασιακά, απολύει, μειώνει τις αποζημιώσεις κλπ.; Σου λένε: Γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς; Υποθέτουν ότι μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις των εργαζομένων. Γελιούνται όμως.

 4. ΜΕΜΝΗΣΟ, ΑΠΙΣΤΕΙΝ Says:

  Να σας ενημερώσουμε οτι και οι Τεχνικοί στην σημερινή τους συνέλευση αποφάσισαν ομόφωνα να μήν επιτρέψουν τον «σχεδιασμό» και την εφαρμογή τέτοιων πρακτικών. Επίσης έστειλαν επιστολή ωστε να υπενθυμίσει τις χάρες που έκανε και συνεχίζει να κάνει προς την διοίκηση, προκειμένου να βοηθήσει την ανάπτυξητης επιχείρησης. Αλλωστε τα προβλήματα διογκώθηκαν στην επιχείρηση χάρη στις επιλογές της συγκεκριμένης διοίκησης που έχει μαύρα μεσάνυχτα απο διαχείρηση, και ειδικά απο διαχείρηση ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτό άλλωστε οφείλεται και η παντελής αναξιοπιστία της.

 5. τι τους κοιτάτε ρε;βαρατε

 6. Λακης Βαγαλάς Says:

  Η ΕΣΗΕΜΘ πρέπει να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους. Να μην κάνει την πάπια. Να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των συντακτών και όχι τις εντολές των διευθυντών.

  Άκου λέει «διευθυντικό δικαίωμα»!!! Και το «εργασιακό δικαίωμα» που σήμερα καταργείται; Θα ιδρώσει το αυτί κανενός συνδικαλιστή ή θα το κάνουν κι αυτό γαργάρα;

  Καλή αρχή για αλλαγή πλεύσης είναι η άμεση΄αντίδραση στην περίπτωση της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Λέτε ν’ αλλάζει κάτι;

 7. Έμαθα από αυτήκοο μάρτυρα ότι κάποιος καλοθελητής συνάδελφος μετέφερε στην κ. Σουλοπούλου πως ο υπογράφων -με ύφος Νέρωνος- διαλαλλούσε στην εργασιακή συνέλευση ότι ‘εγώ θα κλείσω την εφημερίδα του Ρήγα’.
  Έφτασα 51 ετών και ακόμα εκπλήσσομαι με το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει κάποιος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του εργοδότη του και τη θέση του στην εφημερίδα. Δεν θυμώνω, τον λυπάμαι, όποιος κι αν είναι.
  Δ. Μακρής

 8. […] Μειώσεις μισθών στην εφημερίδα “Μακεδονία” και το «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Συντριπτικό «Όχι» των δημοσιογράφων στις…. Πάντως στην απόφαση για Μια γροθιά όλοι οι […]

 9. […] Μειώσεις μισθών στην εφημερίδα “Μακεδονία” και το «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Συντριπτικό «Όχι» των δημοσιογράφων στις…. Πάντως στην απόφαση για Μια γροθιά όλοι οι […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: