Μειώσεις μισθών στην εφημερίδα «Μακεδονία»

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ-ΑΣΦΑΛΗΣΤΡΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Άμεσο πλήγμα δέχθηκαν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Μακεδονία», με την ανακοίνωση της εκδότριας ότι περικόπτει τις ετήσιες αποδοχές τους κατά 8% και το οποίο ποσό μάλιστα θα καταβληθεί από τους εργαζόμενους… προκαταβολικά, δηλαδή στο αμέσως επόμενο τρίμηνο!!!

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της δημοσίευσης του νέου νόμου 3846/11.5.2010 περί “Εγγυήσεων για την εργασιακή ασφάλεια”, ο οποίος επιβάλει ακριβώς τα αντίθετα (που’ σαι Όργουελ!) και οι εκδότες έτρεξαν να τον εφαρμόσουν –σε πλήρη αναντιστοιχία με την απροθυμία τους στην τήρηση του υφιστάμενου εργασιακού και ασφαλιστικού δικαίου!

Σήμερα το απόγευμα η εκδότρια των εφημερίδων “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη” και “Σπορ του Βορρά”, Βίκυ Σουλοπούλου και παρουσία των διευθυντικών στελεχών της, ανακοίνωσε στους εμβρόντητους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των τριών Ενώσεων (Συντακτών, Τεχνικών, Προσωπικού) την πρόθεσή της να εφαρμόσει τον παραπάνω νέο νόμο της κατοχικής κυβέρνησης για “εκ περιτροπής εργασία”! Τι είναι πάλι τούτο; Λοιπόν: με βάση αυτόν, στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση δραστηριοτήτων (πως αποδεικνύεται άραγε;) επιτρέπεται να προβούν σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων για ένα εξάμηνο (έτσι γενικά και… πλατειά!) με παράλληλη μείωση της διάρκειας απασχόλησης!

[Να χαίρεστε τα κατορθώματά σας σοσια-ληστές της πασοκικής διακυβέρνησης και της χούντας των ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ].

Εξειδικεύοντας την απόφασή της, η εκδότρια της “Μακεδονίας” γνωστοποίησε ότι θα προβεί σε μείωση των ετήσιων αποδοχών των εργαζομένων κατά 8% (2% στους εργαζόμενους των Σπορ και του πιεστηρίου –οποία διάκριση!), διευκρινίζοντας πως το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτό θα καταβληθεί… προκαταβολικά (!), δηλαδή θα παρακρατηθεί τους πρώτους τρείς επόμενους μήνες, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε πως οι διευθυντές των φύλλων θα καθορίσουν ποιοι και πότε θα μειώσουν την εργασιακή τους παρουσία, σε αναλογία με την μείωση των αποδοχών τους αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών!. Όπως μάλιστα είπε: έχει γίνει ένας σχεδιασμός επί χάρτου! (που θα μας τυλίξουν).

Στην πράξη, τα παραπάνω φέρνουν τους εργαζόμενους να πληρώνονται τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με μισθούς μειωμένους κατά 40% -σε αυτό το ποσοστό επί των τριών μηνιαίων μισθών αντιστοιχεί το αφαιρεθέν 1,2 μισθού ετησίως (=8% των ετήσιων αποδοχών).

Να λοιπόν που το πρώτο μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα που σπεύδει να εφαρμόσει ό,τι πιο αντεργατικό έχει σκαρφιστεί η παρούσα ανεκδιήγητη κυβέρνηση, υλοποιώντας τις ντιρεκτίβες των κυρίαρχων ελίτ να μετακυλιστεί το κόστος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Έξαλλοι οι δημοσιογράφοι της “Μ” και της “Θ” άκουσαν τα παραπάνω (στην ενημέρωση που έκαναν τα δύο μέλη του δσ της ΕΣΗΕΜΘ Χαλεπλίδου και Μπίκας με τους δύο εργασιακούς εκπροσώπους Τάταλα και Τερζούδη) και αποφάσισαν να ζητήσουν την πραγματοποίηση έκτακτης εργασιακής συνέλευσης αύριο το πρωί στις 10:00. Κάτι που το διοικητικό συμβούλιο έκανε αμέσως δεκτό, αποφασίζοντας παράλληλα να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση αμέσως μετά την εργασιακή.

Η πλήρης αντίθεση και οργή όλων των παριστάμενων δημοσιογράφων καταγράφηκε ήδη. Η εργασιακή συνέλευση και το διοικητικό θα καθορίσουν τα περαιτέρω βήματα αποτροπής της άμεσης κλοπής των αποδοχών μας. Οι οποίες σημειωτέον είναι καθηλωμένες και χωρίς καμία προοπτική υπογραφής νέας ΣΣΕ. Επιπλέον, η ΕΣΗΕΜΘ την τελευταία πενταετία δύο φορές βοήθησε τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στη “Μακεδονία” (συμβολή στην εφημερίδα), ενώ εδώ και δύο χρόνια υπάρχει καθυστέρηση 25 μερών στην καταβολή της μισθοδοσίας, με την επιχείρηση να υπόσχεται ότι δεν θα θιγούν εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα. Πλαίσιο το οποίο παραβιάζεται μονομερώς από τη διοίκηση και μάλιστα… βάζοντας βαθύτερα το μαχαίρι!

NO PASSARAN! VENCEREMOS!

ΜΠ

[Όσο για τον απρεπή και σε ευθεία αντιδιαστολή με καταστατικές διατάξεις και αρχές δεοντολογίας, συμπεριφορά του διευθυντή των Σπορ, ο οποίος παρουσία της εκδότριας γνωστοποίησε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ στην οποία καταφέρεται εναντίον του εναντίον του (!), διαφωνώντας με το εξώδικο που εστάλη την περασμένη βδομάδα στην επιχείρηση γιατί δεν είχαμε πληρωθεί έγκαιρα, θα τα πούμε στα όργανα και σύμφωνα με τις συντεταγμένες διαδικασίες της συνδικαλιστικής μας ένωσης]

2 Σχόλια προς “Μειώσεις μισθών στην εφημερίδα «Μακεδονία»”

  1. […] εκδοτική επιχείρηση μέσα σε τέσσερις μήνες!!! Δείτε το Μειώσεις μισθών στην εφημερίδα “Μακεδονία” και το «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Συντριπτικό «Όχι» των […]

  2. […] εκδοτική επιχείρηση μέσα σε τέσσερις μήνες!!! Δείτε το Μειώσεις μισθών στην εφημερίδα “Μακεδονία” και το «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Συντριπτικό «Όχι» των […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: