24/6/2010 – Στο «σημείο μηδέν» το συνδικαλιστικό κίνημα

Στο «σημείο μηδέν» βρίσκεται το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας αλλά και ο λεγόμενος «πολιτικός κόσμος» που καλούνται να πάρουν σαφή θέση: ‘Η με τους εργαζόμενους και με τα δικαιώματά τους, ή με την κυβέρνηση, την τρόικα Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. και τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Η ενδεχόμενη εξάντληση των διαμαρτυριών στην απεργία της 29ης Ιουνίου, θα δείξει και τη διάθεση των επίσημων συνδικαλιστικών οργανώσεων να συγκρουστούν πραγματικά με την επερχόμενη ασφαλιστική-εργασιακή-συνταξιοδοτική λαίλαπα. Οι λειτουργοί του Τύπου που δεν εξαιρούνται -βεβαίως- από τις αντεργατικές «ρυθμίσεις», οφείλουν, μαζί με ολόκληρη την κοινωνία να αντιδράσουν με όλες τους τις δυνάμεις για να αποτρέψουν τον νέο εργασιακό μεσαίωνα, που μας επιβάλλεται με πρόσχημα την κρίση που άλλοι δημιούργησαν.

Στην καλοκαιρινή ραστώνη «ποντάρει» η κυβέρνηση για τον μετριασμό των κοινωνικών αντιδράσεων σε ασφαλιστικό και εργασιακά. Σήμερα κλείνει στο υπουργικό συμβούλιο το θέμα των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα. Επόμενος στόχος, το διπλό νομοσχέδιο (δύο σε ένα) για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό να κατατεθεί αύριο στη Βουλή και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια μέχρι τις 10 Ιουλίου. Αμέσως μετά να μπορέσει να «περάσει» από το Κοινοβούλιο το συνταξιοδοτικό του δημόσιου τομέα. Ο υπουργός απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τη ΓΣΕΕ να πάρει θέση και η τελευταία απάντησε ότι δεν υπάρχει πεδίο διαπραγμάτευσης. Οι κόκκινες γραμμές έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, είπε.

Αλλά το συνδικαλιστικό κίνημα, είτε θα απεγκλωβιστεί από τη γραφειοκρατική-κομματική του λειτουργία, είτε θα «πνιγεί» μέσα στις αντιφάσεις του και την απλή επικοινωνιακή διαχείριση αραιών και «ψόφιων» απεργιών…


Πώς αντιδρά (προς το παρόν) το συνδικαλιστικό κίνημα

Στον δρόμο βρέθηκαν χθες το απόγευμα οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς η ΑΔΕΔΥ διοργάνωσε διαδήλωση ως αντίσταση «στη λεηλασία του εισοδήματός μας, στον εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν και στην κατάργηση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων». Απεργιακή κινητοποίηση με συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα πραγματοποίησε χθες το ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στις ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Σε νέα γενική απεργία καλούν την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιουνίου η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, τα κόμματα της θεσμικής και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και πρωτοβάθμια σωματεία.

Χωρίς αστικά λεωφορεία θα μείνει η Θεσσαλονίκη την Τρίτη 29 Ιουνίου, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στη γενική απεργία. Θα γίνουν μόνο περιορισμένα δρομολόγια με το προσωπικό ασφαλείας.

Συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της 29ης Ιουνίου αποφάσισε η ΓΣΕΒΕΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στο νέο ασφαλιστικό το οποίο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, προωθεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο, ανασφαλές περιβάλλον για εργοδότες και εργαζομένους». Η ΓΣΕΒΕΕ και προαναγγέλλει νέους αγώνες μέχρι την ανατροπή των μέτρων. Αποχή διαρκείας άρχισαν χθες και μέχρι και τις 7 Ιουλίου οι  δικηγόροι με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σήμερα και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, με διαδοχικές δίωρες στάσεις εργασίας που ξεκίνησαν χθες. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών πραγματοποιεί δίωρες στάσεις εργασίας. Η πρώτη έγινε από τις 7.00 έως τις 9.00 το πρωί, η δεύτερη από τις 15.00-17.00, και η τρίτη στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Από χθες βρίσκονται σε εξέλιξη 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που αφορούν τους συμβασιούχους της ΕΡΤ και όχι όλους τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση από την ΠΟΕΣΥ και τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της χώρας για τον τρόπο συμμετοχής των δημοσιογράφων στις κινητοποιήσεις. Δείτε και: To μπάχαλο στα συνδικαλιστικά των δημοσιογράφων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους που επικαλείται η εφημ. «ΕΘΝΟΣ», επισημαίνεται ότι «και το Προεδρικό Διάταγμα για τις μεγάλες εργασιακές ανατροπές θα κινδύνευε να πέσει ακόμα και ολόκληρο στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα «είχε ήδη επισημανθεί ως συνταγματικά προβληματική η προσπάθεια να αλλάξουν διατάξεις νόμων με Προεδρικό Διάταγμα (έστω και αν η έκδοσή του είχε προβλεφθεί στη νομοθεσία που κύρωσε το μνημόνιο), η υποβάθμιση του καθεστώτος της διαιτησίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η χαλάρωση των απολύσεων σε ηλικίες μεγαλύτερες που προστατεύονται νομολογιακά με κοινωνικά κριτήρια, καθώς και ο ηλικιακός προσδιορισμός της αμοιβής».

Για τα «ανυπέρβλητα συνταγματικά -και όχι μόνο- εμπόδια» στα οποία θα προσκρούσει η προσπάθεια επιβολής των συνταξιοδοτικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και «αναμένεται να καταπέσουν στα δικαστήρια»

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από «ΕΘΝΟΣ»

Μπροστά σε ανυπέρβλητα συνταγματικά -και όχι μόνο- εμπόδια κινδυνεύουν να βρεθούν τα συνταξιοδοτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς σε πολλά σημεία τους θίγουν κεκτημένα περιουσιακά δικαιώματα και αναμένεται να καταπέσουν στα δικαστήρια.

Δικαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι πολλά από τα προωθούμενα μέτρα στο Ασφαλιστικό (αλλά και στον εργασιακό τομέα), όχι μόνο θα προσβληθούν με κύμα προσφυγών, αλλά και δεν θα αντέξουν στη δικαστική βάσανο και θα καταπέσουν ως αντίθετα στο Σύνταγμα, σε διεθνείς συμβάσεις, αλλά και στη νομολογία ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Κατά τους ίδιους κύκλους, οι πιο «ασταθείς» ρυθμίσεις είναι αυτές που σχετίζονται με την προσπάθεια δημιουργίας τριών μόνο ασφαλιστικών Ταμείων και την ενοποίηση ανόμοιων καταστάσεων, με την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ, με την προώθηση ρυθμίσεων που ανατρέπουν -σύντομα- ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς θεωρείται ως απώτατο χρονικό όριο θεμελίωσής τους μόλις το επόμενο 6μηνο, μέχρι τη λήξη του 2010.

Ετσι, όμως, θίγονται δικαιώματα με εξαιρετικά σύντομες διαδικασίες και πολύ μικρά μεταβατικά στάδια, αφού προβλέπεται εξαιρετικά γρήγορος χρόνος προσαρμογής (π.χ. η διετία 2011-13) σε ένα πολύ επαχθέστερο καθεστώς, όσον αφορά π.χ. την προσθήκη 5ετιών (για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος). Οι αλλαγές αυτές που θα κριθούν με προσφυγές κατά περίπτωση, είναι εύκολο να αναδείξουν περιπτώσεις όπου θίγονται εντονότερα διάφορα δικαιώματα που προστατεύουν το Σύνταγμα και η διεθνής νομολογία, όπως είναι τα περιουσιακά δικαιώματα, της ιδιοκτησίας, της ισότητας, της αναλογικότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.

Στο ασφαλιστικό επίπεδο, οι ίδιοι δικαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι είχε επιδειχθεί μια αρχική ανοχή απέναντι στα πρώτα μέτρα σημαντικών περικοπών (στα επιδόματα αδείας, Χριστουγέννων, Πάσχα και σε αντίστοιχες ρυθμίσεις) με βάση τη λογική ότι δικαιολογούνται από την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ομως, οι έκτακτες δημοσιονομικές περιστάσεις αποτελούν λόγο έντονου δημόσιου συμφέροντος που μπορεί να δικαιολογήσει τη λήψη σκληρών μέτρων, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι θα είναι διαρκώς συνταγματικά ανεκτή (και με βάση τις διεθνείς συνθήκες και τη νομολογία) η συνεχής υποβάθμιση δικαιωμάτων.

Ενοποιήσεις, όρια ηλικίας, ΛΑΦΚΑ

Τα συνταγματικά «αγκάθια» για τα κυβερνητικά μέτρα

Τα βασικότερα «αγκάθια» που θα αντιμετωπίσουν τα κυβερνητικά μέτρα στα δικαστήρια, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, αφορούν:

1. Τη δημιουργία τριών μόνο ενοποιημένων Ταμείων. Ενα σοβαρό συνταγματικό πρόβλημα θα δημιουργήσει η προσπάθεια ένταξης στο ΙΚΑ υπαλλήλων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα μαζί. Στην ουσία πρόκειται για ενοποίηση και εξομοίωση εντελώς διαφορετικών καταστάσεων, αφού ήδη η νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου έχει δεχθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τελούν υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς. Η ενοποίηση αυτή θα αντιμετωπίσει προβλήματα και απέναντι στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δέχεται για την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων ότι υπάγεται στην κατηγορία της επαγγελματικής ασφάλισης (όπου προβλέπεται ο ανταποδοτικός χαρακτήρας), ενώ το ΙΚΑ εντάσσεται στη λογική της κοινωνικής ασφάλισης.

2. Τη «συνύπαρξη» ισχυρών – εύρωστων Ταμείων με άλλα προβληματικά, εάν και εφόσον αυτή οδηγήσει σε ουσιώδη υποβάθμιση των δικαιωμάτων που απολάμβαναν ασφαλισμένοι άλλων κατηγοριών. Στη λογική αυτή μπορεί να δημιουργηθούν συνταγματικά προβλήματα σε σχέση με την αρχή της ισότητας από την εξαίρεση που προβλέπεται για κάποια τραπεζικά Ταμεία από τη διαδικασία ενοποίησής τους με άλλα.

3. Τη γρήγορη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με προσθήκη ακόμα και 15 ετών μέσα σε μόλις 3ετές στάδιο προσαρμογής. Η ήδη υπάρχουσα νομολογία είχε δεχθεί την ανάγκη εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες, αλλά είχε δεχθεί ότι για λόγους ισότητας η εξίσωση αυτή μπορεί να γίνει και προς τα κάτω, δηλαδή με την επέκταση υπέρ των ανδρών των ευνοϊκών ρυθμίσεων. Υπάρχουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας τόσο γρήγορης αναπροσαρμογής του ισχύοντος καθεστώτος, αφού οδηγεί σε μεγάλες ανατροπές και προγραμματισμούς ζωής.

4. Το «αγκάθι» των θεμελιωμένων δικαιωμάτων μπορεί να ορθωθεί σε αρκετές περιπτώσεις, αφού συνήθως η νομολογία των δικαστηρίων δεχόταν ότι δεν μπορούν να θιγούν όσοι βρίσκονται στην τελευταία 3ετία πριν από το να ασκήσουν το ασφαλιστικό τους δικαίωμα. Η συρρίκνωση της θεμελίωσης δικαιωμάτων μέσα σε μόλις ένα 6μηνο (ή σε σύντομα μεταβατικά στάδια) μπορεί να καταπέσει δικαστικά και σε περιπτώσεις κοινωνικά πιο ευαίσθητες, όπως είναι οι περιπτώσεις χηρείας, ανίκανων συζύγων ή παιδιών, όπου οι μεταβολές πρέπει να είναι πιο ήπιες και αργές. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ανατρέψει περιπτώσεις σημαντικών περικοπών που συνδυάστηκαν με αιφνίδιες νομοθετικές ανατροπές, καθώς σε ατομικές προσφυγές κρίθηκε ότι υπήρξε παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

5. Ο ΛΑΦΚΑ που επανέρχεται από τον Αύγουστο, με την ποσοστιαία παρακράτηση ποσού από τις συντάξεις, ανάλογα με το ύψος τους (κλιμακωτά άνω των 1.400 ευρώ). Η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει το μήνυμα ότι η νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων δεν είναι πιθανό να αλλάξει και αποτελεί μάλλον μονόδρομο να επαναληφθεί η κρίση ότι με τη θέσπισή του παραβιάζεται το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς θίγονται γεγενημένα περιουσιακά δικαιώματα, αφού έχει προηγηθεί και η καταβολή εισφορών, με εύλογη προσδοκία να λειτουργήσει η ανταποδοτικότητα.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: