ΕΡΤ3 – Εργασιακή συνέλευση για γέλια και για κλάματα

«Ούτε ζωγραφιστούς» δεν τους είδαν σήμερα τους συμβασιούχους οι διοικούντες την ΕΡΤ-3. Το ΟΛΟΙ στη διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ΕΡΤ-3 την Τρίτη 22/6/2010 έμεινε γράμμα κενό. Την εργασιακή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε (σήμερα Τρίτη) στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, δεν την ακολούθησε καμία παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία διοίκησης στην οδό Αγγελάκη 2. (ΔΕΙΤΕ και το: ΕΡΤ3 – Η έκβαση της μάχης για τους συμβασιούχους θα κριθεί από τη στάση όλων).

Αυτό το ενδεχόμενο που είχε συζητηθεί στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, παρέμεινε στα χαρτιά καθώς αφέθηκε να αιωρείται γενικώς ως μορφή διαμαρτυρίας από:

 1. Τη γνωστή πλειοψηφία του δ.σ. που δεν περιέλαβε καν στην τελευταία ανακοίνωση περί των κινητοποιήσεων και της συνέλευσης, το ενδεχόμενο να γίνει η παράσταση διαμαρτυρίας

2. από τον ίδιο τον πρόεδρο του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική τοποθέτηση-ερώτημα συναδέλφου σχετικά με την αδυναμία ενός συνδικαλιστικού αγώνα όταν «παραμένει περίκλειστος σε τέσσερις τοίχους», υποστήριξε ότι μια τέτοια διαμαρτυρία απευθύνεται «σε λίγο κόσμο», ξεχνώντας ότι (αυτή η κίνηση) διατηρεί τόσο τον ισχυρό συμβολικό της χαρακτήρα όσο και την απεύθυνσή της στην κοινωνία μέσω της δημοσιοποίησης των αιτημάτων μας. Στα ΜΜΕ εργαζόμαστε και γνωρίζουμε πόσο σημαντική για την πορεία του αγώνα μας θα ήταν η δημοσιοποίηση μιας διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της διοίκησης της ΕΡΤ-3. Η είδηση θα μεταδιδόταν από άλλα ΜΜΕ, από ιστοσελίδες και ανεξάρτητα μπλογκς της σύγχρονης ειδησεογραφίας, η δύναμη των οποίων, είτε δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή από τις παλιές «παραδοσιακές» δυνάμεις του δημοσιογραφικού χώρου, είτε έχει γίνει αντιληπτή, αλλά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αντιμετωπίζεται με εχθρότητα ως εν δυνάμει «ανταγωνιστική» στην εξουσία της «πολιτικώς ορθής» άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και της μονοπώλησης της μετάδοσης των ειδήσεων.

3. από τους ίδιους τους (παρόντες στη συνέλευση) συμβασιούχους που απέφυγαν να πάρουν σαφή θέση για το αν ήθελαν μια τέτοια διαμαρτυρία μπροστά στα γραφεία της ΕΡΤ-Η τοποθέτηση συναδέλφου σύμφωνα με την οποία «κανένας δεν έχει τη διάθεση να μετατραπεί σε αυτόκλητο υπερασπιστή των συμβασιούχων αν οι ίδιοι δεν θέλουν να κατεβούν στο δρόμο» δεν φαίνεται να έδωσε «κανένα σήμα» απάντησης αλλά, είναι αλήθεια, ούτε και απόρριψης. Η έλλειψη θέσης, όμως, στις παρούσες συνθήκες, επιδεινώνει τη δική τους θέση… Επίσης, το «κλίμα» που περνάει το προεδρείο της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενισχύει αυτή την αμηχανία…

Κατά τα άλλα, σχετικά με την εργασιακή συνέλευση, αξίζει να σημειώσουμε ότι κάποιοι «δερβέναγες» νομίζουν ότι κάνουν γενικό κουμάντο –κυρίως στον εργασιακό χώρο της τηλεόρασης- της ΕΡΤ-3 (γι’ αυτό και οι συνεχείς παρεμβάσεις και διακοπές τοποθετήσεων συναδέλφων χωρίς καμία προσπάθεια για συμμάζεμά τους από το προεδρείο…). Κάποιοι, πρότειναν μεταξύ άλλων, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να συμμετέχουν στην κατάρτιση λίστας με τα πρόσωπα που νομίζουν ότι θα πρέπει να μείνουν εκτός ΕΡΤ (δηλαδή στο πολυσυζητημένο 30% των περικοπών)!!! Το επιχείρημα ήταν ότι πολλοί εργαζόμενοι στην ΕΡΤ (κυρίως στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη) είναι απλώς «επισκέπτες των ΑΤΜ των τραπεζών», δηλαδή πληρώνονται χωρίς να εργάζονται διατηρώντας παράλληλα, άλλες τρεις και τέσσερις θέσεις εργασίας. Όμως, από την καταγραφή μιας πραγματικότητας που ισχύει για λίγους και πολύ συγκεκριμένους του χώρου μέχρι του σημείου, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι και πολύ περισσότερο τα συνδικαλιστικά τους σωματεία να αναλαμβάνουν ρόλο «εκκαθαριστή» για όσους κρίνουν ότι πρέπει να μείνουν απέξω, υπάρχει ένα ακροβατικό άλμα που δεν έχει καμία σχέση με τον ρόλο του συνδικαλισμού. Δυστυχώς σε αυτή τη λογική της «ποιοτικής» εκκαθάρισης (σε μια στιγμή μάλιστα που τα πραγματικά προβλήματα με απολύσεις, περικοπές, εργασιακά και ασφαλιστικό να πλήττουν τους πάντες), υπέπεσαν και άλλοι συνάδελφοι που προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: Είπαν ότι το ποσοστό των συμβασιούχων που θα έπρεπε να μείνει απέξω από την ΕΡΤ θα έπρεπε να είναι 50% (!!!), ίσως και μεγαλύτερο!!!

Αυτά και άλλα απίστευτα ακούστηκαν στην εργασιακή συνέλευση της ΕΡΤ-3, λίγες μόλις ημέρες (8) πριν τη λήξη των συμβάσεων (51 συμβασιούχοι στην περίπτωση της ΕΡΤ-3). Πολλοί συνάδελφοι (αρκετοί με εμφανή απογοήτευση από το περιεχόμενο της συζήτησης) αποχώρησαν από τη συνέλευση πριν ολοκληρωθεί. Άλλωστε και η στάση εργασίας έληγε στις 12 το μεσημέρι.

Κατά τα άλλα ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΜ-Θ έδωσε τα φώτα του για τις νομικές-συνταγματικές πτυχές του ζητήματος, ενώ κάποιοι εκ του προεδρείου εξέφρασαν τη «λύπη» τους που σχεδόν «αναγκάστηκαν» να… «καταπιούν» την κήρυξη  στάσεων εργασίας, παρότι γνώριζαν ότι αυτές μπορούσαν (μετά από ενδεχόμενη προσφυγή της διοίκησης της ΕΡΤ-3) να κηρυχθούν… παράνομες! (ΔΕΙΤΕ και αυτό: Πως η ΕΣΗΕΜΘ σύρθηκε σε κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ). Πάλι καλά που ορισμένα εκ των μελών του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ αναγνώρισαν ότι η κήρυξη των απεργιών «αποτελεί ένα μέσο πίεσης»…

Μετά την εργασιακή συνέλευση, ακολούθησε συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ. Για το τι συζητήθηκε θα υπάρξει ενημέρωση αργότερα στο blog μας από τον εκπρόσωπο του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ στο δ.σ., συνάδελφο Μπ. Μπίκα.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι σύμφωνα και με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ, μετά τις χθεσινές και σημερινές στάσεις εργασίας, αύριο ΤΕΤΑΡΤΗ 23 Ιουνίου πραγματοποιείται 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στην ΕΡΤ-3 ενώ για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη 27, 28 Ιουνίου έχει κηρυχθεί 48ωρη απεργία. Υπενθυμίζουμε ότι από αύριο η ΕΣΗΕΑ καλεί σε συμμετοχή σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στην ΕΡΤ. (ΔΕΙΤΕ και αυτό: ΕΡΤ – Απεργίες στο παρά πέντε για τους συμβασιούχους).

Advertisements

2 Σχόλια to “ΕΡΤ3 – Εργασιακή συνέλευση για γέλια και για κλάματα”

  1. […] τα: To μπάχαλο στα συνδικαλιστικά των δημοσιογράφων   ΕΡΤ3 – Εργασιακή συνέλευση για γέλια και για κλάματα   ΕΡΤ3 – Η έκβαση της μάχης για τους συμβασιούχους θα […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: