Πως η ΕΣΗΕΜΘ σύρθηκε σε κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ

4Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ, ΤΕΤΑΡΤΗ 16.6.2010

Όταν ο Ασύνταχτος πρότεινε έγκαιρα όλη την προηγούμενη περίοδο ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων και κινητοποιήσεων για την ΕΡΤ (συμβασιούχοι, περικοπές μισθών, επιδομάτων, δώρων κ.α) για να μην φθάσουμε την τελευταία στιγμή, είχε ακούσει τα γνωστά περί απεργομανών που θέλουν να δυναμιτίσουν το κλίμα διαλόγου που καλλιεργούσε η συνδικαλιστική ηγεσία, η οποία ανέμενε με τα παρακάλια, τις επαφές, τις διαβουλεύσεις και τους συντεχνιακούς διαδρομισμούς με κυβερνητικούς παράγοντες, να πάρει κάποια ψίχουλα ελεημοσύνης και μάλιστα σήμερα που ΔΝΤ-ΕΕ-κυβέρνηση οδηγεί τους εργαζόμενους στα… σύγχρονα κρεματόρια!

Αφού οι διοικούντες την ΕΣΗΕΜΘ, την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ, επιδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά συναντήσεις (επίσημες και ανεπίσημες), μια με τον Γαμπρίτσιο, μια με τον Πεταλωτή, μια με τον Ραγκούση, μια με τον Γερουλάνο και ξανά από την αρχή και πάει λέγοντας, ε… ήρθε πλέον η ώρα όλοι να καταλάβουν την κοροϊδία των κυβερνητικών που ο ένας τους παρέπεμπε στον άλλον. Συρόμενοι από την (σε χυδαίο επίπεδο) διαχειριστική λογική των συνεχών συμβιβασμών και υποχωρήσεων, έφθασαν να περιμένουν το θαύμα την ύστατη στιγμή, που όμως δεν τους βγαίνει. Αν υπολογίσουμε εδώ και τα επιμέρους συμφέροντα και σκοπιμότητες των παρατάξεων σε ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, τότε εξηγείται η αλλαγή της στάσης και η έκδοση των δύο ανακοινώσεων. Έτσι, ακολούθησε και η ΕΣΗΕΜΘ, ακόμη μια φορά την Αθήνα (που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν). Έτσι, είδαμε τρείς ανακοινώσεις και μάλιστα με διαφορετικό περιεχόμενο, θέσεις και αιτήματα για την ΕΡΤ!

Όλα αυτά συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ (με παρόντες τους: αντιπρ. Χαλεπλίδου, γγ Φωκιανίδη, Ρεπανά, Κοντογουλίδη, Ντόζη, Μπίκα). Αφού η προεδρεύουσα και ο γενικός γραμματέας ενημέρωσαν για ό,τι προέκυψε από τις τελευταίες μέρες στις συναντήσεις, τους διαδρομισμούς και τις τηλεφωνικές επαφές, ακολούθησε συζήτηση που κατέληξε στο… μία από τα ίδια με την Αθήνα. Όπως είπε ο Τασ. Φωκιανίδης: δεν μπορούμε μόνοι μας να κινηθούμε πέραν της Αθήνας.

Ο Δ. Ντόζης είπε ότι: το ζήτημα της ΕΡΤ δεν το χειριζόμαστε καλά, με την ΕΣΗΕΑ έχω ριζικές διαφωνίες, παλιότερα είχαμε διαφοροποιηθεί από την Αθήνα, και δεν μπορούμε να συρόμαστε πίσω από τον Σόμπολο.

Ο Β. Κοντογουλίδης είπε ότι: δεν είχαμε καμία ουσιαστική εξέλιξη μετά τη συνάντηση με τον Γαμπρίτσο, πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις αφού από πουθενά δεν προκύπτει τι θα γίνει την 30η Ιουνίου που λήγουν οι συμβάσεις έργου 1149 (51 στην ΕΡΤ3). Όλοι χρειάζονται είπε, κάτι με το οποίο διαφώνησε ο Ντόζης (αναφερόμενος στις αργομισθίες των εκλεκτών του Ρουσόπουλου).

Ο Μπ. Μπίκας είπε ότι: κακώς κάποιοι περίμεναν κάτι από τους κυβερνητικούς αφού αν υπήρχε η πολιτική βούληση θα μπορούσε να προχωρήσει η όποια ρύθμιση. Για την ΕΣΗΕΑ είπε ότι ακόμη μια φορά δείχνουν πως δεν σέβονται τους συναδέλφους τους των άλλων Ενώσεων, αφού αποφάσισαν και εξέδωσαν την ανακοίνωση χωρίς να περιμένουν να γίνει ο κύκλος των συνεννοήσεων και μάλιστα με περιεχόμενο θέσεων, αιτημάτων και κινητοποιήσεων, διαφορετικών από αυτά που ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ την προηγουμένη μέρα. Διαφορετικό είναι και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΜΘ. Μύλος!

Τελικά τι υπερασπίζεται το συνδικαλιστικό κίνημα: μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου (ΕΣΗΕΑ), ανανέωση για ένα τουλάχιστον οκτάμηνο όλων των συμβάσεων έργου (ΠΟΕΣΥ), συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου με όλους τους δημοσιογράφους που πραγματικά και αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (ΕΣΗΕΜΘ);Πρότεινε στα αιτήματα να περιληφθούν οι περικοπές στους μισθούς των αορίστου χρόνου, οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων στην ΕΡΤ3 να επεκταθούν και σε ώρες των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών, την πραγματοποίηση διαμαρτυριών έξω από τα γραφεία διοίκησης στην Αγγελάκη. Καθώς επίσης την πραγματοποίηση εργασιακής συνέλευσης. Τέλος είπε ότι αμέσως μετά τις προσεχείς στάσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις να κηρυχθεί ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, με καθημερινές στάσεις και κυλιόμενες απεργίες.

Τελικά η εργασιακή συνέλευση όλων των εργαζόμενων δημοσιογράφων στην ΕΡΤ3 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη το πρωί στις 10:00 (δηλ. στη διάρκεια της στάσης εργασίας) και αμέσως μετά (γύρω στις 11:30) όλοι μαζί θα κατευθυνθούμε για διαμαρτυρία στα γραφεία διοίκησης της ΕΡΤ3 στην Αγγελάκη. 

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ακόμη μια φορά αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματά μας για το τι κάνουμε με την διαρκή επιδρομή στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά μας, για τα οποία κάναμε μία ακόμη 24ωρη απεργία, παραπέμποντας στο (πιο άραγε;) μέλλον. Προτείναμε στην επόμενη συνεδρίαση να συζητηθεί αυτό το πακέτο αιτημάτων και κινητοποιήσεων, όπως επίσης και για το τι κάνουμε για το Ράδιο Θεσσαλονίκης, όπου το δσ της ΕΣΗΕΜΘ ξέχασε την πρόσφατη απόλυση των δύο συναδέλφων (με μία 24ωρη απεργία, για την τιμή των όπλων κι αυτή).

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων: Ένωση Τεχνικών Τύπου Θεσσαλονίκης, Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας-Θράκης και Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος, απέστειλαν στο δσ της ΕΣΗΕΜΘ επιστολή με την οποία ζητάνε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των δσ, αναφέροντας ότι: Μπροστά στον ορυμαγδό των απολύσεων, την καταιγίδα των αντιασφαλιστικών μέτρων, της κυβέρνησης και την ασυδοσία των εργοδοτών, στην μόνιμη παραβίαση των ΣΣΕ στην πλειοψηφία των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, θεωρούμε ότι οι συνδικαλιστικές ενώσεις των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά, δημιουργώντας την ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Να σημειώσουμε πως στην Αθήνα λειτουργεί Διασωματειακό συντονιστικό όργανο όλων των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου, ενώ όλοι διατυμπανίζουν (αλλά τίποτε δεν κάνουν) το περί Συνδικάτο Τύπου. Να δούμε λοιπόν, ως που θα θελήσει να προχωρήσει η πλειοψηφία του δσ της ΕΣΗΕΜΘ, που στο παρελθόν δεν έδειξε… (να το πούμε ευγενικά) την απαιτούμενη θέρμη. Ξέρετε, η γνωστή (και σε πολλά άλλα εφαρμοσμένη) τακτική: δεν λέμε όχι, αλλά δεν κάνουμε και τίποτε!

ΜΠ. ΜΠΙΚΑΣ

Advertisements

2 Σχόλια to “Πως η ΕΣΗΕΜΘ σύρθηκε σε κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ”

  1. […] Ασύνταχτος Τύπος « Πως η ΕΣΗΕΜΘ σύρθηκε σε κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ […]

  2. […] της ΕΡΤ-3) να κηρυχθούν… παράνομες! (ΔΕΙΤΕ και αυτό: Πως η ΕΣΗΕΜΘ σύρθηκε σε κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ). Πάλι καλά που ορισμένα εκ των μελών του δ.σ. της […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: